Tumgik
celinedeboeklezer · 9 days
Text
Kijkdoos opdracht: De stad van god
Dag allemaal!
Deze week heb ik een kijkdoos gemaakt van het boek De stad van God van Paulo Lins. Ik heb een favela van Rio de Janeiro in Brazilië proberen na te maken.
Tumblr media Tumblr media
De reden dat ik een favela heb willen maken is, omdat de kern van het verhaal daar zit. In de favela's van Rio de Janeiro gebeurt al het geweld van de twee criminelen gangs (Zepequeno en Buscape). De favela is gedeeld in twee delen, het daarboven en het daarbeneden. Daarom heb ik mijn favela op etages gebouwd (de favela zit op een heuvel/berg). De huisjes die ik heb gemaakt zijn fragiele constructies die door de zon zijn beschadigd. Het moet een arme wijk van Rio representeren.
Er zijn kleine details die werden toegevoegd die te maken hebben met het verhaal. De rivier (links): de rivier is de plaats waar de criminelen gaan verstoppen wanneer ze een overtreding doen (bv een hold-up in een motel). Bovendien heb ik links ook een voetbal geplaatst: deze sport is erg present in de cultuur en levensstijl van de jongeren in de favela, het is de plek waar iedereen samenkomt. Ten laatste heb ik aan de deksel van de doos ook een zon gehangen: deze wordt expliciet vermeld en gevoeld het hele boek door en geeft ons een goede omschrijving van sfeer in de favela.
Hier was mijn kijkdoos, hopelijk vonden jullie het interessant!
Dag dag
0 notes
celinedeboeklezer · 9 days
Text
Recensie opdracht: Hoe duur was de suiker
Dag allemaal!
Vandaag ga ik twee recensies van het boek "Hoe duur was de suiker" van Cynthia Mc Leod analyseren en vergelijken. Vervolgens zal ik mijn persoonlijke mening en ervaring geven over het boek.
Hierbij nog de links naar de twee recensies:
1ste recensie (Conserves):
In de eerste recensie geven ze een korte samenvatting van het verhaal: De 18e eeuw was een economische bloeitijd in Suriname met heel veel plantages, waarvan veel in handen van Portugese joden waren. Cynthia McLeod schreef haar boek op basis van uitgebreid archiefonderzoek in Nederland en Amerika. Het boek beschrijft het leven van een Surinaams-joodse familie gedurende vijftien jaar en biedt een geïnspireerd beeld van de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis. Het verhaal volgt twee stiefzusjes op een plantage, waarvan de ene een solide leven leidt en de ander een feestgangster wordt. Het boek gaat over de ondergang van de planterscultuur. Het beschrijft de Surinaamse maatschappij en is de eerste moderne roman over de Surinaamse geschiedenis, die succes heeft gehad in Suriname en Nederland. De oorzaken van de ondergang van de planterscultuur waren de financieel-economische ontwikkelingen en het verzet van de slaven, maar ook de humanitaire instelling van sommige Nederlanders. Het boek werd bekritiseerd voor enkele passages over nobele Nederlandse blanken, maar Cynthia Mc Leod wou het goede in ieder mens aantonen. "Hoe duur was de suiker" wordt beschouwd als een belangrijk werk dat de Surinaamse geschiedenis weerlegt, met een heel goede kijk op hoe de maatschappij werkte in die tijd.
2de recensie (hebban.nl)
Deze 2de recensie heeft een veel pessimistische visie van het boek: Volgens Kim Schreurs (schrijver van de recensie) geeft het boek een interessant kijkje in de geschiedenis van Suriname, maar het verhaal zelf is oppervlakkig en rommelig. Het boek volgt het leven van twee pleegzusjes op een plantage tijdens de bloeitijd van de suikerhandel. Hoewel het boek belangrijke thema's zoals de behandeling van slaven en opstanden aansnijdt, blijven deze vaak op de achtergrond. De personages zijn niet goed uitgewerkt en hun ontwikkeling komt ongeloofwaardig over. De stijl en vertaling van het Sranan zijn verwarrend, en het einde van het verhaal voelt geforceerd aan. Al met al lijkt het boek meer een verhaal over liefdesperikelen dan een diepgaande verkenning van het slavernijverleden.
Ik ben in het algemeen meer akkoord met de 1ste recensie dan de 2de. Het is waar dat het verhaal erg romantiseert wordt (wat ongeloofwaardig of oppervlakkig kan overkomen), maar ik vind dat persoonlijk fijn om te lezen. Je leest hiermee makkelijk door en maakt het boek ook minder zwaar en ernstig. Bovendien vind ik dat het boek een goede beschrijving geeft van de Surinaamse maatschappij, maar ook van de Nederlandse kant. Het heeft me veel bijgeleerd over de geschiedenis van Suriname en het kolonialisme. Zoals de 1ste recensie zegt, voel je ook wel dat er een echt onderzoek is geweest in het land zelf (Cynthia Mc Leod is ook Surinaams). De omgeving van de Surinaamse natuur is heel goed beschreven en de cultuur komt heel vaak voor in verschillende vormen.
Om te concluderen, zou ik met de 2de recensie niet echt rekening houden. Dit boek is zeker en vast een aanrader: "Hoe duur is de suiker" was een plezant boek om te lezen (heel vlot). Een keer het boek uit weet je veel meer over de geschiedenis van Suriname en zijn kolonialisme. Bovendien laat het je ook veel nadenken over de wreedheid van slavernij in die tijd. Top boek!
Tot snel,
Céline
0 notes
celinedeboeklezer · 1 year
Text
Nederlandse boekopdracht: fragment uit het boek
Dag dag!
Hier is een klein fragmentje uit mijn boek "De stem van Tamar". Ik moet hierbij in de ogen van een figurant kijken en dit fragment opnieuw schrijven.
Tumblr media
In dit stukje van het boek gaat Tamar haar haar afknippen. Dit fragment gebeurt zich in een kapsalon. Als figurant neem ik hier de kapper.
De kapper vond het zo zielig en nutteloos dat hij zo'n lang haar moest afknippen. Ze had hem verteld dat het zes jaar geleden was dat ze naar de kapper was geweest. Tijdens het hele proces van het knippen van haar haar had ze niet één keer haar ogen geopend. Het meisje was zo mager dat het leek alsof ze al een tijdje niet gegeten had. Het was bijna alsof hij bang voor haar was, hij had het gevoel dat één haar knippen haar uit elkaar kon doen vallen. Hij vond het ook dapper om met een serieus gezicht de kapsalon binnen te komen en te vragen om kaal te worden. Hij vroeg zich af waarom ze zo'n besluit had genomen. Hij dacht dat het beter was niet te veel vragen te stellen en zijn werk te doen.
Fijne vakantie allemaal!
0 notes
celinedeboeklezer · 1 year
Text
Nederlandse boekopdracht: Ruimte en Tijd
Goeiemorgen!
Voor mijn boekopdracht moet ik een scenario maken waarbij de protagonist bij een waarzegger gaat. Veel leesplezier!
Tamar was net klaar met zingen op straat, het was nu al 3 weken en ze had haar broer nog steeds niet gevonden. Toen ze de hoop begon te verliezen, dacht ze aan het vasthouden van haar broer in haar armen, dat hield haar gemotiveerd. Lopend op straat, terwijl de zon onderging, zochten Tamar's vermoeide ogen nog steeds naar hem. Ze besloot dat het tijd was om het voor gezien te houden.
Op weg naar haar schuilplaats/slaapplaats kwam ze een waarzegster tegen die haar aandacht trok. De oude vrouw had een grote donkergroene jurk aan die haar hele lichaam bedekte, behalve haar handen en gezicht. Tamar was geïntrigeerd en dacht bij zichzelf, "wat als ze me kan helpen Sjaj te vinden?" Ze besloot dat ze niets te verliezen had en stapte op de oude vrouw af. Zwijgend ging ze voor de vrouwen zitten, die nu pas merkten dat ze een klant had. Verder gaf ze Tamar een grote glimlach en zei: "Goedenavond mijn kind, wat zit je dwars, wat zijn je vragen?" Nu ze erover nadacht, wist Tamar niet echt wat haar vragen waren, ga ik mijn broer ooit vinden? Ga ik het redden? Zal mijn familie herenigd worden? De waarzegster zag de aarzeling in Tamar en keek haar recht in de ogen. Na een paar seconden zei ze "laat me twee minuten om je gevoelens te onderzoeken, maak je geen zorgen kind, je hoeft niet te praten". Dus Tamar deed wat ze vroeg, ze praatte niet en ging gewoon voor de vrouw zitten terwijl ze haar diep in de ogen keek. Zo'n blik had ze nog nooit gezien, zo krachtig dat je er zelfs bang van zou worden. Het was het soort blik dat niet slecht maar ook niet goed was, een blik die neutraal was en zonder oordeel. Na precies twee minuten zegt de oude vrouw eindelijk iets: "Oh mijn kind, ik weet dat het nu een moeilijke tijd voor je is, je bent ongelooflijk sterk". Tamar was verrast door wat ze had gezegd, maar vond het geruststellend. Maar dit had haar vragen niet beantwoord, voordat ze dat tegen de waarzegster kon zeggen begon ze weer te praten. "Wat jouw vragen betreft, heb ik positief nieuws voor jou. Ik kan je niet vertellen of je je broer gaat vinden, maar wat ik je wel kan verzekeren is dat je hulp gaat krijgen van een heel bijzonder iemand". Tamar was in de war, dus vroeg ze om meer details. "Hij is een bescheiden jongeman en is echt geïntrigeerd door jou, ik weet zeker dat jij en hij hevig verliefd op elkaar gaan worden". Tamar sloot haar ogen en voelde een gevoel van opluchting en opwinding. Het was nu 3 weken, ze was wanhopig op zoek naar haar broer en ze had niet echt tijd om aan zichzelf en haar liefdesleven te denken. Ze bedankte de waarzegster en liep weg.
De maan was nu opgekomen, lopend door de straten van het mooie oude Jeruzalem fluisterde ze: "Waar je ook bent, we gaan dit maken".
Hier is het! Hopelijk was het vlot en leuk om te lezen.
Tot snel!
0 notes
celinedeboeklezer · 1 year
Text
Nederlandse boekopdracht: infofiche van de hoofdpersonage
Dag allemaal!
Hier is een korte beschrijven van Tamar, één van de twee hoofdpersonages van het boek "De stem van Tamar".
Naam: onbekend
Voornaam: Tamar
Woonplaats: Jerusalem
Leeftijd: 17 jaar
Karaktereigenschappen: dapper, geheimzinnig
Favoriet eten: onbekend
Hobby's: onbekend
Haarkleur: bruin
Oogkleur: bruin
Opvallende lichaamskenmerken: heeft geschoren haar, is mager.
Hier is een foto die goed voorstelt hoe ik haar zie:
Tumblr media
0 notes
celinedeboeklezer · 1 year
Text
Nederlandse boekopdracht: persoonlijke appreciatie
Persoonlijk vond ik het boek goed. Het was niet het beste boek ooit maar ook geen slecht boek. Ik vond het verhaal interessant en vond de passage waar Assaf de oude non ontmoet erg goed. Ik vond beide standpunten goed beschreven, de gevoelens van de personages waren overgeschreven op een interessante manier. De passages waar Tamar zong in het midden van de straten vond ik heel vreedzaam. Ze is een zeer bescheiden persoon.
Toch was er een min puntje, ik moest me veel inspannen om het boek te begrijpen, ik lees liever op een vlotte manier waar ik me niet te veel moet concentreren om te begrijpen. Dat was wel voorspelbaar aangezien dit boek voor volwassene is. Ook vond ik het een beetje onhandig dat het boek geen hoofdstukken had. Daardoor was het moeilijker om de tijdsprongen te volgen en de veranderingen van standpunt.
Hier is een voorbeeld van een passage die ik leuk vond om te lezen: Het is een passage uit het boek die mooi de relatie tussen Tamar en haar hond Dina beschrijft :)
Tumblr media
Tot snel!
1 note · View note
celinedeboeklezer · 1 year
Text
Nederlandse boekopdracht: korte inhoud!
Goeie avond allemaal!
Hier is een korte samenvatting van mijn boek voor nederlands, De stem van Tamar.
Het verhaal verloopt zich met het zichtpunt van 2 personages. Aan de ene kant Assaf, een curieuze jongeman (20 jaar) die werkt als vakantiekracht bij de gemeente. Aan de andere kant hebben we Tamar, een mysterieus en geheimzinnig meisje die zijn familie achterlaat om in de straat te gaan zingen. Tamars verhaal verloopt zich één maand voor die van Assaf (tijdsprong van één maand).
Assaf krijgt als job de missie om de baas van een verloren hond te vinden, de hond is zogenaamd Dina. Met verbazing hoeft Assaf niet zo veel te zoeken want de hond trekt zijn eigen weg naar zijn baas. Assaf beslist Dina te volgen en ze creëren zo een speciale bond. Op tocht naar de eigenaar gaan de 2 veel mensen ontmoeten (pizzabakker, politiebureau...etc.) waarvan een non. Deze non kent heel goed de eigenaar van Dina, namelijk Tamar. Ze vertelt hoe speciaal Tamar is en maakt Assaf nog meer nieuwsgierig om haar te vinden.
Tamar verlaat haar ouders huis, scheert haar haar af en gaat kaal zodat niemand haar kan herkennen. Ze beslist haar oudere broer Sjaj te redden. Sjaj woont in een commune voor jonge straatmuzikanten die van huis zijn gelopen. Het probleem van deze commune is dat het wordt beheerd door Pesachs, een crimineel, die de inkomsten van de getalenteerde muzikanten gebruikt voor zijn drugshandel. Tamar gaat dus op straat beginnen te zingen in de hoop haar broer terug te vinden. Ze is gebegeleid door Dina, haar geliefde hond.
Rond het einde van het verhaal gaan Assaf en Tamar elkaar ontmoeten en komt het hele verhaal tesamen. Als je het einde wilt weten, ga je het boek moeten lezen!
1 note · View note
celinedeboeklezer · 1 year
Text
Nederlandse boekopdracht: Wat heb ik gelezen?
Dag iedereen!
Ik moest een boek lezen voor de nederlandse les en heb "De stem van Tamar" gekozen. Het boek is geschreven door David Grossman, een Israëlisch schrijver. De stem van Tamar werd oorspronkelijk gepubliceerd in het Hebreeuws in het jaar 2000 (geen exacte datum). Het boek telt in totaal 507 pagina's.
Tumblr media
1 note · View note
celinedeboeklezer · 1 year
Text
Mooi stukje
Dag dag! Ik was mijn boek voor nederlands aan het lezen en kwam op dit mooi paragraafje. Het beschrijft de relatie tussen Assaf en een hond.
Tumblr media
1 note · View note
celinedeboeklezer · 1 year
Text
The sun is also a star, Nicola Yoon
Tumblr media
2 notes · View notes
celinedeboeklezer · 1 year
Text
Mijn top 3 boeken :)
1. Verity
Tumblr media
Er zijn misschien 2 of 3 boeken die ik op de 1ste plaats zou kunnen plaatsen, maar Verity overtreft ze allemaal. Verity werd geschreven door Colleen Hoover, die momenteel een heel beroemde schrijver is voor de jeugd. Verity is recent, het boek werd gepubliceerd in 2018.
Nu, over wat gaat Verity eigenlijk? Waarom heb ik die gekozen als top 1?
Lowen Ashleigh is een niet-zo-succesvolle schrijver die dringend geld nodig heeft. Ze wordt een job aangeboden door Jeremy Crawford, echtgenoot van Verity Crawford, een bekende schrijfster die in de coma zit na een belangrijk auto-ongeluk. Lowen krijgt de kans om de laatste drie romans van Verity's bestsellerreeks af te schrijven. Lowen verhuist naar de Crawfords huis om door verity haar notities door te gaan. Ze ontdekt een autobiografisch manuscript van Verity dat de duistere geheimen van Verity's leven bevat. Ook wordt ze verliefd op Verity's echtgenoot, Jeremy, wat het er niet makkelijker op maakt.
Ik heb dit boek gekozen als top 1 omdat het de beste thriller is dat ik gelezen heb. Er is een belangrijke plot twist op het einde die mij het kippenvel heeft gegeven. Dit boek was spannend van de eerste tot de laatste pagina, ik heb het in één keer gelezen omdat ik persee wou weten hoe het eindigde.
Ik raad dit boek vast en zeker aan!
2. The sun is also a star
Tumblr media
The sun is also a star is een roman geschreven door Nicola Yoon. Het boek werd gepubliceerd in 2016.
The sun is also a star vertelt het verhaal van Natasha en Daniel - twee tieners die elkaar ontmoeten op de straat in New York en door een speling van het lot op slag verliefd worden. Ze worden verliefd op elkaar in één dag, ze zijn zielsverwanten. Maar Natasha staat op het punt met haar familie gedeporteerd te worden naar Jamaica. Natasha denkt eerst dat het beter is om afstand te nemen van Daniel omdat ze zijn hoop niet wilt wekken. Maar haar liefde voor hem neemt het over en ze gaat alles doen om bij hem in New York te blijven.
Ik vond dit een heel mooi boek omdat hun liefde voor elkaar heel goed werd beschreven en heel diep en filosofisch werd voorgesteld. Ik heb van dit boek ook veel bijgeleerd. Nicola Yoon, de schrijver is zelf van New York en geeft veel culturele uitleg over de zwarte buren of de Aziatische buren van de stad.
Dit is een boek die ik vaak terug open.
3. Cel 7
Tumblr media
Dit boek zit als 3de plaats op het podium. Cel 7 is het 1ste boek uit een trilogie. Deze thriller werd geschreven door Kerry Drewery. Het boek werd gepubliceerd in 2017.
Cel 7 gaat over een multimiljonair, Jackson Paige die vermoord wordt. Martha, een 16-jarige meisje, wordt bij het lijk gevonden, met een geweer in haar hand. Het lijkt dus duidelijk dat ze schuldig is. Vooral in een maatschappij waar rechtszaken en advocaten niet bestaan, maar het publiek via de populaire realityshow "Dood is gerechtigheid" beslist of iemand schuldig is of niet. Toch is er iets die raar is, Martha heeft zelf bekend dat ze schuldig is. Maar zegt ze de waarheid? Of is de realiteit veel complexer dan de media het publiek wil doen geloven? Er is een countdown van 7 dagen totdat het publiek definitief beslist of ze levend blijft of dood gaat.
Dit boek heb ik 2 jaar geleden gelezen voor de Nederlandse klas. Ik vond het verhaal heel interessant. Ik was heel betrokken bij het boek en vond het oneerlijk dat er geen systeem is waar de schuldigen zichzelf konden beschermen. Dit boek toont heel goed de macht die social media en fake news kan hebben. Mensen worden heel snel overtuigd van wat ze verteld worden, ook al is het social media. Verder vond ik het verhaal heel leuk met veel spanning.
Hier geef ik dus mijn top 3 van de beste boeken die ik heb gelezen. Hopelijk heb ik je geïnspireerd om een ​​van deze boeken te lezen.
Tot ziens!
2 notes · View notes
celinedeboeklezer · 1 year
Text
Welkom!
Beste nieuwe lezers, ik heb deze blog aangemaakt om boek aanbevelingen te geven en critiek te schrijven over de boeken die ik gelezen heb. Hopelijk vinden jullie deze blog handig en gezellig.
Veel leesplezier!
deboeklezer.
2 notes · View notes