Tumgik
Text
Tumblr media Tumblr media
Eduardo Gageiro via scriptphotography on fb
22 notes · View notes
Text
Tumblr media
Amália by Eduardo Gageiro, 1994
À l'occasion du 50e anniversaire du 25 avril, Factum présente une vaste sélection d'environ 170 photographies de l'un des photographes les plus connus du Portugal, qui a suivi d'un œil critique les modes de vie, les différentes personnalités et les événements de l'histoire récente du pays.
Cette exposition souligne l'importance de ses images pour une réflexion plus large sur l'histoire récente du Portugal et sur la photographie en tant qu'indice factuel de la réalité, des événements et de la vie.
12 notes · View notes
Photo
Tumblr media
Shepherdesses and sheep - by Eduardo Gageiro (1935), Portuguese
245 notes · View notes
Text
Tumblr media
Sophia de Mello Breyner Andresen por Eduardo Gageiro
27 notes · View notes
Text
Tumblr media
Sacavém, Portugal, 1951 - by Eduardo Gageiro (1935), Portuguese
150 notes · View notes
Photo
Tumblr media
Lucian Freud  Autoportrait, 1952
7 notes · View notes
Photo
Tumblr media
Lucian Freud (1922 – 2011) Auto portrait, réflexion, 2002, Huile sur toile
#LucianFreud #Autoportrait https://www.instagram.com/p/BoWD448laY-/?utm_source=ig_tumblr_share&igshid=184b50t858yur
4 notes · View notes
Photo
Tumblr media
Lucian Freud, Autoportrait: Réflexion, 1985 #lucianfreud #art #portrait #instaart https://www.instagram.com/p/Chj6ssKI2mm/?igshid=NGJjMDIxMWI=
10 notes · View notes
Photo
Tumblr media
Lucian Freud by Cecil Beaton  (via thesnakeandthemoon)
100 notes · View notes
Photo
Tumblr media
lucian freud por cecil beaton
44 notes · View notes
Photo
Tumblr media
Lucian Freud by Francis Goodman, 1942.
“Full, saturated colours have an emotional significance I want to avoid.” - Lucian Freud
36 notes · View notes
Photo
Tumblr media
Lucian Freud by Walker Evans  (1950s)
232 notes · View notes
Photo
Tumblr media
Portrait of a Young Man, 1944, Lucian Freud.
44 notes · View notes
Text
Tumblr media
Lucian Freud, December 8, 1922 – July 20, 2011.
With David Hockney in 2002.
163 notes · View notes
Photo
Tumblr media
Lucian Freud in his Paddington studio in March 1947, photograph by Clifford Coffin.
398 notes · View notes
Photo
Tumblr media
lucian freud portrait of a woman 1949
14 notes · View notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Wat?   Man with a feather (1943), Hotel bedroom (1954), Selfportrait (fragment) (1956), Francis Bacon (unfinished) (1956-57) en Reflection with two children, selfportrait (1965) door Lucian Freud en ter vergelijking: beelden van farao Ramses II met aan zijn voeten zijn vrouw Nefertari en kinderen
Waar?   Tentoonstelling Lucian Freud – A New Perspective in de National Gallery, Londen (en Abu Simbel, Egypte)
Wanneer?   6 januari 2023 (en 1 november 2015)
Man with a feather is een vroeg werk van Lucian Freud. Hij was 21 toen hij het schilderde. Het is een mysterieus, haast surrealistisch schilderij. Het is een zelfportret met een veer in zijn hand. Op de achtergrond zien we een huis met drie ramen. In één raam zit een vogel, in een ander staat een man. Gaat de man springen of geniet hij alleen van het uitzicht? En is die vogel misschien de ‘leverancier’ van de veer die de man vasthoudt? En wat zijn de vreemde vormen op de grond? Bladeren? Het antwoord is aan de beschouwer, die aan dit schilderij zijn eigen interpretatie kan geven.
Hotel bedroom toont een hotelkamer met daarin twee mensen: Freud en zijn toenmalige vrouw Caroline Blackwood. De vrouw ligt in bed. De vrouw heeft een bezorgde blik en houdt haar hand met de vingers licht gespreid tegen haar wang. De man staat voor het raam en kijkt met een wat sombere blik neer op zijn vrouw. Mij doet de scène denken aan schilderijen van Edward Hopper. Twee mensen zijn samen, maar tegelijk volledig op zichzelf en van elkaar gescheiden. Het werk is vaak in verband gebracht met huwelijksproblemen. Hoewel het paar die inderdaad had (ze zijn vijf jaar later uit elkaar gegaan) is de scène in gezamenlijk overleg bedacht en ontworpen.
Twee portretten: één van de schilder zelf en één van zijn vriend en collega Francis Bacon. Beide zijn onaf. Ze zijn echter niet toevallig onaf gebleven, maar zijn opzettelijk zo gemaakt. Daarmee passen ze in de traditie van non finito: kunstwerken die niet zijn voltooid. Het bewust onvoltooid laten van een schilderij kan bedoeld zijn  om te tonen hoe excellent een kunstenaar is. Zijn werk is zelfs in onvoltooide staat een kunstwerk. De vraag wanneer een kunstwerk ‘af’ is, is sowieso een heikele kwestie. Sommige schilders laten bewust delen van het canvas onbeschilderd. Anderen, zoals Willem de Kooning, bleven jarenlang verbeteringen aanbrengen. Wanneer is een kunstwerk werkelijk af? De twee portretten van Freud passen ook nog in een andere oude traditie: die van de vriendschapsportretten. Kunstenaars die bevriend zijn en elkaar schilderen, komt in de kunstgeschiedenis vaak voor.
Gelukkig hangt ook mijn favoriete Freud op deze tentoonstelling. Ik schreef er eerder over toen ik het zag in de Royal Academy in 2020. Het is Selportrait with two children. Ik schreef toen dat zijn dochter ooit lachend vertelde dat haar vader nog iets nodig had voor in de linkerhoek: “We hadden ook een bloempot of een hond kunnen zijn”. Dit bleek echter een anekdote die niet op waarheid berust. Freud baseerde dit werk op Egyptische beelden, waarbij de vader hoog boven zijn kinderen uittorent. Een mooi voorbeeld daarvan zag ik tijdens mijn Egypte-reis bij de tempel van Ramses II in Abu SImbel.
6 notes · View notes