Tumgik
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Video
meer user tests
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Video
youtube
User tests
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Ik ben doorgegaan op het geheime laatste boek met een nieuw visueel experiment. Ik heb gekeken hoe je op een andere manier die geheimen kan ontwerpen. Ik heb gekeken naar een uitwerking waarbij ik vellen doorzichtig blauw sheet gebruik. De teksten die ik heb gebruikt zijn:
- het first things first manifesto om dit eens te proberen
- een status van een van mijn facebook vrienden, om het speelse en onbenullige er nog even in te houden
Het beeld ziet er wel grappig uit maar is alles behalve spectaculair. Met ontwerpen voor de toekomst in het achterhoofd denk ik dat ik wel met wat beters en meer toekomst gericht op de proppen kan komen.
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Photo
Tumblr media Tumblr media
Ik heb het geheime boek uit proberen te werken. Doorgaande op de booklets heb ik een booklet gemaakt waarbij de tekst die erin staat alleen maar leesbaar is als je het vel vouwt. Dit leidde niet echt tot een interessant startpunt voor iets nieuws dus heb ik het gelaten bij handgeschreven tekst en een klein vel papier.
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Photo
Tumblr media Tumblr media
Uitgeschreven ideeën over het geheime laatste boek
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Text
Symposium Citizen-Designer
23/02/2017
Deze donderdag was het symposium citizen designer. Erg interessant om bij te wonen. Ik vind het altijd we leuk om naar lezingen of symposia te gaan. Het geeft je inzicht en verheldering, nieuwe kennis, nieuwe inspiratie etc. Ik was voorafgaand het meest geïnteresseerd in Alfons Hooikaas. De lezing van Yuri Veermans was de eerste lezing die mij persoonlijk interesseerde (het was gelukkig ook de tweede). Wat ik meenam uit zijn lezing was:
- koppie koppie: ook al is je onderwerp misschien heftig (online privacy), de uitwerking hoeft dat nog niet te zijn. 
- “My work should be able to work on it’s own”
- “Thinking about meaning is a part of my profession”
De volgende lezing die mij aansprak was van Ruben Pater. Hij besprak in zijn lezing voornamelijk het ontwerpen voor de toekomst: hoe doe je dat, hoe kan dat eruit zien etc. Een opmerking die me bijstond van zijn lezing is:
- “How do we relate to our own reality?”
Dit is een vraag die heel belangrijk zal zijn in mijn onderzoek. Hoe vertaal ik deze relatie vervolgens naar beeld? Ook heel belangrijk. Aan het einde van het symposium sprak ik met hem over het inzetten van oude technieken wanneer je ontwerpt voor de toekomst. Hij vertelde mij dat dit zeker van belang kan zijn, maar dat het in relatie moet staan tot mijn onderzoek. 
Als laatste kwam Alfons Hooikaas. Hij vertelde veel over zijn eigen werk en over commercieel werk. Wat ik interessant vond aan zijn lezing was het gedeelte waarbij hij vertelde over beeldtaal. Beeldtaal is iets waar ik niet veel over nadenk. Ik kan dit veel beter gaan inzetten in mijn vervolgonderzoek.
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Photo
Tumblr media
Mindmap van verschillende mogelijke uitgangspunten
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Text
Proces #4
Na een gesprek met Douwe ben ik erachter gekomen dat ik het misschien fijner vind om het voorlaatste of het nalaatste boek te ontwerpen. Dit haalt een beetje de druk van waarde weg, omdat je weet dat er nog een laatste boek komt of dat er nog meer boeken kunnen komen. Misschien is het laatste wel iets waar ik me niet zo aan vast hoef te klampen en moet ik me eerder afvragen: hoe ziet het boek er in de toekomst uit en hoe past het binnen de toekomstige setting?
Ik had het ook met Douwe over mijn problemen die ik heb met betrekking tot de inhoud van het boek. Ik  ben nu heel vormgevingsgericht aan de slag aan het gaan binnen mijn experimenten. Ik probeer een vorm uit maar weet daar geen inhoud aan te geven. Voor nu denk ik dat een manifest voor het laatste boek wel goed als inhoud genomen kan worden. Een manifest voelt wel weer wat ouderwets. Douwe stelde voor te beginnen met het laatste woord. Hij zei ook dat het weer te maken kon hebben met de waarde die ik aan het boek hechtte en dat ik dit misschien wat losser kon laten.
Daarnaast had Douwe mij verteld dat er al een docent bezig geweest was met het laatste boek: Rene Peijnenburg. Ik wil graag contact met hem opnemen zodat ik kan kijken wat hij als thematiek heeft gekozen en hoe hij zijn onderzoek is aangegaan. Misschien kan ik zelfs met mijn boek reageren op zijn laatste boek. 
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Video
youtube
Voor de lol
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Text
Proces #3
Ik had het met Ad over mijn problemen rondom die waarde die ik kennelijk koppel aan het boek. Ik vertelde hem dat ik hierdoor moeilijk op gang kwam en het idee had dat ik kleine onzinnige werkjes maakte. Bovendien vertelde ik hem dat ik het lastig vind om de lol en het leuke in te zien van dit project. Dit heeft weer deels te maken met die waarde. Ik gaf aan deze periode echt de ruimte te willen nemen om gek en spannend werk te maken wat mij zelf ook intrigeert. 
Ad bedacht daarna ter plekke een paar scenario’s waarbinnen het ontwerpen van een laatste boek al veel leuker klonk. Bijvoorbeeld:
- het laatste boek dat ie-de-reen krijgt
- illegale boekenmarkt, nerds die boeken produceren in hun hotelkamertje
- boek dat niet fysiek mag zijn
Ik denk dat ik zelf nog een te beperkt beeld heb van wat mijn onderzoek kan inhouden en hoe leuk ik het kan maken. Ik moet eigenlijk meer schetsen maken van mijn hersenspinsels, omdat ze nu alleen in mijn hoofd verzamelen. Maar als ze op papier terecht komen heb ik er een beeld bij en kan ik keuzes gaan maken. Ik wil vanaf nu een werkmethode hanteren waarbij ik mijn idee steeds direct uitvoer zodat ik er ook direct op kan reflecteren. 
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Text
Proces #2
Ik ben aan de slag geweest met het vouwen van verschillende boekjes. Ik heb een boek gehaald in de Mediatheek: - “How to make books: Fold, Cut & Stitch Your Way to a One‑of‑a-Kind Book” Esther K. Smith - en heb daaruit wat verschillende vormen van boekjes geprobeerd te maken zodat ik inzicht kon krijgen in waar de grenzen van het boek maken liggen. Ik vond het interessant dat hier ook booklets instonden. Booklets zijn eigenlijk een gevouwen papier. Ik dacht meteen: is origami dan ook een booklet? Is mijn propje papier dan ook een booklet? En mijn opgevouwen shirt? De grenzen van wat een boek is lijken redelijk vaag te zijn. Dit is wel een interessant gegeven waar ik naar kan kijken. Hoe zijn die grenzen verschoven in de toekomst? Of is er helemaal niks veranderd? 
Mijn project gaat nu de kant op dat ik het aller aller-laatste boek ga ontwerpen. Ik hecht heel veel waarde aan het boek als object en als gebruikersvoorwerp. Ik merk dat ik daarom vaak juist onbenullige werkjes ga maken om te voorkomen dat ik moet gaan tossen aan die waarde.  Zoals het maken van booklets zonder inhoud ook redelijk nutteloos aanvoelde. Ik moet eigenlijk opzoek gaan naar wat die waarde met mij als lezer doet en daar werk bij maken. Ik denk dat dat belangrijk kan zijn voor mijn onderzoek.
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Text
Proces #1
Ik ben gaan nadenken over het onderwerp van het laatste boek.  Ik heb daar een aantal snelle schetsen van een mogelijk idee bij gemaakt. Ik merk dat ik nog teveel kanten op kan en wil met het laatste boek. Nou is het natuurlijk ook pas net het begin van de verkende fase. Dus misschien moet ik deze mogelijke ingangen nog zoveel mogelijk open houden.  Vragen die me nu bezighouden zijn:
Het laatste (analoge) boek:
- moet dat voor alle opvolgende generaties blijven bestaan?
- moet dat een tijdperk vastleggen?
- is dat een momentopname?
- moet het een ode brengen aan het boek?
en daarop aansluitende, verdiepende vragen:
- welke vorm moet dat zijn?
- welk materiaal moet het zijn?
- wat gebeurt er dan met de typografie?
- wat is dan de doelgroep?
- wat moet het boek teweeg brengen?
De vlugge schetsen bieden nog geen antwoord maar ik kan er wel al op reageren.
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
hetlaatsteboek-blog · 7 years
Text
INSPIRATIE
https://www.behance.net/gallery/48226923/The-Google-BookINSPIRATIE #1
https://www.behance.net/gallery/15922653/Geheim
http://www.itsnicethat.com/articles/rollo-press-presents-a-pocket-companion-to-books-from-the-simpsons
http://www.itsnicethat.com/features/my-first-bruce-usher-and-antti-kalevi-150217
https://www.behance.net/gallery/32247799/encoded-book
http://augmentnl.com/hyperfabric/
http://www.tobiasvandervalk.com/hidden-message.html
https://www.behance.net/gallery/18550641/Sight-for-sore-eyes
http://gomedia.com/zine/tutorials/tutorial-how-to-create-a-decoder-design-in-illustrator/
https://www.behance.net/gallery/6174527/The-Type-Factory
http://www.tony-waddington.co.uk/ntu_degree09.html
https://books.google.nl/books?id=nWtMAQAAQBAJ&pg=PA158&lpg=PA158&dq=sagmeister+made+you+look+side&source=bl&ots=2syTvwvzxf&sig=Ht993glyfnJie2D5lLqcaljQg2I&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjNoonI5qjSAhUELhoKHeTPAKoQ6AEIYzAN#v=onepage&q=sagmeister%20made%20you%20look%20side&f=false
https://www.behance.net/gallery/33111687/Moholy-typophoto-experiments
https://www.behance.net/gallery/25210377/First-Things-First-Manifesto-Zine
https://www.behance.net/gallery/48226923/The-Google-Book
https://www.behance.net/gallery/10778343/Help-Me
https://www.behance.net/gallery/24715817/CODECODE-A-CRYPTED-BOOK
https://www.behance.net/gallery/11735837/Play-Hard
https://www.behance.net/gallery/15922653/Geheim
0 notes