Tumgik
eczagundem · 3 years
Link
0 notes
eczagundem · 3 years
Text
Karında Şişkinlik, Ağrı, Aşırı Gaz, Kabızlık Gibi Bulgulara Dikkat!
Tumblr media
Karında şişkinlik, ağrı, aşırı gaz, kabızlık gibi bulgular, hassas barsak hastalığı (HBH) belirtisi olabiliyor. İstemsiz kilo kaybı da bu belirtilerden birisi.
Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, karında şişkinlik, ağrı, aşırı gaz, kabızlık veya ishal gibi yakınmalar varlığında eğer bunları açıklayacak ciddi bir hastalık yoksa HBH düşünülebileceğini belirterek, “Hastalık, ataklar ile seyreder ve atak aralarında kişiler tamamen düzelebilir veya çok rahatsız etmeyen yakınmalar bulunabilir. Aşırı gaz (yellenme) hastaları rahatsız eder, bazen sosyal ortamlardan kaçınmalarına neden olur. Barsak filmi veya kolonoskopi (barsak endoskopisi) sadece diğer hastalıkların dışlanmasını sağlar, tanı koydurmaz.
HBH; Kabızlık ile seyreden HBH, İshal ile seyreden HBH ve Karışık tip HBH olarak üç gruba ayrılır ve gerek tanı gerekse de tedavi bu gruplara göre değişiklikler gösterebilir. Yakınmaların en az 6 ay önce başlaması gerekir. Bu ağrı veya rahatsızlık genellikle dışkılama ile azalır, ağrı başlarsa dışkı şekli değişebilir veya karındaki ağrı ya da rahatsızlığa ishal veya kabızlık eşlik edebilir” dedi.
0 notes
eczagundem · 3 years
Photo
Tumblr media
Gözlerinin Hareketini Bile İşiten Kadın
Julie Redfern, yıllar önce, bir zamanların klasik atari oyunlarından olan Tetris oynarken tuhaf bir gıcırdama sesi duyuyor. Uzun süre sesin kaynağını bulamıyor. Sonra farkediyor ki bu ses gözlerini sağa sola hareket ettirdiğinde oluşuyor. Julie Redfern göz hareketlerini işitmek gibi tuhaf bir özelliğe sahip.
Daha sonraki yıllarda damarlarından akan kanın sesini işittiğini de fark ediyor. Bir şeyler yerken ağızda oluşan çiğneme sesini öyle yüksek işitiyor ki karşısındakinin konuşmasını anlayamaz hale geliyor. İşler artık katlanılmaz bir hal alıyor öyle ki ofis telefonu çaldığında gözleri yuvalarında titriyor gibi hissediyor.
Julie’ye SCDS (Aşırı Kanal Açılma Sendromu) teşhisi konuyor. İç kulak kemiklerinin yoğunluğunu kaybetmesiyle kulakların aşırı duyarlı hale geldiği düşünülüyor.
Devamı için Tıklayınız
0 notes
eczagundem · 3 years
Link
0 notes
eczagundem · 3 years
Text
Oruç tutarken de dengeli beslenmek mümkün
Oruç tutarken de dengeli beslenmek mümkün
Prof. Dr. Orhan Sezgin: “Oruçla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında önemli değişiklikler olmaktadır. Oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenmek mümkündür ve bunlara dikkat edildiğinde güzel bir bayrama ulaşılmaktadır.”
Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Sezgin, toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında tutulan oruçlarla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında önemli değişiklikler olduğunu belirterek, “En önemli değişikliklerden birisi beslenme biçimimizde olmaktadır. Oruç tutan kişilerin üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi ve iftarda tüm gün süren açlık duygusu nedeniyle, özellikle ağır gıdaların bol ve hızlıca tüketilmesi, ardından da sahurda tüm gün sürecek açlığa karşı hazırlanmak için bazen aşırı ve dengesiz beslenilebilirken, bazen de tam tersi daha sakıncalı olan sahur yapmadan oruç tutmak gibi bir eylem görülebilmektedir. Sonuçta oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenmek mümkün olup bunlara dikkat edildiğinde güzel bir bayrama ulaşılmaktadır.” dedi
1 note · View note