Tumgik
teemustblogi · 4 years
Text
Lean canvas
Lean Canvas
Alla kuvakaappaus ryhmämme tekemästä lean canvasista ja sen jälkeen tarkempaa kerrontaa.
Tumblr media
Customer segments
Asiakassegmenteiksi valitsimme hyvätuloiset, pääkaupunkiseudulla asuvat ja kiireiset henkilöt. Pääasiakassegmentti on pääkaupunkiseudulla asuvat, sillä toimeksiantajayrityksen palvelu ei ole saatavilla muualla Suomessa. Kehittämästämme tuotteesta ensimmäisenä innostuvat todennäköisesti kiireiset työikäiset, joille älypuhelimen ja erilaisten palvelusovellusten käyttäminen on luonteva osa arkea.
Problem
Ongelmakohdiksi listasimme ideoimamme mobiilisovelluksen mahdollisesti kohtaamia haasteita: tavoitettavuus, ylläpito ja kustannukset sekä käyttömukavuus ja netin saatavuus. Tavoitettavuuden ajattelimme käsittävän esimerkiksi sen, että asiakkaat tietävät tällaisen mobiilisovelluksen olemassaolosta ja että se on ladattavissa laajasti eri puhelinmerkeille- ja malleille. Tärkeää on myös, että sovellus on toimiva, helppokäyttöinen ja palveluita oikeasti pystyy varaamaan sen kautta. Mobiilisovellusta on myös päivitettävä koko ajan ja pidettävä ajan tasalla. Toimeksiantajayrityksen palveluita hyödyntävät myös paljon matkustelevat ja netin saatavuus voi olla ongelma jossain päin maailmaa. Tällä hetkellä olemassa olevat vaihtoehdot yhteydenottoon ja palvelun tilaamiseen ovat yhteydenottolomake, puhelut ja viestit.
Unique value proposition
Mainoslause ”Henkilökohtainen assistenttisi taskussasi 24/7” vastaa erityisesti tavoitettavuusongelmaan. Mobiilisovellus on jokaisen ladattavissa puhelimeensa ja sitä kautta palvelun saatavuus nähtävissä vuorokauden jokaisena hetkenä.  
Solution
Mobiilisovellus tulisi kehittää niin, että se olisi ladattavissa riippumatta puhelimen merkistä tai mallista. Sovellus on myös hyvä markkinoida niin, että asiakkaat saavat siitä tiedon heti asiakassuhteen alussa. Tällainen monikäyttöinen palvelukanava voi toki houkutella myös lisää uusia asiakkaita. Mobiilisovelluksen tekeminen ja kehittäminen on hyvä teettää ammattilaisilla, jotta se olisi mahdollisimman toimiva ja helppokäyttöinen ja palvelisi asiakkaita tarkoituksenmukaisesti. Sovellus on järkevää pitää riittävän yksinkertaisena ja selkeänä käyttömukavuuden säilyttämiseksi. Yksinkertaisen sovelluksen ylläpito ja kustannukset pysyvät maltillisempina.  
Channels
Mobiilisovellusta voi markkinoida esimerkiksi toimeksiantajayrityksen somekanavilla kuten Facebookissa, LinkedInissä ja Instagramissa sekä yrityksen verkkosivuilla. Mainokseen voi laittaa suoran linkin sovelluskauppaan, ja mainokset olisivat jo asiakkaina olevien nähtävissä. Olemassa olevia asiakkaita voi lähestyä myös suoramarkkinoinnilla esimerkiksi sähköpostin kautta. Toimeksiantajayritys tekee jo yhteistyötä Stockmannin kanssa, joten uusia ja vanhoja asiakkaita olisi mahdollista tavoittaa myös siellä erilaisten yhteistöiden avulla.
Revenue streams
Mobiilisovelluksen kautta toimeksiantajayrityksen on mahdollista saada enemmän palveluostoja. Mobiilisovelluksen kautta jo olemassa olevat asiakkaat saavat paremman ja laajemman käsityksen toimeksiantajayrityksen tarjoamista palveluista. Mobiilisovelluksen kautta helposti ja kätevästi tarjottava palvelu myös houkuttaa tietynlaista asiakaskuntaa ja siten lisää potentiaalisten asiakkaiden määrää ja palvelumyyntiä.  
Cost structure
Mobiilisovelluksen suunnittelu ja rakentaminen tulee olemaan suuri yksittäinen kuluerä. Mobiilisovellus tulee tarvitsemaan myös jatkuvaa ylläpitoa, josta tulee kuluja säännöllisesti. Mobiilisovellus kuitenkin vapauttaisi henkilöstön resursseja itse työn tekemiseen, koska työntekijältä ei kuluisi aikaa erilaisten keikkojen sopimiseen vaan hän saisi tiedon tulevasta työkeikasta asiakkaan tehtyä tilauksen sovelluksen kalenteriominaisuuden avulla.
Key metrics
Mobiilisovelluksesta voidaan mitata esimerkiksi sovelluksen ladanneiden määrää, sovelluksen aktiivisten käyttäjien määrää sekä kuinka laajasti yksittäinen käyttäjä hyödyntää erilaisia palveluja. Mobiilisovelluksen idea on tarjota asiakkaalle kanava, jonka kautta hän saa kokonaiskuvan toimeksiantajayrityksen tarjoamista palveluista ja toimeksiantajayritys saa mahdollisuuden palvella asiakasta mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Tehtyjen tilausten määrää voidaan aluksi verrata myös aikaan ennen ja jälkeen sovelluksen käyttöönoton.
Unfair advantage
Toimeksiantajayrityksen olemassa olevat asiakkaat omaksuvat todennäköisesti helposti uuden mobiilisovelluksen käytön toimeksiantajayrityksen palveluiden tilauskanavana. Toimeksiantajayritys voi myös tässä kohtaa hyödyntää yhteistyötään Stockmannin kanssa. Puskaradio on toiminut toimeksiantajayrityksen palveluiden mainostamisena myös yrityksen alkuvaiheessa, joten onnistuneen mobiilisovelluksen kohdalla käy todennäköisesti samoin.  
0 notes
teemustblogi · 4 years
Text
SEO (Search Engine Optimization)
SEO, mitä se meinaa?
SEO eli Search Engine Optimization on hakukoneoptimointia. Hyvin pelkistettynä hakukoneoptimoinnin tarkoitus on tuoda hakijan hakusanoille mahdollisimman hyvin täsmääviä tuloksia.
Verkosta löytyy eri hakukoneita, kuten Google ja Bing, joilla on omat tietokantansa internetissä olevista sivustoista, joita ne käyttävät hakukoneoptimoinnissaan. Hakukoneet käyttävät tiedon saantiin botteja, jotka käyvät jatkuvasti verkkosivuja lävitse tallentaen vastaan tullutta tietoa.
Kun hakukenttään syötetään jokin hakusana, käy hakukone tietokantansa sekunninosissa läpi ja tuo hakijalle parhaiten hakua vastaavat tulokset ensimmäisenä näkyviin. Voisi siis tehdä johtopäätöksen, että mitä suurempi tietokanta, sen tarkempia ja täsmäävämpiä tuloksia hakukone tarjoaa.
Kuinka hakukoneet löytäisivät sivustosi?
Hakukoneet hakevat internetsivustoilta lähinnä tekstisisältöä, sillä muuten tiedostomäärät nousisivat liian suuriksi käsiteltäväksi. On siis hyvä kirjoittaa sivustolle informatiivista sisältöä palveluista/tuotteista, joita tarjoat. Sisältöä kirjoittaessa kannattaa myös miettiä mahdollisia hakusanoja, millä ihmiset voisivat sivusi tavoittaa ja käyttää näitä sanoja sisällössä, tätä varten on hyvä tehdä hakusanatutkimus.
Hakusanatutkimuksen avulla selviää, minkälaisilla sanoilla asiakkaat hakevat etsiessään sinun tarjoamiasi palveluita/tuotteita. Hakukoneet tarjoavat tuloksiksi sellaisia sivustoja, joilta löytyy laadukasta informaatiota hakuun liittyen.
Miksi tämä nyt on niin tärkeää?
Hakukoneoptimointi on tehty palvelemaan ihmisiä ja helpottamaan ihmisten elämää. Tänä päivänä, kun ihminen saa päähänsä tarvitsevansa jotain, hän menee Googleen etsimään tietoa haluamastaan tuotteesta/palvelusta. Mikäli tuote/palvelu, jota hakija etsii, löytyy sinun sivustoltasi ja hakukone näyttää sivustosi suht. korkealla hakutuloksissa, voit todennäköisesti saada asiakkaan.  
--
On aivan käsittämätöntä kuinka suuria tietomääriä hakukoneet pystyvät käsittelemään niin lyhyessä ajassa!
Lähteet:
Mitä hakukoneoptimointi (SEO) on? Suomen Digimarkkinointi Oy. Luettavissa: https://www.digimarkkinointi.fi/blogi/mita-hakukoneoptimointi-seo-on, luettu 25.9.2020.
0 notes
teemustblogi · 4 years
Text
Digitaalisesta markkinoinnista
Digitaalinen markkinointi
Nykyään suuriosa yritysten markkinoinnista on digitaalista markkinointia. Digitaalinen markkinointi on markkinoinnin osa-alue, joka kattaa kaiken digitaalisen materiaalin ja viestinnän. Digitaalista markkinointia on esim. yrityksen verkkosivut, sähköpostimarkkinointi, some -kanavien kautta markkinointi, digitaaliset mainosbannerit ja hakukoneoptimointi.
Lähes kaikki yritykset hyödyntävät digitaalista markkinointia jollain tapaa liiketoiminnassaan. Minimissään yrityksillä yleensä löytyy verkkosivut tai sometili. Riippuu myös paljon siitä, minkä tyyppinen yritys on kyseessä, millä tapaa digitaalista markkinointia kannattaa hyödyntää. Joillekin yrityksille toimii bannerimainonta, kun taas jotkin yritykset voivat hyötyä eniten sometilistä.
Eli aivan kuten kaikessa markkinoinnissa, myös digitaalisessa markkinoinnissa yrityksen on tärkeää suunnitella tarkkaan missä ja miten markkinoidaan. Eri markkinointikanavia hyödyntämällä voidaan joko kohdentaa mainontaa tietylle asiakassegmentille, tai mainostaa mahdollisimman suurelle ihmismäärälle. Esimerkiksi some-kanavien kautta on helppo kohdentaa mainontaa, mutta esim. TV-mainonnalla pyritään tavoittamaan mahdollisimman suuria ihmismääriä.
Muutama digitaalisen markkinoinnin hyöty
Tavoitettavuus = Yritysten on helppo tavoittaa ihmiset digitaalisella markkinoinnilla. Lähes kaikilla ihmisillä on älypuhelin, televisio ja tietokone, tai muita digilaitteita, joiden kautta altistuu digitaaliselle mainonnalle.
Kohdentaminen = Digitaalisella markkinoinnilla on helppo kohdentaa mainontaa tietylle asiakassegmentille. Markkinoinnin kohdentaminen onnistuu hyvin esimerkiksi hakusanamainonnalla, hakukoneoptimoinnilla ja some-kanavia hyödyntämällä.
Vaihtoehdot = Digitaalinen markkinointi antaa lähes äärettömän määrän eri tapoja markkinoida. Sekä pienet, että suuret yritykset voivat hyödyntää digitaalista markkinointia liiketoiminnassaan. Eri markkinointikanavia on paljon ja niillä paljon eri ominaisuuksia. Halvimmillaan digitaalinen markkinointi voi olla jopa ilmaista (esim. some).
--
Digitaalista markkinointia hyödynnetään jatkuvasti monipuolisemmin. Saa nähdä mikä on seuraava iso innovaatio digitaalisen markkinoinnin saralla.
Lähteet: Digitaalinenmarkkinointi.info. Digitaalinen markkinointi. Luettavissa: https://digitaalinenmarkkinointi.info/, luettu 23.9.2020.
Wikipedia. Digitaalinen markkinointi. Luettavissa:https://fi.wikipedia.org/wiki/Digitaalinen_markkinointi, luettu 23.9.2020.
0 notes
teemustblogi · 4 years
Text
Digitalisaatio ja digitalous
Digitalisaatio ja digitalous
Digitalisaation yleistymisen myötä maailma on myös globalisoitunut huomattavasti. Tänä päivänä digitalisaatio on vahvasti läsnä lähes kaikkien ihmisten arjessa. Tälläkin hetkellä kirjoitan tätä tekstiä digitaalisesti läppärillä. Kaikki digilaitteet ovat niin normaalia arkipäivää, että termi digitalisaatio tuntuu jo hieman vieraalta. Mutta mitä siis digitalisaatio on? entä digitalous?
Digitalisaatio
Digitalisaatiolla tarkoitetaan digitaalisen tietotekniikan yleistymistä arkielämässä. Digitalisaation voidaan katsoa alkaneen 1980-luvulla kotitietokoneiden käyttöönotosta (Wikipedia).
Digitaalinen teknologia on nykyään suurelle osalle ihmisistä täysin itsestäänselvyys. Itsekin olen syntynyt digitalisaation kehityksen alkuvaiheissa, ja digitalisaatio on ollut käynnissä koko elämäni ajan. Meillä on aina ollut kotona televisio ja sain jo ala-asteikäisenä ensimmäisen kännykän. Teknologia oli kuitenkin silloin 30 vuotta sitten huomattavasti alkeellisempaa kuin tänä päivänä, joten silloin teknologiaa ei vielä voitu hyödyntää liiketoiminnassa niin voimakkaasti. Nykyään digiteknologia on vahvasti integroitu liiketoimintaan.
Digitalous
Digitaloutta voidaan kuvata seuraavalla kaaviolla: digitalisaatio + talous = digitalous. Toisin sanoen digitalous on digiteknologian yleistymistä ja hyödyntämistä liiketoiminnassa. 
Älypuhelinten saavuttua markkinoille digitalous otti ison harppauksen eteenpäin. Nykyään lähes kaikilla on älypuhelin ja sen myötä ihmiset ovat helpommin tavoitettavissa yrityksille. Netistä tilaamisesta ja palveluapplikaatioiden käytöstä on tullut monelle jo tutumpi tapa asioida, kuin fyysisessä liikkeessä asioiminen. Itse olen sen verran vanhanaikainen, että käyn ostamassa esim. vaatteet aina liikkeistä paikanpäältä, mutta tilaan kyllä monesti ruokaa kotiin hyödyntäen applikaatiota älypuhelimellani.
Digitalouden myötä yrityksillä on myös paljon enemmän dataa saatavilla kuluttajista. Suuriosa ellei kaikki digitaalisilla alustoilla toimivat palvelut keräävät käyttäjistään jonkinlaista tietoa, jota hyödyntävät liiketoiminnassaan. Tämä on yksi merkittävimmistä digitalisaation yleistymisestä koituvista hyödyistä liikemaailmalle.
--
Digitalisaatio on kehittynyt muutaman vuosikymmenen aikana paljon, mutta digitalisaation historia on vielä hyvin lyhyt. Mielenkiinnolla odotan, mitä teknologia tuo tullessaan ja miten digitalisaatio vaikuttaa globaalisti maailmaan, jossa elämme.
Lähteet:
Wikipedia. Digitalisaatio. Luettavissa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Digitalisaatio, luettu 17.9.2020.
0 notes
teemustblogi · 4 years
Text
Mobiilisovelluksista ja somesta
Mobiilisovellukset
Vai pitäisikö sanoa applikaatiot… no, mutta kuitenkin… 
Mobiilisovellukset ovat tätä päivää, sillä jokaisella on nykyään älypuhelin. Mobiilisovelluksia on laidasta laitaan ja ne voivat olla merkittävä osa yrityksen liiketoimintaa. Yksi suosituimmista palveluapplikaatioista on varmaankin ruoantilaukseen suunniteltu Wolt, jota itsekin käytän suht säännöllisesti. Woltin liiketoiminta on rakennettu täysin mobiilisovelluksen varaan, eikä yritys voisi toimia ilman sitä.
Monet jo vuosia toimineet yritykset ovat nyt lähivuosina luoneet myös mobiilisovelluksen palvelujaan helpottaakseen. Mobiilisovelluksilla voi nykyään muun muassa shoppailla vaatteita, ostaa elokuvalippuja, tilata ruokaa, tilata taksin, maksaa ostokset, siirtää rahaa, lukea/kuunnella kirjoja ja paljon muuta. Lähes kaikki palvelut on tuotu ihmisten käsien ulottuville. Olitpa sitten kotona, mökillä tai missä hyvänsä, voit käyttää suurinta osaa näistä palveluista, kunhan sinulla on älypuhelin ja nettiyhteys.
Mobiilisovellukset ovat myös yrityksille oiva keino kerätä asiakkaistaan dataa, jota hyödyntäen yritykset voivat edistää liiketoimintaansa. Dataa keräämällä voidaan esimerkiksi tehdä kohdentavaa markkinointia yksilötasolla.
Sosiaalinen media ja liiketoiminta
Somehan on nykyään myös merkittävä tekijä liiketoiminnassa. Usealla yrityksellä on some -tili, jonka kautta yritys markkinoi tuotteitaan/palveluitaan. Some on nimenomaan markkinointiin erittäin hyvä työkalu, sillä somen kautta tavoittaa helposti haluamansa asiakassegmentin. Hyvin suunniteltu sometili on myös yrityksen imagolle hyväksi.
Somessa vaikuttavat henkilöt, joilla on paljon seuraajia ovat suosittu kanava yrityksille mainostaa tuotteitaan. Sometilistä on helppo lukea, minkä tyyppistä tuotetta/palvelua on hyvä mainostaa kenenkin kautta. Esimerkki: suositun lumilautailijan Instagramissa on n. 200 000 seuraajaa, voidaan olettaa, että suuri osa seuraajista on kiinnostuneita lumilautailusta, joten tällä tilillä on luultavasti hyvä mainostaa lumilautailuun liittyvää tuotetta/palvelua. Yritykset sopivat somevaikuttajan kanssa yhteistyöstä ja vaikuttaja julkaisee somessa kuvia, joissa tuote/palvelu on esillä.
--
Mobiilisovellukset ja sosiaalinen media ovat jo nyt tärkeitä elementtejä liiketoiminnassa ja luultavasti niitä tullaan jatkossa hyödyntämään vielä luovemmin. Kaikilla toimialoilla näitä ei välttämättä tarvitse, mutta monella alalla nämä voivat olla jopa välttämättömiä. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoista seurata mihin digitaalisuus meidät vie.
0 notes
teemustblogi · 4 years
Text
Tekoälyä, automatisointia ja robotiikkaa liiketoiminnassa
Tekoäly
Tekoälyä ajatellessa mieleeni tulee lähinnä videopelit ja niissä vastaan asetetut tekoälyllä varustetut viholliset. Videopeleissä tekoälyä siis hyödynnetään pelikokemukseen vaikuttamalla, mutta yleisesti ottaen, kun puhutaan tekoälystä liiketoiminnassa, on kyse monesti jostain muusta.
Tekoäly tarkoittaa koneen kykyä jäljitellä inhimillistä ajattelua (CGI). Liiketoiminnassa tekoäly hyödyntää sille annettua dataa tehden liiketoimintaprosesseista nopeampia, helpompia ja kustannustehokkaampia. Tekoälyä kehitetään jatkuvasti ja se tulee olemaan koko ajan merkittävämpi työkalu liiketoiminnassa. 
Automatisointi ja robotiikka
Teknologian kehittyessä monet tuotantolaitokset ovat ajan saatossa siirtyneet käyttämään koko ajan enemmän robotiikkaa tuotantoprosesseissaan. Alkuun robotiikan ollessa vähemmän kehittynyttä on ihminen ollut tuotannossa voimakkaammin läsnä, mutta nykyään tuotantolinjat ovat monesti niin pitkälle automatisoitu, että henkilöstömääriä tuotantolaitoksilla on voitu laskea huomattavasti.
Automatisointi muun muassa on kustannustehokkaampaa, nopeuttaa tuotantoa, vähentää reklamaatioita ja takaa tasalaatuisemman lopputuloksen.
--
En pelkää koneiden vallankumousta, mutta teknologialla on taipumusta viedä ihmisiltä työpaikkoja. Toisaalta uskon kuitenkin, että uusia työpaikkoja kehittyy myös jatkuvasti, joten antaa teknologian kehittyä!
Lähteet:
CGI. Mitä on tekoäly. CGI Inc. Luettavissa: https://www.cgi.fi/fi/mita-on-tekoaly, luettu 10.9.2020.
0 notes
teemustblogi · 4 years
Text
Verkkokaupat ja verkosta ostaminen
Verkkokaupat ja verkosta ostaminen
Verkosta ostaminen on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon ja nykyään verkkokauppoja on monenlaisilla yrityksillä ja verkosta saa ostettua lähes mitä tahansa. 
Muistan vielä, kun joskus n. 15 vuotta sitten tilasin netistä vaatteita ja skeittilautoja Joensuuhun, koska siellä ei ollut skeittaukseen erikoistunutta kauppaa. Nykyään Helsingissä asuessa löydän riittävän valikoiman vaatteita ja harrastevälineitä kivijalkamyymälöistä, joten en enää tilaa netistä tavaraa. Kaiken tavaran, vaatteiden, harrastusvälineiden, elektroniikan ja pelien lisäksi verkosta voi ostaa myös palveluita, suoratoistopalvelut, kännykkään saa ostettua leffalipun, ruokaa voi tilata kännykällä yms. näitä palveluita käytän itsekin ja joidenkin palveluiden kannalta onkin lähes välttämätöntä, että sen osto tapahtuu digitaalisesti. Kuka nyt jaksaisi mennä kaupasta ostamaan kuukaudeksi Netflix -katseluoikeuden. Ainiin, tämän päivän varmaan yleisin verkko-ostos meinasi unohtua: ruoka! Ruuan tilaaminen kotiovelle mobiilisovelluksella on erittäin suosittua ja varsinkin nyt korona-aikana lisääntynyt huomattavasti.
Pandemia-aika
Koronavirus on vaikuttanut verkosta ostamiseen paljon. Verkosta ostaminen on lisääntynyt koronaviruksen myötä muissakin ostoissa kuin vain ruoan ostossa. Rajoitteiden myötä moni liike joutui sulkemaan myymälöitään hetkellisesti ja ihmiset eivät päässeet paikanpäälle shoppailemaan, joten tarvittavat tuotteet on tilattu verkkokaupasta. Moni haluaa myös välttää ylimääräisiä ihmiskontakteja ja tekee siitä syystä ostoksensa verkosta. Useat verkkokaupat ovat koronan aikana kaksinkertaistaneet myyntinsä, mutta myymälöiden myynti on taas laskenut.
Myös haittoja
Henkilökohtaisesti olen joissain tapauksissa verkkokauppaa vastaan. Olen työssäni huonekaluliikkeessä huomannut ilmiön, jota kutsutaan showroomingiksi. Showrooming tarkoittaa sitä, että käydään kivijalkaliikkeessä tutustumassa tuotteisiin ja tilataan sitten netistä sieltä mistä halvimmalla saa. Monella toimialalla toimii nykyään verkkokauppoja, joilla ei ole fyysistä myymälätilaa, jonka myötä voidaan myydä tuotteita edullisempaan hintaan, kun ei ole niin paljon kuluja. Verkossa toimivat kaupat myös pakottavat myymälät laskemaan hintojaan, jolloin kaupankäynti on entistä tiukempaa ja kilpailu jopa epäreilua. 
Verkkokaupoista tilaaminen on myös ympäristön kannalta haitallista. Ympäristöhaittaa tulee tuotteen kuljetuksesta ja myös palautuksesta. Moni hyödyntääkin verkko-ostoihin kuuluvaa palautusoikeutta vähän turhan välinpitämättömästi, jonka takia maapallon ympäri kulkee aivan liikaa paketteja edestakaisin. 
--
Mielestäni verkkokauppaa tulisi säännellä enemmän, varsinkin ulkomailta tilattaessa.
Lähteet:
 Rannisto Tarja 2019. Verkko-ostaminen on kuluttajan ilmastovalinta. Kansanuutiset Oy. Luettavissa: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4137444-verkko-ostaminen-on-kuluttajan-ilmastovalinta, luettu 8.9.2020.
0 notes
teemustblogi · 4 years
Text
Digitaalinen liiketoiminta?
Digitaalinen liiketoiminta?
Onko digitaalisuus nyky-yrityksille välttämättömyys? Digitaalisuus on läsnä lähes kaikessa kaupankäynnissä. Monet kaupat tehdään verkkokaupassa, markkinoinnista suuri osa on nykyään digitaalista ja sitä on niin paljon, ettei siltä voi kukaan välttyä. Verkkosivut tulee olla siistit ja niillä pyritään tuomaan yrityksen imagoa esille. Kyllä, nykyään menestyvän yrityksen tulee jollain tavalla hyödyntää digitaalisuutta liiketoiminnassaan.
Digitaalinen liiketoiminta on siis käytännössä teknologian ja datan hyödyntämistä yritystoiminnassa. Digitaalisen liiketoiminnan ideana on helpottaa ja nopeuttaa liiketoiminnan prosesseja. Oli kyse kaupankäynnistä tai muusta liiketoiminnasta. Esimerkiksi verkkokaupasta ostaminen on tehty niin helpoksi, että on todella suuri kiusaus tehdä tilaus, kun eksyy mielenkiintoisen tuotteen äärelle. Tuotteen saa parilla klikkauksella tilattua kotiin toiselta puolelta maapalloa ja vielä lisäksi verkkokauppatilauksissa on myös parin viikon palautusoikeus, joka tekee ostopäätöksestä vielä houkuttelevampaa. 
Digitaalisuutta hyödynnetään liiketoiminnassa myös data-analyyseillä. Dataa myös kerätään digitaalisia alustoja hyödyntäen ja suuren tietomäärän käsittely on digitaalisesti monin kerroin nopeampaa, kuin analogisesti eli teknologiaa hyödyntämättä. Yksi hyvä esimerkki datan keruusta ja hyödyntämisestä liiketoiminnassa on kanta-asiakaskortit. Päivittäistavarakauppojen kanta-asiakasjärjestelmät ja niiden datan automaattinen analysointi tuo asiakkaalle jo henkilökohtaisesti kohdennettua mainontaa puhelinsovellukseen, sekä sähköpostiin. Tämä palvelu on tehty myös kuluttajaa hyödyttäväksi, sillä kuluttaja saa alennusta tuotteista, joita ostaa useammin ja mitä enemmän kanta-asiakaskorttia höylää, sitä enemmän siitä saa hyötyä. Tuo muovinen pieni litteä kortti lompakossa siis sitouttaa kuluttajan tietyn yrityksen palvelujen käyttäjäksi, kerää dataa yritykselle asiakkaista ja luo kohdennettua mainontaa yksilötasolla.
Toki dataa kerätään ja hyödynnetään monella muullakin tavalla. Moni onkin varmaan huomannut, kun on juuri puhunut jostain aiheesta, kuten vaikka asunnon ostamisesta, niin seuraavan kerran, kun selaat puhelintasi, huomaat, että yhtäkkiä kaikkialla on asuntolainamainoksia. Dataa kerätään jatkuvasti ja niin monella eri tapaa, että tuskin kukaan meistä edes tietää. 
Teknologiaa ja dataa hyödynnetään liiketoiminnassa koko ajan enemmän ja odotan innolla, mikä on seuraava jännittävä innovaatio digitaalisen liiketoiminnan saralla.
1 note · View note