Tumgik
batuhanndurmazz · 2 years
Text
SEO Nasıl Yapılır? SEO Yapılacaklar Listesi
Tumblr media
SEO (Arama motoru optimizasyonu), bir web sitesinin hedefleri doğrultusunda arama motorlarında daha görünür olmasını, daha çok trafik, daha çok kazanç sağlamasını hedefler. Bu hedefler doğrultusunda yapılan SEO çalışmaları içerisinde birçok alt alanı barındırır. Tüm bu çalışmalar uzun bir uğraş gerektirir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) yapılırken daha hızlı verim alabilmek, kaliteli sonuçlar elde edebilmek için dikkat edilmesi gereken adımlar bulunmaktadır. Biz de SEO'nun nasıl yapılacağı konusunda sizlere net bilgiler vermek için oluşturduğumuz SEO yapılacaklar listesi ile, SEO nasıl yapılır? ve SEO yaparken nelere dikkat edilmelidir? konularına değineceğiz. Rehber içeriğimizde yer alan SEO adımları; - Temel SEO (7 adım) - Anahtar Kelime Araştırmaları (6 adım) - Teknik SEO (12 adım) - Site İçi SEO (8 adım) - Site Dışı SEO (7 adım) SEO için yapılması gerekenler listesinde yukarıda bahsi geçen optimizasyon adımlarından bahsedeceğiz. Bu adımların altında yatan önemli hususları inceleyerek rehber niteliğinde SEO yapılacaklar listesi oluşturacak, SEO'nun yapım aşamalarını profesyonel bir şekilde sizlere sunacağız. Bu sayede SEO çalışmaları sırasında kafa karışıklığına fırsat vermeden tüm profesyonel yöntemleri ve SEO yaparken dikkat edilmesi gerekenleri bir arada görmüş olacağız. Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 3 years
Text
Google Search Console Dizin Hata ve Uyarılar Rehberi
Google search console dizin hatalarınızın nedenlerini ve çözüm yollarını tespit etmek için hatalar ve uyarılar rehberimize göz atın. Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 3 years
Text
Google Search Console'a Kayıt Olmak
Tumblr media
Google search console, web sitelerinin performanslarının takip edilebildiği, teknik hatalarının ve güvenlik problemlerinin gözlemlenebildiği bir web yönetici aracıdır. Bu araç ücretsiz olarak tüm web site sahipleri tarafından kullanılabilir. Bununla birlikte google search console'a kayıt olmak, web sitelerinin Google arama motorunda dizinde yer alması ve arama sonuçlarında gösterilmesi adına önemlidir. Yani kısacası google search console mülk doğrulama ve kayıt olma işlemi, arama motorlarına kayıt olmak ile aynı anlama gelmektedir. Google Search Console Nedir? detaylı bilgi almak için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Google Search Console'a Nasıl Site Eklenir?
Google search console kayıt işlemi sadece dakikalar içerisinde tamamlanabilecek bir işlemdir. Web site mülküne sahip olan yöneticiler, gerekli dosya izinlerine erişebildikten sonra kaydı tamamlayabilir. https://www.youtube.com/watch?v=Zca0YD9p6s8 Site eklemek için gerekli bilgiler - Web site FTP bilgileri - Eğer site WordPress ise admin bilgileri - Gmail adresi - Sunucu bilgileri / DNS bilgileri Google Search Console Kayıt Adımları Web sitenizi google console kayıt etmek için ilk olarak gmail adresiniz ile aşağıda verilen adresten giriş yapınız. https://search.google.com/search-console/about ve karşınıza gelen alandan "Şimdi Başla" tuşuna basınız.
Tumblr media
Eğer gmail adresiniz ile giriş yaptıysanız sizden bilgi istemeyecektir. Yok gmail ile oturum açmadıysanız bu alanda muhakkak google bilgilerinizi girmeniz gerekecektir.
Tumblr media
Giriş yaptıktan sonra ise sizden "Alan adı" ya da "URL ön eki" girmeniz istenecektir. Burada dikkat edilmesi gereken durum, Alan adı ile kayıt olduğunuz taktirde tüm URL ön ekleriniz yani www olarak ya da olmadan, http veriyonu ile ya da https versiyonu kayıt edilebilecektir. Ancak "URL ön eki" alanından kayıt yapıyorsanız sadece belirlediğiniz ön eke sahip olacak şekilde google search console kayıtlarını tamamlamış olursunuz. Burada tavsiye olarak "Alan Adı" üzerinden kayıt yapmanızı öneririz. Tabi "Alan Adı" kaydı için kesin olarak DNS kaydı yapmanız istenir.
Tumblr media
Alan Adı Kaydı ile Console Site Ekleme Alan adı kaydı yapmak istediğiniz web sitesini başında herhangi bir ek olmadan sadece domain adı olacak şekilde belirli alana giriniz. (Örneğin ; alanadi.com ya da alanadi.net gibi.)
Tumblr media
Domain adınızı girdikten sonra "Devam" tuşuna basınız. Devam dedikten sonra doğrulama başlar ve DNS kaydı ile ilgili bir bilgilendirme alanı açılır. Bu alanı kapatmayınız. Bu alanda karşınıza çıkan "TXT Kaydı" bilgilerini kopyala diyerek alın. Daha sonra alan adı sahipliğinizin bulunduğu sisteme giriş yapınız.
Tumblr media
Alan adı sağlayıcınıza girdikten ve alan adınızı yönet dedikten sonra karşınıza çıkan yönetim panelinden "DNS" ayarlarını seçiniz. Bu örnekte Google domains üzerinden gideceğiz.
Tumblr media
DNS ayarlarına girdiğiniz zaman karşınıza kaynak kayıtları alanı gelecektir. Bu alandan yeni kayıt oluşturmanız gerekmektedir. Yeni kayıt türünü "TXT" olarak seçmeli ve "Metin" alanına Google search console tarafından verilen "TXT" kodunu eklemelisiniz.
Tumblr media
Ekleme işlemlerini yaptıktan sonra tekrar Google Search Console üzerine dönerek açık olan bilgilendirme penceresinden "Doğrula" tuşuna basınız.
Tumblr media
Doğrulama işlemi bir kaç saniye sürecektir. Eğer bilgilerde herhangi bir eksiklik yok ise sahiplik doğrulaması gerçekleşir. Buradan "Mülke git" diyerek Console kullanmaya başlayabilirsiniz.
Tumblr media
URL Ön Eki Kaydı Yapmak Eğer alan adı ile değilde belirli bir URL ön eki ile kayıt yapmak istiyorsanız bu adımları izlemelisiniz. Google search console kayıt sayfasına Gmail ile giriş yaptıktan sonra mülk türü seçme alanından "URL ön eki" alanını seçiniz. Buraya istediğiniz URL yapısını (http, https, www ya da www olmadan) belirleyerek giriş yapmalı ve ardından "Devam" tuşuna basmalısınız.
Tumblr media
Devam dedikten sonra karşınıza bilgilendirme alanı açılacaktır. Bu doğrulama türünde, Alan adı kaydında olduğu gibi sadece bir seçenek bulunmuyor. URL ön eki ile kayıt yapmak isterseniz toplam 5 farklı seçeneğe sahipsiniz. Bunlar sırasıyla; - HTML dosyası indiremek ve public_html içerisine atmak - HTML etiketi kullanmak - Google Analytics ile kayıt yapmak - Google tag manager kullanmak - DNS kaydı kullanmak
Tumblr media
Biz bu yazımızda daha önceden DNS kaydını anlattığımız için ek olarak sadece HTML dosyası ile kayıt işlemini anlatacağız. HTML Dosyası ile Google Search Console Kaydı Yapmak HTML dosyası ile google search console kaydı yapmak için FTP bilgilerinize ya da CPanel bilgilerinize sahip olmanız gerekir. İlk olarak Sahiplik doğrulama adımlarından "HTML dosyası" seçeneğine tıklayın ve ardından indirilmesi gereken dosyayı bilgisayarınıza indirin.
Tumblr media
Daha sonra bilgisayara indirdiğiniz dosyayı FTP üzerinden "public_html" dosyası içerisine atmanız gerekmektedir. FTP panelinizi açın ve "public_html" dosyasının içini açın. Buraya Google'dan indirdiğiniz dosyayı taşıyın. Aynı işlemleri sunucunuz üzerinden CPanel vasıtası ile public_html içerisine ulaşarak da yapabilirsiniz.
Tumblr media
Daha sonra Google search console'a dönerek "Doğrula" seçeneğine tıklayın. İşte HTML dosyası ile google search console sahiplik doğrulamak bu kadar basit olacak. HTML Etiketi Kullanarak Google Search Console Kaydı Yapmak HTML etiketi, web sitenizin kodları arasında yer alacak ve bu sayede google search console mülk doğrulamasına yardımcı olan etikettir. Bu yöntemle doğrulama yapmak da oldukça basittir. İlk olarak Google search console tarafından size sunulan "HTML etiketi" seçeneğini seçiniz ve sizlere sunduğu
Tumblr media
WordPress Siteleri Google Search Console'a Kayıt Etmek Wordpress siteniz var ise Google Search console kaydı yapmak adına avantajlı sayılabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz adımlardan farklı olarak WordPress üzerinden eklentiler kullanarak google search console kayıt işlemlerini tamamlayabilirsiniz. WordPress sitenizi SEO eklentileri vasıtası ile console'a kayıt edebilirsiniz. - Bu kayıt işlemi için "URL ön eki" kaydı seçeneğini seçmelisiniz. - Daha sonra ise "HTML etiketi" yöntemini seçiniz. - Bu seçeneği seçtikten sonra karşınıza gelen Yoast SEO ile Console Kaydı Yapmak Yoast SEO ile google console'a sitenizi eklemek için aşağıda yer alan adımları izleyiniz. - İlk olarak eklenti ayarlarını açınız. - Genel ayarlar sekmesine tıklayınız. ve ardından "Web yöneticisi araçları" sekmesine tıklayınz. - Daha sonra "Google Kodrulama Kodu" yazan alana, google search consoledan aldığınız HTML etiketinin bir kısmını girmeniz gerekecektir. Örneğin aşağıda yer aldığı gibi bir kod kopyaladığınızı varsayalım. Yoast SEO'da yer alan kod alanına sadece content içerisinde yer alan kısmı eklemelisiniz. - Daha sonra doğrulama yaparak, google sahiplik doğrulamasını tamamlayabilirsiniz. Yoast SEO indirmek için; https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/
Tumblr media
Rank Math SEO ile Console Kaydı Yapmak Rank math SEO ile google search console site kayıt işlemi için yapılması gerekenler şu şekildedir; - İlk olarak eklentinizin ayarlarını açınız. - Ayarlarınızden "Genel Ayarlar" sekmesini açınız. - Genel ayarlar içerisinden "Web yöneticisi araçları" kısmına tıklayınız. - Karşınıza çıkan alandan "Google Arama Konsolu" yazan kısma kodunuzu ekleyiniz. - Ayarlarınızı kaydediniz ve ardından Console üzerinden doğrulama yaparak kaydı tamamlayınız. Rank Math SEO indirmek için; https://wordpress.org/plugins/seo-by-rank-math/
Tumblr media
Kod Eklentileri ile Console Mülk Doğrulaması Eğer WordPress siteleriniz için hali hazırda kod ekleme eklentileriniz var ise (Örneğin; Insert header and footer) bu eklentileri console kaydınızı doğrulamak için kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken "Header" bölümüne Google console doğrulama adımlarında verilen "HTML etiketi" kodunu kopyalamak olacaktır. Bu sayede saniyeler içerisinde mülk sahipliğinizi doğrulayabilirsiniz.
Tumblr media
Google search console kaydınızı tamamladıktan sonra SEO hakkında bilgi olmak isteyebilir, SEO nasıl yapılır öğrenmek isteyebilirsiniz. Bunun için SEO nasıl yapılır? yazımızı da gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Google Search Console Kayıt Seçenekleri Nelerdir?Google search console kaydı için alan adı kaydı ya da url ön eki kaydı gibi iki farklı seçenek mevcuttur. Search Console'a Neden Kayıt Olmalıyım?Google console'a web sitenizi kayıt ederek performans ve hatalarınızı takip edebilirsiniz. Web sitenizin organik sonuçlarını iyileştirmek için ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Google Search Console Kaydını Kimler Yapabilir?Bir web sitesini console'a kayıt etmek için o sitenin bazı yönetici bilgilerine erişim hakkınız olmanız gerekir. Eğer bu bilgiler sizde yoksa ya da sitenin sahibi değilseniz, search console sahiplik doğrulamasını yapamazsınız. Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 3 years
Text
Google MuM Güncellemesi Nedir? Mayıs 2021 Güncellemesi
Tumblr media
Google MuM; Multitask unified Model (Birleşik Çoklu Görev Modellemesi) açılımına sahip olan yapay zeka tabanlı bir güncellemedir. Google arama motorunun yapay zeka gücünü arttıracak olan ve doğrudan yanıtları olmayan karmaşık arama sorgularına daha iyi yanıt vermek adına dizayn edilmiş bir sistemdir. Mayıs 2021 tarihinde duyurusu yapılan bu güncelleme ile birlikte daha karmaşık, daha uzun sorguların daha net cevaplara ulaştırılması ve kullanıcının daha kısa sürede aradığını bulması hedeflenmektedir. Google tarafından 2019 yılında sunulan BERT güncellemesi ile birlikte geniş çaplı değişikliğe uğrayan arama motoru, 2021 MuM güncellemesi ile birlikte daha da kapsamlı ve yapay zeka temelinde yükselen bir konuma ulaşacaktır. Hatta Google tarafından yapılan güncellemede, MuM sisteminin BERT güncellemesi ile duyurulan sistemden 1000 kat daha iyi sonuçlar vereceği iddia edilmektedir.
Google MuM Neyi Hedefliyor?
Google I/O 2021 etkinliğinde açıklanan MuM güncellemesinin amacına değinmeden önce bilinmesi gereken kilit bir nokta bulunmaktadır. Google her zaman kullanıcıyı önceliğinde tutar. Bu da şu anlama gelmektedir; Google ne yapıyor ise kullanıcısına aradığı sorgular ile alakalı içerikleri/dizinleri daha kısa sürede sunmak için yapmaktadır. Google MuM da tam olarak bunu hedeflemektedir. Kullanıcıların karmaşık sorguları neticesinde birden çok işlem yapmasına gerek olmadan, daha kısa sürede hedefe ulaşmasını hedeflemektedir. Google analizlerine göre bir kullanıcı (özellikle karmaşık sorgular oluşturan kullanıcılar) 8+ farklı tıklama yaparak istedikleri sonuca anca erişebilmektedir. Yeni gelecek olan Multitask unified model AI (yapay zeka) sistemi ile birlitke google bu sayıyı en aza indirgemeye çalışmaktadır. MuM yapay zeka teknolojisi ile birlikte aşağıda yer alan sorgular daha net sonuçlara ulaşabilecek ; - Uzun kelime öbeklerine sahip arama sorguları - Birden fazla farklı ama alakalı bileşeni içeren arama sorguları - Kıyaslama tabanlı uzun arama sorguları - Görsel kullanarak yapılan sorgular - Yapay zeka tabanlı akıllı cihazlar üzerinden yapılan aramalar ( Akıllı asistan, sesli aramalar vb.) Google yapay zekasının gelişmesi ve yeni teknolojilerin patentlenmesi ile birlikte tüm bahsi geçen gelişmelerin artık işleme koyulması beklenmektedir. Peki tüm bu gelişmelerin temelinde ne yatacak? Google'ın yapay zekası üzerinde uzun yıllardır çalıştığı ve bir takım denemeler yaptığı zaten bilinen bir durumdu. Günümüze uzanan bu sürecin sonunda Google çalışmaları ile ilgili su soruya cevap veriyor; "Geliştirilecek bir şey kaldı mı?". Google'a göre cevap çok net. "Evet!". 75 farklı dilde ustalaştığını ve "Dil Engellerini" kaldırdığını iddia ettiği multitask unified model ile birlikte Google, yaptığınız sorgular ile alakalı olan farklı dillerdeki sonuçları inceleyerek, sizlere en alakalı olabilecek sonuçları bulmak için yabancı dildeki bu sorguları kullanabilecek. Ayrıca birleşik modelleme ve sonuç sistemi ile birlikte, arama türünüz ne olursa olsun, sizin için en alakalı olan diğer türde yer alan sonuçları da (görsel, video) aynı anda ilişkilendirebilecektir.
Tumblr media
Google MuM Arama Sonuçlarını ve SEO'yu Nasıl Etkileyecek?
Google MuM 2021 mayıs güncellemesinin arama sonuçlarını kesin olarak nasıl değiştireceğini söylemek mümkün değil. Ancak bahsi geçen değişiklikleri takip ederek bazı varsayımlarda bulunak elbette mümkün. - Alakalı ve kullanıcıya fayda sağlayan nitelikli görsellerin kullanımı trafik kazanımına etki edecek - Web sitelerinde video kullanımları (yapısal veriye uygun bir şekilde) çok daha fazla önem kazanacak, - Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin kullanımı artacak, - Kullanıcıların karmaşık sorgularına cevap verebilecek net ve detaylı rehber içerikler önem kazanacak - İçeriklerde yer alan ve içeriklerin detaylandırılmasını sağlayan sıkça sorulan soruların (yapısal veriye uyumlu olan) önemi artacak. - Anahtar kelime hacimlerinin önemi azalarak, kullanıcı niyetini ön planda tutan veri çalışmaları önem kazanacak, - Özellikle e-ticaret sitelerinde ürünlerin detay, açıklama, video açıklama gibi unsurları daha ön plana çıkacak, - Kıyaslama içeren içeriklerin önemi artacak, - Görsel SEO ve Video SEO çalışmaları önem kazanacaktır. Tüm bu beklentiler sadece varsayımdan ibaret olmasına rağmen, gelecek 1 yıl içerisinde hepsinin büyük önem kazanacağını tahmin etmek zor değil.
Güncelleme Ne Zaman Başlayacak? MuM Hayata Geçecek?
Google MuM güncellemesi de tıpkı diğer değişimler gibi aniden hayatımıza girmeyecek. Google tarafından denemeler yapılmaya başlanması ve sistemin güvenilirliğinden ve veriminden emin olduktan sonra tüm arama motoru süreçlerine 1 yıllık bir süre içerisinde tamamen entegre edilmesi beklenmektedir. Bu süreçte yaşanacak organik trafik kayıplarına ya da kazanımlarına dikkat etmek gerekir. Özellikle sayfaların etkileşim kazandığı kaynaklar sıkça elden geçirilmelidir. Trafik kaynaklarında yer alan görsel aramaları, sıkça sorulan soruların üstünde durulmalıdır. SEO nasıl yapılır merak ediyor musunuz? SEO Nasıl Yapılır? SEO Yapılacaklar Listesi yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Google MuM Nedir?Google MuM; karmaşık aramalara daha iyi sonuçlar sunmak için tasarlanmış ve mayıs 2021 yılında duyurusu yapılmış bir güncellemedir. Google MuM ( Multitask Unified Model) Ne Sağlayacak? Google MuM daha karmaşık arama sorguları gerçekleştiren kullanıcıların, istenilen sonuçlara en kısa sürede ulaşmasını hedeflemektedir. Güncelleme Sonrası Trafik Kayıpları Yaşanabilir mi?Her güncellemede olduğu gibi MuM güncellemesi sonucunda da trafik kaybı yaşanabilir. Bunun önüne geçmek adına içeriklerin daha nitelikli medyalara sahip olduğundan ve istenilen bilgilere cevap verdiğinden emin olmalısınız. Kaynaklar; https://blog.google/products/search/introducing-mum/ https://www.searchenginejournal.com/what-is-google-mum/407844/ Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 3 years
Text
Title Nedir? SEO Title Nedir? Nasıl Yazılmalıdır?
Tumblr media
Title; web sitelerinin sayfa başlıklarını belirlemek için kullanılan HTML etiketidir. Sayfanın etiketleri arasında içerisinde yer alır ve içerisinde girilen metni sayfanın başlığı olarak belirler. Oluşturulan sayfa başlıkları ise arama motorları sonuç sayfasında (SERP) ya da adres çubuklarında gösterilmektedir. Title Nedir? Title Örneği Title (sayfa başlıkları) kullanıcının ve arama motoru botlarının ilk karşılaştıkları anlamlı metindir. Bu nedenle sayfa başlıklarının en iyi şekilde optimize edilmesi web sayfalarının avantajına olacaktır.
Title Neden Önemlidir?
Sayfa başlıklarının optimize bir şekilde oluşturmasının web sitelerine avantajlar sağlayacağından bahsetmiştik. Peki maksimize edilmiş title kullanımları ile neler kazanabiliriz gelin yakından bakalım; - Sayfanızın anlam bütünlüğünü ve derinliğini artırabilirsiniz, - Arama sonuç sayfalarında kullanıcılara olumlu bir izlenim sunabilirsiniz, - Botların sayfanızın ana temasını anlamasını başlıklarınız ile hızlandırabilirsiniz, - Sayfalarınızın izlenme/gösterim orantısını arttırabilirsiniz.
Tumblr media
SEO Uyumlu Title Nasıl Yazılır?
Arama motoru optimizasyon süreçlerinde web sitelerinin her bir parçası önem arz eder. Sayfa başlıkları (title) da önem arz eden unsurların başında gelir. Bu nedenle SEO uyumlu title yazımına da kafa yormak gerekecektir. Title yazımında dikkat edilmesi gereken, sizlere fayda sağlayacağını düşündüğüm belli başlık kriterler mevcuttur; - Title karakter sayınızı 55-65 karakter arasında tutabilirsiniz. Bu sayede tüm başlığınız tek seferde, herhangi bir bölünme olmadan arama sonuç sayfasında yer alacaktır. Ancak başlığı kısaltmak için başlığın anlamsız olmasına da göz yummayın. - Yine aynı şekilde sayfa başlığı oluştururken 35 karakterden kısa olmamasına da özen gösteriniz. - Sayfa başlıklarınızda kesinlikle sayfanızın hedef kelimesini kullanmaya özen göstermelisiniz. Title tag içerisinde anahtar kelimenizi bir kere kullanmanız yeterlidir. Bunun yanı sıra yan kelimeleri de ekleyebilirisiniz. - Title yazımı sırasında kullanıcıların ilk izlenimlerini etkilemeyi de hesaba katmalısınız. Yani başlığınızı ilgi çekici bir hale getirmelisiniz. "Güncel, En Çok, En İyi, Rehber, Kılavuz, A'dan Z'ye" gibi kalıpları başlıklarınıza eklemeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca başlıklarınızda rakamlar kullanmakta size fayda sağlayabilir. - Kısa bir başlık ile istediğinizi verdiğinizi düşünüyorsanız, başlık sonuna marka adınızı ekleyebilirsiniz. - Başlıklarınızı yazım kurallarına uygun yazmalısınız. Hepsini büyük harf ile ya da küçük harf ile yazmamalısınız. - Title içerisinde kullanacağınız farklı cümleleri birbirinden ayırın. (-) işareti ya da ( | ) kullanabilirsiniz.
Etkili Başlık Örneği
SEO uyumlu başlık yazımından bahsettikten sonra şimdi de etkili ve başarılı olmuş örnekleri inceleyebiliriz. Google üzerinden "En İyi Restoranlar" araması yaptıktan sonra karşımıza gelen ilk iki sonuca bakalım.
Tumblr media
İlk sonuçta ve ikinci sonuçta gördüğümüz gibi "En İyi" kalıbı kullanılarak tıklama oranı arttırma odaklı bir yazım seçilmiş. Bunun yanı sıra ilk başlıkta ödül alan mekanların içerikte yer aldığı vurgulanmış. Ayrıca bu arama sorgusunu yapacak kullanıcıların tavsiye aradıkları düşünülerek "Tavsiyeler" kelimesi de başlığa eklenmiş. Ancak başlık fazla uzun yazıldığı için (...) ile kullanıcıya sunulmuş. Burada anlam bozukluğuna sebebiyet veren bir durum ortaya çıkmış. İkinci başlıkta ise "En İyi 10" kalıbı kullanarak içerik hakkında net bir bilgi verilmiş. Ayrıca 2021 kelimesi başlığa eklenmiş ve içeriğin güncelliği vurgulanmış. Bununla birlikte title uzunluğu yeteri seviyede tutulmuş ve görünüm bozulmamış. Ayrıca marka adı başlık sonuna eklenerek, kullanıcıların marka farkındalığı edinmesine katkı sağlanmış. SEO uyumlu içerik nedir? Nasıl olmalıdır? yazımızı da inceleyebilirsiniz. Title Nedir?Title web sayfalarının başlıklarını ifade eden web terimidir.SEO Title Uzunluğu Ne Olmalıdır?Sayfa başlığı oluştururken 55-65 karakter arasında bir metin yazabilirsiniz. Sayfa Başlıklarına Anahtar Kelime Eklenmeli midir?Sayfa başlıklarınız için kesinlikle anahtar kelimenizi kullanmalısınız. Ayrıca yan kelimelerinizi de ekleyebilirsiniz. Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 3 years
Text
Kırık Link Nedir? Nasıl Kontrol Edilir?
Tumblr media
Kırık link; İngilizcede "Broken Link" olarak bilinen ve web sayfaları içerisinde açılmayan, ulaşılamayan bağlantılar anlamına gelmekte olan web terimidir. Herhangi bir hata nedeniyle (genellikle 404 hatası) ulaşılamayan bu linklere bozuk link, kırık bağlantı, dead link gibi isimler de verilmektedir. Kırık linkler web sitelerinin site mimarileri açısından hayati bir öneme sahiptir. Özellikle SEO çalışmaları kapsamında ele alınması gereken konuların başında gelmektedir. Bu nedenle sürekli olarak kırık link kontrolü yapılması ve site iç link yapısının gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Kırık Linkler Neden Önemlidir?
Kırık bağlantıların var olması, site içerisinde hata barındıran sayfaların varlığını ifade etmektedir. Bu hatalar ise site sağlığını direkt olarak etkileyen faktörleri doğurmaktadır. Peki bozuk linkler siteniz için neden zararlıdır ve SEO açısından ne gibi bir öneme sahiptir?; - Bozuk linkler Site içinde yer alan sayfalarınızın ulaşılamaz durumda olduğunu ifade eder. - Kırık linkler hem kullanıcıların hem de arama motoru botlarının site içi dolaşımını olumsuz etkiler. - Kırık bağlantılar İç link dolaşımın zarar görmesine ve SEO uyumlu içeriklerin zayıflamasına neden olur. - SEO sağlığınızı olumsuz olarak etkileyeceği için arama motoru nazarında site kalitenizi ve otoritesini zayıflatır. bu nedenlerle kırık bağlantılar SEO açısından hayati önem arz eder. Tüm SEO süreçlerinde kontrol edilmesi, varsa ölü linklerin tespit edilmesi ve hataların ortadan kaldırılmasını zorunlu kılar.
Kırık Linkler Neden Olur?
Kırık linklerinizi düzeltmek için ilk olarak neden ortaya çıktıklarını iyi anlamak gerekmektedir. Kırık linklerin ortaya çıkmak için birden fazla hata sebebine sahip olmaları mümkündür. Bu denenle bunları iyi tespit etmek gerekir. Kırık linkler aşağıda yer alan nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir; - Bağlantının var olmayan, yanlış bir URL kullanarak verilmesi, - Dış kırık linklerde, link çıkışı yapılan bağlantının kaldırılmış olması, - İç linklerde, sayfaların artık orada olmaması, sayfanın silinmiş olması, - Sitelerin kalıcı olarak kaldırılmış olması, - Link verilen sayfanın özel güvenlik engellemeleri nedeni ile ulaşılamıyor olması, (CHMOD) Yukarıda yer alan nedenlerden ötürü bağlantılarınız bozuk yani kırık olabilir. Bu nedenle tüm bu dinamiklere hakim olmakta fayda vardır.
Kırık Link Kontrolü Nasıl Yapılır?
Kırık linkleri tespit etmek her web sitesi için farklı zorluğa sahiptir. Site içerisinde yer alan URL sayısının fazla olması kırık bağlantıları kontrol edilmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle kontrol işlemlerini belirli araçlar ile yürütmekte fayda vardır.
Tumblr media
1. Broken Link Checker ile Kırık Link Kontrolü Broken link checker ( kırık link kontrol aracı) ücretsiz olarak hizmet sunmakta olan bir online servistir. Bu site sayesinde web sitenizde yer alan kırık bağlantıları kolay bir şekilde tespit etmeniz mümkündür. Bu aracı kullanarak 3,000 bağlantıya kadar olan URL havuzunuzu kontrol edebilir ve kırık linkleri tespit edebilirsiniz. 2. W3C Link Checker ile Link Kontrolü Yapmak W3 school tarafından SEO ve webmaster süreçlerinde kullanılabilecek araçlar vardır. Bu araçlardan bir tanesi de W3C Link Checker aracıdır. Bu aracı ücretsiz bir şekilde kullanarak 3. WordPress Eklentiler ile Kırık Bağlantı Kontrolü Yapmak Eğer WordPress tabanlı bir web siteniz var ise kırık bağlantılarınızı kontrol etmeniz daha kolay olacaktır. Kırık link kontrolü için hizmet sağlamakta olan eklentiler yardımı ile site içi dolaşımınıza zarar veren bozuk linkleri kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. Özellikle "Kırık Bağlantı Bildirici" eklentisini kullanarak, kontrol sağlayabilir ve olası bir link kaybı durumunda e-posta ile bilgi alabilirsiniz.
Tumblr media
4. SEO Araçları İle Kırık Bağlantı Tespiti SEO araçları, tüm optimizasyon süreçlerinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Ayrıca kırık link tespitinde de bizlere çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Ahrefs, Semrush ve Screaming Frog ile birlikte yapacağınız SEO denetimleriniz iel birlikte kırık bağlantıları tespit edebilirsiniz. - Ahrefs üzerinden "Site Audit/Site Denetimi" oluşturun. Daha sonra sitenizi taratın. Tarama işlemi bittikten sonra sitenizde ölü link var ise Ahrefs sizin için tespit edecektir. Ayrıca yeni oluşan kırık bağlantıları sizlere mail ile bildirecektir. Bununla birlikte ücresiz olan Ahrefs kırık link kontrol aracından da yararlanabilirsiniz. - Semrush üzerinden "Project> New Project" adımlarını izleyin. Daha sonra projenizde söz konusu olan web sitesi için site denetimi başlatın. Bu site denetimi sonucunda tüm kırık bağlantılarınız sizlere sunulacaktır. - Screaming frog aracı ile de yıkarıda bahsi geçen şekillere benzer kontrol sağlayabilirsiniz. Sitenizi taratın. Tarama bittikten sonra sağ tarafta yer alan tarama kontrolleri üzerinden 404 hatalarına odaklanın ve bozuk linklerinizi tespit edin. Not; Screaming frog 500 URL'ye kadar ücretsiz tarama imkanı sunmaktadır.
Tumblr media
5. Google Search Console ile Kırık Bağlantıların Tespiti Google search console SEO araçları arasında en büyük fayda sağlayan araçların arasında yer almaktadır. Tüm siteler için zorunlu kullanıma sahip olan bu araç ile birlikte sitenizde yer alan hataları tespit edebilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi kırık bağlantıların tespiti de bu hatalardan bir tanesidir. - Google search console mülkünüzü açın. - Sol admin panel üzerinde yer alan "Kapsam" bölümünü açın. - Burada karşınıza 4 farklı seçenek çıkacaktır. Bu seçeneklerden "Hariç bırakıldı" uyarısı altında yer alan URL listelerini kontrol edin. Bulunamadı (404) adı altında hata veren linkleriniz var ise burada görebilirsiniz. - Ayrıca sol yönetim panelinde yer alan "Ayarlar" sekmesine tıklayarak, bu sekme altında yer alan "Tarama İstatistikleri" raporunuzu kontrol edebilirsiniz. Sitenizde yaşanan tarama problemlerini burada görebilir ve probleme konu olan bozuk link var ise bu rapor altında bulabilirsiniz.
Kırık Link Nasıl Düzeltilir?
Kırık linkleri neden önemli olduğunu, nasıl kontrol edileceğini ve neden oluştuklarını anladıktan sonra şimdi de nasıl düzeltilebileceğini konuşabiliriz. Ölü linklerinizi tespit ettikten sonra aşağıda yer alan adımları takip ederek tüm süreci sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. - Bozuk linklerinizi bir liste halinde toplayın, - Tüm linklerinizi, yerine koyabileceğiniz linkler var ise, yeni versiyonları var ise veya alakalı versiyonları var ise eşleştirin, - Eşleştirme işlemlerinizi tamamladıktan sonra 301 yönlendirme işlemleri ile tüm kırık bağlantılarınızı eşleştirdiğiniz yeni linklere yönlendirin. - Yönlendirme bittikten sonra Google search console paneli üzerinden eski bağlantınızı "URL Kaldırma" işlemi ile kaldırmaya tabi tutun. - Daha sonra eski bağlantınızı manuel olarak kontrol edin. Yönlendirmeleri gerçekleştirdiğiniz linkler için HTTP Status kontrol araçları kullanarak 301 > 200 yönlendirme kodu ile karşılaştığınızdan emin olun. İşte bu kadar! Kırık bağlantılarınızı bu şekilde sağlıklı bir sürece tabii tutabilirsiniz. Not; Kırık bağlantı yönlendirmeleri sırasında, yönlendirme zincirleri oluşturmak sıkça karşılaşılan bir hatadır. Bu nedenle yönlendirme zincirlerine dikkat etmelisiniz. Örneğin; sitenizde daha önceden var olan /ornek-1/ bağlantınızı /ornek-2/ bağlantısına yönlendirdiğinizi düşünelim. Ancak daha sonra /ornek-2/ bağlantısının kırık bir bağlantıya dönüştüğünü varsayın. /ornek-2/ bağlantınız kırık olduğu için bu bağlantıyı ( /ornek-3/) yönlendirme işlemine tabi tutmanız gerekecektir. Ancak daha önceden /ornek-1/ bağlantısı da yönlendirme zincirine dahil olacağı için üçlü bir zincir oluşacaktır. Yani /ornek-1/ > /ornek-2/ linkine gidecek, daha sonra ise /ornek-2/ linki > /ornek-3/ linkine gidecektir. Bu nedenle arama motorları bu yönlendirme zincirini güvensiz olarak algılayacaktır. Bu nedenle /ornek-2/ bağlantısını aradan kaldırarak, /ornek-1/ bağlantısını direk en son linke yönlendirin. Ayrıca /ornek-2/ bağlantısının site de hiç var olmadığından emin olun. Kırık link ile ilgili yazımızı faydalı bulduysanız, SEO Nasıl Yapılır? yazımızı da sevebilir ve SEO konusunda rehber bilgilere sahip olabilirsiniz. Kırık Link Nedir? Kırık link, artık ulaşılamayan ve zaman hata kodu nedeni ile herhangi bir hedefe gitmeyen linklerdir.Kırık Link Kontrolü Nasıl Yapılır?Kırık link kontrolü gerçekleştirmek için, broken link checker, w3c checker, ahrefs link kontrol aracı gibi ücretsiz araçlardan faydalanabilirsiniz. Kırık Link Nasıl Düzeltilir?Kırık linkleri düzeltmek için ilk olarak bozuk bağlantıları tespit etmeli, daha sonra bu bağlantıları yönlendirmelisiniz. Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 3 years
Text
Yapısal Veri Nedir? Yapısal Veri İşaretlemeleri Nasıl Yapılır?
Tumblr media
Yapısal veri nedir?; Yapısal veri, Google'ın web sitelerinde yer alan içerikleri daha iyi anlayabilmesi adına sayfaların belirli kriterler çerçevesinde işaretlenmesidir. Yapısal veri işaretlemeleri sayesinde Google, web sitelerini daha açık bir şekilde anlar ve arama sonuçlarında daha zengin bir şekilde sunar. Yapısal veriler, her web sayfası için farklı bir şekilde oluşturulabilir. Bu sayede web sayfaları daha anlamlı bir şekilde Google botları tarafından taranacaktır. Tarama sırasında yapısal veriler ile karşılaşan Google botları sayfalara avantaj tanıyabilir ve bu sayfaları zengin sonuç olarak arama sonuç sayfasında sunabilmektedir.
Yapısal Veri SEO Açısından Neden Önemlidir?
Yapısal veri işaretlemeleri web sitelerine birçok avantaj sağlayabilirler. Bu avantajlar sayesinde web siteleri arama sonuçlarında kendilerine daha iyi konumlar elde edebilir ve zengin sonuç olarak sunulduklarında tıklama oranlarında yükselme yaşanabilir. Bu sayede web sayfaları Google nazarında daha iyi anlaşılmalarının yanı sıra kullanıcılar için de daha anlamlı bir hale gelecektir. Kullanıcıların arama niyetleri ile paralellik gösteren web siteleri, yapısal veri işaretlemeleri sayesinde botlar tarafından daha anlaşılır bir duruma ulaşabilir ve bu sayede arama sorgularında istedikleri sıralamalara daha yakın bir performans sergileyebilir. Yapısal veri (structured data) kullanım avatanjları; - Tıklama oranlarında artış sağlar, - Organik pozisyon (sıralama) kazanımlarını arttırır, - Web sayfalarının eksiksiz olarak ifade edilmesine olanak tanır, - Pixel alanı artışı sağlar ve bulunabilirliği yükseltir,
En Çok Tercih Edilen Yapısal Veri Çeşitleri Nelerdir? 5 Çeşit
Yapısal veri türleri her web sitesi ve her web sayfası için farklılık gösterebilmektedir. Ancak bu farklılığın yanı sıra yaygın olarak kullanılmakta olan ve sıkça tercih edilen yapısal veri türleri de bulunmaktadır. En çok tercih edilen yapısal veri çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; - Organizasyon Şeması - Breadcrumb Şeması - Product Şeması - Rating Markup (Derecelendirme) Şeması - Article Şeması Şimdi bu şema türlerine yakından göz atalım. Organizasyon Şeması Organizasyon şeması kullanarak oluşturulacak olan yapısal veri işaretlemeleri, web sitelerinin bir markaya ait olduğunu belirtmek adına kullanılmaktadır. Bu işaretleme türü kullanarak markalar hakkında birçok kısa bilgiye arama sonuçlarında yer vermek mümkündür. Logo, iletişim bilgileri, sosyal medya hesapları gibi oldukça önemli verileri, Organizasyon şeması ile paylaşabilirsiniz. Organizasyon şeması için tavsiye edilen kaynaklar; https://schema.org/Organization https://jsonld.com/organization/
Tumblr media
Breadcrumb Şeması Breadcrumb şema türü, site içerisinde yer alan navigasyon (sayfa yolu) düzeninin arama sonuçlarında da görünmesine olanak tanıyan bir yapısal veri çeşididir. Bu yapısal verinin arama sonuçlarında yer alması ile kullanıcılara yol gösterim imkanı sağlar. Breadcrumb için tavsiye edilen kaynaklar; https://schema.org/BreadcrumbList https://jsonld.com/breadcrumb/ Product Şeması Prodcut şema türü kullanılarak yapılan yapısal verilerde, web siteleri içerisinde yer alan ürünlerin -özellike e-ticaret siteleri için- arama sonuçlarında gösterilmesi sağlanır. Hatta detaylı ve eksiksiz olarak yapılacak işaretlemeler sayesinde ürünlerin fiyatları bile arama sonuçlarında yer alabilmektedir. Bu şema türü ürünler ya da hizmetler için tercih edilebilir. Product şeması için kullanılabilecek kaynaklar; https://schema.org/Product https://jsonld.com/product/ Derecelendirme (Review) Şeması Derecelendirme şeması, adından da anlaşılacağı gibi web sitelerinde yer alan ürünlerin, hizmetlerin derecelendirme puanlarının arama sonuçlarında kullanıcıya sunulmasını sağlar. Halihazırda ürünü deneyimlemiş kullanıcılar tarafından verilen oyların diğer kullanıcılara sunulması sayesinde zengin bir görünüm elde edilebilir ve arama gerçekleştiren kullanıcın ürüne bakışı pozitif anlamda değiştirilebilir. Değerlendirme şeması için kullanılabilecek kaynaklar; https://schema.org/AggregateRating https://jsonld.com/review/
Tumblr media
Article Şeması Article şema türü yazı paylaşımı yapan siteler için uygun olan bir yapısal veri türüdür. Article, News Article ya da BlogPosting şemaları kullanılarak işaretleme yapılabilir. Yapılacak olan bu işaretleme ile birlikte makalelerin arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar elde etmesi sağlanır. Article şeması için kullanılabilecek kaynaklar; https://schema.org/Article https://schema.org/BlogPosting https://jsonld.com/article/
Yapısal Veri İşaretleyicileri Nelerdir?
Yapısal veri işaretlemeleri, SEO çalışmalarının teknik bir boyutu olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle yazılım tarafı ile yürütülen çalışmalar sayesinde yapısal veri işaretlemeleri yapılabilmektedir. Yapısal veri ekleme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususların başında, yapısal verilerde kullanılabilecek olan 4 farklı işaretleyiciyi bilmek gelir. Bu işaretleyiciler; - JSON-LD - RDFa - Mikro Veri JSON-LD Nedir? JSON-LD Google tarafından önerilmekte olan yapısal veri işaretleyicisidir. Sayfa içerisinde RDFa Nedir? RDFa temelinde bir HTML5 uzantısıdır. Sayfaların hem başlık hem de gövde bölümlerinde yaygın olarak kullanılmakta olan bir işaretleme türüdür. Örnek RDFa işaretlemesi (Breadcrumb için) Books Mikro Veri Nedir? Mikro veri yapılandırılmış verileri işaretlemek için kullanılan HTML yapısıdır. HTML kodlarına arasına gömülmektedir. Genellikle kaynak kod üzerinde yer alan içerisinde kullanılmaktadır. Mikro veri işaretleme yapısı örneği (Breadcrumb şeması için) Books
Yapısal Veri İşaretlemesi Nasıl Yapılır?
Yapısal verileri işaretlemek için kullanılabilecek birden farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi yukarıda yer alan işaretleyici türlerden birini tercih ederek, sayfa yapınıza dahil etmek olacaktır. Diğer yöntemler için daha basit ve hızlı çözümler sunmakta olan yöntemlerdir. - Google yapısal veri yardımcısını kullanmak - WordPress siteler için eklentilerden yararlanmak
Tumblr media
Google yapısal veri işaretleme yardımcısı nedir? Google yapısal veri yardımcı aracı, web sitelerinin yapısal verileri oluşturması adına dizayn edilmiş olan ücretsiz bir araçtır. Bu yardımcı aracı kullanarak hızlı bir şekilde işaretlemeler gerçekleştirilebilir. Web siteleri ve E-postaları işaretlemek için kullanılmakta olan bu araç sayesinde sitelerinizi birçok işaretleme türü ile anlamlandırabilirsiniz. Etkinlik, filmler, İş ilanları, kitap yorumları, makaleler, restoranlar, soru-cevap sayfaları, yerel işletmeler vb. gibi işaretlemeleri gerçekleştirebilirsiniz. Google yapısal veri işaretleme yardımcısı nasıl kullanılır? - Yapısal veri işaretleyicisini açın. - Web sitesini seçin. - İşaretlemek istediğiniz türü belirtilenler arasından seçin. - Yapısal işaretlemeyi gerçekleştiremek istediğiniz URL'yi girin. - Etiketlemeyi başlat seçeneğine tıklayın. - Sayfanız üzerinden önemli bölümleri seçerek bu bölümlerin ne ile alakalı olduğunu sağda çıkan panel üzerinden belirleyin. - Tüm bilgileri eksiksiz olarak girdiğinizden emin olun. - İşaretlemeyi bitirdiğinizde "HTML Oluştur." seçeneğine tıklayın. - Buradan JSON-LD ya da Mikro veri türlerinden bir tanesini seçiniz. - Seçtiğiniz tür JSON-LD ise sayfa gövdesine yapıştırın. - Mikro veri seçtiyseniz sayfanızı oluşturulan HTML ile değiştirin. - İşaretleme bitti! Daha sonra ise Zengin sonuçlar test aracını kullanarak kontrolleri gerçekleştirin. WordPress Yapısal Veri Eklemeleri Nasıl Yapılır? WordPress siteleriniz var ise yapısal veri eklemeleri yapmak daha kolaydır. Tek yapmanız gereken eklentiler indirmek olacaktır. Yapısal verilerinizi anlamlı ve eksiksiz olarak kullanmanıza olanak tanıyan eklentiler şu şekildedir; - Yoast SEO - Rank Math SEO - Schema - SEOPress - Google Review Widget Yukarıda yer alan eklentilerden faydalanarak WordPress siteleriniz için yapısal veri işaretlemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yapısal Veri Yardımcı Kaynakları Yapısal verilerinizi oluşturmak istiyorsunuz ancak yeterli kaynağa sahip değil misiniz? O zaman faydalanabileceğiniz birkaç kaynak mevcuttur. - Schema.org - Jsonld.com Schema.org Nedir? Schema.org Google yapısal veri sisteminin temelinde yer almakta olan bir işaretleme dilidir. 2011 yılından bu yana hizmet vermekte olan bir Google projesidir. Jsonld.com Nedir? Jsonld.com, yapısal veri işaretlemeleri sırasında kullanılabilecek olan şema türlerinin JSON formatında sunulduğu bir yardımcı kaynaktır. Webmasterlar ve SEO çalışmalarında yapısal veri işaretlemeleri için oluşturulmuş olan bir projedir. SEO Nasıl Yapılır? öğrenmek ister misiniz? O zaman SEO Nasıl Yapılır? SEO Yapılacaklar Listesi blog yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. Yapısal Veri Nedir?Yapısal veri, web sitelerinin daha iyi anlamlandırılması için kullanılmakta olan işaretleme türüdür. Yapısal Veri SEO'ya Katkı Sağlar mı?Yapılandırılmış veri kullanımı SEO çalışmalarına büyük katkı sunar. Organik sıralama kazanımı ve tıklama oranı artışı yakalamak için kullanılabilir.En Çok Kullanılan Yapısal Veri Türleri Nelerdir?En çok kullanılan yapısal veri şemaları; Article, Breadcrumb, Değerlendirme şemalarıdır. Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 4 years
Text
Sıfırınca Sıra(Featured Snippet) Nedir? Featured Snippets Nasıl Yapılır?
Tumblr media
Featured snippets nedir? Featured snippets nasıl yapılır? Sıfırıncı sıra hakkında herşey merak ettiğiniz detaylar burada! Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 4 years
Text
Uzun Kuyruk Anahtar Kelime (Long Tail) Nedir? Avantajları Nelerdir? Nasıl Seçilir?
Tumblr media
Uzun kuyruk anahtar kelime, geleneksel SEO çalışmalarında kullanılan kısa anahtar kelimelerin aksine daha uzun yapıda olan ve detay içeren anahtar kelimelerdir. Long tail SEO olarak digital sektöre giriş yapmış olan bu kelimeler, daha kısa anahtar kelimelere göre, düşük arama hacimlerine ve anahtar kelime zorluğuna (keywords difficulity) sahiptir. Bu sayede daha niş ve detaylı aramalarda içeriklerin ön plana çıkmasını, daha iyi sıralamalar elde etmesini hedefler. Anahtar kelime hedeflemenin, kullanıcıların arama niyetleri ile eşleşmesi ve direk olarak bu niyetlere hitap etmesi gerekir. Uzun kuyruklu kelimelerde, detaylı olarak yapılan arama sorgularına hitap etmeyi amaçlar. Bu sayede daha detaylı ve kesin sonuçlara erişmek isteyen kullanıcıların karşısına çıkmayı kolaylaştırır. Uzun Kuyruk Anahtar Kelime Avantajları Nedir? Uzun anahtar kelimeler alışılmış olan kısa anahtar kelimelere göre kimi avantajlara sahiptirler. Bu avantajlar, gerek daha kolay sıralama elde etmeyi, gerek ise daha az maliyetler ile arama motorlarında yüksek dönüşüm oranlarına sahip reklamlar yayınlamaya olanak tanır. Düşük anahtar kelime zorluğuYüksek ilgi oranıYüksek dönüşüm oranı Düşük anahtar kelime zorluğu Kısa anahtar kelimelere göre daha düşük anahtar kelime zorluğuna sahiptirler. Örneğin; "Spor Ayakkabı" anahtar kelimesi yüksek bir arama zorluğuna sahiptir ve bu anahtar kelimede sıralama elde etmek daha zor olabilir. Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 4 years
Text
Google Analytics 4.0 Nedir? Nasıl Kurulur?
Tumblr media
Google Analytics 4.0 Nedir? Uygulama ve Web modülü kullanıcılara neler sunmaktadır? 4.0 Modül kurulumu nasıl yapılır? Hepsi ve dahası burada! Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 4 years
Text
Cloudflare Otomatik Platform Optimizasyonu Nedir? Nasıl Kurulur?
Cloudflare otomatik platform optimizasyonu nedir? Wordpress siteleri için kurulum nasıl ypaılır? Tüm merak ettikleriniz burada! Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 4 years
Text
Yandex Direct Nedir? Nasıl Kullanılır?
Tumblr media
Yandex Direct nedir? Yandex kullanırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Direct reklamları ile ilgili herşey blog yazımızda sizlerle! Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 4 years
Text
Resim Site Haritası Nedir? Nasıl Kullanılır?
Tumblr media
Arama motorları her geçen gün daha fazla kullanıcıya hitap etmekte iken, her geçen gün kullanıcı deneyimlerini daha çok ön plana koymaktadır. Kullanıcıların aradıkları bilgiye ulaşmak için başvurdukları yöntemlerin çeşitliliğinin artması, arama motorlarının optimizasyon kriterlerinin daha da farklılaşmasına neden olur. Son dönemde popüler olan görsel aramaları ve sesli arama yöntemleri bunlardan birisidir. Şüphesiz ki görsel aramalarında yaşanan artış web siteleri adına yeni ihtiyaçlar ortaya çıkarmıştır. Bu ihtiyaçların başında resim site haritası oluşturma ihtiyacı gelmektedir. Web sitelerinin kullandıkları görselleri alt ve title düzenlemeleri ile optimize etmeleri gerektiği zaten bilinmekteydi. Ancak yeni çıkan trend ile görsel site haritaları oluşturulmaya başladın ve bu haritalar ile görsel aramalarında ön plana çıkmak mümkün hale geldi. İşte bu nedenle resim site haritası oluşturmak SEO açısında yapılacaklar listesine eklenmiş oldu. Resim Site Haritası Ne İşe Yarar? Web sitelerinizde yer alan görseller için görsel site haritaları oluşturmanız, görsel aramalarında sitenizde yer alan içeriklerin daha kolay bir şekilde çıkmasını ve bu sayede görsellerinizin size trafik kazandırmasını sağlar. Görsel site haritası sayesinde ürün görselleriniz, blog görselleriniz, haber görselleriniz; kısacası tüm görselleriniz sizlere trafik kazandırabilir. Bu işlemlerden önce görsel ekleme sırasında alt ve title düzenlemelerinizi yapmayı unutmamalısınız. Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 4 years
Text
301 Yönlendirme Nedir? Nasıl Yapılır?
301 Yönlendirme, bir web adresini kalıcı olarak başka bir URL'ye yönlendirme işlemini yürütmekte olan HTTP kodudur. Permanent Redirect görevini yürütmekte olan bu işlem web siteleri adına hayati öneme sahiptir. 301 yönlendirmeleri; Sitenizde yer alan ve artık değişmesi gereken eski URL adreslerinin yeni adreslere yönlendirilmesi, artık orada bulunmayan web sayfalarınızın başka adreslere yönlendirilerek işlevsel hale getirilmesi ve canlandırılmasını sağlar. 301 Yönlendirme Neden Yapılır? Web siteleri kimi durumlarda binlerce içeriğe ya da binlerce ürüne sahip olabilir. Bu gibi durumlarda içeriklerinizden çoğu güncelliğini yitirebilir ve yeniden dizay edilmesi gerekir. İşte tam burada karşımıza kalıcı olarak yönlendirme fırsatı çıkar. Eski sayfalarınızı tamamen işlevsiz hale getirebilmek ve artık sadece güncel hallerini göstermek işin 301 yönlendirme ile sayfayı başka içeriğe yönlendirebilirsiniz. Bu sayede duplicate içerik problemiyle de uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bir başka senaryoda ise web siteniz ve hizmetleriniz için artık yeni bir domain adresi kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu nedenle eski URL ile yeni URL arasında bir köprü oluşturmanız gerekir. Ziyaretçilerinizi yeni domain adresine kesintisiz olarak ulaştırabilmek için 301 yönlendirmelerinden yararlanabilirsiniz. 301 Yönlendirmeler Nasıl Yapılır? 301 yönlendirme durumlarından yararlanmak için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler ile link inşa süreçlerinizi daha iyi yönetebilirsiniz. Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 4 years
Text
SEO ve SEM Farkı
Tumblr media
Çağımızın en çok dikkat çeken alanlarından biri olan dijital pazarlama, markaların ve markalaşmak isteyen firmaların vazgeçilmez büyüme yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Online platformların gelişmesi ve kullanıcı rakamlarının hızlı bir şekilde yükselmesi ile markalar geleneksel medya unsurlarına verdikleri önemi azaltarak, dijital platformlarda daha fazla yer almak ve kitlelerini büyütmek için adeta bir yarışa girmiş durumdalar. Bu büyük rekabet içerisinde dijital pazarlamanın önemi gün gittikçe artmaktadır. Dijital pazarlamanın alt dallarından ikisi en çok tercih edilen branşlar haline gelmiş ve rekabeti yönetmek adına üstüne en çok düşünülen konular olmuştur. Web sitelerinin arama motorlarına optimize hale getirilmesi yani SEO ile Arama motorlarında reklamcılık/pazarlama faliyetlerinin yürütülmesi yani SEM, rekabet yarışının bayrak unsurları haline gelmişlerdir. Peki bu iki unsuru birbirinden ayıran detayları nelerdir? SEO ve SEM farkı hakkında bilgi sahibi olmak tüm bu çalışmalara yön vermek adına çok önemli olacaktır. SEO Nedir? Arama motoru optimizasyonu yani SEO, web sitelerinin arama motorları kriterlerine göre tüm detayları ile birlikte optimize edilmesidir. SEO çalışmalarında web sitesinin içerikleri, görselleri, teknik detayları, dış bağlantıları kısacası her şeyi ile birlikte bütüncül olarak ele alınır. Tüm bu detaylar arama motorlarına ve kullanıcılara optimize haline getirilerek, web sitelerinin daha iyi sıralama elde etmesi sağlanır.  Batuhan Durmaz Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 4 years
Text
SEO Nasıl Yapılır? SEO Yapılacaklar Listesi
Arama motoru optimizasyonu çalışmaları bir web sitesinin hedefleri doğrultusunda arama motorlarında daha görünür olmasını ve bu sayede hem daha çok trafik hem de daha çok kazanç sağlamasını hedefler. Bu çalışmalar içerisinde birçok alt alanı barındırır ve uzun bir uğraş gerektirir. Çalışmalardan daha hızlı verim alabilmek ve kaliteli sonuçlar elde edebilmek için dikkat edilmesi gereken ve birbirinden ayrı olarak ele alınmaması gereken alanlar bulunmaktadır. SEO yapılacaklar listesi ile SEO çalışmalarının bütününü oluşturan bu alanları 5 başlıkta inceleyeceğiz; Temel SEO Anahtar Kelime Araştırması Teknik SEO Site İçi SEO Site Dışı SEO Tüm bu alanları incelerken, bu alanların altında yatan önemli hususları inceleyerek SEO yapılacaklar listesi oluşturacağız. Bu sayede optimizasyon çalışmaları sırasında kafa karışıklığına mahal vermeden tüm profesyonel yöntemleri ve yapılması gerekenleri bir arada görmüş olacağız. Read the full article
0 notes
batuhanndurmazz · 4 years
Text
Google Ads Kalite Puanı Nedir? Nasıl Yükseltilir?
Tumblr media
Google dünya üzerinde sunmuş olduğu hizmetleri yakından tanıdığımız ve hemen hemen hayatımızın her alanında az da olsa bir yere sahip olan bir teknoloji şirketi. Google Adwords sistemi ise dijital pazarlama alanında tabiri caizse sektörün zirvesinde yer alıyor. Arama motorlarında reklamlar sunmak, youtube videoları için reklamlar oluşturmak vb. gibi bir çok konuda hizmet sunmakta olan google ads servisi, reklamların hangi sıralamalar ile gösterileceğine dair belirli paremetreler. Özellikle de kalite Google ads kalite puanı olarak bilinen ve reklamları içerisinde bulunan belirli bileşenlere sıralanmasına olanak tanıyan kriterler ile google reklamları kendi aralarında otomatik olarak sıralanıyor. Kalite Puanı Nedir? Kalite puanı, Google tarafından belirlenmiş olan ve Adwords sistemi üzerinden verilen reklamların hangi sıralamalarda gösterileceğini belirleyen bir puanlama sistemidir. Google bu puanlama sistemi ile kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve reklamların gerçekten ilgili kullanıcılar tarafından görülmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Google ads kalite puanları, çok büyük reklam rekabetine sahip anahtar kelimelerde verilecek olan reklamların en isabetli şekilde sıralanmasını hedefler. Bir reklam en yüksek teklifi vermiş olsa da eğer kalite puanı düşük ise ilk sırada çıkamaz. Bu sayede reklamların oluşturduğu kullanıcı deneyimi çok büyük oranlara ulaştırılır. Read the full article
0 notes