Tumgik
biodling · 9 years
Text
Svärm var det här!
Vi trodde nog ändå att vi hade lite koll på läget i kuporna. Vi hade märkt att bina i den röda kupan hade byggt svärmceller och agerat där efter; skurit bort svärmcellerna och byggt på en ny låda. Men det räckte tydligen inte, bina hade bestämt sig - de skulle prompt svärma...
Idag fann jag en stor klunga av dem högt uppe i ett stort träd, och vilket surr det var i luften omkring!
Tumblr media Tumblr media
Lite lätt stressad bar det direkt av mot Bihuset för att införskaffa en ny kupa samtidigt som jag ringde närmste biodlaren och tidigare kursledare Lars Jarpner för att fråga om råd. En kort stund senare var allt på plats för att ta i tu med svärmen; veteranen Lars, en ny kupa, en grensax, två krattor, en stor plastback och så fascinerade och förväntansfulla jag.
Efter lite olika försök med att nå svärmgrenen, bända den närmre oss och dessutom lyckas med ett ordentligt ryck, (allt med hjälp av krattorna då vi inte hade en chans att nå upp) för att få ner dem i plastbacken fick vi tillslut ner ca hälften av bina och hällde så ner dem i kupan.
Tumblr media
Vi lät sedan bina vara för att se om vi lyckats; var drottningen med i gänget som hamnade i kupan så skulle så småningom även resten av de bin som var kvar uppe i trädet lockas till henne. Och, tack och lov verkar det som att vi lyckats!
Tumblr media
Ett bättre nytt hem får de leta efter i denna kalla och blåsiga försommar!
Ännu en erfarenhet rikare, synd bara att maken inte var hemma och fick vara med om det hela. Men något säger mig att detta inte var sista gången vi kommer att ha en svärm...
0 notes
biodling · 9 years
Text
Drottningsök & svärmceller
Tumblr media
Säsongen har äntligen tagit fart och alla i familjen höll sig framme för att se efter hur de båda samhällena mår och spana efter drottningarna Maya och Anna. De verkar båda ha det prima där inne i sina kupor :-)  Den röda kupan är redan trångbodd och vi fann en hel del svärmceller. 
Tumblr media
Bort med svärmcellerna, på med en ny låda och så hoppas vi på att bina inte hittar på några dumheter som att svärma...! 
Vid inspektionen av den gula kupan blev bina inte alls särskilt glada på oss och fullkomligt vällde ut ur kupan. 
Tumblr media
Efter att ha avbrutit inspektionen och lämnat bina ifred i flera timmar, i hopp om att de skulle krypa in igen, märkte vi att säkert hälften av de bin som vällt ut fortfarande satt kvar i klungor utanpå kupan. De skulle inte klara den kalla natten där så det blev till att dra på sig dräkten igen, skyffla loss bina och hälla ner dem på sin rätta plats. Vi undrar vad som gör att de inte sitter stilla och snällt på sina ramar utan just väller ut på detta sätt?
0 notes
biodling · 9 years
Text
Mild vinter gör bina gott
Med tanke på att samhället i den gula kupan varit rätt klent sedan vi startade med biodlingen i sommar så känns det faktiskt rätt skönt att vintern inte är bitande kall. Det är så lugnt kring kuporna, längtar tills det börjar surra igen!
Tumblr media
0 notes
biodling · 9 years
Text
Logga till Danderyd - Täby biodlarförening
På förfrågan har jag gjort en logga åt biodlarföreningen vi är med i;
Tumblr media
http://danderydtabybiodlare.se
Nu ska jag bara börja pyssla med en logga till oss själva :-)
0 notes
biodling · 9 years
Text
Njuter av egen honung!
Om honungen blev god? Mmmmmm, you bet! Helt underbart att äta och den har efter ett par veckor nu blivit rätt så ljus och riktigt hård, som vi vill ha den.
Nästa år blir det förhoppningsvis fler burkar; vi borde i alla fall kunna få ut dubbelt så många som i år, ja i alla fall så pass många att det inte gör lite ont i själen när man ger bort en burk i present... Och så ska vi absolut spara lite av den rinnande honungen att ha i yoghurten, te mm. Årets lager kommer utan tvekan att ta slut långt innan nästa års skörd, men nästa år kommer vi kunna skatta honung mycket tidigare, eventuellt första gången redan efter midsommar om det är bra drag. Det kan vara kul att ta honungen vid 2 olika tillfällen för att smaka skillnaden på den olika honungen från tidigt sommar respektive sensommar, för smaken har ju helt med att göra  från vilka blommor och växter bina hämtar nektar och pollen.
Tumblr media
Nästa år ska burkarna få en ordentlig etikett, det blir ett perfekt vinterpyssel att fixa med logga mm.
Tack för i år, nu håller vi bara tummarna att bina överlever vintern!
0 notes
biodling · 10 years
Text
Ympning
Då var sista jobbet med honungen klar - vi har ympat. Detta för att påskynda och underlätta arbetet då vi på detta sätt slipper att under en lång period röra, röra och åter röra den rinnande honungen tills den kristalliseras och blir hård vilket vi föredrar.
Efter ett visst recept (EKOBI-metoden) blandade vi istället ner honung med "rätt" konsistens i den rinnande honungen och blandade ihop ordentligt.
Tumblr media
Sedan gällde det att på en gång tappa upp honungen innan kristalliseringsprocessen satte igång.
Tumblr media
Resultatet blev 20 dyrbara burkar som nu åker ner i matkällaren där de ska få stå kallt under några veckor och (förhoppningsvis) bli supersmaskig! 
Tumblr media
0 notes
biodling · 10 years
Link
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19555081.ab
Min personliga reflektion om honung;
Våra barn har sedan ca 3 års ålder ätit honung i princip varje dag. Under deras livstid på 6 respektive 8 år har de varit sjuka ca 5 dagar var.
That´s all I have to say about that!
0 notes
biodling · 10 years
Text
Skattning - Skörd av honung
Den stora dagen som hela familjen förväntansfullt väntat på är här, dagen då vi har skattat (skördat) honungen!
Den stackars kupa som det gått mindre bra för pga utebliven drottning hade inte mycket att bidra med så deras ramar lämnade vi helt orörda. Från den röda kupan kunde vi ta 6 ramar fulla med honung, alltid något!
Tumblr media
Snälla Elisabeth, som också är med i Danderyd - Täby Biodlarförening och bor i närheten av oss, var otroligt vänlig och lät oss komma hem till henne och få låna den utrustning som behövs för att utvinna honungen från ramarna. En hjälpsammare och bättre instruktör får man leta efter!
1.) Avtäckning - Med hjälp av en avtäckningsgaffel avlägsnade vi vaxlocken som bina har byggt över vaxkakornas celler. Honungen börjar med ens rinna ur cellerna.
Tumblr media
2.) Ramarna placeras i en honungsslunga.
Tumblr media
Elisabeth slunga kunde ta 4 ramar samtidigt och är motordriven vilket underlättar jobbet med att utvinna honungen ur ramarna väsentligt. Ramarna snurrar och honungen rinner ut med hjälp av centrifugalkraften. Honungen tappas ut ur slungan, genom en sil, in i ett kärl.
Tumblr media
3.) Honungen silas en gång till för att avlägsna vax och andra rester från honungen.
Tumblr media Tumblr media
4.) Honungen klar att avnjutas!
Tumblr media
Vill man ha hård honung (vilket vi föredrar) krävs ytterligare arbete, något vi ska hålla på med kommande dagar och återkommer med i ett senare inlägg :-)
0 notes
biodling · 10 years
Text
Märkning av drottning
Ett sånt här myller av tiotusentals bin har vi att göra med när vi tar upp ramarna för att leta efter pyttesmå yngel, lite större larver samt drottning för att kolla läget i kupan:
Tumblr media
Vi har minst sagt haft svårt att hitta drottningen, men nu så - dags att göra livet lite lättare för oss biodlare - dags att märka drottningen!
Återigen var vår mentor Linda på plats och hjälpte oss med att fånga in och visa oss hur vi skulle gå tillväga. Årets färg = grönt. På så vis håller man lätt koll på vilken årgång drottningen är då hon för bästa produktion av yngel bara bör vara aktiv i kupan 2-3 år.
Tumblr media Tumblr media
0 notes
biodling · 10 years
Text
Äntligen en drottning!
Korta versionen: Nu äntligen har vår första kupa lyckats med att driva upp en äggläggande drottning! Det tog nästan 2 månader. 
Långa versionen: Först en tillbakablick: Ända sedan den första kupan levererades har vi egentligen bara haft ett - men mycket allvarligt - problem: ingen drottning. (Läs inlägget: Drottningen Död) 
Första gången vi gick in i kupan, 10 dagar efter leverans, såg vi att arbetsbina höll på att driva upp nöddrottningar. Man såg de stora drottningcellerna tydligt.
Tumblr media
Det är ett varningstecken att något är mycket fel. Vi fick anta att drottningen dog i leveransen, tex genom att hon: 
Fastnade i tejpen
Klämdes till döds
Var kvar på en ram som inte kom med
upplevde en annan ond, bråd, död. 
Nåja, eftersom det fanns celler med stift (befruktade ägg) kunde de drottninglösa arbetsbina driva upp nya drottningar på ca 16 dagar. Ytterligare ett par dagar efter det skulle en ny drottning kunna flyga ut på sin parningsrunda och därefter kunna återvända hem och lägga ägg. Inga problem!
Men. Det hade nästan varit för enkelt. Vi hittade aldrig en ny drottning. Vi såg inga nystiftade ramar. Och nu är det egentligen kris för bisamhället: hur ska de kunna driva upp en ny drottning utan nystiftade ägg?
Vad som hände eller varför det inte fanns en drottning kan vi bara spekulera i, man kan tänka sig att hon blev påkörd av ett fordon, eller uppäten av en fågel?
Hursomhelst, vår bi-mentor Linda kom till undsättning. Hon tog med sig en ram med nystiftade ägg som vi helt enkelt satte in i kupan. (Som sagt, hade detta varit ett vilt samhälle hade det egentligen varit kört). 
När vi kom hem efter semestern gick vi in kupan och kollade. Hoppet sjönk när vi varken hittade drottningceller eller nystiftade ägg. Skulle detta inte gå? Vi förde över ännu en ram från vår andra kupa (som funkar hur bra som helst) och hoppades på tredje gången gillt.
M E N !
Det hade vi inte behövt göra! Igår när vi gick in för att kolla kunde Linda glatt meddela att hon såg nystiftade ägg. Strax därefter såg vi en vacker, tigerrandig drottning. Här ser ni henne bredvid ett arbetsbi.
Tumblr media
Tipset är alltså att hålla koll på dagarna: när vi hade kollat efter semestern så hade drottningen antagligen precis krupit ur sin cell. Det betyder att hon var liten, outvecklad och antagligen helt omöjlig att hitta.
De tio dagarna därefter användes för att lära sig flyga, åka på parningsflykt och därefter sätta igång. 
0 notes
biodling · 10 years
Text
Amerikansk Yngelröta i Vallentuna
Tumblr media
Medans det pågår en hemsk ebolaepidemi i stora delar av västafrika, har en av bi-världens värsta sjukdomar  - Amerikansk yngelröta - konstaterats i olika delar av Sverige, närmast i Vallentuna endast ett par kilometer bort.
Läs mer: 
Länstyrelsen
SVT Lokala Nyheter
Om du har bin i området, kontakta din bitillsynsman. Du får inte flytta bin i det smittade området om de inte har friskförklarats av en bitillsynsman. (Källa: Länstyrelsen)
0 notes
biodling · 10 years
Text
Flyttat bin - Andra kupan på plats
I kväll åkte vi och hämtade vår röda kupa "Binas Hus" som har laddats med bin. Biodlare Linda var inte hemma så det var till att göra transporten efter bästa egna förmåga. Vi täppte till flustret med trasor och spände sedan ihop alla kupans delar med spännband. Dubbel och trippelcheck - vi ville inte gärna ha arga bin som flög omkring i bilen på vägen hem... 
Tumblr media
Trots att vi hämtade kupan senare på kvällen så var det ett gäng flitiga bin som var ute och arbetade i fältet. Har dåligt samvete med tanke på att de aldrig kommer att hitta till sitt hem som nu står på en ny plats. Detta gäller dock en hel del av de bin som flyttade med i kupan; Bina har en flygningsradie på ca 2 km och de bin som för tillfället jobbar med att samla pollen och nektar kommer mest sannolikt att efter de lämnat kupan på nya platsen att flyga tillbaks till sin gamla koordinat då denna är inom 2 km. Har dock bina varit inne i kupan några dagar / gett sig ut från kupan för första gången (vid 21 dagars ålder) kommer de att träningsflyga framför sin kupa för att ställa in sig på koordinaten. Därmed rekommenderas att flytta kuporna när det är/ska bli dåligt väder så att bina håller sig inomhus någon dag efter flytten. Sagt och gjort!
Tumblr media
Framför kuporna har vi placerat ett vattenbad. Vattnet använder bina för att blanda honung och pollen till fodersaft som de matar larverna med. Under varma sommardagar använder de också vatten för att kyla ner kupan med. Jag har blandat i lite salt vilket bina tydligen föredrar framför "rent" vatten. Lecakulor eller annat landningsmaterial är ett måste så att bina inte drunknar.
Tumblr media
0 notes
biodling · 10 years
Text
USA tillsätter arbetsgrupp mot bidöd
USA tillsätter en särskild arbetsgrupp för att komma tillrätta med de senaste årens massdöd bland honungsbin. Naturvårdsmyndigheten EPA och jordbruksdepartementet ska leda insatsen - som bland annat handlar om att upprätta skyddade naturmiljöer för de sötsugna insekterna, skriver BBC.
Orsaken till bidöden är inte klarlagd, men bland förklaringarna finns en minskad genetisk mångfald, användning av bekämpningsmedel som tillhör gruppen neonikotinoider, försämrad föda, skadedjur och sjukdomar.
Under förra vintern minskade landets bisamhällen med 23 procent - vilket slår mot den amerikanska ekonomin. Sammanlagt beräknas bina bidra med mer än 15 miljarder dollar i årliga intäkter för det amerikanska jordbruket.
SvD 21 juni 2014 
0 notes
biodling · 10 years
Text
Drottningen död
Det är nu konstaterat att drottningen i gula Bigårda saknas, antagligen dog hon i transporten hit eller under sin parningsflykt. 
Bina verkar lugna och trygga i sitt drottninguppfödande. Det går till så att bina matar några späda honlarver med drottninggelé vilket är den extra proteinrika föda som enbart serveras till drottningen och uppfödningslarverna. Fascinerande nog är det detta som gör att en larv inte föds till ett arbetarbi utan till en drottning. Den drottning som föds först av de som bina satsat på att dra upp biter ihjäl de andra innan de hunnit krypa ut. Snacka om hårda bud.
Vår kupas samhälle blir svagare för varje dag som går då bina av naturliga skäl dör av men inga nya föds. Biodlare Linda kommer vid tillfälle förse oss med en ram full med täckta larvceller för att stötta samhället tills den nya drottningen är redo. 
Tumblr media
En tråkig start som biodlare men också en erfarenhet rikare.
0 notes
biodling · 10 years
Text
Första bikupan up and running!
Här om dagen fick vi vår gula kupa "Bigårda" fulladdad med en drös av bin, men idag var den första gången vi gick in och tittade i den. Sjukt nervöst men Ä N T L I G E N är vi igång!
På med full mundering från topp till tå och vi såg i alla fall ut som om att vi visste vad vi höll på med (eller?).
Tumblr media Tumblr media
Fram med rökpusten för att simulera skogsbrand vilket gör bina lugna, eller kanske rättare sagt, de koncentrerar sig på att rädda honungen i fall att de måste lämna sitt bo p.g.a. av "branden". Detta resulterar i bin som sitter still på ramarna och mumsar i sig i stället för att irritera sig på / flyga runt oss inkräktare. Mätta bin kan heller inte stickas vilket ju känns helt ok.
Tumblr media
Vår uppgift vid inspektionen var att
Försöka se drottningen
Se yngel
Finna täckta larvceller
Kolla efter drottningceller
Sätta in en drönarram
Att sätta in drönarramen var ju lätt som en plätt - ut med en oanvänd ram (dock redan helt utbyggd med celler men som ännu ej tagits i bruk för honung/larver) vilken ersattes av en drönarram (mer om vad detta är en annan gång). Men sen... Jag skulle vilja säga att det var en ren omöjlighet att hitta "Drottning Maya" bland myllret av 1000-tals bin i kombination med våra otränade ögon och att hon ännu inte är märkt. Vi hoppas att hon är där någonstans och blir väl omhändertagen! Men, följande talar dessvärre emot detta: Vi såg inga yngel (de är i och för sig pytte små och väldigt svåra att se), såg väldigt få täckta larvceller men där emot en hel del drottningceller. Drottningceller ser ut så här, som en puppa;
Tumblr media
Bina bygger dessa drottningceller om de
- av någon anledning blivit drottninglösa och behöver en ny 
- tycker att den befintliga drottningen inte längre är tillräckligt produktiv och vill ersätta henne med en ny
- känner sig trångbodda och behöver en ny drottning så att samhället kan svärma (= den gamla drottningen och hälften av samhället lämnar kupan för att bilda ett nytt samhälle på ny plats)
Vi "hoppas" att drottningcellbyggena beror på det sistnämnda och utökade därmed kupan med ytterligare en låda. Upp med motorhuven igen för att fixa ramarnas vaxmellanväggar (vi måste definitivt hitta en bättre lösning...) och nu är alltså Bigårda en 2-våningskupa.
Tumblr media
Linda som har försett oss med bina kommer förhoppningsvis över med vår andra kupa i veckan. Det ska bli skönt med ett proffs som kan berätta vad det är som händer i Bigårda plus att hon kommer att märka drottningen, om hon nu finns.
Sist men inte minst var vi otroligt imponerade av barnens lugn vid kupan. De höll i ramar fulla och tunga av bin och honung, rökpustade, borstade bina på plats mm medan de hade bin surrande både omkring och på sig. För dem verkade det hela hur självklart och kul som helst. Coolt!
0 notes
biodling · 10 years
Text
Bilbatteriet bra till många saker...
Bina nalkas i slutet av veckan (äntligen!) och vi fick brått att göra klart det allra sista för att kunna ta emot dem, nämligen att sätta in vaxmellanväggarna i de annars tomma ramarna. Dessa vaxmellanväggar hjälper bina på traven till deras cellbygge så att bina ska lägga mindre tid och energi på att bygga och istället mer på att göra honung. Vaxet är format/anpassat just efter binas otroliga och exakta byggform.
Tumblr media
För att få vaxet på plats måste man koppla lite ström till metalltrådarna i ramen för att få vaxet att smälta fast på dem. Hm, inte helt utrustade för detta ingrepp... men man tager vad man haver!
Tumblr media
NU ÄR VI REDO!
0 notes
biodling · 10 years
Text
Bieffekten - se den på SVT Play!
Dokumentärfilm
Bieffekten
 58 min
Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Dessa pollenrallare skapar förutsättningar för allt levande. Runt om i världen växer nu oron för att naturliga pollinerare håller på att dö ut och ersättas av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Vi står inför ett hot vilka konsekvenser vi inte kan föreställa oss, en tyst miljökatastrof.
Tumblr media
(Tillgänglig på SVT Play till och med 27 juni 2014)
0 notes