Tumgik
Text
Habilitats cognitives de les eines treballades
En aquesta entrada he organitzat les diverses eines treballades a l’aula tenint en compte quines habilitats cognities s’hi treballen, segons l’escala de taxonomia de Bloom.
Tumblr media
2 notes · View notes
Photo
Comparteixo aquesta entrada de la meva companya @sandraperezegea que explica la importància i els avantatges de la flipped classroom
Tumblr media
• Què és?
“La classe inversa (en anglès, flipped classroom) és un sistema o forma d'aprenentatge en el marc d'un procés docent semipresencial, segons el qual els estudiants aprenen nous continguts amb la visualització de vídeos de contingut educatiu, normalment a casa, per després realitzar els deures, activitats, problemes o exercicis que s'hi puguin vincular a l'aula i amb el suport personalitzat del professor. Aquesta biblioteca de vídeos educatius només és un conjunt de materials d'aprenentatge en línia i de franc, basat en vídeos; és a dir, només suposa parlar de materials que resulten paradigmàtics en el sistema, si bé aquest requereix una definició i un desenvolupament que van molt més enllà del que són estrictament els materials.”
La classe inversa suposa capgirar o invertir allò que s'ha considerat el sistema tradicional d'aprenentatge, en què els estudiants reben classes en una aula i fan deures, llegeixen textos, resolen activitats de consolidació, reforç o ampliació a casa, i realitzen proves o exàmens del que s'ha après de nou a l'aula. 
Tumblr media
A l'aula capgirada, els estudiants estudien primer el tema o lliçó pel seu compte, fent servir vídeos educatius preparats pel professor o tercers; després, a classe apliquen els coneixements o competències adquirides resolent problemes, activitats, tasques de tipus pràctic. El professor dóna suport i ajuda els alumnes a resoldre activitats més que no imparteix la classe de la manera tradicional.
• Avantatges:
Inversió de tasques: En la Classe Invertida es combina l'”aprenentatge en línia” i l'aprenentatge a l'aula.
Aprenentatge personalitzat.
Noves metodologies.
Més adaptable i flexible.
Aprenentatge de forma autònoma, sobretot la part teòrica.
Permet emprar més temps en l'atenció a la diversitat, adaptació al ritme de l'alumnat.
Oportunitat per compartir informació i coneixement entre alumne-família-facilitador.
Involucra les famílies amb el procés d'ensenyament-aprenentatge dels infants.
Possibilitat per tornar accedir al continguts generats i facilitats pel docent.
Crea i potencia l'aprenentatge col·laboratiu.
Major implicació alumne, ja que ha d'interaccionar amb els companys/es, col·laborar, elaborar material, etc. 
Aprenentatge més profund, inverteix més temps
Millorar l'ambient de treball a l'aula.
Converteix l'aula amb un espai de treball actiu.
4 notes · View notes
Text
comparteixo aquesta publicació de la meva companya @neusmontsant que parla sobre l’ús del llenguatge audiovisual dins de l’aula
ús del llenguatge audiovisual a l’escola
L'ús del llenguatge audiovisual a les aules és imprescindible per aconseguir un sistema educatiu de qualitat i actualitzat, ja que permet renovar metodologies antigues i també ensenya nous conceptes als alumnes.
QUIN SÓN ELS BENEFISIS QUE PODEM OBTENIR AMB AL LLENGUATGE AUDIOVISUAL: 
Afavoreix l'observació de la realitat, ja que permeten representar actes reals de la vida quotidiana.
Facilita la comprensió, ja que permeten visualitzar i entendre més fàcilment les relacions i processos.
Proporciona motivació i és atractiu pels estudiants. Tant per la seva facilitat de comprensió com pel seu realisme, així, els estudiants veuen les explicacions del professor d’una altra manera més atractiva.
Introdueix en l'educació diferents llenguatges, ja que ajuden a complementar el llenguatge escrit i el llenguatge oral.
Millora l'eficàcia de les activitats d’ensenyament. Gràcies a la seva fàcil visualització i a què els alumnes se senten més motivats, aquests, tenen un rendiment més elevat i fan que pel professor l’explicació sigui més senzilla.
Facilita l'aprenentatge de l'escriptura audiovisual. Aquest, afavoreix la integració dels joves i la seva adaptació, així, adquireixen noves habilitats com és expressar-se mitjançant audiovisuals.
Potencia la creativitat. Fer servir audiovisuals representa entendre de la nova tecnologia, adquirir noves competències de treball en equip i poder resoldre diferents problemes.
5 notes · View notes
Text
Google Bookmarks
Google bookmarks és un servei gratuït que ofereix google a tothom qui tingui un compte.Aquest permet agregar qualsevol pàgina que t’agradi als teus preferits. Aleshores, quan entris amb qualsevol ordinadr des de qualsevol lloc, si accedeixes amb el teu compte, tindràs guardats els teus preferits. 
Tumblr media
Font: http://descary.com/google-bookmarks-propose-la-creation-et-le-partage-de-listes/
0 notes
Text
Comparteixo aquesta entrada de la meva companya @claudiaolles sobre el treball amb les TIC en l’educació
Treballs col·laboratius amb suport TIC
El món ha donat moltes voltes… Els alumnes no són com els d’abans… I l’escola, està canviant!
Moltes escoles comencen a impulsar l’ús de les tecnologies per millorar la qualitat de l’aprenentatge, tan és així que posen a l’abast dels alumnes recursos tecnològics que ajuden a la seva promoció social i cultural. Aquestes escoles utilitzen les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com a mitjà per atendre la diversitat i potenciar l’autonomia de l’aprenentatge -aprendre a aprendre-. Ja no val ensenyar informàtica: ara s’utilitza  la informàtica com a eina de treball, recerca i aprenentatge. Així doncs els treballs col·laboratius són una molt bona oportunitat per a treballar les TIC i a la inversa.
Tumblr media
font de la imatge: AMPA IPSE
4 notes · View notes
Text
Aprfito aquesta entrada que ha fet la meva companya @carlaunsain sobre el programari On-line i el programari local.
Programari Online i programari local
El programari online és aquell que es troba a internet i ens permet  utilitzar-lo sense cap mena de restricció. Normalment, es gratuït, però potser en algun moment pot ser de pagament. Aquest guarda els fitxers al núvol. Exemple: Prezi, Google Drive…
Avantatges:
Permet treballar col·laborativament
Els arxius són guardats al núvol, per tant no ocupen espai
Normalment són programes gratuïts
En canvi, el programari local és el que està instal·lat dins del disc dur, per exemple qualservol programa que ens descarreguem i queda guardat a l’ordinador. Exemple: Microsoft Office
2 notes · View notes
Text
Penjo aquesta entrada de la meva companya @pilartasconesrios que explica què és el progremari lliure i la seva importància.
PROGRAMARI LLIURE
El programari lliure és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets. Aquests programaris lliures es poden trobar gratuïts per Internet o bé a un cost baix si l’adquirim per mitjà de CD, DVD, disquets…
Podem diferenciar si un programa és lliure si et permet: • La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit. • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. L'accés al codi font i és un requisit. • La llibertat de redistribuir còpies. • La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar. Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi fontés un requisit.
Tumblr media
INFORMACIÓ EXTRETA DE:
Viquipèdia
1 note · View note
Text
Altres eines interessants:
Wordle:
És una eina que et permet condensar un text qualsevol en forma de núvol de paraules. D’aquesta manera, les paraules que apareguin més seràn més gran. S’ha d’anar molt en compte perquè, al alterar-se l’ordre lògic, pot acabar donant una idea errònia respecte al que es volia dir. Tot i així és molt aficaç per transmetre idees de manera visual.
Tumblr media
Font de la imatge
Padlet:
És una eina antiga però molt útil en l’àmbit educatiu. Es basa en un suro on-line que et permet penjar escrits, imatges, vídeos, compartir informació, etc. Un dels aspectes positius és que no cal registrar-se i és molt senzill d’utilitzar.
Tumblr media
Font de la imatge
Glogster:
“Glogster és una eina per a confeccionar pòsters multimèdia, i que té forces components de xarxa social ja que les persones que l'utilitzen no solament ho fan per confeccionar les seves creacions sinó també per convertir-les, reivindicar, denunciar, anunciar,.... De fet podem trobar tot tipus de temes i motius “
Font de la imatge
Tumblr media
1 note · View note
Text
Cura de continguts
“Es tracta d'una nova tendència que ha sorgit en el si de les estratègies de  màrqueting. Aquestes estratègies tenen per finalitat fer que la informació que aporten els llocs web, disparada amb la consulta a través dels cercadors, vagi adquirint valor pels seus continguts. De manera que els usuaris adquireixin experiències de màxima qualitat mentre "naveguen" per Internet, en la seva incessant cerca d'informació.”
El procediment de cura de continguts es divideix en 4 fases:
Cerca de la informació sovint desendressada. Les tèniques més habituals són els canals RSS i les alrtes i les eines més utilitzades són el feedly, twitter, etc.
Selecció del que és més rellevant amb twitter per exemple
Caracterització de tot el contingut seleccionat que es pot fer amb moltes eines diverses com Wordpress, pinterest, twitter, etc
Difusió de la informació per canals adequats com ara Facebook, Google+, twitter, pinterest, etc
Tot i així, la eina més coneguda a l’hora de filtrar informació és Scoop-it que, a banda de filtrar i organtzar la infrmació, ens permet compartir a la xarxa i seguir a altres usuaris.
0 notes
Text
Web 2.0
Tumblr media
Font de la imatge
El terme Web 2.0  fa referència a totes les aplicacion web que ens permeten compartir informació de forma interactiva i la col·laboració en el World Wide Web. També permet la interacció amb altres usuaris i copartir informació.
Alguns exemple de Web 2.0 serien els wikis, els bogs, etc.
S’anomena web 2.0 perquè fa referència a una segona generació que utilitza la xarxa no sols per mirar sinó per compartir coneixaments, fer col·laboacions,en definitiva, una web basada en comunitats que afaboreix el treball conjunt.
0 notes
Text
Comunicador en xarxa
Tumblr media
Font de la imatge
Per l’assigantura de COED i GTIC hem hagut d’anar seguint una persona que crèiem que era un bon comunicador. El nostre grup formt per la Carla Unsain, la Maria Salvat, la Paula Rubio, la Neus Montsant i jo, la Maria Torras, hem triat la Sandra Barneda, periodista i presentadora de diversos programes de televisió.
Aquí trobareu el tumblr que hem creat on hem anat publicant el seguiment que li hem anat fent durant aquest semestre i la reflexió sobre perquè creiem que és una bona comunicadora.
0 notes
Text
Booktrailer
En l'assigantura de COED i GTIC hem hagut de fer un booktrailer sobre una novel·la que ens hagués impactat. El meu grup: Carla Unsain, Maria Salvat, Neus Montsant i Paula Rubio l'hem fet sobre la novel·la dimarts amb Morrie
A continuació us deixem el nostra Booktrailer:
youtube
0 notes
Text
Mapes mentals
Tumblr media
Font de la imatge
Els mapes mentals són una eina que ens permeten organitzar conceptes, expressar idees, prendre apunts, etc partint d’una idea principal.  Hi ha moltes pàgines web que ens peremeten configurar el nostre mindmap on-line, peò a classe ens n’ han presentat tres: Mindomo, Mindmester i Mapmyself
2 notes · View notes
Text
Fluxogrames
Els diagrames de flux s’utilitzen per mostrar el procediment establert per a resoladre o dur a terme una tasca determinada.
En el món de l’educació es pot utilitzar per varies coses. Per exemple es podria craer un fluxograma per repesentar l’acollida d’un nen nou a l’escola o simplement per respresentar la resolució d’un problema, planificació de la feina a fer, organització, compliment de normes etc.
Els fuxogrames tenen una simbologia mlt definida, és la següent:
Tumblr media
Font de la imatge:
Es poden crear fluxogrames amb molts programes diferents. però el que hem treballat a classe és el Gliffy que, a banda de crear i editar diagrames de flux, ens permet crear molts altres tipus de gràfcs.
Tumblr media
1 note · View note
Text
Trello
Tumblr media
Trello és una eina gratuita que ens permet gestionar millor les nostres tasques tot creant carpetes, llistes, tenint un calendari, etc. Es pot gestionar també pel mail i a la vegada es pot compartir amb diferents persones les carpetes que un vugui.
És una eina molt senzilla d’utilitzar i totes les llistes creades es poden personalitzar, moure i anar afegint i treient informació.
S’utilitza en el món de l’educació per fer treballs col·laboratius i a la vegada perque és molt visual. També ajuda a prendre decisions en grup, establir un ordre i arribar a conclusions que inclouen a un cert número de persones. A continuació insereixo una demo d’aquesta eina extreta del canal de youtube Trello.
youtube
0 notes
Text
Taxonomia de Bloom
Benjamín Bloom, Doctor en educació en la universitat de Chicago, va crear una taxonomia de dominis d’apenentatge anomenada taxonomia de Bloom. Aquesta, es pot entendre com els objectius dels processos d’aprenentage . Això significa que pposteriorment a realitzar un procés d’apenentatge, l’estudiant haurà d’haver adquirit una sèrie de coneixements i habiitats concretes.
La taxonomia de Bloom es va crear l’any 1956 i es fonamentava en sis pilars: el coneixament, la comprensió, aplicació, anàlisis, el resum i l’evaluació. A continuació adjunto un quadre extret d’eduteka que ens explica detalladament cada pilar:
Tumblr media
L’any 2001, però, es va fer una revisió de la taxonomia de Bloom portada a terme per Anderson i Krathwohl on els 6 pilar bàsics eren: recordar, comprendre, aplicar, analitzar, evaluar i crear. A continuació adjunto el quadre que ens proporcina eduteka:
Tumblr media
Els objectius de la taxonomia de Bloom és potenciar els diversos dominis d’aprenentatge: el domini cognitiu, perceptiu, afectiu, psicomotor i interpersonal. En aquesta imatge inferior trobareu un mapa conceptual de tot el que inclou la taxonomia dde Bloom de forma reduida i sintetitzada.
Tumblr media
Aquesta imatge està extreta de la web flippedclassroom.
A continuació insereixo un video del canal d’escoles EBC que de forma ràpida i entenedora explica la taxonomia de Bloom.
youtube
0 notes
Text
Aprenentatge en metàfores
Charles Crook, en el seu llibre "Ordenadores y aprendizage colaborativo" ens explica un sistema d’aprenentatge de l’ordinador a partir de diferents metàfores. 
Tumblr media
Font de la imatge:
1)  La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor:
Aquesta metàfora fa referència al model tradicional ensenyament-aprenentatge on l’ordinador tutoritza tot el procés d’aprenentatge. En aquest cas l’odindor inicia el procés, l’alumne respon i l’ordinador evalua. Es té molt present  la individualització del procés d'aprenentatge.
Un exemple de metàfora tutorial: Binding. Una aplicació per practicar la lectura
2)  La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
Aquesta metàfora se centra principalment en l’alumne ja que és ell qui maneja la màquina. Així doncs, es basa en un procés d’aprenentatge per descoberta seguint un procés reflexiu i actiu. Tt i així és un procésde descobeta guiat pel professor que, quan creu oportú ptt plantejar a l’alumne certes preguntes.
Exemple: el ninot de neu es presenta as nens un conte il·lustrat però ells han de crear la història.
3)  La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
Permeten un aprenentatge per descoberta semblant al que es produeix en la metàfora de construcció però d'una forma molt més acotada ja que són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau de llibertat de l'usuari és més limitat.
Exemple:la doctora xinxeta
4)  La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
L'ordinador actua com un amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar, classificar. Permet fer aquestes tasques de forma estimulant i eficaç. Un exemple és el paint
0 notes