Tumgik
blogpet · 4 years
Text
Yavru Kedinin Isıtılması ve Beslenmesi
Yeni doğanın ısıtılması: Doğum sonrası yeni doğan yavru ıslak olacağından beden ısısı hızla düşmeye, hypotermi, başlar (ortalama 5 derecelik bir düşüş yaşanır) Hypotermiden korumak için yavru hemen kurutulmalıdır. Bu amaçla bir tutam pamuk ile yuvarlak ve yumuşak manüplasyonlarla yavrunun tüm vücuduna masaj yapılır. Bu işlemden sonra sıcak su konulmuş termofor ya da bir pet şişe içine sıcak su doldurur ve bir havluya sarılarak termofor yavrunun altına konur. Termofor veya sıcak su içeren pet şişe yavruya direk temas ettirilmemelidir. Haşlanmalar meydana gelebilir. Termofor 3-4 saat ara ile yinelenmelidir.
Tumblr media
Beslenmesi: Yeni doğan yavrunun göz kapakları henüz kapalıdır ve kulakları duymaz fakat koku ve tat alma duyuları vardır. Yeni doğan yavrunun henüz emme refleksi güçlü değildir. Doğumdan hemen sonraki ilk 12 saatlik süre içinde yavrular beslenmek zorundadır. Her ne kadar karaciğer glikoz depoları dolu doğsalar bile kan şekeri her geçen zaman daha da düşecektir. Bu nedenle doğumdan hemen sonraki beslenme hayati önem taşır. Hypoglisemi ve buna bağlı ölümler gerçekleşebilir
Tumblr media
Kısa süre içinde bir çay bardağı kaynamış ve ılıtılmış su içine bir küp şeker ile hazırlanan solusyondan birkaç damla içirilir ve daha sonra biberon maması verilerek genel durum güçlendirilmeye çalışılır. Beslenmesi için gerekli olan biberon ve biberon maması veteriner klinikleri ve pet shoplarda rahatça bulunabilmektedir. Eğer mama bulamıyorsanız pirinç unu, şeker ve su (veya pastörize inek sütü) ile hazırlanacak bir mama geçici süre kullanılabilir. Ayrıca eczaneden 0-3 aylık bebekler (insan) için olan mamalardan da kullanabilirsiniz. Mamanın tüketim tarihinin dolmamış olmasına mutlaka dikkat edin.
1 note · View note
blogpet · 4 years
Text
Yavru kedi maması nasıl olmalıdır?
Bir cezvede içme suyu kaynatılır ve kaynayan su önceden içi sıcak su ile çalkalanmış biberona boşaltılır. Biberonda bulunan her çizgi için bir ölçek mama konulup topaklar kayboluncaya kadar iyice çalkalanır. Hazırlanan mamadan birkaç damla bileğimize damlatılır, eğer bileğimiz yanmıyorsa yavru beslemeye başlanabilir. Biberon 45 derecelik bir açı ile yavruya verilir. Beslenme sonrası yavrunun ağız temizliği ılık suya batırılmış bir pamuk veya gazlı bez ile yapılmalıdır. Yeni doğan her üç saatte bir beslenmelidir. Bir defada aldığı mama miktarı ilk hafta 2-6 cc., ikinci ve üçüncü haftalarda bu doz biraz daha artarak 10cc.’yi bulur. Dördüncü haftadan itibaren ek gıdaya geçmeye başlanabilir.
Tumblr media
Ek gıda olarak piyasada bulunan birinci sınıf püre konserve mamalar yedirilebilir. Ek gıda geçişleri ilk gün günde bir defa ve bir öğünlük olmalıdır, gün geçtikçe biberon mamasının yerine ek konserve gıda verilmelidir. Yavru 5-6 haftalık olduğunda kuru mamaya başlatılabilir. Kuru mama geçişleri de konserve mamada olduğu gibi yavaş yapılmalıdır. Kuru mamada dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta; birinci sınıf olması şartının dışında kuru mama kroketlerinin ince ve kolay kırılabilir olmasıdır. Ek gıda olarak pastörize inek sütü verilebilir; fakat süt sulandırılmadan verilmelidir. Burada süt içince ishale neden olan şey, sütün içindeki laktozdur. Yavrularda henüz laktoz toleransı gelişmediğinden sütü sulandırmak yerine verilecek olan süt miktarı az tutulmalı ve yavru tolere ettikçe miktar arttırılmalıdır. Veya marketlerde kolayca bulabileceğiniz laktozsuz sütlerden verebilirsiniz. Süt sulandırıldığında besin değeri düşer. Zaten yavrunun günlük alması gereken protein miktarı süt tarafından yeterli miktarda karşılanamaz.
1 note · View note
blogpet · 4 years
Text
Mama Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Noktalar Nelerdir?
Son zamanlarda sıkça görülüyor ki mama seçimi hakkında kararsız pek çok evcil sahibi var. Bu konuya mamalar hakkında bilinmesi gerekenler ve genel bilgileri yazacağım. Hem köpek sahiplerinin aklında bir fikir oluşur, köpek sahiplerini bilinçlendiririz hem de köpek sahiplerini marka takıntısından bir nebze olsun kurtarmış oluruz. Buraya pek çok yerden topladığım bilgileri derleyerek bir yazı hazırlayacağım. Umarım işinize yarar.
Tumblr media
Peki Mama Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Noktalar Nelerdir
AAFCO Standartlarına uymalı.. AAFCO evcil beslenmesinde bir takım standartlar getirerek köpek mamalarının ideal besin analizlerini v.b tespit eder. Alt ve üst sınırları belirleyerek mamaların belli değerlerin üzerine çıkmamasını sağlar. Bu standartlar köpek için en uygun değerleri tespit etmektedir.
·        İlk içerikler et ile başlamalı.. İlk içerikte bulunan gıdalar mamanın çoğunluğunun ne ile dolu olduğunu gösterir.
 ·        İçeriğinde et ürünü ve unu olmamalı.. Mesela tavuk yan ürünleri dendiği zaman içeriğinde tavuğun yenmeyeceği pek çok şeyi de kattıkları anlamına gelir.
Tumblr media
·        İçeriğinde eklem, sindirim sistemi gelişimi v.s için glucosamine, chondritin, l-carnitin v.b gibi doğal ek takviyeler olmalı
 ·        İçeriğin büyük bir oranı et olmalı
 ·        Mama doğal antioksidanlar içermeli ve katkı maddesi bulunmamalıdır.
 ·        A, D, B1 gibi vitaminler ve mineraller içermeli ayrıca Kalsiyum, Demir, Fosfor, İyot, Bakır gibi maddeler içermeli..
·        Mamanın taze olması gerekir. Bayatlamış ve uzun süre rafta beklemiş mamalar evcilinizi cezbetmeyebilir.
·        Mamanın et oranına dikkat etmek gerekir. Nasıl tahıllarda kaynatılıp, kurutulan değer yazıyorsa et için de aynı şey geçerlidir. Kaynatılıp, kurutulan etin taze ete göre oranı daha düşüktür.
·        Artık her mamada yazar oldu ancak Super Premium mamaları tercih edin.
·        Köpeğinizin ırkına, cinsiyetine, yaşına ve aktivitesine göre mama seçin.
Tumblr media
·        Mama içerisinde mısır gluteni, mısır şurubu, kamış pekmezi gibi şekerli gıdalar içermemesi gerekmektedir. Mısır şurubu bugün gıda sektöründe bile tatlıdan, ekmeğe kadar pek çok şeye katılmakta ve insan sağlığını da büyük oranda tehlikeye atmaktadır. Bu maddeler obeziteye, diş sağlığını bozmaya ve şeker hastalıklarına yol açar. Mısır şurubunun köpeklere çok büyük zararı vardır!
·        Bazı mamalara köpeğin dışkısının katı olmasını sağlamak için zararlı maddeler katılır. Sodyum Bentonit, selüloz ve türevleri, pancar küspesi gibi maddeler.. Köpeğin dışkısının sert ve az olması mamanın çok iyi olduğu anlamına gelmez. Gördüğünüz gibi bunun da bir hilesi hurdası var.. Mamaların içine sindirimi zor gıdalar katılarak dışkının az ve katı olması sağlanıyor.
·        GDO’lu mamalara dikkat edin. Forumda defalarca yazıldı çizildi buradan marka vermek istemiyorum ama bu mamalardan kesinlikle uzak durun. İnternette araştırma yaparsanız zaten hangi mamaların GDO’lu olduğunu anlarsınız.
Bizim önerimiz tahılsız mamalar.. Tahılsız mamalar bu özelliklerin tümüne uyuyor. Lütfen Evcilinize yedirdiğiniz mamaları dikkatlice seçin.
1 note · View note
blogpet · 4 years
Text
Köpek nasıl cezalandırılır ?
 Köpeğinizi eğitmeye çalışıyorsunuz ve köpeğiniz sizin istemediğiniz bir şey yapıyor, işte burada en yüksek öneme sahip bir mevzu, cezalandırmak. Çoğu köpek sahibi bu mevzuda çok büyük hatalar yapar. Ona vurarak yada farklı cezalarla onu kendini dinlemeye ikna etmeye çalışır. Bunlar kesinlikle yanlış ! Köpek eğitimi bu değildir. Peki ne yapmalı ?
Tumblr media
Köpeğinize kesinlikle vurmayınız !
Köpek sizin istemediğiniz bir kinetik yaptığında ona daha önceden öğrettiniz HAYIR sözcüğünü sert bir ton ile bağırmadan söyleyin. Eğer tasması takılı ise onu geriye doğru bir kere öteleyin ve HAYIR diyerek tekrarlayın.
Bunu öğrettiğiniz taktirde köpek istemediğiniz şeyi yapmayacaktır. Burada önemli olan bunu her seferinde tekrarlamanızdır. Bir kere yapma deyip bir kere izin verirseniz onu severseniz köpeğinizin kafası karışacaktır. Burada en tehlikelisi budur.
Nasıl tepkiler vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız, yada tam olarak kafamda netleşmedi diyorsanız köpek eğitiminin ipuçları sayfamızdan birkaç bilgi daha edinebilirsiniz.
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Köpeğim / Kedim neden çok tüy döküyor ?
Hayvanınızın tüyleri belirli mevsimlerde doğal olarak değişmekte ve dökülmektedir. Mevsim geçişlerinde vahşi hayvanlar kalın tüyleri ile ince tüylerini değiştirirler. Evimizde baktığımız hayvanlarımız da bu atalarından gelen biyolojik durumu sergilerler. Ancak tüylerin aniden, çok fazla dökülmeye başlaması ya da bölgesel kellik şeklinde, derisi görünecek kadar dökülmesi bir hastalığa işaret edebilir. Bu durumda mutlaka hekiminize danışmanız gerekmektedir. 
Tumblr media
Dostunuzun tüy sağlığı ayrıca yedikleriyle de alakalıdır. Ne kadar kaliteli besinler alırsa, metabolizması okadar sağlam olacak ve karaciğer gibi deriyi kolaylıkla etkileyen organları çok daha düzgün çalışacaktır. Bu şekilde hem sizin hem de onun sağlığı korunmuş olacaktır. Bunun yanısıra piyasada satılan bakım ürünlerinden de faydalanabilirsiniz.Böylelikle dökülen tüyler sağa sola saçılmadan hem sizin hemde sevdikleriniz için daha temiz bir ortam yaratmış olacaksınız.
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Kedinize , kedi kapağının kullanılmasını öğretme
Bazı kediler, kedi kapağının nasıl kullanılacağına dair hiçbir eğitime ihtiyaç duymayan gerçek birer sihirbazken, bazı kedilerin cesaretlendirilmeye ihtiyaçları vardır. İşe kapağı açık bırakarak ve kedinizin onu inceleyip keşfetmesine izin vererek başlayın. Eğer diğer yana yiyecek koyarsanız bu, kediyi o tarafa geçmeye teşvik edecektir ancak kapağın açık vaziyette sıkıştırıldığından ve kedinizin üzerine kapanıp onu korkutmayacağından emin olun. Kediniz bir kere diğer tarafa geçtiğinde kapağı serbest bırakın ve kedinizin geri dönmesi için onu lezzetli bir parça yemekle cesaretlendirin ancak bu defa kapağı iterek açmasında ona yardımcı olun.
Eve Mahkum Kediler
Bir kedinin evde tutulması,bir köpeğin evle kısıtlanması ile kıyaslandığında daha önemsiz bir sorundur. Yüksek katta oturduğunuz ya da anayola yakın olduğunuz için dışarı çıkması mümkün değilse, bir kediyi sürekli evde tutmak son derece makul bir karardır. Eğer bunu yapmayı planlıyorsanız, o ana kadar evin dışında bir hayatı olan yetişkin bir kedi almak yerine yavru bir kediyle başlayın. Keşif ve avlanada şöhretli bir cins yerine evde durmaya uygun bir cins seçin.
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Kedim zaman zaman ot yiyor ve sonra kusuyor. Acaba hasta mı
Kedi ve köpekler kendilerini sık sık yalayan ve temizliğini bu şekilde yapan hayvanlardır. Elbette bu yalanma esnasında tüy yutmaktadırlar. Yedikleri otun içinde bulunan ve selüloz denilen madde ile yutulan tüyler yumuşatılır ve kusularak kolayca dışarı atılır. Böylelikle sindirim sistemlerini temizlemiş olurlar. Endişelenilecek bir şey yok. Kediniz hasta değil, doğasına uygun hareket ediyor. Ancak evde bulunan bazı bitkiler, çiçekler hayvanlar için zehirli olabilir. Bu konuda da dikkatli davranmakta fayda var.
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Kedileri Yalnız Bırakmak
Bir kedi, müstakil bir ev ya da apartman dairesinde, yeterli miktarda yiyeceği, suyu ve tuvalet kabı olduğu sürece 24 saat yalnız bırakabilir. Ancak kedinizi 24 saatten fazla,onu ziyaret edip,ihtiyaçlarını giderecek birini ayarlamadan bırakmak akılcı bir hareket olmayacaktır. Tuvalet kabı temizlenmeli, tuvalet kumu yenilenmelidir ve tabii ki taze su verilmelidir. Eğer bir günden daha uzun süreliğine evden ayrılacaksanız, onu kedi bakım evine göndermek yerine, bir komşunuzun sabahları onu besleyip, tuvalet kumunu değiştirmesi daha iyi olur. Kediniz çok daha mutlu olacak ve hastalık riski daha az olacaktır.
Tumblr media
Dışarı Çıkmadan Yapılacak Kontroller
*Tuvalet kabı mevcut *Yeterli yiyecek mevcut *Temiz suyu mevcut *Kapalı olmasını istediğiniz oda kapıları kapalı *Güvenlik riskleri yok
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Kedilerde Kansızlık Olur mu?
Kedilerde kansızlık olur mu? evet malesef bu mümkün.Kedilerde kansızlık dediğimiz (anemi) hastalığı, kandaki alyuvar sayısının veya hemoglobin seviyesinin düşmesi olarak bilinen ve kendi başına özel bir bir rahatsızlık olmayıp bazı hastalıkların oluşu sırasında veya sonucunda ortaya çıkan üzücü bir durumdur
Kansızlık rahatsızlığı (Anemi) olan kedilerin fiziksel olarak gösterdiği en sıradan belirtisi, diş etlerindeki pembelik azalması olarak öne çıkar. Bunun yanı sıra halsizlik ve çabuk yorulma gibi fiziksel belirtiler de ortaya çıkma ihtimali yüksektir.
Tumblr media
Kediler Neden Kansızlık Hastalığına Yakalanırlar
Peki durduk yere kedimiz neden anemiye yakalanır daha doğrusu kansızlığa yakalanır? Bu hastalığa (anemi) sebep olan bir başka rahatsızlığın tetiklemesi sonucudur, yani kedimizdeki bir rahatsızlık başka bir rahatsızlığı meydana getirir. Tıpkı biz insanlar gibi aslında öksürük bir hastalık değildir, boğazımız bir enfeksiyon kapmıştır ve bunun sonucunda öksürürüz. Konumuzu kaybetmeden  geri dönelim hemen, işte kedilerdeki hastalığa sebep olan virüsler, kandaki biyolojik tahribata yol açarak alyuvarların üretimini aksatarak meydana gelir. tabi bu rahatsızlık elbetteki diğer rahatsızlıkları da tetikleyecektir.
Tumblr media
Bu virüsler bir çok yolla kedimize bulaşabilir. Öncelikle travma ve yaralanmalar,pire,kancalı kurt,kene ,parazit ve idrar kesesindeki kistler,tümörler kandaki bu üretimi durduran ana faktörler olarak gösterilirler.Alyuvarların üretimini aksatarak anemiye sebep olan hastalıklara ise kronik ve şiddetli seyreden tüm hastalıklar, çok dengesiz ve yetersiz beslenme ve yine kedi leukemi virüsü, kimyasal maddeler ve zehirler, kanserler ve otoimmun denilen hastalıklar örnek verilebiliriz.
Genel bir kanı vardır, derlerki kansızsan , içeriğinde demir olan gıdalar tüketeceksin. ancak bu durum kedilerimiz için pekte geçerli değil , kedilerde bahsedilen demir eksikliğine bağlı kansızlık neredeyse görülmemiştir ve ancak kronik olarak kan kaybına yol açan durumları takiben ortaya çıkabilir. Tedavide en önemli faktör, asıl hastalığın ortadan kaldırılması. Aneminin çok şiddetli seyrettiği durumlarda ve hayati tehlikenin ortaya çıktığı kansızlıklarda kan nakli gerekebilir.Umarım bir an önce bu rahatsızlıktan kurtulur sevimli kediniz.
Kedilerde Kansızlık Hastalığı Teşhisi
Bir önceki yazımızda Kedilerde Kansızlık hakkında yazmıştık şimdi ise bu hastalığın teşhisinin nasıl olduğuna bir bakalım.
Kedilerimizde kansızlık teşhisi tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıktada söz konusudur , elbetteki bu teşhis kan alınarak  yapılır, alınan kan tahlil sonuçlarına göre uzman hekimizin tarafından değerlendirilir. Bu alınan kan için bir çok tetkik yapılabilir (kemik iliği biyopsisi, kan biyokimyasal analizleri)
İdrar ve kaka tahlilleri de anemiye yol açan asıl sorunun tespit edilmesi açısından faydalı olabilir, ancak bunun kararınıda uzman hekimize danışmalısınız.
 Geçmiş olsun
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Kediler ve Ev Bitkileri
Kedilerin bir kısmı, ev bitkilerini tahrip etme eğilimindedir. Ağırlıklarını vererek üzerlerine basıp ezerler, kökünden söker, çiğner, severek seçtiğiniz çiçeklerinizi koparırlar. Aslında bir kedi genellikle sevgisinden dolayı bitkilere karşı böyle davranır; bitkinin güzel kokusu, dokusu ve lezzetli sebzeler e karşı duyulan içgüdüsel ihtiyaç kediyi baştan çıkarır. Eğer böyle azimli ir bahçıvan kediniz varsa, bitkilerinize insanlara kokusuz gelen, kedi-kovucu sprey sıkınız. Eğer kedinizin bahçeye çıkma imkanı yoksa, onun için çimen ve yabani ot ekilmiş bir saksı sağlayınız.
Tumblr media
Kedi İçin Yetiştirilecek Bitkiler
Kedi nanesi, kekik, adaçayı, maydanoz, kuş otu, çayır çimeni, tay ayağı çimeni, buğday ya da yulaf gibi hububat çimi
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Bebek Kedilere Anne Sütü Yerine Geçen Tarif
2/3 su bardağı süt, 1/3 su bardağı su, yarım çay kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığına yakın pirinç unu, yarım çay kaşığı zeytinyağı köpürene kadar karıştıra karıştıra pişirilir, ocaktan indikten sonra çok az parmağımızın ucuyla da tuz katarız ve ılımasını bekleriz.
Bebek kedi maması tarifi, çok iyi sonuçlar elde edilmiş bir tariftir, günde bir kerede içirmeden önce biberonun içine 1 cc çiğ yumurta sarısı karıştırılır. Herkese bol patili günler.
 NOT:
– Şeker katarken früktozu tercih edin. Beslenme ihtiyacı yüksekse konsantre süte baş vurulabilir. – – Kediler çiğ yumurtanın tadına ne kadar erken alışırlarsa o kadar iyi oluyor. – Yiyebildikleri kadar verin, keçi sütü kullanmaniz da benden tavsiye – Annelerinin onları emdikten sonra yalayıp da masaj yapamamaları halinde bu işi sizin yapmanız lazım, yoksa ölüm tehlikesi mevcut – Buzdolabında 24 saat kalıyor her seferinde biraz alıp ısıtıyorsunuz
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Hamile Kedi Bakımı ve Hamilelik Süreci
Kedilerde hamilelik dönemi ortalama 63 gün sürse de, bu süre 57-67 gün arasında değişiklik gösterebilir. Hamileliğin ilk belirtileri üç veya dördüncü haftada kendini göstermeye başlar. Kedinin meme uçları koyu pembe bir renge bürünerek belirginleşir ve iştahında dikkat çekici bir artış gözlenir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi bazı kediler ilk haftalarda bulantı ve kusma yaşayabilirler. Pek çok kedi sahibi, kedilerinin hamileliğinin ileri haftalarında her zamankinden daha sokulgan ve sevecen olduğunu gözlemler. Belki de bunun nedeni, kendilerini güvende hissetmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaları ve annelik içgüdüsüyle birlikte artan sahiplenme ve şefkat duygusunu sevdikleri insanlarla paylaşmalarıdır.
Tumblr media
Hamile kedi beslenmesi
Hamile bir kedi doğum öncesinde ve süt verme döneminde normalden daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyar. Anne kedi yeterince beslenemediği takdirde vücut yavruların ihtiyaçlarına öncelik vereceği için anne kedinin sağlığı tehlikeye girecektir. Bu nedenle kedinizin hamile olduğunu fark ettiğiniz andan itibaren veteriner hekiminizle görüşmeli ve uygun bir beslenme programına geçmelisiniz. Hamilelik ve süt verme döneminde kedinize veterinerinizin gerekli gördüğü durumlar dışında hiçbir ilaç vermeyin.
Hamile bir kedinin vücut ağırlığı arttıkça hareketleri önemli ölçüde yavaşlayacaktır. Kediniz normalde sokağa ya da bahçeye çıkıyorsa bile, özellikle hamileliğin ileri dönemlerinde onu evden dışarı çıkarmamalısınız. Sokakta tehlikelerden kaçmak ya da yüksek bir yerden atlamak zorunda kalabilir ve bu gibi durumlar hamilelik sırasında her zamankinden daha fazla risk içerir.
Hamile kedinize temiz, sakin ve stresten uzak bir ortam sağlamaya özen gösterin. 
Evde onu korkutabilecek, kendini tehlikede hissetmesine neden olabilecek etkenlerin varlığı, doğum için ev dışında güvenli bir yer arayışına girmesine neden olabilir. Kum kabını daima temiz tutun ve eğer kenarları oldukça yüksek bir kap kullanıyorsanız ve karnı büyüdükçe bu kaba girip çıkmakta zorlanıyorsa daha alçak kenarlı bir kum kabı edinin.
Hamileliğin son haftalarında kediniz yavrularını doğurabileceği uygun bir yer aramaya başlar.
 Doğum için evin en sessiz ve gözden uzak köşesini, örneğin bir giysi dolabını, yatak altını ya da çekmeceyi seçecektir. Kimi zaman birden fazla yer de seçebilir. Kedinizin uygun gördüğü yer sizin için uygun olmayabileceğinden, ona hem rahatsız edilmeden doğurabileceği ve yavrularını emzirebileceği, hem de sizin onu sık sık kontrol edebileceğiniz bir yer hazırlamalısınız.
Kediniz tercih ettiği yeri gün içinde sık sık oraya giderek ve yatarak belli edecektir. Mümkünse doğum yerini burada hazırlayın. Eğer uygun bir yer değilse, en az burası kadar sessiz, güvenli ve hava akımı olmayan bir yer seçin. Evde başka evcil hayvanlar varsa onların bu yere erişimini engelleyin. Seçtiğiniz yere kedinizin ve yavrularının rahatça sığabileceği geniş ve temiz bir karton kutu koyun. Karton kutunun kenarları annenin kolaylıkla girip çıkabileceği fakat yavruların tırmanamayacağı yükseklikte olmalıdır. Kutunun içine naylon torba ya da plastik, muşamba örtüler gibi hava geçirmeyen ve boğulmaya neden olabilecek malzemeler döşemeyin. En ideali birkaç kat temiz pamuklu kumaş (örneğin eski bir çarşafı birkaç parçaya kesebilirsiniz) sermektir.
Kediniz doğumun başladığını haber veren belirtiler ortaya çıktığında büyük olasılıkla kendiliğinden onun için hazırladığınız yere gidecektir. Eğer kendili��inden gitmez ve siz onu kutusuna koyduğunuzda çıkmak isterse ısrar etmeyin. Kendisini güvende hissettiği yeri seçmesine izin verin ve kutuyu da buraya taşıyın.
Çoğunlukla kediler doğum esnasında yalnız kalmayı tercih ederler. Buna karşın, kimi zaman güvendikleri bir kişinin yanlarında olmasını isteyebilirler. Kediniz doğum başladığı halde yanından ayrıldığınızda peşinizden gelmeye çalışıyor ve sizi çağırıyorsa onunla kalın. Fakat sizi yanında istediğini belirten bir davranış göstermiyorsa onu kendi haline bırakın ve yalnızca belli aralıklarla onu rahatsız etmeden kontrol etmekle yetinin.
Hamile kedinizin nasıl bir doğum gerçekleştireceğini yaşı, sağlık durumu, kemik yapısı, daha önce doğum yapıp yapmadığı, yavruların sayısı ve büyüklüğü gibi pek çok etken belirler. Her doğum başlı başına bir olaydır ve önceki doğumlar, sonraki doğumlara dair kesin bir bilgi vermez. Pek çok kedi sorunsuz bir şekilde doğum yapar ancak bazı durumlarda bir veteriner hekimin müdahalesi gerekebilir.
Hamile kediniz doğumun yaklaştığını hissettiğinde doğurmak için seçtiği yere giderek telaşlı bir şekilde burayı eşeleyebilir, hatta onun için hazırladığınız kutunun içindeki örtüleri kazarak ters yüz edip altlarına girebilir. Doğuma birkaç gün kala vücut ısısında oynamalar olabilse de, doğum öncesinde vücut ısısı yaklaşık 36,5 C’ye kadar düşer ve son 24 saat içinde sabit kalır. Çoğunlukla kediler doğumdan saatler önce yemek yemeyi bırakırlar. Doğurma vakti yaklaştığında kedi hızla soluk alıp vermeye başlar ve önce uzun aralıklarla, sonra gitgide sıklaşan kasılmalar yaşanır. Bu esnada vajinasından hafif bir akıntı gelebilir ve sürekli olarak karnından aşağı doğru kendi kendini yalar. Kimi zaman kum kabına giderek art arda birkaç kez dışkılayabilir.
Kediniz gözle görülür şekilde ıkınmaya başladığında artık doğum da başlamış demektir. Yavruların önce başları da gelebilir, ayakları da. İlk yavru göründükten yaklaşık 10-15 dakika sonra doğum kanalından tamamen çıkacaktır. Her yavru sıvıyla dolu koruyucu bir zar içinde doğar ve çoğunlukla plasenta (son) bu zarın ardından gelir. Kimi zaman zar yavru dışarı çıkmadan da açılabilir. Yavru doğar doğmaz anne kedi bu zarı yırtarak açar ve yavruyu sert bir şekilde yalamaya başlar. Bu sayede yavrunun ağzını ve burnunu kaplayan sıvıyı temizleyerek nefes almasını ve kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Ardından yavrunun göbekbağını dişleriyle keser ve plasentayı yer.
Yavrular genellikle 10-15 dakikalık aralarla doğarlar ve bu zaman zarfında anne kedi doğan yavruyu iyice temizleyerek kurutur. Kimi zaman bu aralık bir ya da birkaç saati bulabilir. Anne kedide olağandışı bir durum gözlemlemediğiniz sürece bu aranın uzunluğu endişe verici bir durum değildir. Tüm yavrular doğup da doğum tamamlandığında anne kedi belirgin bir şekilde sakinleşir ve yan yatarak yavrularını emzirmeye başlar. Yavruların gözleri ve kulakları kapalı olmasına karşın, koku alma duyuları sayesinde kendiliklerinden annenin memelerine giderek son derece değerli olan ve ilk haftalar boyunca onları hastalıklardan koruyacak antikorları içeren ilk sütü (kolostrom) emmeye başlayacaklardır.
Tumblr media
Çoğunlukla anne kediler hiçbir yardıma ihtiyaç duymaksızın sorunsuz bir şekilde doğum yaparlar. Ancakaşağıdaki belirtileri gözlemlediğiniz takdirde hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle temas kurun.
* Anne kedi saatlerce, örneğin 2 saatten uzun bir süre boyunca şiddetli bir şekilde ıkınmasına karşın yavru görünmüyorsa,
* Yavru doğum kanalında göründükten 10 dakika sonra hala doğmadıysa,
* İçi sıvıyla dolu zar doğum kanalından çıkıp şiştiyse ve 10 dakika sonra hala yavru çıkmadıysa,
* Anne kedide ani halsizlik, bilinç kaybı ortaya çıkarsa,
* Anne kedi yavrularla ilgilenmesi gerekirken yatıyorsa ve düzensiz soluk alıp veriyorsa,
* Vajinadan şiddetle kanama başlarsa,
* Yavrulardan biri veya bir kaçı kendiliklerinden anneyi emmeye başlamadılarsa.
Doğumdan sonraki günler boyunca anneyi ve yavruları yakından gözlemleyin fakat bunu belli aralıklarla ve anneyi rahatsız etmeden yapmaya özen gösterin. Bulundukları yere yabancı insanların ve başka evcil hayvanların girmelerine izin vermeyin. Yavrulara dokunmayın, onları annenin yanından almayın ve kutunun yerini değiştirmeyin. Annenin kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde mamasını ve temiz suyunu hazır tutun. Kum kabını aynı odaya koyacaksanız, yavruların bulunduğu kutunun mümkün olduğunca uzağına koyun.
Annenin iştahı ve hareketliliği yerinde olmalı, yavrular annelerini emmelidirler. Yavruların yeterince beslenip beslenmediklerini süt emip emmediklerine bakarak anlayabilirsiniz. Yeterli beslenen yavruların karınları hafifçe şişkin ve yuvarlak olur. Eğer sürekli miyavlıyorlarsa, karınları içeri doğru çökükse ve enselerindeki deriyi hafifçe tutup bıraktığınızda hemen yerine gelmiyorsa yeterli beslenemiyorlar demektir. Kimi zaman anne tecrübesizliği ya da hormonal düzensizlikler nedeniyle de yavrularıyla ilgilenmeyebilir. Bu gibi durumlarda hemen veterinerinizle görüşün. Ayrıca anne kedi yavrularını emzirdikten sonra karınlarından aşağıya doğru yalayarak tuvaletlerini yaptırmalıdır. Doğumdan sonraki birkaç gün boyunca annenin vajinasından çok hafif kanlı bir akıntı gelebilir, bu normaldir. Daha şiddetli ya da kötü kokulu, iltihaplı bir akıntı gördüğünüz takdirde veteriner hekiminize başvurun.
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Kedi Kapıları nasıl olmalıdır?
Kedi kapısı, kedinize eve dilediği gibi girip çıkma özgürlüğü vermek istediğiniz durumlarda çok kullanışlıdır. Kapı, dış kapıya monte edilmiş, kedinin rahatça geçebileceği genişlikte, açılır kapanır bir mekanizmadan oluşur. Kapınızda doğru ölçülerde açılmış bir boşluğa, plastik ya da kauçuk malzemeden yapılmış bir kapak (kedi mağazalarında bulabilirsiniz) takılabilir. Bir kere takıldıktan sonra, artık kediniz bu kapağı kullanarak istediği zaman eve girip çıkabilecektir. 
Tumblr media
Farklı çeşitlerde kedi kapıları vardır ancak hangisini seçerseniz seçin, kapı zeminden altı cm.’den yüksekte olmamalıdır, böyle kediniz sıçramak yerine adım atarak girebilir. Kapaklar iki yönlü hareket ederler ya da kedinizin eve girişine izin verecek ancak çıkmasını engelleyecek şekilde olurlar. Kapak, beklenmeyen misafirlere karşı güvenlik önlemi olarak kilit sistemine sahip olmalıdır. Eğer dişi kediniz çiftleşme döneminde ise, çevrede gezen erkek kediler, kedi kapılarını bir davet olarak algılayacaklardır! İç tarafa küçük bir sürgü takın böylece gerektiği zamanlarda kapağı kilitleyebilirsiniz.
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Kedi Kucaklanır mı? Kedi Nasıl Kucaklamalı?
 Bir kediyi kucaklama isteğine karşı koymak neredeyse imkânsızdır. Eğer doğru şekilde tutulursa birçok kedi kucağa alınmaktan çok hoşlanır. Bir kedinin kucağa alınmaktan mutlu olması için kendini rahat ve emniyette hissetmesi, özellikle size çok güvenmesi gerekir.
Tumblr media
Kedinin bedeni her zaman desteklenmelidir; eğer ellerinizle onu kollarının altından kavrar ve havada yarı askıda sallanır halde hatalı şekilde kaldırırsanız, sabırlı bir kedi hoşnutsuzluğunu belli etmek için kuyruğunu sallayacak, uysal olmayanı ise ellerinizden kurtulmak için çabalayacak, hatta serbest kalmak için sizi ısıracaktır.
Özellikle küçük kedi yavrularını düzgün şekilde tutmak önemlidir. Çünkü küçük kaburga kemikleri çok hassastır ve kolayca kırılabilirler.Ayrıca hasta bir kedinin de özel muameleye ihtiyacı vardır.
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Kedi Kusmasının Nedenleri ve Yapılması Gerekenler
Nedenleri:
Hayvan midesini, bozacak uygun olmayan bir şeyler yer. Baharatlı,tuzlu ev yemekleri,sosis,salam gibi insan gıdaları.
Yabancı nesneler yeme. Hayvan mide ve bağırsak yolunda geçemeyecek ve yapışacak bir şeyler yemiştir.
Tumblr media
İpler, kedilerdeki yabancınesnelerin en sık görülenidir. Bunlar genelde dilin altına takılırlar ve sonra mide ve bağırsaklarda dolaşıp sıkışırlar. Bağırsakları gererler ve bağırsak duvarlarını testere gibi keseler.
Birçok bitkiyi çiğnemek veya zehirli maddeler yeme. Parazitsel yangı.İç parazitlerin(solucan,kıl kurdu,kancalı kurt..)neden olduğu iltihaplanma,tahriş.
Bezsel Hastalık (yüksek troidli kedilerde daha yaygındır).
Organ iltihaplanmaları, enfeksiyon veya bozukluk, örneğin böbrek rahatsızlığı ve pankreatitis.
Birçok hastalık.Köpek gençlik hastalığı,enfeksiyöz kedi hastalıkları gibi viral yada bakteriyel kökenli hastalıklar.
Tumblr media
Kedim kusuyor, ne yapmalıyım?
İlk olarak yapılması gerekenler: 1- 8–12 saat boyunca ağızdan su veya yiyecek vermeyin.
NOT: Yiyecek ve su vermeme sadece genç yetişkinler için uygundur ya da normal ve sağlıklı hayvanlar için. Çok yaşlı (10 yılın üzerinde) çok genç (1 yılın altında) veya hasta hayvanlar susuz veya yiyeceksiz bırakılmamalıdır, bu hayvanlar bir veteriner kontrolünden geçirilmelidir
2-Yeme, içme yokken kusma yoksa hayvanı biraz buz parçacıkları verin ve hiç kusma olmayana kadar her 2–3 saatte bir bunu yineleyin.
3-Buz parçacıklarıyla hiç kusma oluşmazsa bir parça su ( ¼ fincan oranı kedi ve küçük köpekler içindir, orta boy köpeklere 1/3 oranında, iri ve devasal köpeklere de yarım fincan) veya suya ek olarak pediatrik elektrolitli bir oral solüsyon ekleyin. Hiç kusma olmazsa her 2–3 saatte bir tekrar edin.
4-Hala hiç kusma yoksa yüksek lifli bir diyet ekleyin: Kedi ve küçük köpekler için bir seferde iki çay kaşığı orta boy köpekler için bir seferde bir yemek kaşığı ve iri köpekler için bir seferde iki yemek kaşığı. Hiç kusma olmayana kadar her birkaç saatte bir tekrar edin.Pirinç lapası hazırlayın.
5- 48–72 saat sonrada hiç kusma olmazsa hayvanın normal beslenmesini yavan bir beslenmeyle karıştırın ve yavaş yavaş normal beslenme rejimine dönün.
6-Yiyecek ve içecek vermediğiniz halde kusma oluşursa veya kusma yeniden yiyecek ve içecek verdiğinizde oluşursa hayvanı daha ciddi ve hayat tehdidi muhtemelen durumlara kontrol için veterinere götürülmeli ve su kaybı ve bulantı tedavisi uygulamalısınız.
7-Kusma; ateş ve yorgunluk gibi diğer hastalıklarıyla birlikte oluyorsa yiyecek ve içeceği kesmeyin. Muayene için hayvanı bir veterinere götürün.
Kusma, ishal ve yememe yoluyla hayvan vücut sıvılarını kaybediyorsa hızlı su kaybı olmalıdır. Su kaybı: Şoka ve ölüme neden olabilir. Su yerine buz küpleri ya da parçacıkları vermek su kaybını önleyebilir ve kedi ve köpeğiniz kısa zamanda çok su içmesini önler.
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Kedi uyku saatleri – Kediler ne zaman uyur ? Gece görür mü?
Kedinizi yatağına yollayabilirsiniz ama orada kalmasını ve uyumasını sağlayamazsınız. Bu konuda kedilerin büyük bir çoğunluğunun, ailenin kurallarıyla başları derttedir. Kedinizi dört ayaklı bir karyola ile ödüllendirseniz bile, yatma saati geldiğinde sizin yatağınızda kıvrılıp yatması gibi bir ihtimal her zaman söz konusudur. Eğer yatağınızız, kürklü bir su torbası ile paylaşmaya itirazınız yoksa, bir sorun yoktur.Ama sakin gece uykularını sevenlerdenseniz, kediniz daha henüz bir yavruyken evin kurallarını ortaya koymanız gerekmektedir.
Tumblr media
Gece vakti, yatmaya gitmeden önce onu kendi yatağına koyarak işe başlayın.Işığı söndürün ve kedinizin “yatak odasının” kapısını kapatın.Yemek kabı ve suyunu ulaşabileceği bir yere koymayı unutmayın. Başlangıçta, yavru kediniz muhtemelen bu zoraki ayrılıktan hoşlanmayacak ve bunu sık sık sesli olarak protesto edecektir.Ama bir veye iki hafta içerisinde,bir kere bu düzene alışınca,geceleri sessizce yerine çekilecektir.
Herkesin merak ettiği bir soru vardır: Kediler gece görür mü?
Kediler geceleri hepimizden daha iyi görürler. Tabi tamamen karanlık ortamlarda gece görüşü özellikleri yoktur aynı bizim gibi kör olurlar.
0 notes
blogpet · 4 years
Text
Kedi Yatağı Satın Alınırken Bilinmesi Gerekenler
Yatak Satın Alma
Günümüzde, bir çok pet shop mağazası kedi yatakları satıyor. Belki siz de kedi arkadaşınızı bunlardan alarak mutlu etmek isteyebilirsiniz. Kedi yatakları, büyük yastık keselerden (içinde polistiren granüller bulunan geniş, yuvarlak yastıklar),kedi “iglo”larına (isminden de anlaşılabileceği gibi bunlar buzdan yapılan Eskimo evleri şeklinde yataklardır-tabii ki kedi igloları buzdan değil plastikten yapılmıştır!) kadar geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Geleneksel hasır sepetler oldukça göz alıcıdır ve yavru kedilerin sepetin gıcırtılı sesini rahatlatıcı buldukları söylenir ancak bu sepetlerin temizliği pek kolay değildir. Kedinizin yatağını yumuşak ve sıcak malzemelerle her zaman konforlu ve çekici kılmalısınız. Bunu yatağı yumuşak kumaşla döşeyerek yapabilirisiniz. Eski yünlü bir kazağınız kolaylıkla lüks bir kedi battaniyesine çevrilebilir. Eğer yeni küçük bir yavru kediniz varsa annesini ya da kardeşlerini özleyebileceği içini yatağına ona arkadaş olacak yumuşak bir oyuncak bırakabilirsiniz.
Tumblr media
Yatak Temizliği Kediler yaratılışları gereği, temiz yaratıklardır ve kirli bir yatağa kıvırıp yanaşmayacaklardır. Bu nedenle kedinizin yatağını ve iç malzemelerini düzenli olarak temizlemelisiniz. Plastik çeşitler aralarında yıkaması en kolay olanlarıdır ve pire barındırma riski düşük olması gibi ek bir avantaja sahiptirler.
Tumblr media
Bir Kedinin Yatak Odası Nerede Olmalıdır? Kedilerin kıvrılıp uyumak için evin en sıcak yerini bulmak gibi esrarengiz bir hünerleri vardır.Eğer eviniz merkezi ısıtmalı ise kediniz uyumak için büyük olasılıkla ısı kaynağına yakın bir yer seçecektir. Burası cereyan almayan, korunaklı bir yer olduğu sürece, kedinizin yatağını koyacağınız en iyi yerdir. Soğuk havalarda, daha fazla ısı için kedinizin kutusuna ısıtma yastığı (tıpkı elektrikli battaniye gibi elektrikle ısıtılmış yastık)koyabilirsiniz. Bu yastığı ortalayarak değil, yatağın bir kenarına koyduğunuzdan emin olun böylece yatağın bir tarafı sıcak, diğer tarafı soğuk olacak, kediniz istediği sıcaklığı kendisi seçebilecektir
0 notes