Tumgik
sandusanyol · 2 years
Text
Tumblr media
bugün mösyö godard öldü.
akademi onur ödülü 2010 yılında onun için verilirken şöyle tanımlanmış:
for passion. for confrontation. for a new kind of cinema.
tutku için. yüzleşme için. yeni bir tür sinema için.
con-front için "yüzleşme"nin çok güzel bir karşılık olduğunu düşünüyorum. iki ön'yüz'ün karşı karşıya getirilmesi.
yüzleşme, karşı karşıya gelme, meydan okuma gibi alt anlamların hepsini çok güzel karşılıyor.
yüzleşmeleri için, karşı karşıya gelmeleri için, birbirlerine meydan okuyabilmeleri için insanların yüzlerinin birbirlerine dönük olmasını beklersiniz.
(üstelik, tutku için de böylesinin güzel olduğunu düşünmek isteyebilirsiniz.)
ayrıca - for passion! for confrontation! diye bağırmakta, for god and for country! diye bağıranlara karşı bir meydan okuma da söz konusu olabilir.
ben godard'ın safında, "tanrı ve ülke için" bağıranlara karşılık, tutku ve yüzleşme için bağıranların tarafında olmayı yeğlerim.
35 notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Text
Tumblr media Tumblr media
14 notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
20 notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Sen, gözlerimde bir renksin...
19 notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
203 notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Text
Tumblr media
2K notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Text
Tumblr media Tumblr media
"-Sanırım yaşamaya bile üşeniyorsun.
-Öyleyim sanırım.
-Peki özellikle sevmediğin şey ne?
-Her şey. Bu aralıksız koşuşturma, sıradan tutkular, açgözlülükler, birbirinden üstün olma arzusu, dedikoduculuk, insanı baştan aşağı süzmeler..."
•Oblomov, İvan Gonçarov
882 notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
836 notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Wangxian
©: https://weibo.com/u/3932946575
2K notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Photo
Tumblr media
aydınlanma karşıtları: giambatista vico, edmund burke, jean-jacques rousseau 
sabit ve statik insan doğası anlayışına karşı çıkan italyan filozof vico, aydınlanmanın özellikle de politik boyutuna yönelik eleştirisi ile burke ve   bir aydınlanma filozofu olarak aydınlanmayı içeriden eleştiren, aydınlanmanın akılcılığına bilimciliğine karşı eleştirel bir tavrı sergileyen  rousseau.
‘’aydınlanma karşıtları, aydınlanmanın, başta akılcılık, bilimcilik, bireycilik, ilerlemecilik ve evrenselcilik olmak üzere sözü edilen bütün özellik ve karakteristik yaklaşımlarına karşı çıktılar. sözgelimi vico, açık seçik ideler veya standart matematiksel ve deneysel unsurları olan bilimsel yöntem yoluyla hayata geçirilecek bir doğabilimi telakkisine ve modern akılcılığa karşı çıkarken, akıl ve bilim yerine muhayyile ve retoriği geçirmiştir. başka bir deyişle o, matematik veya mantık yoluyla açıklanabilecek zamandışı veya evrensel bir doğa yasasının varoluşunu inkar etmiştir..  aynı şekilde burke de bir yandan sosyal sürekliliğin savunuculuğunu yaparken, aydınlanma liberalizmin özçıkarla aydınlanmış ve hepsi de kendi çıkarının peşinde soyut ve özgür bireylerden yola çıkan sosyal ve felsefi bireyciliğine karşı çıkmıştı.. rousseau, ‘modernizasyonun azgın dalgalarındaki tek yanılgıyı gördüğü için’ aydınlanmanın doğrulusu karşınıda eleştirel bir tavır aldığı kabul edilir.’’ 
8 notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Text
Ne okuyorsunuz bu zamanlar? Bir kitabı bitirince hemen ertesi gün bir yenisine başlıyor musunuz? Mitoloji kitapları ilginizi çekiyor mu en çok hangi ülkelerin edebiyatına meraklısınız? Bu kadar soruyu neden sordum bilmiyorum.
6 notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Text
Merhaba
bu site o kadar kendi halinde ve sessiz ki, kendi içinde nispeten daha kalabalık bir kitleye hitap etmek isterdim. herkesle tanışmak, konuşmak, arkadaş edinmek, paylaşımda bulunmak. sanırım en çok ihtiyacım olan şey. çünkü bu siteyi diğerlerinden ayıran şeyin ne olduğunu biliyorum.
4 notes · View notes
sandusanyol · 2 years
Text
"Ahlak, kelimenin en geniş anlamıyla, canı olan her şeye karşı duyulan sorumluluk demektir."
"Ahlaklılığın en büyük düşmanı duygusuzlaşmaktır."
Tumblr media
Albert Schweitzer
39 notes · View notes
sandusanyol · 3 years
Text
Tumblr media
en son mayıs ayında okuduklarıma dair bir şeyler paylaşmıştım. onun üstünden üç ay geçti. haziran ayında mülakat nedeniyle daha çok alan okuması yapmıştım. oneylül gelmeden bitirmek istediğim birkaç kitap vardı ama onları okumadım. bu nedenle kendime eylül ayı ödülü olarak cennetin doğusu’nu koymuştum ama onu ekim gibi kısmet olursa okuyacağım :)
hepsinden kısa kısa bahsedecek olursam;
doppler: mutlaka okumalısınız tarzında bir kitap değil. aksine sorumluluklarından kaçan bir erkek karakter gibi geldi bana daha çok :)
feminist bir yaşam sürmek: bence feminizme dair bir şeyler okuyacağım niyetiyle bu kitaba başlamayın. çünkü odağında daha çok ırkçılık ve lgbt var. yer yer hiç anlam veremediğim kısımlar oldu ama bazı yerleri de etkileyici bulduğumu söyleyebilirim. benimle birlikte kitabı okuyan arkadaşım ise hiç sevmedi.
dokuz numaralı oda: bu kitap benimle birlikte üç şehri gördü. içinde çok etkileyici öyküler var. yaklaşık iki ay elimde kaldı sanırım :)
anton çehov’u ilk kez okudum -.- en çok altıncı koğuş’u beğendim. hatta oyun okumayı pek sevmediğim düşünülürse (şu an gorki’nin ayaktakımı arasında kitabı okuma hevesimi biraz düşürdü) çehov okumaktan keyif aldığımı söyleyebilirim.
mihail bulkagov bu yıl tanıştığım yazarlardan. hayatı ve eserleri oldukça ilgi çekici. köpek kalbini beğenmekle birlikte ölümcül yumurtları okumak yılanlardan korktuğum için belki de pek hoşuma gitmedi.
ve içlerinde en çok sevdiğim kitaba geldim :) evet. martin eden. okul başladığında okuyamayacağımı düşündüğüm kitaplara bakarken elim gitti. sonrasında izinli günlerimde kitabı elimden bırakamadım.
“aslında insan, böğrüne saplanmış olan, bir başkasının çıkarması için beklediği bir tür yanan mızrakla dolaşır; bu bir yara ya sa kesik gibi acı veren, insanın başka biriyle paylaşmaya sabırsızlandığı bir şeydir.
(...)
“yaramı al, lütfen böğrümden bu mızrağı çıkar.” hayır, hiç de değil; insan yalnızca kendisininkinden kurtulmayı bekler.” (syf 340-341, on dokuz numaralı oda, doris lessing)
“olasılığın bilincine varmak, kaybı için yas tutmayı içerebilir. ne olabileceğinin, ama olmadığının üzüntüsünü hissedebilirsiniz. belki şunu fark ederiz: hayatı başka bir şekilde yaşamak mümkün olabilirdi. yas tutabiliriz çünkü bir şeyden vazgeçtiğimizi bile fark etmemişizdie. hayatın şekli geçmiş zaman gibi gelebilir; ancak ele geçirildikten sonra duyumsadığımız bir şey. ama aynı zamanda şunu da bilebiliriz ki, bir hayatı terk edebiliriz. bir hayatı terk etmek için çok geç değildir.” (syf. 72, feminist bir yaşam sürmek, sarah ahmed)
“dirençliliğin nasıl bir işten teknolojisi olduğu hatta bir komut olarak işlediğini görebiliriz: daha fazlasını kaldırmaya istekli olmak; daha güçlü olmak böylece daha fazlasını kaldırabilmek. dirençliliğin özellikle yönetime çok uygun olan derinden muhafazakar teknik haline nasıl geldiğini de anlayabiliriz. bedenleri güçlenmeye teşvik edersiniz ki böylece baskıya yenilmeyeceklerdir; böylece kaldırmaya devam edebilirler; böylece daha fazlasını kaldırabilirler.” (syf. 256-257, feminist bir yaşam sürmek, sarah ahmed)
“hayatın yükü altında ezilebilir, ondan nefret edebilirsiniz, ama onu küçümseyemezsiniz.” (syf. 39, altıncı koğuş, anton çehov)
“haritasız ve dümensiz kalmış, gideceği limanı olmayan bir gemiydi. kendini akıntıya bırakıp sürüklenmek, hareket etmek, hayatta kalmak demekti ki içimi acıtan şey de zaten buydu; yaşamak.” (syf. 408, martin eden, jack london)
22 notes · View notes
sandusanyol · 3 years
Text
Ormanlar ve sahaflar korunsun 🍂📚
Tumblr media Tumblr media
76 notes · View notes
sandusanyol · 3 years
Text
Tumblr media
10K notes · View notes
sandusanyol · 3 years
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
“Moonlight is sculpture; sunlight is painting.” - Nathaniel Hawthorne. Details of Abraham Pether’s night visions (1756-1812).
27K notes · View notes