Tumgik
online-dersler · 4 years
Text
Database‌ ‌Nedir?‌ ‌11 Farklı Veritabanı Yönetim Sistemi
Database, veritabanı veya kısaca DB olarak web geliştiriciliğinde sıkça karşılaştığınız bu terim, birbiri ile ilişkili olan verileri depolayan, değiştirilmesine ve işlenmesine izin veren komplike bir veri koleksiyonudur.
Veritabanları tek başına bir işe yaramaz. Database Management System yani kısaca DBMS yazılımlarına sahip olmanız gerekir. Eğer DBMS yani veritabanı yönetim sistemine sahip değilseniz, içinde ne kadar bilgi olduğunun neredeyse hiçbir önemi yoktur.
Veritabanları statik HTML siteler yerine genellikle dinamik sitelerde aktif olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni, dinamik siteler verileri veritabanında depolarken, statik siteler HTML kodlar içerisinde depolar. 
Veritabanı Nedir?
Veritabanı İşlevleri Nelerdir?
Bir veritabanının tanımını anladıktan sonra, tabii ki veritabanının işlevini de bilmemiz gerekir. Bazı database işlevleri şunlardır;
Verileri ve bilgileri daha kolay anlaşılacak şekilde gruplama,
Yinelenen verileri ve veri tutarsızlıklarını önleme,
Verileri saklama, erişme, güncelleme ve silme sürecini basitleştirme,
Girilene göre erişilen veri ve bilgilerin kalitesini koruma,
Büyük veri depolama süreçlerine yardımcı olma,
Veri depolama gerektiren uygulamaların performansını artırmaya yardımcı olma.
En İyi Veritabanı Yönetim Sistemleri
Web geliştiriciler tarafından en çok tercih edilen 10 veritabanı şunlardır (rastgele sıralanmıştır):
Oracle
Microsoft SQL Sunucusu
MySQL
PostgreSQL
Microsoft Access
Teradata
Firebird
IBM DB2
Informix
SAP ASE
Amazon’un SimpleDB
Sesli Sözlük
youtube
Daha önce paylaşmış olduğumuz Crawl Budget Nedir? Tarama Bütçesi Nasıl Optimize Edilir? başlıklı makalemiz ilginizi çekebilir!
from WordPress https://dersleri.online/veritabani/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Crawl Budget Nedir? Tarama Bütçesi Nasıl Optimize Edilir?
Crawl budget veya Türkçe karşılığıyla tarama bütçesi, web sitesinin sayfalarının bir crawler yani arama robotu tarafından taranması ve dizine eklenmesini kapsayan, web siteye özel bir sınırdır.
Daha önce crawler nedir, nasıl çalışır hakkında bir içerik yayımlamıştık. Bu içeriğimizde ise yine benzer bir konu olan crawl budget nedir inceleyeceğiz. Bu içeriğimizden önce Crawler Nedir başlıklı makalemize göz atmanız faydalı olabilir.
Tarama Bütçesi Nedir?
Crawl Budget Nedir?
En basit tanımıyla tarama bütçesi, arama motoru botlarının belirli bir süre boyunca tarayabileceği bir kaynağın maksimum sayfa sayısıdır.
Aslında bu terim, direk olarak Googlebot ile ilgilidir.
Gezegenin en büyük SEO topluluğu sloganıyla bilinen Moz, tarama bütçesini şöyle tanımlıyor;
“Tarama bütçesi, Googlebot’un ayrılmadan önce sitenizde tarayacağı ortalama URL sayısıdır, bu nedenle tarama bütçesi optimizasyonu, Googlebot’un önemli sayfalarınızı göz ardı etme riski ile önemsiz sayfalarınızı tarayarak zaman kaybetmemesini sağlar.”
Tarama Bütçesi Neden Optimize Edilmeli?
Arama motorları veri tabanlarına hemen yeni web sitesi sayfaları eklemez. Bazen indeksleme süreci haftalar veya aylar sürebilir.  Ancak, küçük siteler ve yeni sayfaları hızlıca indekslenen siteler için endişe edecek bir durum yoktur.
Crawl budget doğrudan bir sıralama faktörü değildir. Ancak sıralamayı etkilemez demek doğru olmaz. 
Arama robotları, kaynaklarını boşa harcamaktan hoşlanmaz. Bu nedenle, düşük sayfa boyutlarına sahip hızlı siteleri severler. Çünkü hızlı bir tarama, web sitenin hızlı açılıyor olmasıyla ilişkilidir. Hızlı web siteleri Google’da yükselmek için iyi bir adaydır. Bu, tarama bütçesi optimizasyonu yapmanın dolaylı olarak SEO’ya etkisidir. 
Aynı zamanda, uzun süre indekslenmeyen bir sayfa SEO için doğrudan bir engel olabilir.
2018 yılında Google’dan John Mueller Twitter’da  yaptığı bir açıklama şöyledir:
 “Çoğu sitenin asla bunun için endişelenmesine gerek yok. Bu ilginç bir konu ve eğer web’i tarıyorsanız veya milyarlarca URL’lik bir siteyi çalıştırıyorsanız, bu önemlidir, ancak ortalama site sahibi için daha az önemli”
Moz’un hazırladığı bir makalede yine benzer bir açıklama bulunuyor:
“Tarama bütçesi, on binlerce URL’ye sahip çok büyük sitelerde çok daha önemlidir, ancak tarayıcıların kesinlikle umursamadığınız içeriğe erişmesini engellemek asla kötü bir fikir değildir. Bir tarayıcının, canonical url veya noindex etiketleri gibi başka yönergeler eklediğiniz sayfalara erişimini engellemediğinizden emin olun.”
Crawl budget optimizasyonunu daha anlaşılır ve sayısal şekilde açıklayan, WordPress kullanıcılarının vazgeçilmez eklentisi olan Yoast Seo’nun bir makalesinde açıklama şöyledir:
“Google’ın sitenizde çok sayıda URL’yi taraması gerekiyorsa ve  çok sayıda tarama tahsis etmişse, tarama bütçesi sorun olmaz. Ancak, sitenizde 250.000 sayfa olduğunu ve Google’ın bu sitede her gün 2.500 sayfayı taradığını varsayalım. Bazılarını (ana sayfa gibi) diğerlerinden daha fazla tarayacaktır. İşlem yapmazsanız, Google’ın sayfalarınızda belirli değişiklikleri fark etmesi 200 gün kadar sürebilir. Tarama bütçesi artık bir sorundur. Öte yandan, günde 50.000 tararsa, hiç sorun olmaz.”
Tarama Bütçenizi Nasıl Optimize Edebilirsiniz?
Tüm arama motorlarının temel mantığı şudur: Site ne kadar kaliteli olursa, o kadar ilgilenilmelidir. Bu nedenle arama motorlarına her anlamda sitenizin yararlı bir kaynak olduğunu göstermelisiniz. Bu, hem arama sonuçlarında üst sıralara ulaşabilmeniz, hem de crawl budget kaynağını boşa harcamamanız için önemlidir.
Etkisi kanıtlanmış bazı faktörler şunlardır:
Sitemap.xml ve robots.txt dosyaları
Bu iki dosya arama robotlarının sitenizi hiyerarşik bir düzenle okumasını ve nasıl düzenlendiğini görmesini sağlar.
Web sitesi hızı
Web sitenizi hızlandırmak sadece daha fazla tarama yapılmasını değil, aynı zamanda kullanıcı deneyimini de iyileştirir. Burada dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta var. Masaüstü ve mobil için Google farklı crawlerlar kullanır. Bu hem mobil, hem de masaüstünde hızlı açılan bir web siteye sahip olmanız gerektiği anlamına gelir.
Kırık bağlantılar
Kırık linkler veya İngilizce broken link. Genellikle 404 yanıtı veren bu bağlantılar, tarama bütçenizi boşa harcamaktır. Aynı zamanda hem SEO, hem de kullanıcılar için olumsuz etki yaratır. Bu konu hakkında, Kırık bağlantılar nedir? başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz. Böylece, kırık bağlantılardan kurtulabilirsiniz.
Yönlendirme sayısı
Uzun yönlendirmelerden, hatta mümkün oldukça yönlendirmelerden kaçınmak faydalıdır. 301 yönlendirmelerinin tarama bütçesinde büyük bir kaynak tükettiği biliniyor.
Bağlantı profilinizi geliştirin
Tematik olarak alakalı Anchor text kullanarak hem SEO’da, hem de tarama bütçesinde göz görülür fark elde edebilmeniz mümkün. Genel olarak, ne kadar çok kaliteli dış bağlantınız varsa Googlebot o kadar sık sitenizi tarar. Ancak, bahsettiğimiz sadece backlink değil! 
Dahili bağlantılara da oldukça ihtiyacınız olacak. Sık taranan bir sayfadan dahili bağlantı alan yeni sayfa, dizine daha hızlı eklenecektir.
Sitenizi temiz tutun
Yinelenen ve düşük kaliteli sayfalar crawl budget kaynağınıza zarar verir. Bu nedenle, gereksiz, eski ya da yinelenen sayfalardan kurtulmalısınız. Büyük sitelerde zor olsa bile, hem tarama bütçesi, hem de arama motoru optimizasyonu için bunu ihmal etmemelisiniz.
Sesli Sözlük
youtube
Tarama Bütçesi Nedir?
Daha önce paylaşmış olduğumuz cPanel Nedir? cPanel Genel Özellikleri başlıklı makalemiz ilginizi çekebilir!
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/crawl-budget-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
cPanel Nedir? cPanel Genel Özellikleri
Bir web barındırma hizmeti kullandığınızda, çok yüksek ihtimalle ücretsiz cPanel alırsınız. Peki cPanel nedir?
Yönetim Paneli
Cpanel gelişmiş ve kullanıcıları tarafından sevilen bir web barındırma kontrol panelidir. Ücretli olarak sunulan bu kontrol paneli içerisinde birçok ücretsiz eklenti mevcuttur. Aynı zamanda hosting şirketleri tarafından genellikle ücretsiz olarak müşterilere sunulur. Hosting hesabınızı etkinleştirdikten sonra, web sitenizi doğrudan cPanel üzerinden yönetebilirsiniz.
Cpanel, dosya yönetimi, veritabanları, etki alanları, güvenlik ve daha birçok web site yapılandırma araçlarını içerir ve web barındırma hizmetleri için sık tercih edilen ideal bir paneldir.
Kontrol panelleri olmadan yapılandırma ayarlarını yapabilmek için metin komutları gerekir. Cpanel ve benzeri kontrol panelleri bu konuda büyük kolaylık sağlar. Hemen hemen her şey görsel bir şekilde yönetilebilir ve ayarlanabilir.
cPanel ile Neler Yapılabilir?
E-posta hesabı ekle / sil / değiştir 
Tarayıcıdan dosya yükleyin 
Yazılım / komut dosyalarını yükleme 
Klasörler için parola koruması 
Web sitesi dosyalarınızı doğrudan tarayıcıdan düzenleyin 
Web sitesi istatistiklerini görüntüleyin
cPanel Genel Özellikleri
Dünya çapında yaygın kullanımının en büyük nedeni çok dilli bir yazılım olmasıdır demek yanlış olmaz. Türkçe dahil 25 farklı dilde kullanıma sunulan bu kontrol paneli, içerisinde bulunan her menü için bir destek sayfasına bağlantı sunar. Destek sayfalarında eğitim videoları ve geliştirici belgelerine ulaşabilirsiniz. Bu, kullanıcının kolayca neyin ne olduğunu anlamasında çok faydalıdır.
Aynı zamanda cPanel resmi web sitesinde yazılımı test edebilmeniz için 15 günlük bir deneme sürümünü ücretsiz olarak size sunuyor.
Cpanel’in kurulumu diğer web barındırma kontrol panellerine göre daha zor olmasına rağmen kolay kullanımı nedeniyle hostinginiz için doğru seçim olabilir.
Sesli Sözlük
youtube
Daha önce paylaşmış olduğumuz Crawler Nedir? Arama Motoru Robotları Nedir? başlıklı makalemiz ilginizi çekebilir!
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/cpanel-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Crawler Nedir? Arama Motoru Robotları Nedir?
Bir arama motoru robotu (İngilizce Crawler veya Spider) ya da arama robotu internetin hemen hemen her yerinden içerikler indirir ve bunları kendi özel veritabanına ekler. Bu robotun amacı web sayfalarının ne hakkında olduğu öğrenmektir. Robot ya da bot şeklinde ifade edilmesi web sitelerine otomatik erişim sağlayarak bilgi toplamasından kaynaklıdır. Ayrıca bu terim çeşitli kaynaklarda karşınıza Web Crawler olarak çıkabilir ve tamamen aynıdır.
Web Crawler Nedir?
Arama Motoru Robotları Nedir?
İlk başta bahsettiğimiz gibi Web Crawler web sayfalarını tarayan ve dizine ekleyen arama motoru yazılımıdır. Ancak bu botlar düşündüğünüzden çok daha kapsamlıdır. Web sitelerinin tüm iç ve dış bağlantılarını meta etiketlerini, başlıklarını ve aklınıza gelebilecek tüm arama motoru optimizasyonunu ilgilendiren detayları ayrıştırarak toplama görevini yapar.
Ayrıca bu botlar, sayfalarındaki değişiklikleri tespit etmek ve güncellenmiş verileri önbelleğe girmek için arama motorunun veritabanında bulunan siteleri düzenli olarak ziyaret eder.
Aslında web crawler nedir sorusunun tek kelimelik bir yanıtı olabilir: Tarama.
Crawler Nasıl Çalışır?
Tahmin edebileceğiniz üzere arama robotları, arama motorlarında yapılan sorgulara en doğru yanıtı verebilmek için çalışır. Ancak arama sonuç sayfaları sadece tarama işlemi ile oluşturulmaz.  Arama sonuç sayfasının oluşturulması üç temel adıma dayanır;
Tarama,
İndeksleme,
Sonuç sayfasını oluşturma.
Crawler çalışma prensibini açıklamak için internet güvenliği, içerik dağıtım ağı ve alan adı sunucu hizmetleri sağlayan ünlü şirket CloudFlare bir makalesinde şöyle açıklamıştır:
“İnternetin sunduğu tüm ilgili bilgileri bulmaya çalışmak için, bir arama robotu belirli bir dizi bilinen web sayfasıyla başlayacak ve daha sonra bu sayfalardan diğer sayfalara giden köprüleri takip edecek, diğer sayfalardan yine diğer sayfalara giden köprüleri izleyecek ve böylece devam edecek.
Halka açık internetin ne kadarının aslında arama motoru botları tarafından tarandığı bilinmemektedir. Bazı kaynaklar, internetin sadece %40-70’inin arama için dizine eklendiğini tahmin ediyor -ve bu milyarlarca web sayfası anlamına gelir.”
İnternette ne kadar web sayfası olduğunu bilmek mümkün olmadığı gibi, her saniye en az milyonlarca yeni web sayfası oluşturulduğunu tahmin etmek zor değil. Bu nedenle web crawler sitenize eriştiğinde ilk olarak site haritasını arar. Site haritasında, web sitenize ait olan bağlantı listeniz veya listeleriniz bulunur. Böylece, botlar kolayca yeni bağlantılarınızı keşfedecek ve her birinizi tarayacak devam edecek.
Sesli Sözlük
youtube
Arama Motoru Robotları Nedir?
Daha önce paylaşmış olduğumuz Landing Page Nedir? Açılış Sayfası Nedir? başlıklı makalemiz ilginizi çekebilir!
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/crawler-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Landing Page Nedir? Açılış Sayfası Nedir?
Uzun süredir web sitesi yönetiyorsanız, açılış sayfası veya başlangıç sayfayı (İngilizce landing page ya da kısaca “LP”) terimi ile karşılaşmış olmalısınız. Açılış sayfası, ziyaretçinin dikkatini belirli bir eylemde toplamasını sağlamanın bir yoludur.  Bu terimle ilgili olarak başarılı bir sayfanın herhangi bir kullanıcı eylemini ve satışları yükseltebileceğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Aslında bu tanım dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) ile tamamen aynıdır. Ancak arada ufak bir fark bulunuyor. Landing page kullanıcı davranışı dikkate alınarak yapılan bir dönüşüm oranı odaklı sayfa çalışmasını ifade eder. CRO ise bir web sitesinin tümünün dönüşümün oranının artırılması ile ilgilidir. Ayrıca açılış sayfaları genellikle web sitesinin geri kalanından daha farklı bir görünüme sahip olabilir.
Landing Page Nedir?
Açılış Sayfası Nedir?
Öncelikle şunu anlamak önemlidir. Açılış sayfası ya da İngilizce karşılığı ile landing page, bir web sitesinin ana sayfası değildir. Peki ana sayfa olarak kullanılamaz mı? Kesinlikle kullanılabilir. Ancak, landing page, bir web sitesinin her hangi bir sayfası olabilir. Açılış sayfası olarak belirlenen bu sayfada, kullanıcının bir ürün ya da hizmeti alması hedeflenir. Benzer şekilde bu sayfa bir ürün ya da hizmet yerine kullanıcıdan bir eylem gerçekleştirmesini isteyebilir. Örneğin kullanıcının gerçekleştirmesini isteyebileceğiniz eylemlere birkaç örnek şunlardır:
Satın alma.
Kayıt olma.
Abone olma.
Ücretsiz denemelere kayıt olma.
Bildirimleri açma.
Açılış sayfalarına genellikle arama motorlarının reklam alanlarından, afiş veya sosyal medya bağlantıları ile ulaşılır. Bu nedenle, bu sayfa özeldir. Kullanıcının dikkatinin dağılmaması ve kendisinden istenen görevi yapması amaçlanır. 
Bir reklam kampanyası oluşturulduğunda web sitesinin standart bir sayfasını tanıtmak bazı durumlarda çok doğru olmayabilir. Çünkü, kullanıcı reklama tıkladıktan sonra, teklifinizi kabul etmezse sadece potansiyel müşterinizi değil, aynı zamanda reklam için ödediğiniz ücreti de kaybetmiş olursunuz. 
Böyle bir durumda landing page kullanımı çok faydalıdır. Bu sayfalar, hedeflenmiş bir eyleme sahip olduğunu için web yöneticileri daha fazla dönüşüm alabilirler. Çünkü, açılış sayfaları iyi tasarlanmıştır, bilgilendiricidir, kullanıcının dikkatini çeker. En önemlisi ise kullanıcıya aradığını birkaç saniye içerisinde teslim ederek,  kullanıcıyı doğru yerde olduğuna ikna eder.
Landing Page ile web sitesinin farkları nelerdir?
Bir web sitesi ile landing page birbirinden oldukça farklı sayılabilir. Açılış sayfalarında kullanıcının siteden ayrılabileceği her hangi bir bağlantı olmaz. Sayfa içerisinde ki tüm bilgiler sadece eyleme odaklıdır. Bu sayfalarda sadece tek bir odak noktası bulunmalıdır. Ayrıca yine sayfada bulunan tüm bağlantılar landing page öğelerine yönlendirir. Böylece kullanıcının sayfadan ayrılmaması amaçlanır.
Landing Page Nerelerde Kullanılır?
Landing page nedir, ne değildir artık bildiğimize göre onu en etkili biçimde nerede kullanabileceğimizi öğrenmenin vakti geldi demektir. Açılış sayfaları için arama motoru optimizasyonu yapıp arama sonuçlarında ilk sıralara çıkarabilirsiniz. En sık kullanılan yöntemlerden birisi bu olabilir. Ancak bu genellikle düzenli bir reklam sermayesi kullanılır. Reklamlar ile etkili ve hızlı dönüşüm oranı yakalayabileceğiniz bazı seçenekleriniz var.
Tıklama başına ödeme yapan sistemler (PTC)
Bu içeriğimizle ilgilenen biri muhtemelen neyden bahsettiğimizi biliyordur. Başta Google AdWords olmak üzere Yandex Direct, Facebook gibi Paid To Click (kısaca PTC) veya tıklama başına ödeme yapan firmalarla çalışabilirsiniz. Bu sistemler anahtar kelime üzerine çalışır. Böylece direk olarak potansiyel müşteriye ulaşma ihtimaliniz yükselir.
Hedef kitleye odaklı afişler
Hedef kitlenize uygun bir başka web sitesinden bir reklam alanı oluşturabilirsiniz. Örneğin bir dönüşüm oranı optimizasyonu hizmeti verecekseniz, web yöneticilerinin bulunduğu bir forum sitesine reklam vermek uygun olabilir.
Sosyal medya reklamları
Facebook, Twitter, İnstagram, Youtube ve diğer sosyal platformlarda vereceğiniz hedef kitleli reklamlar potansiyel müşteriyi açılış sayfanıza çekmeniz için güzel bir yöntemdir.
Landing Page Oluşturma Adımları
Açılış sayfasının amacını ve tanıtımını nasıl yapacağımızı biliyoruz. Peki landing page nasıl oluştururlur?
Landing page oluşturmak için dönüşümü etkileyen bazı ana unsurlar bulunuyor. İlk olarak dikkat etmeniz gereken  bir açılış sayfasının yalnızca bir teklife odaklandığını unutmamaktır.
Ayrıca, landing page sürekli olarak geliştirilmesi gerekebilir. Yaptım, oldu, bitti şeklinde bir çalışma pek mümkün değildir. İçeriğimizin en başında belirttiğimiz gibi bu sayfanın hazırlanmasını dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) çalışmasının bir parçası olarak düşünmek doğru olur. Yani nicel ve nitel veri analizlerine ihtiyacınız olacaktır.
Daha fazla uzatmadan landing page oluşturma adımlarını inceleyelim.
Ana Başlık
Tahmin edebileceğiniz gibi açılış sayfaları için ana başlıklar web sitenizde ki diğer her ana başlık gibi çok önemlidir.  Ancak diğer sayfalarınıza nazaran landing page için kullandığınız ana başlık çok daha önemlidir. Çünkü bu ana başlık teklifinizi yansıtmalıdır. Standart bir makale değil bir reklam yaptığınızı hatırlatmaya gerek yok sanırım. 
Sayfanın üst kısmında oldukça büyük ve kalın şekilde bulunması gerekir. Yapılan birkaç araştırmaya göre ana başlığın neredeyse %80 oranında kullanıcının davranışında etkisi olduğu biliniyor. Neden ana başlık bu kadar büyük bir orana sahip diye soracak olursak cevap basittir: İnsanlar bir web sayfasına giriş yaptığında ilk ana başlığı okurlar. Onları etkilemeniz gerekiyor.
Ana başlık seçiminde kendinize bir soru veya slogan belirmeniz en doğrusu olacaktır. Ancak sloganlar her sektörde işinize yaramayabilir. Sattığınız ürün, kullanıcın aşina olmadığı bir şey olabilir. Bu gibi durumlarda kısa ve problemden bahseden bir soru başlığı çok avantajlı olacaktır. Ayrıca dolu dolu bir içerik sunmanız daha kolay olacaktır. 
Alt Başlık
Ana başlığı destekleyen bir başlık olmalıdır. Alt başlık kullanmak her zaman gerekli değildir. Uzun bir içeriğe sahipseniz kullanmak faydalıdır. Tıpkı ana başlık gibi alt başlıkta teklife yönelik bir içerik sunmalıdır. Genellikle ana başlığın çok uzun veya karmaşık olmaması için alt başlıklar kullanılır.
Ekranın Üst Kısmı
Above the fold yani ekranın üst kısmı, dönüşüm oranı için neredeyse her web sayfanıza yapmanız gereken bir çalışmadır. Kullanıcı davranışında ciddi bir öneme sahiptir. Kullanıcı web sayfasını açtığında, karşısına ilk çıkan ekrana verilen isimdir. Bu konuda daha fazla bilgiyi “Above  the fold nedir?” başlıklı makalemizden edinebilirsiniz.
Gezinme Menüsü
Bir landing page oluştururken temel kural sitenin gezinme menüsünün olmamasıdır. Kullanıcı bu sayfadan ancak tarayıcıdan çıkış ya da geri dönüş yapabilmelidir. 
Gezinme menüsünü ancak çok uzun açılış sayfalarınız varsa kullanmak doğru olabilir. Uzun sayfalarda kullanıcı sıkılabilir ve tamamen sitenizi terk edebilir. Bu nedenle, sitenin alt bilgi (footer) alanına veya bloklar arasında gezinti alanları eklenebilir.
Benzersiz Teklif
Benzersiz bir teklif oluşturmak sizi vazgeçilmez kılabilir. Müşteri özel bir teklif olduğunu hissetmeli. Rakiplerinizi analiz ederek biraz yaratıcı olmaya ihtiyacınız olabilir.
Resim veya Video
Landing page tasarımının temeli parlak resimler, açık ve bilgilendirici simgelerden oluşur. Elbette her zaman bir resim olmak zorunda değildir. Bir video da olabilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta gerçekçiliktir. İnternette kolayca elde edilen basit stok fotoğraflar yerine, biraz sermaye ayırıp ürün ya da hizmet ile ilgili gerçek fotoğraflar çekmek çok daha iyi bir yaklaşımdır.
Her türlü multimedya içeriği açılış sayfası içerisinde kullanabilirsiniz; ürün fotoğrafı, ürün videosu, ekran görüntüleri, çalışanlarınızın fotoğrafları, ofisinizin fotoğrafları gibi…
Resim veya video hazırlarken unutmamanız gereken bir diğer nokta ise tek bir noktaya odaklanmanız gerektiğidir. Reklamınız sadece bir ürün veya hizmeti kapsamalı.
İnsan Görselleri
Resim ve video kullanmanın önemini ve nasıl kullanmanız gerektiğinden kısaca bahsettik. Ancak, en önemlisi insan fotoğraflarını bulundurmaktır. Dokunması zor veya çevrimiçi bir hizmet söz konusu olduğunda insan görselleri duygusal bir deneyim katarak dönüşüm oranını neredeyse ikiye katlayabilir. Signal V. Noise ‘un yaptığı bir araştırmada gülümseyen insan fotoğraflarının dönüşüm oranında ciddi bir artışa neden olduğu analiz edilmiş.
Avantajlar
İster ürün satın, ister sadece kullanıcının kişisel bilgilerini isteyin. Her durumda kullanıcıya avantajlarını belirtmek iyi bir seçenektir. Kullanıcı harekete geçmek için bir neden arayışındadır. Kullanıcılar neye sahip olacağını bilmelidir. Ayrıca bu avantajların her zaman benzersiz olması gerekmez.
Geri Sayım
Son tarih, açılış sayfasının etkinliğini de etkiler. “Zaman Doluyor. Kaçırabilirsin!” psikolojik tekniği site ziyaretçilerini hedeflenen eyleme geçmeye yönlendirir.
Form
İletişim bilgilerimi toplamaya çalışıyorsunuz? Basit, kısa formlar oluşturmalısınız. Uzun iletişim formları kullanıcıya sıkıcı gelebilir. Ad, telefon ve e-posta adresi yeterli olabilir.
Düğmeler
Düğmeler açıkça görünür olmalı ve eylemi teşvik eden kelimeler içermelidir. Landing page oluşturma işleminde yaptığınız her şey bu düğmeler için…
Harekete geçirici mesaj
Harekete geçirici mesajlar önemlidir. Ancak “Şimdi Kaydol”, “Şimdi Dene” gibi standart kalıplardan kaçının. Genelde bu mesajlar kullanıcının eyleme geçmek için kullandığı düğmenin üzerinde yazılı olur. Bu mesaj bir bakışta göze çarpacak şekilde parlak ve zıt renklerde olmalıdır.
Güven göstergeleri
Reklamını yaptığınız şeyin başkaları tarafından kullanıldığını ve memnun kalındığını gösterin. 
Şirket logoları ve aldığınız herhangi bir ödül kullanıcıya güven verir. Belki sadece bir kalite sertifikası bile çok şey değiştirebilir. Büyük markalarla yaptığınız iş birliklerini sergilemenin tam zamanı! Ancak markalardan izin istemeyi unutmamalısınız. 
Sözleşmeler ve politikalar
Sadece landing page için değil, bir web site sahibiyseniz kesinlikle gizlilik politikasına sahip olmanız gerekiyor. 
Kullanıcı verilerini topluyorsanız, bu verilerle ne yapmak istediğinizi ve bunları nasıl koruduğunuzu açıkça belirtmelisiniz. Bu sözleşme ve politikalar sizi ve müşterinin haklarını koruyacaktır. Ayrıca günümüzde birçok kullanıcı sözleşmelere göz atabiliyor.
Sesli Sözlük
youtube
Açılış Sayfası Nedir?
Daha önce paylaşmış olduğumuz Dönüşüm Oranı Optimizasyonu Nedir? Conversion Rate Optimization (CRO) Nedir? başlıklı makalemiz ilginizi çekebilir!
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/landing-page-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Önbellek Nedir? Tarayıcı Önbelleği (Cache) Nasıl Kullanılır?
Önbellek (İngilizce Cache), bir kullanıcı tarafından ziyaret edilen sayfaların tarayıcı ile internet arasında arabelleğe alınmasına denir. Bu terim, çoğu durumda tarayıcılar için geçerli olsa da, diğer yazılımlarında kendi önbellek yani cache sistemleri olabilir.
Tüm önbellek işlemlerinde amaç aynıdır: bir web kaynağının, programın, hizmetin ve onu kullanan diğer ürünlerin çalışmalarını hızlandırmak.
Performanstaki artış, önbellekten veri almanın doğrudan depolamadan istemekten çok daha az zaman alması nedeniyle elde edilir. Ayrıca, verileri önbelleğe almadan önce, genellikle işlenir, kıvrılır, boyut olarak küçülür, bu da çalışma hızını daha da artırır.
Site Önbelleği Nedir?
Önbellek kullanımı yeni bir şey değil. Aslında bilgisayarlardan daha eski. Bu sistem, 1968 yılında, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi olan IBM tarafından yayımlanan makale ile hayatımıza girdi.
Aynı makale, bugün kullandığımız önbelleğe alma işlevinin temel ilkelerini oluşturuyor.
Kaynak nesnelerini önbelleğe alınması işlemine site önbelleği adı verilir.
Bir sitenin önbelleği, işlemde en sık kullanılan nesnelerin bir koleksiyonudur: resimler, HTML şablonları, JS, CSS dosyaları ve sitenin veritabanına yapılan sorguların sonuçlarını içerir.
Site önbelleği şu şekilde çalışır;
İstemci (tarayıcı) sunucuya bir istek oluşturur ve gönderir,
Dunucu bir yanıt oluşturur ve web sayfasını ve onunla ilişkili tüm dosyaları tarayıcıya gönderir,
Tarayıcı web sayfasını görüntülerken bazı kaynaklarını önbelleğe alır.
Bu web sayfasının tekrarlanan istekleri üzerine, tarayıcı site önbelleğindeki dosyaları kullanacaktır. Önbellekleme süresi, tarayıcı tarafından sunucunun her dosya türüne ilişkin yanıtına göre belirlenir.
Dosya önbelleğe kaydedildiyse, bir dahaki sefere dosya istendiğinde tarayıcı içeriğini yerel olarak alır. Böylece, her şey çok daha hızlı gerçekleşecek, çünkü sunucuya herhangi bir istek olmayacak.
Önbellek site yükleme hızını nasıl etkiler?
Kullanıcı bir web sitesini ziyaret ettiğinde, sayfanın görüntülenebilmesi için sayfanın içeriğinın indirilmesi gerekir. Bu durumda, kullanıcı siteye giriş yaptığında, sayfada ki tüm CSS, HTML, JS ve resim/video gibi dosyaları kullanıcı otomatik olarak tarayıcısına indirir.
Eğer bir önbellek sisteminiz varsa kullanıcı sitenizi ziyaret ettiğinde gerekli olan sabit dosyaları tekrar indirmek yerine, daha önce tarayıcıya indirdiği önbellekten alabilir. Bu, sayfaların yüklenme hızını önemli ölçüde iyileştirir.
Ayrıca önbellek kullanımı bandwidth (bant genişliği) kullanımı büyük ölçüde düşürür. Böylece sunucu yükünde tasarrufta sağlar. Eğer Bandwidth Nedir? bilmiyorsanız makalemize göz atabilirsiniz.
Google geliştiricileri bir açıklamada bulunmuştur:
“Önbelleğe alma sayesinde, sitenizi tekrar ziyaret eden kullanıcılar sayfa yüklemek için daha az zaman harcarlar.”
Doğru ayarlanan bir önbelleğe alma işlemi için şunlar söylenebilir:
Tekrarlanan aramalar sırasında indirilen veri miktarının azaltılması
Sunucunun tüm veri türlerini önbelleğe almaya yanıtını yapılandırırsanız, iletilen bilgi miktarı 0 MB’a kadar azaltılabilir: bu durumda, web sayfası tamamen önbellekten oluşturulacaktır.
Azalan sunucu yükü
Sunucu ne kadar az veri işleyip aktarırsa, o anda performansı o kadar yüksek olur.
Buna ek olarak, tarayıcı önbelleğe alma işlemi, dosyaların tekrar tekrar yüklenmesi (resimler, komut dosyaları, stiller) hariç olmak üzere müşterinin web trafiğini önemli ölçüde kaydeder; bunlar sitenin önbelleğinden alınır.
Hangi Site Dosyaları Önbelleğe Alınmalıdır?
Bir web sitesinin kullandığı kaynaklar iki farklı gruba ayrılır. Bu kaynaklar, Dinamik ve Statiktir. Hemen kısaca bakalım:
Dinamik Web Sitesi
Bu kaynaklar sunucuda depolanmaz, ancak web sayfaları istendiğinde üretilir. Bu kaynaklar genellikle Apache sunucularında PHP kullanılarak oluşturulabilen HTML içerir. Daha çok verilerini veri tabanı üzerinden alır.
Statik Web Sitesi
Bu tür kaynaklar sunucuda depolanır. Kural olarak, bunlar medya içeriğini (resimler ve videolar), ayrıca stil, komut dosyası ve yazı tipi dosyalarını içerir. Statik ve sitesi verilerini veri tabanı yerine tamamen HTML kodlardan alır.
Çoğu site için, tüm statik kaynaklar için önbellek şeması uygundur. Önbellek üstbilgileri, yalnızca bazılarına (örneğin görüntüler) değil, tüm önbelleğe alınmış statik kaynaklara uygulanmalıdır. Önbelleğe alınan kaynaklar arasında JavaScript ve CSS dosyaları, grafikler ve diğer dosyalar (multimedya içeriği, PDF dosyaları vb.) bulunur. Genellikle, HTML statik bir kaynak değildir ve varsayılan olarak önbelleğe alınmış sayılmaz.
Site Önbelleğini Test Etme
Site kaynaklarının tarayıcıda önbelleğe alınmasını kontrol etmenin birkaç yolu vardır:
Google Chrome veya Opera Tarayıcısında Önbellek Kontrolü
Web tarayıcınız üzerinde varsayılan olarak web geliştirici araçları mevcuttur. Bu araçlar ile web sitenizde önbelleğe alma işlemini test edebilirsiniz.
Kullandığınız tarayıcıda herhangi bir sayfayı görüntüleyin.
Geliştirici araç çubuğunu aktif edin. Bu araç çubuğu, Google Chrome için sağ tıklama ardından “İncele” seçeneği ile açılabilir. Opera için sağ tıklama ardından “Öğeyi denetle” seçeneği ile açılabilir. Bir başka seçenek ise “ Ctrl + Shift + I “ tuşlarına basarak her iki tarayıcı üzerinde bu web geliştirici araçlarını aktif edebilirsiniz.
Araç çubuğumuzu etkinleştirdikten sonra “Network” sekmesine gelelim. Burada karşımıza girdiğimiz sayfanın tarayıcımızda görüntülenebilmesi için otomatik olarak indirilen dosyaları göreceğiz. Tarayıcımıza inen bu dosyalar için tür, boyut, zaman gibi bilgilere buradan ulaşabiliriz. Web sayfası kaynaklarına ilk erişildiğinde başlangıç ​​boyutunu ve yükleme hızını görüntülemek için Chrome araç çubuğunun Network sekmesindeki “Önbelleği devre dışı bırak (Disable cache)” onay kutusunu etkinleştirin ve sayfayı yenileyin.
Küçük bir ek bilgi olarak, varlıklar yani “Name” penceresinde görünenler, tarayıcıya yüklenen sayfanın içeriğidir. Burada, html dosyaları, css, js ve resimler gibi dosyalar listelenir.
Şimdi önbellek (cache) olmadan yüklenen dosyaları, boyutlarını ve yükleme için geçen zamanı gördüğümüze göre “Disable cache” onay kutusunu tekrar açalım ve sayfamızı yenileyelim. Bunun için tarayıcınızda sol üst köşede bulunan yenile butonunu kullanabilir veya “ Ctrl+F5 “ varsayılan tuşlarıyla yapabilirsiniz.
Dosya önbelleğe alınırsa, Boyut sütununda dosya boyutu yerine giriş (bellek önbelleğinden (memory cache)) veya (disk önbelleğinden (disk cache)) görüntülenir. Dosya boyutunun yüksek oranlarda azaldığını ve yüklenme süresinin kısaldığını göreceksiniz.
Burada hakkında kısaca bahsetmemiz gereken bir soru daha ortaya çıkıyor. Bellek önbelleği ve Disk önbelleği nedir?
Memory Cache ve Disk Cache Nedir? Farkları Nelerdir?
Memory Cache (Bellek Önbelleği)
Bellek (RAM) önbelleği, bellek kaynaklarını depolar ve yükler. Yani bu çok daha hızlı ama kalıcı değildir.
Bellek önbelleği yazma ve erişime daha hızlı olan RAM’de depolanır, ancak bilgisayar kapatıldığında veya diğer bazı durumlarda silinir.
Disk Cache (Disk Önbelleği)
Disk Önbelleği kalıcıdır. Önbelleğe alınan kaynaklar depolanır ve diske yüklenir.
Disk önbelleği, okunması ve yazılması daha yavaş olan sabit sürücüye yazılır, ancak diskte kalır.
Hız Testi Hizmetleri ile Önbellek Kontrolü
PageSpeed ​​Insights Hizmeti, Pingdom Web Sitesi Hız Test Hizmeti, Gtmetrix, Webpagetest gibi bir çok online ve ücretsiz hız testi yapan hizmetler mevcuttur. Bu hizmetlerde sitenizi test ettiğinizde, “Tarayıcı önbelleğinden yararlanın” ve benzeri şekilde uyarılar alıyorsanız eğer, önbellek işleminizde yanlış giden bir şeyler olduğu düşünülebilir.
HTTP Başlıklarını Kontrol Edin
Bir web sitesine giriş yaptığımızda tarayıcıda görsel olarak görebildiğimiz her şey tarayıcıya sunucu tarafından iletilen bazı HTTP başlıkları ortaya çıkarır. İletilen bu HTTP başlıklarından bazıları önbellekten sorumludur.
Önbellek Tarihleri
HTTP başlıkları sayesinde bir dosyanın ne kadar süre boyunca önbellekte kalması gerektiğini belirtebilirsiniz. Böylece, tarayıcı yüklenen sayfayı önbelleğe kaydeder ve belirtilen son kullanma tarihinin sona ermesine kadar yerel olarak saklanan bir kopya görüntüler.
Web sitenizde HTML kodu içerisinde bulunan CSS özelliklerini güncellediğinizi/değiştirdiğinizi düşünelim. Ancak eski CSS dosyalarınız kullanıcının daha önceden tarayıcı önbelleğine alınmış olabilir. Bu, kullanıcının bozuk bir tasarım görmesine neden olur. Bunun gibi sorunlar yaşamamak için dosya türlerinin saklanma süreleri doğru yapılandırılmalıdır.
Google geliştiricileri bir açıklamada bulunmuştur.
“Statik kaynakların önbellekte saklanma süresi en az bir hafta olmalıdır. Harici kaynaklar (reklamlar, widget’lar vb.) En az 1 gün boyunca saklanmalıdır.”
Tarayıcıda HTTP Başlıklarını Kontrol Edin
Google Chrome veya Opera Tarayıcısında Önbellek Kontrolü başlığımızda belirttiğimiz gibi geliştirici araç çubuğumuzu açalım ve “Network” sekmesine gelelim.
Her hangi bir varlığa tıklayalım ve açılan yan pencerede “Headers” sekmesine girelim. Pencerede görünen bilgiler, varlığın HTTP başlıklarını göstermektedir.
HTTP Önbellek Başlıklarının Analizi
Network sekmesinde bir varlığa tıkladığımızda, headers penceresinde önbelleğe almaktan sorumlu olan başlıkları analiz edebiliriz. Peki HTTP önbellek başlıkları nasıl analiz edlir?
Bu soruyu yanıtlamadan önce headers penceresinde neler var biraz bakalım.
Durum Kodları (Status Code)
Durum kodları veya İngilizce Status Code, anlaşılması kolay bilgiler sunar. Toplamda 46 farklı durum kodu bulunmaktadır. Fakat bizim bu konu için 2 tanesini bilmemiz yeterli.
Status Code: 200 OK
Varlık sunucu tarafından düzenli olarak güvenli bir şekilde teslim edildi ve tam olarak kullanıcıya yüklendi.
Status Code: 304 Not Modified
Son kullanıcı sayfayı ziyaret ettiğinden beri, tarayıcı önbelleğinde depolanan varlık değişmedi. Bu durumda daha fazla bandwitdh harcamak ve sayfayı tekrar tekrar indirmek anlamsızdır. Bu durumda önbellek kullanımı gerekir.
Expires (Süre Sonu)
Expires değeri kullanıcı siteye ilk eriştiğinde gerçekleşir. İlk erişimde, sunucunun sayfanın önbelleğe alınan her varlığına atadığı bu değer, önbellekteki depolamanın son kullanma tarihini gösteren HTTP yanıtı verir. Belirlenen tarihe kadar, dosya sitenin tarayıcıdaki önbelleğinden istenir.
Sıralama şöyledir:
Kullanıcı bir web sitesinde ki sayfayı ziyaret eder.
Tarayıcı indirilmesi gereken HTML dosyayı bulur ve her şey yolundaysa 200 OK durum kodu verir.
Tarayıcı HTML dosyayı  otomatik olarak sunucudan indirir.
Dosya, expires yani sona erme başlığı değerine kadar kullanıcının bilgisayarında önbelleğe alınır.
Kullanıcı sayfaya tekrar eriştiğinde, önbellek sona erene kadar (yani expires üstbilgisinin değerine göre) sunucudan varlık istenmez ve varlık önbellek üzerinde yüklenir.
Bu, şunun gibi görünecektir:
Expires: Thu, 21 Apr 2020 03:17:22 GMT
Cache-Control (Önbellek Kontrolü)
HTTP üstbilgisi kullanarak önbelleğe alma yöntemlerinin en esnek hali cache-control yönergesidir.
Sunucu, önbellek süresini saniye cinsinden gösteren “Cache-Control”  değeri içeren bir HTTP yanıtı gönderir. Dosya indirildikten sonra belirtilen süre geçinceye kadar tarayıcı önbelleği kullanılır ve sunucuya istekte bulunulmaz.
Örnek:
Cache-Control: max-age=3600
Bu başlık için farklı değerler vardır:
Max-age Yönergesi
Bu, “max-age” değeri, önbelleğin alakalı olduğu saniye sayısını belirtir. Expires ile aynı işlevi görür.
No-cache Yönergesi
Adını önbelleğe almamak gibi görünse bile, sunucunun gönderdiği bu üstbilgi dosyayı önbelleğe almaya yarar. Burada küçük ama önemli bir fark vardır. Dosya önbellekten çağrılmadan önce, tarayıcının değişiklikleri kontrol etmesi için istekte bulunması istenir.  Sunucuda değişiklik söz konusu değilse varlık önbellekten alınır. Varlık değiştirilmiş/güncellenmiş ise yeni sürümü sunucudan istenir.
Örnek:
Cache-Control: no-cache
No-store Yönergesi
Modern tarayıcılarda varlığın önbelleğe kaydedilmesini engeller.
Örnek:
Cache-Control: no-store
Private Yönergesi
Yönerge private, bir dosyanın yalnızca kullanıcının tarayıcısında önbelleğe alınmasına izin verir ancak ara önbelleklerde ( CDN , proxy sunucuları) önbelleğe alınmasına izin vermez . Genellikle son kullanıcıyla ilgili kişisel verileri önbelleğe almak için kullanılır.
Örnek:
Cache-Control: private, max-age=3600
Public Yönergesi
Bu yönerge, bir dosyayı hem kullanıcının tarayıcısında hem de ara önbelleklerde (CDN’ler, proxy’ler) önbelleğe almayı sağlar. Varsayılan olarak kullanılır.
Örnek:
Cache-Control: public, max-age=3600
Daha bir çok atanabilecek direktif bulunmakta ancak bu konu için bunları bilmemiz yeterli.
ETag ve If-None-Match
Önbellekteki ve sunucudaki dosyaların sürümlerini karşılaştırmak için kullanılır. Üstbilgiler ETag ve If-None-Match dosyanın kendisi değiştiğinde değişen rasgele bir karakter kümesi içeren değerlerini oluşturan değerleri gösterir . Örneğin: ETag: “58ca9df6-564”
ETag üstbilgisini aldıktan sonra, tarayıcı değerini kaydetmeli ve Expires veya Cache-Control: max-age üstbilgileri tarafından belirtilen önbellek süresi dolduğunda, tarayıcı değeri daha önce kaydedilen ETag etiketini içerecek bir If-None-Match isteği gönderecektir .
Sunucu, ETag varlığının ve If-None-Match üstbilgisinde gönderilen ge��erli değeri karşılaştırır.
Etiketler aynıysa, varlık değişmez ve önbellekten yüklenebilir. Aynı zamanda, önbelleğin alaka düzeyi, Son Kullanma Tarihi ve Cache-Control: max-age değerinde belirtilen süre boyunca tekrar devam eder.
Etiketler aynı ya da farklı olup olmadığına bakılmadan sunucu kontrol edilir. Etiketler aynıysa, sunucu Durum Kodu üstbilgisini 304 Değiştirilmedi değerine gönderir ve tarayıcı sayfayı önbellekten yükler. Etiketler farklıysa veya bu ilk ziyaretse, 200 OK kodunu alırız, varlık sunucudan tam olarak yüklenir.
Bu kullanımın dezavantajı If-None-Match değeri sunucuya sürekli kontrol talepleri gönderir.
Last-Modifed ve If-Modified-Since
ETag ve If-None-Match ile hemen hemen aynı işlevi görür. Önbellekteki ve sunucudaki dosyaların sürümlerini karşılaştırmak için kullanılır. Tanım benzer olsa bile birbirlerinden farklıdır. Google, başlıklardan birini kullanmanızı ve her ikisini aynı anda belirtmemenizi önerir.
Tarayıcı, web sayfası için ilk isteği yapar. Sunucu, sayfanın kaynaklarını (dosyalarını) Last-Modified ve karşılık gelen kaynakların oluşturulma tarihlerini (değişikliklerini) içeren HTTP üstbilgilerini verir.
Örneğin:  Last-Modified: Thu, 21 Apr 2016 03:17:22 GMT
Ortaya çıkan dosyalar tarayıcı tarafından önbelleğe alınır. Bu sayfadaki sonraki isteklerde, tarayıcı önbelleğe alınan her dosya için bir HTTP isteği gönderir If-Modified-Since; değeri, sunucunun HTTP Last-Modified erişiminin önceki erişim sırasında içerdiği tarihtir.
Örneğin: If-Modified-Since: Thu, 21 Apr 2016 03:17:22 GMT
Değerler If-Modified-Sinceve Last-Modified aynı ise, sunucu tarayıcıya bir değer olarak yanıt gönderir 304 (Not Modified): Dosya değişmedi ve önbellekten alınabilir. Aksi takdirde, sunucu dosyayı yeniden tarayıcıya aktarır.
Bu önbellek şemasının dezavantajları, dosya HTTP isteklerinin If-Modified-Since sunucuya olan ilgisinin sürekli kontrol edilmesini içerir.
Sesli Sözlük
youtube
Önbellek Nedir? Tarayıcı Önbelleği (Cache) Nasıl Kullanılır?
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/onbellek-nedir-tarayici-onbellegi/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
PDF Nedir?
PDF (Portable Document Format), yazdırılan bir belgenin tüm öğelerini görüntüleyebileceğiniz, gezinebileceğiniz, yazdırabileceğiniz veya başkalarına iletebileceğiniz elektronik bir resim olarak kodlanmış bir dosya biçimidir. PDF dosyaları Adobe Acrobat, Acrobat Capture veya benzeri ürünler kullanılarak oluşturulur. Dosyaları görüntülemek ve kullanmak için, kolayca indirebileceğiniz ücretsiz Acrobat Reader’a veya bir web tarayıcısına ihtiyacınız vardır. Reader’ı indirdikten sonra, bir PDF dosyasına tıkladığınızda otomatik olarak görüntülenecektir. PDF dosyasını bir web tarayıcısı aracılığı ile görüntülemek için ise dosyaya sağ tıklayıp birlikte aç seçeneğinden bilgisayarınıza yüklü olan bir web tarayıcısını seçmelisiniz.
PDF dosyaları, özellikle orijinal grafik görünümünü çevrimiçi olarak korumak istediğiniz dergi makaleleri, ürün broşürleri veya el ilanları gibi belgeler için kullanılabilir. Bir PDF dosyası, her biri yakınlaştırıp uzaklaştırabileceğiniz bir veya daha fazla sayfa görüntüsü içerir. Sayfa ileri ve geri gidebilirsiniz.
PDF dosyaları oluşturmanıza izin veren Acrobat ürünü 200-300 dolar aralığında satılmaktadır. Adobe dışı bir alternatif, İngiltere’deki bir şirket olan 5D’den Niknak adlı bir üründür. Bu iki seçenek arasında bir görsel veya word dosyanızı bilgisayarınıza yükleyebileceğiniz bir program sayesinde veya internet üzerinden bazı siteler arcılığı ile PDF dosyasına dönüştürebilirsiniz.
Sesli Sözlük
youtube
PDF Nedir?
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/pdf-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Kırık Link Nedir? Broken Link ve Önemi
Kırık link (kırık bağlantılar), bozuk bağlantılar ya da İngilizce broken link veya dead link olarak karşımıza çıkabilir. Peki bu kırık bağlantılar nedir?
Broken Link (kırık link), bir kaynağı tanıtmak için kullanılan, fakat çeşitli durumlar nedeniyle tanıtım üzerinde herhangi bir etkisi olmayan bağlantılardır.
Kırık Link Nelere Neden Olur? Broken Link Önemli mi?
Bu, arama motorlarında bir web kaynağı sıralaması ile ilgili sorunlara yol açan ana sorun değildir. Ama onları görmezden gelir ve çok fazla broken link sahibi olursanız sıralama kaybedebilirsiniz. Kırık link, sitenizin güvenilirliği ve konumunu etkileyebilen, dikkatle takip edilmesi gereken bağlantı türüdür. Az sayıda Broken Link bulunduruyorsanız ciddi bir hasar pek söz konusu değildir. Ancak çok fazla varsa işiniz epey zor olacaktır.
Kırık link yönlendirildiği 404 sayfası başlangıçta belki biraz yardımcı olabilir. Peki bu bir çözüm mü? Kesinlikle hayır. Ziyaretçiler sitenize bilgiyi bulmak için girecek ve karşılarında kocaman bir “404 Error” yazısı belirecek. Bu durumda ziyaretçi siteyi hızla terk edecek ve görüntülen sayfalarınız azalacak, hemen çıkma oranınız yükselecek, en kötüsü ise kullanıcı gözünde site güvenirliği kaybolacaktır.
Bu durumun daha ilerleyen bir senaryosu ise şöyle olacaktır;
Çok fazla broken link oluştuğu için, bir çok kullanıcı aradığı bilgiye ulaşamayacak, düzenli ziyaretçiler artık sitenize uğramayacaktır. Ciddi bir gelir kaybı yaşamanızın hemen ardından arama motorları size ceza verecek.  Muhtemelen dizine eklenme hızınız (index hızı) yavaşlayacak, belki de site terk edilmiş olarak kabul edilecek. Artık siteniz kullanıcılara ilgisiz ve işe yaramaz olarak kabul edilecek.
Kırık Link Nedenleri Nelerdir?
İki farklı Broken Link çeşidi bulunmaktadır.
•             Harici kırık linkler – bağlantılar üçüncü taraf bir siteye gider
•             Dahili kırık linkler – bağlantılar aynı sitenin diğer sayfalarına gider
Peki broken link nasıl oluşur?
•             Sayfa silindi veya taşındı.
•             Sayfa mevcut değil.
•             Adres hatası.
•             Yeni bir alan adına veya barındırma işlemine ilişkin sorunlar.
Kırık Link Tespiti Nasıl Yapılır?
Site nadiren güncellenirse, bu tür bir kontrol birkaç ayda bir yapılabilir. Bir haber sitesi haftada bir kez kırık link için kontrol edilebilir. Yani, kontrol sıklığı doğrudan siteye içerik ekleme veya kaldırma etkinliğine bağlıdır.
Periyodik olarak, sitenin bozuk bağlantılar için kontrol edilmesi gerekir. Bugün değilse, bu bir süre sonra ortaya çıkmayacakları anlamına gelmez. Bu nedenle, düzenli olarak sitenizde broken link olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz.
Web sitenizde ki kırık link tespit edebilmeniz için geliştirilmiş web siteleri, hizmetler ve programlardan bazıları aşağıdadır.
Web Siteleri
https://ift.tt/2CAvWbb
https://ift.tt/2wW2zuP
https://ift.tt/31f3JRM
https://ift.tt/1dMrbtI
https://ift.tt/2jqyEoH
https://ift.tt/2ww8Ifr
https://ift.tt/2wl726F
Hizmetler
Yandex Web Yöneticisi
Google Search Console
Programlar
Screaming Frog
W3C Link Checker
Netpeak Spider
Kırık Link Sorunlarından Kurtulma Yöntemleri
Broken Link Nedir? Broken Link ve Önemi
Broken link ‘leri düzeltmek çok faydalıdır. Bu bağlantıları güncellemek, internet kaynağınızın sonuçlardaki konumunu artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla kullanıcı çekersiniz.
Yönlendirme 301
Arama motoru adres değişikliğini öğrenir ve sayfanın taşındığını fark eder. Aynı zamanda, tüm SEO özellikleri yeni bir sayfaya aktarılır ve geçerliliğini korur. Yeniden yönlendirmeyi kullanmak için, .HTACCESS dosyasına erişiminizin olması gerekir.
Çok sayıda dahili yönlendirme siteyi olumsuz yönde etkileyebilir, bu nedenle içeriğin eklenmesi daha avantajlıdır.
404 sayfa tasarlayın
404 sayfalık özgün tasarım, ziyaretçiye sorunun zaten fark edildiği ve çözüldüğü yanılsamasını veriyor.
Bağlantıları kaldırın
Özel araçlar kullanarak bozuk sayfaları kaldırma.
Önceden yayınlanmış yayınlardaki kopmuş bağlantıları kaldırma.
İçeriğin eklenmesi
Var olmayan bir sayfayı malzemelerle doldurma.
Sesli Sözlük
youtube
Kırık Link Nedir? Broken Link ve Önemi
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/kirik-link-nedir-broken-link-ve-onemi/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Breadcrumb Nedir? Breadcrumb Önemli mi? Nasıl Oluşturulmalı?
Ekmek kırıntısı (İngilizce “breadcrumbs”), bir web sitesinde geçerli sayfanın yolunu gösteren, hiyerarşik bir gezinme zincirine verilen isimdir. Aslında bu terim sadece web sitelerinde değil, işletim sistemlerinde, dosya yöneticilerinde de kullanılır.
Bu fikrin Hansel ve Gretel masallarından ortaya atıldığı söylenmektedir. Söylentiye göre, Hansel ve Gretel‘in eve dönüş yollarını bulabilmek için yerlere ekmek kırıntılarını atması bu fikrin oluşmasına neden oldu.
Ana menüye ek olarak, breadcrumb (ekmek kırıntısı) kullanmak ziyaretçinin davranışsal faktörlerini iyileştirir. Bu, görüntülenen sayfa sayısının ve sitede geçilen sürenin artacağı anlamına gelir.
Ekmek Kırıntıları Önemli mi?
Breadcrumb kullanımı kullanıcı davranışına  ve arama motoru optimizasyonuna doğrudan etkilidir.
Kullanıcı Davranışında Breadcrumb Önemi
Daha önce ki yazılarımızda bahsettiğimiz Amerikan bilgisayar kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi danışmanlık firması olan Nielsen Norman Group (NN/G)’un kurucularından Jacob Nielsen, 1995 yılında 10 kullanılabilirlik ilkesini liste halinde paylaştı. Paylaşılan bu listede ilk sırada “sistem durumunun görünürlüğü” yer alıyor. Bu başlığı şirket kısaca şöyle tanımlıyor;
“Sistem durumunun görünürlüğü, sistemin durumunun kullanıcılarına ne kadar iyi iletildiğini ifade eder. İdeal olarak, sistemler makul süre içinde uygun geri bildirimlerle kullanıcıları neler olup bittiğinden haberdar etmelidir.”
Aslında sistem durumunun görünürlüğü başlığını daha detaylı incelersek burada geliştirmeniz gereken bir çok detaydan bahsedildiğini göreceksiniz. İleride bu konulara sık sık değineceğiz fakat biz şimdilik breadcrumb üzerinden konuşmaya devam edelim.
Gelin yine NNG firmasının verdiği basit bir örnek ile sistem durumunun görünürlüğünü biraz daha anlaşılır hale getirelim.
“Nerede olursanız olun, ne yaparsanız yapın, etrafınıza bakmak ve çevrenizdeki çeşitli sistem türlerini ve mevcut durumlarını nasıl ilettiklerini not etmek için birkaç dakikanızı ayırın. Telefonunuz veya dizüstü bilgisayarınız pil ömrünün ne kadar kaldığını gösterir; e-posta uygulamanız size kaç tane okunmamış e-postanız olduğunu söyler; metrodaki bir işaret bir sonraki durağı gösterir ya da treni kaçırdıysanız, bir sonrakinin istasyona gelmesi için kaç dakika var görebilirsiniz. Tüm bu bilgiler, etkileşimde bulunduğunuz sistemlerin mevcut durumunu doğru bir şekilde değerlendirmenize olanak tanır.”
Bu tanım bizlere açıkça ziyaretçinin sitede nerede olduğunu söylememiz gerektiği anlamını taşır. Bunun uygulanabilmesi için breadcrumbs kullanmaya ihtiyacımız vardır. Böylece kullanıcıya sitede nerede olduğu hakkında bilgi verilebilir.
Arama Motoru Optimizasyonunda (SEO’da) Breadcrumb Önemi
Ekmek kırıntıları arama motoru optimizasyonu için en temel ve en gerekli unsurlardan birisidir. Aklınıza gelebilecek her türlü sitede kullanılabilir olması nedeniyle günümüzde bir gereklilik olduğuna kesin gözüyle bakılabilir. Her sitede kullanılabilir olmasına rağmen bu tür navigasyon her zaman kullanılmaz. Kullanışlı, net bir yapıya ve iyi bir gezinme menüsüne sahip sitelerin sahipleri genellikle onları yerleştirmez veya hatta ekmek kırıntılarının ne olduğunu bilmez. Bu tür siteler az sayıda sayfaya veya iyi yapılandırılmış bölümlere sahip olabilir.
SEO’da breadcrumbs neden önemli denince aklınıza gelmesi üç neden olmalıdır;
•             Sayfaların ağırlığını yeniden dağıtırlar
•             İç bağlantılar güçlenir
•             Arama sonuçlarında snippet’lar iyileşir
Breadcrumb Kullanım Örnekleri
Bir breadcrumb zinciri farklı amaçlara göre düzenlenebilir. Genellikle sitenin ne ile ilgili olduğuna bağlı değişebilir.
Doğrusal Yapıda Breadcrumb
Bu en yaygın şekilde kullanılan seçenektir. Ana sayfadan başlayarak, mevcut görüntülenen sayfaya kadar olan tüm yol gösterilir.
Daha karmaşık ve uzun yollar içeren sitelerde temizlenmiş bir yapı kullanılabilir.
Geriye Git Düğmesi
Bu kullanıma e-ticaret sitelerinde daha sık karşılaşabilirsiniz. Tarayıcıda ki “Geri” düğmesinin yerini alan bir buton denebilir. Önceki sayfaya dön, kataloğa geri dön gibi…
İlişkilendirilmiş Ekmek Kırıntıları
Çevrimiçi mağazalar ve çevrimiçi kataloglar tarafından kullanılır. Sayfanın içeriği ve yolu, kullanıcı tanımlı özelliklere ve filtrelere göre oluşturulur.
Doğru Breadcrumb Nasıl Oluşturulur?
Genellikle ana malzeme ile alanın hemen üstünde, varsa ana yatay menünün hemen altında bulunur. Yani başlığın altındaki içerik bloğuna ve sayfa içeriği görüntülenmeden önce yerleştirilirler. Böyle bir yerde, ekmek kırıntıları en görünür ve uygun olacaktır. Daha az sıklıkla, kırıntılar yorumlardan önce içeriğin çıktısının sonunda bulunur.  Ancak içeriğin üzerinde olması tavsiye edilir.
Başlıca bazı kurallara dikkat edilerek breadcrumb oluşturmak elbette çok daha faydalı olacaktır.
Ekmek Kırıntıları için Öneriler
Her site için uygun olmayabilirler. Örneğin, tek sayfalık veya az sayfadan oluşan siteler için gereksizdir.
Eğer sitenize breadcrumb yerleştirmeye karar verdiyseniz ilk dikkat etmeniz gereken az önce söylediğimiz gibi kesinlikle fark edilebilir olmalıdır.
Ana menü yerine kullanılmamalı sadece kullanıcının rahat gezinebilmesini desteklemek için kullanılmalıdır.
Kırıntıların son öğesi (mevcut sayfa) bağlantı içermemelidir.
Her sayfada aynı konumda kullanın.
Ana sayfanızda breadcrumbs gereksizdir.
Sesli Sözlük
youtube
Breadcrumb Nedir?
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/breadcrumb-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Bing Nedir? Google ve Bing – Hangisini Kullanmalıyız?
Bing, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir arama motorudur. Tıpkı Google gibi dünyaca tanınmış bir üne sahiptir. Bing, arama motorları için kategoriye göre arama yapabilen klasik bir arayüze sahiptir: resimler, videolar, haritalar, haberler. Burada çevrimiçi Microsoft Office araçlarını kullanabilir, şirketin web sitesine gidebilir, Outlook veya Hotmail’de bir hesap ve posta kutusu kaydedebilir ve kendi bulut depolama alanınızı başlatabilirsiniz.
En önemli özelliklerinden birisi İnternet Explorer ile beraber varsayılan olarak gelmesidir. Bu, kullanıcıların Bing arama motorunu kullanmasına neden olabilir ve doğal olarak Bing kaydı olmayan bir web sitesi trafik kaybı yaşayabilir. Üstelik Apple, Bing’in destekçileri arasında.
Bing ve Google – Hangisini Kullanmalıyız?
Tumblr media
Bing Nedir?
Google ve Bing tarafından sağlanan arama sonuçları değişiklik gösterir. Bazı kullanıcılar Bing aramasının daha yararlı bilgiler gösterdiğine inanırken, diğerleri Google’ın rakipsiz olduğuna inanıyor.
Bing, doğal taleplerde en iyi sonuçları verir. Bu, Microsoft’un Google’dan daha fazla önem verdiği bağlamsal mekanizmaların kullanımından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, Bing’in önerilen ek bilgileri ve benzer sorguları ana anahtar kelimelerle daha yakından ilişkili olacaktır.  Öte yandan Google, kısa biyografik bilgilere anında erişmenizi sağlar. Yerel haberleri daha verimli ve hızlı bir şekilde dizine ekler.
Ayrıca, Google’ın, büyük olasılıkla belirli bir seviyeden başlayarak yüksek konumlandırma için ödeme yapmanız gerekeceği gerçeğine dayanarak, AdWords programıyla ilgili sayfaları daha aktif olarak tanıttığı görülmektedir. Hangisi daha iyi? Her ikisini de kullanmak muhtemelen en iyisidir.
Sesli Sözlük
youtube
Bing Nedir?
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/bing-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
bbPress Nedir? bbPress Özellikleri Nelerdir?
bbPress WordPress alt yapısında çalışan ücretsiz bir forum eklentisidir. WordPress içerisinde forum işlevselliği sağlayan bu eklenti eski forumlarından farklı olarak oldukça sade ve az kaynak tüketir. Bu içeriğimiz içerisinde bbPress nedir ve özellikleri nelerdir inceleyeceğiz.
bbPress Nedir?
Bir forum kurmaya karar verdiyseniz birçok ücretli ve ücretsiz alternatif yazılımla karşılaşmışsınızdır. Bunlara phpBB, vBulletin, Mybb gibi örnekler verilebilir. Tüm bu yazılımlara rağmen WordPress geliştiricileri bir alternatif olarak bbPress’i sunuyor. En başta belirttiğimiz gibi bu eklenti, WordPress’e forum seçenekleri ekleyen bir eklentidir.
Eklenti olarak kurulduğu için bir WordPress bloğuna kolayca forum özellikleri eklenebilir. bbPress neredeyse tüm temalarla uyumludur. En popüler ücretsiz forum yazılımlarına göre çok daha az kaynak tüketir. Diğer forum yazılımlarına göre hiçbir uğraş olmadan WordPress’e entegre edilebilir.
bbPress Gelişimi
Bu konuda bir diğer avantaj ise bu forum eklentisinin WordPress geliştiricileri tarafından hazırlanmış olmasıdır. Bu, eklentinin düzenli olarak güncelleneceği ve muhtemelen ömür boyu desteğin kaldırılmayacağı anlamını taşır. 
WordPress için yılda yaklaşık üç ana sürüm yayınlanırken bbPress için ortalama olarak yılda yaklaşık iki sürüm yayınlanmaktadır. WordPress ile karşılaştırıldığında, geliştirme daha yavaştır çünkü eklentinin daha az katılımcısı vardır.
bbPress Özellikleri Nelerdir?
Tumblr media
bbPress Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Web sitenize bir eklenti kurmadan önce muhakkak o eklentinin özelliklerini incelemeniz gerekmektedir. Bildiğiniz gibi eklentileri kurup, daha sonra kaldırmak veritabanı üzerinde istenmeyen bir ağırlık bırakır. Veritabanınızı daha sonradan temizlemekle uğraşmak yerine ne kurduğunuzu bilmek avantajlıdır. bbPress forum eklentisinin başlıca özellikleri şunlardır;
Tek seferde birden çok forum oluşturun
Birden çok forum kategorisi oluşturma
Kullanıcıların bireysel forumlara abone olma yeteneği
Birçok forum dönüştürücüsüne erişim
Her konuyu kimin hangi kategoride başlattığı görebilme
Sohbete katılan kişi sayısının görünürlüğü
Konudaki cevap sayısının görünürlüğü
Destek forumu olarak kullanabilme
Ve daha fazlası
Sesli Sözlük
youtube
bbPress Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/bbpress-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Bandwidth Nedir? Ne kadar İhtiyacınız Var? Nasıl Azaltılır?
Durun tahmin edelim. Bir hosting almaya karar verdiniz ve özelliklerine baktığınızda bant genişliği ya da bandwidth olarak bir sınır gördünüz. Peki bu bandwidth nedir?
Bir çok web barındırma hizmeti sağlayan şirket “sınırsız” tariflerde bir plan sunar, ancak daha yakından incelediğinizde sınırsızlığın gerçekten sınırsız olmadığını görürsünüz. Bu genelde aşırı kullanımdan sonra cezalarla karşılaşmanıza neden olur. Peki web sitenizin ne kadar bandwidth veya diğer adıyla bant genişliğine ihtiyacı var? Bunu tam olarak bilmek neredeyse imkansız… Yinede birkaç matematik problemi ipucu olabilir!
Bandwidth veya Bant genişliği – bir kanalın belirli bir zaman diliminde atlayabileceği bilgi miktarıdır. Analog sistemler için verim, Hertz (Hz) cinsinden, dijital sistemler için saniyedeki bit (bps) cinsinden ölçülür. Eğer bazı teknik terimleri bilmiyorsanız, bu tanım tamamen anlaşılmaz görünüyor olabilir. Merak etmeyin bu içeriğimizde herkesin anlayabileceği bir şekilde Bandwidth nedir veya Türkçesi ile Bant genişliği nedir öğreneceğiz.
Bandwidth Nedir?
Bandwidth Nedir? Ne kadar Bandwidth İhtiyacınız Var? Bandwidth Nasıl Azaltılır?
Öncelikle Bandwidth terimi bant genişliği, veri aktarımı veya trafik olarak karşımıza çıkabilir. Türkçe karşılıklarından anlayabileceğiniz gibi bant genişliği, belirli bir süre içinde iletilebilecek veri miktarını tanımlar. “Veri aktarım hızı”, verilerin bir cihazdan diğerine aktarılma hızıdır. Bu hız saniyede megabit (milyon bit) olarak ölçülür. 
İnternet endüstrisi çok hızlı gelişiyor ve her gün World Wide Web kullanıcıları için giderek daha fazla fırsat açan yeni kaynaklar oluşuyor. Gerçekten kullanışlı bir kaynak oluşturabilmek için web geliştiricilerin nitelikli pesonellere ihtiyaçları olduğu gibi, bir diğer yandan ise iyi bir web barındırıcıya sahip olması gerekir. Çünkü bu hosting şirketleri bizlere birer bandwith sınırı koyar. Bir çoğu ise “sınırsız” olduğunu iddia eder. Aslında gerçekten sınırsız bant genişliği sunsalar bile sizin bunu kullanma şansınız kesinlikle yoktur. Sınırsız bandwidth ile beraber size sınırlı ram ve cpu verirler. Bu, sunucunun çok fazla trafik almaya başladığında yanıt veremeyeceği anlamına gelir. Sadece bir pazarlama hilesi…
Şimdi bu konuyu daha iyi anlaya bilmek için bandwidth nedir sorusunu bir kenara bırakıp, bandwidth kullanımı nedir ona bakalım:
Bant genişliği kullanımı nedir?
Bu terim, sitenize gelen ziyaretçilerin geçen ay aldığı toplam bilgi miktarını tanımlar. Web sitenizdeki her dosyanın belirli bir boyutu vardır. Bir ziyaretçi sitenize girdiğinde sayfada bulunanları otomatik olarak tarayıcısına indirir. Bu dosyalar her indirdiğinde, kullandığınız bant genişliği bu değer kadar artar. Dosya ne kadar büyük olursa, indirmek için gereken bant genişliği o kadar yüksek olur. Sitenize ne kadar çok trafik gelirse, o kadar fazla bant genişliği kullanırsınız.
Artık her şey çok daha kolay anlaşılır oldu değil mi?
Ne kadar bant genişliğine ihtiyacınız var?
Ne kadar bant genişliği kullanmalısınız
İhtiyacınız olan bant genişliğini belirlemek için, örneğin, her web sayfasının boyutunu tahmin edebilir ve ardından web sitenizdeki sayfa sayısıyla çarpabilirsiniz. Ardından sonuç, ayda beklenen sayfa görüntüleme sayısıyla çarpılmalıdır.
Bandwidth Hesaplama Adımları
Sitenizin ortalama sayfa boyutunu tahmin edin.
Bu ortalama sayfa boyutunu ortalama aylık ziyaretçi sayısıyla çarpın.
Peki sayfa boyutunuzun ne olduğunu bilmiyor musunuz? Çok kolay bir şekilde Gtmetrix ya da Pingdom analizi ile sayfa boyutunuzu öğrenebilir hatta işi abartıp sayfalarınızın boyutunun ortalamasını alıp bu hesabı yapabilirsiniz. 
Burada dikkat edilmesi gereken nokta hesabınızı her zaman yüksek tutmanız gerektiğidir. Anlık bir yüksek trafik elde ettiğinizde sorun yaşamak istemezsiniz.
Bandwidth kullanımı nasıl azaltılır?
Bandwidth azaltmanın en kolay yolu, sitedeki dosyaların, özellikle de görüntülerin ve diğer grafiklerin boyutunu azaltmaktır. Örneğin, bir web sayfasında, her sayfa istendiğinde her ziyaretçi tarafından indirilen büyük bir resim bulunur. Bu görüntünün “ağırlığını” azaltır veya sayfadan tamamen kaldırırsanız, bant genişliği kullanımı önemli ölçüde azalır. Bu sadece sayfa boyotunun azalmasını değil, aynı zamanda sitenizin daha hızlı olmasını sağlar. Ek bir bilgi olarak bir web sitesinde en büyük olan dosya genellikle resimler ve videolardır.
Ziyaretçilerine MP3, film, arka plan müziği ve büyük resimler gibi daha ağır içerik sunan web siteleri, çalışmaları için daha yüksek bant genişliği gerektirecektir. Aynı durum, çok sayıda sayfası olan siteler veya çok fazla trafik oluşturan siteler için de geçerlidir.
Bu içeriğimiz içerisinde Bandwidth nedir? Bandwidth nasıl azaltılır ve nasıl hesaplanır konularını anlatmaya çalıştık. Aklınıza takılan soruları sormaktan çekinmeyin!
Sesli Sözlük
youtube
Bandwidth Nedir? Ne kadar İhtiyacınız Var? Nasıl Azaltılır?
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/bandwidth-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Baidu Nedir? Baidu için Web Sitesi Optimizasyonu
Baidu Çin’deki en popüler arama motorudur.  Baidu arama motoru 2000 yılında kuruldu ve olabildiğince hızlı gelişti. Günümüzde yaklaşık olarak 750 milyondan fazla sayfası, 10 milyondan fazla medya dosyası ve 80 milyondan fazla görüntü dosyası bulundurduğu biliniyor. Ayrıca Çinli internet kullanıcılarının %90’ı Baidu kullanıyor. Basit bir hesap ile en az 700 milyondan fazla insan Baidu kullanıyor diyebiliriz.
Aslında Baidu sadece bir arama motoru değildir. Daha iyi bir tanım olarak, internet hizmetleri ve AI (yapay zeka) konusunda uzmanlaşmış bir teknoloji şirketidir.
Çin’in en büyük internet şirketi olan Baidu, Çinli vatandaşlar arasında çok popülerdir. Elbette bu popülerliğin bir sebebi ise Çin topraklarında Google’un yasaklı olmasıdır. Aynı zamanda bu Çin arama motoru pazarının %80’ini kaplamaktadır. Dünya genelinde, işlenen kullanıcı talebi sayısında 3. sırada yer almaktadır (yani yılda yaklaşık 3.5 milyar). Arama motoru kitlesi Japon versiyonunun lansmanıyla o kadar arttı ki popülerliği Bing’i geçmiş durumda.
Aslında şirket bilindiği kadarıyla 2004 yılına kadar pek bir kazanca sahip değildi. Baidu, tıpkı Google, Yahoo gibi basit bir anasayfaya sahipti. Fakat bir fark yaratarak şirketlerin reklamlar için yer teklif etmesine izin verdi. Böylece 2004 yılında artık gelir elde etmeye başladıkları biliniyor.
2006 yılında alternatif bir Wikipedia projesi olarak Baidupediya’nın sunulması çok büyük bir ilgi toplamasında etkili olmuştu.
Aynı zamanda Baidu arama motorunun sistemsel bazı özellikleri Çin hükümeti tarafından kullanılan sansür kurallarına uygun olarak yer almakta.
Baidu için Web Sitesi Optimizasyonu
Tumblr media
Baidu Nedir? Baidu için Web Sitesi Optimizasyonu
Yandex arama sonuçlarındaki optimizasyon ve web sitesi tanıtımının Google’dan farklı olması gibi, Baidu SEO çalışmasında, belirli özelliklerini dikkate almak önemlidir:
Flash ve JavaScript 
Google ve Yandex’deki Flash içeriğini dizine eklemek biraz mümkün olsa da, Baidu Flash’ı hiç dizine eklemez.
İndeksleme hızı
Sitenin sayfalarını, harici bağlantıları endeksleme hızı ile Baidu, tıpkı Yandex gibi Google’dan çok daha düşük.
Güncelleme
Arama sonuçları güncellemeleri her hafta Perşembe günleri gerçekleşir.
Dikey arama 
Baidu arama motoru, SERP’de dikey arama sonuçlarını son derece iyi sıralar: arama sonuçlarındaki önde gelen yerler, forum ve video arama gibi şirketin diğer projelerine bağlantılardır.
Backlink (geri bağlantılar)
Dış bağlantılar sıralamada oldukça iyidir. Bu özellikle Baidu hizmetlerinden bağlantılar, örneğin bir forum için geçerlidir. Çinli optimize edicilerin bu konuda profesyonel bir sözleri bile var: “İçerik kraldır ve geri bağlantılar imparatordur.”
Anahtar kelimeler
Anahtar kelimeleri seçerken, bir dizi özelliği dikkate almanız gerekebilir. Alışkın olduğunuz gibi kısa anahtar kelimeler en değerli ve zor olanlardır.
Özgün İçerik
Çinli arama motoru Baidu, içeriğin benzersizliği konusunda çok talepkardır. Sıkı gereksinimler, yalnızca bu tür sayfaları arama tabanından hariç tutmakla kalmaz, aynı zamanda siteyi tamamen yasaklayarak kopyala yapıştırmayı önler.
Robots.txt pek önemli sayılmaz
Baidu, sitenin robots.txt kurallarında yasaklanan sayfaları ve bölümlerini dikkate almayabilir.
Sesli Sözlük
youtube
Baidu Nedir? Baidu için Web Sitesi Optimizasyonu
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/baidu-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Pixel Art Nedir? Piksel Sanatı Hakkında Bilgiler
Piksel sanatı (Pixel Art), gör��ntülerin bir grafik düzenleme yazılımı kullanılarak piksel seviyesinde oluşturulduğu ve düzenlendiği bir dijital sanat şeklidir. Piksel sanatını tanımlayan, özgün piksellerin görüntüyü oluşturan yapı taşları olarak görev yaptığı benzersiz görsel tarzıdır.
Piksel Art, piksel bazında oluşturulan, raster tabanlı bir dijital eserdir. Tipik olarak çok küçük olan sanat formu, daha büyük bir sanat eseri yaratmak için ayrı ayrı yerleştirilen küçük parçalara odaklandığından mozaiklere veya çapraz dikişlere benzer.
Bu Pixel Art The Global Geek Podcast tarafından lisanslanmıştır: CC BY-NC-ND 2.0
Pixel Art Tarihi | Piksel Sanatı Tarihi
Monitörünüzde, tabletinizde veya telefonunuzda görüntülediğiniz her şeyin, çok sayıda pikselden oluştuğunu önceki makalelerimizi okuduysanız zaten biliyor olmalısınız. Pixel Art (piksel sanatı) terimi, ilk kez 1982’de Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi’nden Adele Goldberg ve Robert Flegal tarafından yayınlandı. 1970’lerde, bilgisayar ve dijital sanatın doğduğu günlerde ortaya çıkan bu grafik biçimi günümüzde popülerliğini “sanat” olarak sürdürüyor. Eskiden bir grafik tasarlamak ve grafikleri görüntülemek istiyorsanız, piksel resmi tek seçeneğinizdi. Teknoloji geliştikçe ve daha fazla renk ve daha yüksek çözünürlükte görüntülere izin verdikçe, piksel sanat haline geldi.
Pixel Art (Piksel Sanatı) Hakkında Genel Bilgiler
Pixel Art ya da Türkçe ile Piksel sanatında ortak bir özellik görüntüdeki düşük toplam renk sayısıdır. Bir ortam olarak piksel sanatı, eski video oyun grafiklerinde bulunan ve bir kerede yalnızca sınırlı sayıda renk basabilen makineler tarafından oluşturulan birçok özelliği taklit eder. Ek olarak, birçok piksel sanatçısı, çoğu durumda, özellikle birbirine çok değer verdiğinde çok sayıda renk kullanmanın gereksiz olduğu ve görüntünün genel temizliğinden uzaklaştığı ve daha da karmaşık göründüğü kanısındadır. Birçok deneyimli piksel sanatçısı gereğinden fazla renk kullanmamalarını tavsiye eder. Bu nedenlerden dolayı pixel art için özel grafik editörleri vardır.
Pixel art nedir?
En İyi Piksel Sanatı (Pixel Art) Editörleri
PiskelApp
Pixie
Pixlr
GrafX2
GIMP
PyxleOS
LunaPic
GraphicsGale
Paint.net
Make Pixel Art
Sesli Sözlük
youtube
Pixel Art Nedir? Piksel Sanatı Hakkında Bilgiler
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/pixel-art-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Kurumsal Tasarım Nedir? | Kurumsal Tasarım ile Markalaşma
Kurumsal tasarım, şirketin tüm görsel yönlerini ve tasarım öğelerini içerir. ‘Kurumsal tasarım‘ terimi, belirli bir tasarım mesleğini ifade etmemektedir. Marka kimliği tasarımı, geleneksel grafik tasarımdan daha fazlasıdır (logo, renkler, tipografi gibi).
Logo Tasarımı
Temelde logolar, markaları tanımlamamıza yardımcı olan metin ve resimlerden oluşan sembollerdir. Bir logo, sadece bir grafik sembolünden daha fazlasıdır; Marka kimliği bir şirketin veya ürünün görüntüsü. Logo, bir şirkete görsel imaj sağlayan ve tüketicilerin tanınmasını teşvik eden somut bir konsepttir. Kurumsal tasarım ,çin en önemli faktörlerden biridir.
Şirket logoları tasarlamak isteyen grafik tasarımcıları için iş fırsatları çok büyük olabilir. Çoğu şirket, kendilerine logolarını tasarlatmak için yerel grafik tasarım firmalarına veya reklam ajanslarına başvurur. Pek çok şirket, ürün, hizmet, ajans ve diğer kuruluşlar, benzersiz ve akılda kalıcı bir logoya sahip olmanın çok önemli hale geldiğini ifade ediyor.
Renkler
Logolar siyah beyaz , tek renkli veya çok renkli olabilir. Çok renkli logolar genellikle benzer renk tonları anlamına gelen veya tamamlayıcı renk anlamına gelen veya benzer renk tonlarına sahip paletlere sahiptir. 
Tipografi
İyi tasarlanmış bir logo, iş ve sanatın birleşimidir. Tipografi yardımı ile ikisi arasındaki denge kolayca elde edilebilir. Yazı tipleri logo tasarımında önemli rol oynamaktadır. Yanlış yazı tipinin seçimi marka imajınızı mahvedebilir. Bu, kurumsal tasarımınız için büyük dezavantaj olur.
Kurumsal Tasarım ile Markalaşma
Kurumsal Tasarımla Markalaşma
Marka kimliği tasarımı veya kurumsal tasarım, on yılın en büyük laflarından biri haline geldi. İyi bir marka kimliği tasarımı, ürün veya hizmetlerinizi rakiplerinizden farklılaştırır ve müşterilere ürününüzü seçmeleri için güçlü bir neden sunar. Logo tasarımından çeşitli pazarlama teminatlarına kadar grafik tasarım becerileri kullanılır.
Kurumsal tasarım, logo oluşturmadan daha karmaşıktır. Marka kimliği tasarımı, bir şirketin nasıl görünmek istediğini temsil eden görsel bir unsurdur; şirketin görsel kimliği veya “imajı” dır. Bir şirketin marka kimliği, bir şirketin kartvizit, kırtasiye, medya reklamcılığı, promosyon vb. materyallerinin tüm unsurlarına entegre edilir ve benzersiz bir logo veya tabela ile temsil edilebilir. 
Kurumsal tasarım, tüketicilerin şirketi hatırlamasına yardımcı olur ve genellikle onları geri getiren şeydir. Doğru marka kimliği tasarımı, bir şirketin değerlerini ve stratejik vizyonunu tüketicilerin aşina olduğu tutarlı bir imaja dönüştürdüğü için şirketin en güçlü pazarlama aracı olabilir.
Sesli Sözlük
youtube
Kurumsal Tasarım Nedir? | Kurumsal Tasarım ile Markalaşma
Daha önce paylaşmış olduğumuz Vektörel Grafikler Nedir? başlıklı makalemiz ilginizi çekebilir!
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/kurumsal-tasarim-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
Back-end Nedir? Back-end Developer Özellikleri Nelerdir?
Back-end bir web uygulamasının çalışmasını sağlayan, aynı zamanda yönetici olmayan kullanıcılar tarafından erişilemeyen kısmını ifade eder. Back-end Türkçede “arka uç” olarak ifade edilir. Arka uç geliştiricileri (Back-end developer) siteler, web uygulamaları ve oyunlar üzerinde çalışır, bu meslek matematik ve bilgisayar bilimlerini sevenler için uygundur. Ayrıca back-end, yazılım veya donanım veri erişim katmanı olarak karşımıza çıkabilir.
En Basit Tanımıyla Back-end Nedir?
Back-end Nedir? sorusunu cevaplamak için örnekler kullanarak açıklamak çok daha kolay ve anlaşılır olacaktır.
Bir web sitesini lokanta olarak düşünelim; bir lokantada bulunan masalar, sandalyeler ve hatta garsonlar front-end, yani ön uç geliştiriciyken, lokantanın arka tarafında müşterinin müdahale edemediği mutfak, aşçılar, yöneticiler back-end geliştiricidir.
Bir arabayı örnek verecek olursak; arabanın motorunu geliştirenler back-end devoloper iken, arabanın tasarım ve kontrol fonksiyonlarının oluşturulmasını yapanlar front-end devoloper olarak anılır.
Back-end Developer Özellikleri Nelerdir?
Tumblr media
Back-end Nedir sorusunu cevapladığımıza göre artık bir arka uç geliştircinin sahip olması gereken özelliklerden bahsedebiliriz.
Günümüz modern geliştiricileri için sadece programlar ya da web için kod yazmak yeterli olmamaktadır. Yenilikçi projeler gittikçe daha karmaşık hale geliyor.
Tüm bu karmaşıklık ve yenilikçilik nedeniyle back-end geliştiricinin sahip olması gereken bazı nitelikler ve özellikler vardır. Bunlardan bir kaçı aşağıdaki gibidir:
Önemli Nitelikler
analitik akıl,
mantıksal düşünme,
girişim,
planları planlama ve takip etme yeteneği,
takım çalışması becerileri,
düşünme esnekliği,
sorumluluk, azim, kararlılık,
sonuçlara ve kaliteye odaklanmak,
sürekli yeni çalışma arzusu ve çalışmalarında uygulanması.
Önemli Bilgi ve Beceriler
hizmet mimarisi tasarımı,
site çekirdeği oluşturma,
bir platformun geliştirilmesi ve temel işlevsellik,
kod mimarisi ile çalışmak,
kullanıcı arayüzü ve güvenliği destekleyen uygulamaların geliştirilmesi,
sunucuların durumunun izlenmesi,
sürüm kontrolü, veritabanı, sürekli entegrasyon,
hızlı, güzel ve doğru kod yazma yeteneği,
popüler web çerçeveleri bilgisi (Django, Flask, Spring),
veritabanları tasarlama ve sorguları optimize etme becerisi,
modern programlama paradigmaları bilgisi,
tasarım örüntüleri bilgisi,
web hizmetleri cihazlarının, arayüzlerinin anlaşılması,
teknik belgeleri okumak için İngilizce.
Sesli Sözlük
youtube
Back-end Nedir? Back-end Developer Özellikleri Nelerdir?
Daha önce paylaşmış olduğumuz Backlink Nedir? başlıklı makalemiz ilginizi çekebilir!
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/back-end-nedir/
0 notes
online-dersler · 4 years
Text
GİF Nedir? Gif Dosyası Özellikleri ve Kısa Tarihi
Gif görüntüleri çok önemlidir. Bu görüntüler kısa (ve genellikle çok komik) hikayeler anlatıyor ve hiçbir emoji, duyguları iyi seçilmiş bir Gif’in yaptığı kadar doğru bir şekilde ifade etmeyecek. Bu makalemizde Gif nedir? Özellikleri nelerdir ve kısa şekilde tarihi nasıldır öğreneceğiz.
Gif Dosyası Nedir?
Gif yani tam adıyla Graphics Interchange Format olan bitmap görüntü formatıdır çevrimiçi hizmet sağlayıcısı bir ekip olan CompuServe  tarafından geliştirilmiştir. Amerikalı bilgisayar bilimcisi Steve Wilhite tarafından geliştirilen bu dosya türü 1987 15 Haziran tarihinde geliştirilmiş ve geliştirildiği günden bu zamana kadar internet ortamında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Bu format, her bir görüntü için piksel başına 8 biti destekleyerek tek bir görüntünün 24 bit RGB renk alanından seçilen 256 farklı renkten oluşan kendi paletini referans almasını sağlamaktadır. Ayrıca animasyonları destekleyen bu format her kare için 256 renge kadar ayrı bir palete izin verir. Bu palet sınırlamaları, GIF’i renkli fotoğrafları ve diğer renkleri renkli degradelerle yeniden üretmek için daha az uygun hale getirir.
GIF görüntüleri, görsel kalitesini düşürmeden dosya boyutunu küçültmek için Lempel-Ziv-Welch (kayıpsız veri sıkıştırma) tekniği kullanılarak sıkıştırılır. Bu sıkıştırma tekniğinin 1985 yılında patenti alınmıştır. 1994 yılında yazılım sahibi olan Unisys ve CompuServe arasındaki lisans sözleşmesiyle ilgili ihtilaf, Portable Network Graphics (PNG) standardının geliştirilmesini teşvik etmiştir. 2004 yılına kadar ilgili tüm patentlerin süresi dolmuştur.
Gif Özellikleri
GIF, görsel algıyı aktive eden bilgileri sunmak için en alakalı ve trend formattır. GİF yardımı ile duyguları, duyguları ve deneyimleri izleyiciyle kolayca paylaşabilir, erişimini artırabilir, etkinliği artırabilirsiniz. Şu anda, popülerliğin zirvesinde, yeni aboneler çeken tanıtım için etkili bir araçtır.
parlak ve renkli içerik oluşturma
metin mesajlarının görselleştirilmesi
bilginin daha duygusal sunumu
yeni aboneler çekmek
izleyici kitlesine daha fazla erişim, faaliyetini arttırmak
Doğru kullanıldığında, satışları teşvik edebilen ve sosyal ağlarda ürünleri popülerleştirebilen etkili bir ticari araca dönüşür. Uygulama için birçok alan var.
Gif Dosyasının Kısa Tarihi
Gif Nedir
CompuServe, dosya indirme alanları için yalnızca siyah beyaz renktonlarını destekleyen RLE biçiminin yerine geçen renkli görüntü formatı sağlamak için GIF’i 15 Haziran 1987’de tanıttı . GIF piyasaya sürtülmesinin ardından çok kısa sürede popüler hale geldi, bunun nedeni PCX ve MacPaint tarafından kullanılan formatlar gibi çalışma uzunluğunu kodlayan kodlardan daha verimli olan LZW veri sıkıştırmasını kullanması ve bu nedenle oldukça büyük görüntüler oldukça yavaş modemlerle bile oldukça kısa bir sürede indirilebilir hale getirilebilmesidir.
Sesli Sözlük
https://youtu.be/ot3dIjNX_qU
Sitemizi Ziyaret Etmeyi Unutmayın! https://dersleri.online/gif-nedir/
0 notes