Tumgik
23683 · 1 year
Text
👀 Arapların İslam'dan önceki hayatları genel olarak cahiliyye dönemi olarak adlandırılır. Bu kelime 'cehl' kökünden türetilmiş olup, eski sözlüklerde ilmin zıddı olan 'bilgisizlik' manası verilmiştir. Çağdaş araştırmacılar ise bu kavrama başka bir anlam yüklemektedirler. Onlara göre eski Arap şiirinde cehl, ilmin zıddı olarak kullanılmakla birlikte bu, kelimenin ikinci anlamıdır. Birinci anlamına göre ise cahil; azgın, arzularının esiri, hayvani hislerin peşinde kşan, vahşi, şiddet taraftarı ve sabırsız kişidir. Bu şekilde cehl kelimesi ilmin değil, hilmin zıddı olamaktadır. Dolayısıyla cahillikten bilgisizlik değil, bildiği halde bilgisizce hareket etmek kastedilmektedir.
0 notes
23683 · 4 years
Text
💸 Devletin gücü sınırlandırılmadığı sürece toplumda yağmacılık faaliyetleri giderek artacak, fertler üretken faaliyetlerle milli gelir pastasını büyütmekten çok mevcut pastadan alacakları dilimi büyütme kavgasına zaman ayıracaklardır. Politika yoluyla para kazanma arayışları milli üretim artışını da ihmal ettireceğinden çeşitli gruplar arasında kin, nefret ve düşmanlık kaçınılmaz hale gelecektir.
0 notes
23683 · 4 years
Text
💸 Üzücüdür ki, modern dünyada devletin kendisinin bir soygun aracı olarak kullanıldığına şahit olmaktayız.
0 notes
23683 · 4 years
Text
💸 Politika denilen şey, genel vergi mükelleflerinden en az hasarla vergi toplayıp sayısız talipler arasında, seçimlerde en kazançlı çıkabilecek bir biçimde dağıtmaktır. Seçmenin desteğinin kazanılması anlamında politika, hesaplı bir hile, aldatma veya daha samimi bir ifadeyle yakalanmadan dolandırma sanatıdır.
1 note · View note
23683 · 4 years
Text
💸 Borçlarını ödeyebilmek için kağıt para basımından başka yol göremeyen bir hükümet önce hiper enflasyona, sonra da, mübadele sisteminin çökmesine neden olur.
0 notes
23683 · 4 years
Text
💸 Refahları üzerindeki doğrudan ve ölçülebilir etkileri nedeniyle çiftçiler için kendilerini kayıran politakalara oy vermek, bu politikaları izleyecek partilere maddi destekte bulunmak anlaşılabilir bir çıkar arayışı olayıdır. Buna karşılık, ortalama bir seçmenin oyunu kullanırken aynı duyarlılığı göstermesi beklenemez. Çünkü komşu ülkeyle sınır bölgesinde yaşayanların ve oradan daha ucuza temin ettiklerini görenlerin dışında, halkın büyük çoğunluğu, et ve süt mamûllerine örgütlü üreticiler yüzünden her yıl yüzlerce dolar daha fazla ödediklerinin farkında bile değildirler. Özetle politikacılar, siyasal destek almak için örgütlü çiftçi birliklerini sübvansiyonlarla desteklerken milli refahı düşünürler.
0 notes
23683 · 4 years
Text
💸 Bir zamanlar XIV. Louis'in Maliye Bakanı Colbert "vergileme sanatı, kazları bağırtmadan yolma sanatıdır" diyebilmiştir.
0 notes
23683 · 4 years
Text
💸 Kaynak kullanımında karar alma yetkisi devlete bırakıldığında, halkın çoğunluğu halk kitlelerine daha çok konut isterse azınlık bu karara uyarak maliyetine katlanmak zorunda bırakılır. Oysa piyasa sisteminde oyların, elde edilmek istenilen şeyler için kullanılması özgürlüğü vardır. Örneğin, eğitim piyasa sistemine bırakıldığında, velilerin çocuklarını ister din ağırlıklı, ister lâik bir programı temel alan okullara gönderebilme özgürlüğü vardır. Aynı şekilde bazı veliler temel beceri kazandıran, bazıları da kültürel ağırlıklı programa dayalı okulları seçebilirler. İşte, piyasa sistemi bütün bu tercihlere tatmin edilme imkânı tanıyan bir sistemdir. Bu sistemde kimse çoğunluğun bir üyesi olmak zorunda değildir. Küçük azınlıklar bile, her biri bir tercih oyu olan dolarlarını istedikleri gibi harcayabilirler. Herhangi bir fert veya grup maliyetini ödemeye razı olduğu sürece, piyasa, yapılan tercihe saygı duyar. Her tercih satın alınan mal miktarıyla temsil edilir. Piyasa sisteminde, kamu sektöründe olduğu gibi yapılacak değişik tercihlerin yarattığı çalışmalara rastlanmaz.
0 notes
23683 · 4 years
Text
💸 Halk, genellikle hükümetleri özellikle de demokratik olarak seçilmiş olanları düzeltici, onarıcı bir aygıt olarak görür. Bu anlayışa göre, hükümet müdahalesi, yoksulluk, yetersiz sağlık hizmetleri, eğitim ve pahalı konut gibi gündemde olan tüm sosyal sorunları önlemeye yeterlidir. Bu düşünce yanlıştır. Çünkü devlet sanıldığı veya sunulduğu gibi "kamu yararı"nı gözeterek karar alan bir kurum değildir. Bir kere "kamu yararı"nın kendisi yeterliği netliğe kavuşmuş bir kavram olmadığı gibi, devlet, piyasa sistemi başarısız kaldığında kullanılabilecek bir aygıt da değildir.
1 note · View note
23683 · 4 years
Text
💸 Devletin bazı kişi ve gruplara, başka kişi ve grupların pahasına imtiyaz sağlama teşebbüsü kaynakları üretimden yağmacılığa yönelterek iktisadi gelişmeyi frenler.
1 note · View note
23683 · 4 years
Text
💸 Yüksek vergi oranları gelirin büyümesine ve refah artışına engel teşkil etmektedir. Bu yüzden refah artışını hedefleyen ülkelerde hükümetler, vergi oranlarını, özellikle de marjinal vergi oranlarını mutlaka düşürmelidir.
0 notes
23683 · 4 years
Text
💸 Çalışan insanların alın terlerini aşırı ölçüde vergilendirmek, fabrikaları kapattıran, ekili tarlaları sattıran ve sokakları iş arayan insan yığınıyla dolduran son derece zararlı bir şeydir.
1 note · View note
23683 · 4 years
Text
💸 Devlet para politikasını yönetecek bir Merkez Bankası'na sahip olacaksa, bu kurumun politik iktidardan mutlaka bağımsızlaştırılması ve fiyat istikrarını koruma işlevinin sonuçlarından sorumlu tutulması şarttır. Dünya'nın en bağımsız merkez bankası, Almanya Bundensbank'ıdır. 1957 tarihli "Bundensbank Kanunu"na göre Banka, her türlü hükümet müdahalesinden bağımsız olup, devletin iktisat politikalarını ancak kendisinin parasal istikrarı koruma görevini engellememeleri kaydıyla destekleyecek bir güçle donatılmıştır.
1 note · View note
23683 · 4 years
Text
💸 Enflasyonun tahripkâr ekonomik etkilerinin yanı sıra, son derece zararlı psikolojik bir sonucu da vardır: Halkın devlete olan güven duygusunun yok olması.
1 note · View note
23683 · 4 years
Text
💸 Parasal istikrarsızlığın sebebi gayet açıktır. Diğer bütün mallar gibi, paranın değeri de arz ve talebine göre belirlenir. Para arzının sabit tutulması veya çok düşük ve düzenli ölçüde artması halinde, paranın satın alma gücü de istikrar kazanır. Buna karşılık, para arzının mal ve hizmet arzına oranla daha hızlı ve önceden kestirilemeyen ölçüde artması, fiyatların genel seviyesini hızla yükselterek enflasyona, dolayısıyla, satın alma gücünün düşmesine neden olur. Para arzındaki artışın temel nedeni, hükümetlerin borçlarını ödeyebilmek için para basmalarıdır.
1 note · View note
23683 · 4 years
Text
💸 Devletin faiz oranlarının para piyasalarında serbestçe oluşmasına izin vermediği ve faizleri sınırladığı ülkelerde, tasarrufları, refah yaratıcı yatırım projelerine yönlendiren mekanizma bozulmuştur. Bu hayati mekanizmadan yoksun kalan ülkeler, 1980'lerde milli gelirlerinin, artmak bir yana, azaldığını görmüşlerdir. Para piyasasının serbestçe ilerleyişine müdahale ederek, fiyat mekanizmasının göstergelerini bozan ülkeler, bu akıl dışı tutumun bedelini ağır biçimde ödemeye mahkumdurlar.
0 notes
23683 · 4 years
Text
💸 Devlet, mübadele sürecini çeşitli şekillerde boğar. Bir kere, yeni bir teşebbüse girişmek veya yeni bir iş yeri açmak isteyen insanların karşısına son derece bıktırıcı bürokratik engeller çıkarılır. Bu işlere girişebilmek için dünya kadar form doldurtulur, değişik resmi veya gayri resmi kuruluşlardan izin istenir, yeni işiniz için yeterli mali güce sahip olup olmadığınız araştırılır vs. Bu aşamaların gerçekleştirilmesi için tatmin edici bir rüşvet vermediğiniz veya iktidardaki siyasi partinin kasasına bağışta bulunmadığınız takdirde başvurularınız çoğu zaman geri çevrilir.
0 notes