Tumgik
cornwerd-blog · 7 years
Photo
Tumblr media
28 Mei kwamen veel bezoekers naar Kunst Achter Dijken. Keramiste Riet Bakker hield open atelier en er was een schitterende liedrecital in de Bonifatiuskerk (11.00 uur) door pianiste Kanako Inoue en sopraan Kiyoko Tachikawa.
0 notes
cornwerd-blog · 7 years
Photo
Tumblr media
Tijdens de 2e wereldoorlog vielen de Duitsers binnen met paard en wagen, fietsen, motoren en vliegtuigen. De meeste Cornwerders waren toen al gevlucht of ondergedoken. Ze hadden zich verstopt in gierkelders of in de put in het midden van het pleintje. Boven hun stropakken om zich te beschermen tegen de scherven van granaten. Vanaf een Hollandse canonneerboot van uit de Waddenzee zijn honderden Duisters in een legerkamp op Hou, gedood. Dit legerkamp had zich daar verzameld voor de aanval op de forten van Kornwerderzand. Daarbij kwam een granaat terechtbij de boerderij van Mensonides in het dorp waarbij een gat ontstond ter grootte van een woonhuis.
Bij de inval van de Duitsers richting de Wonsstelling zijn veel soldaten van die stelling gevlucht via Cornwerd naar Makkum. Om zich daar in te schepen op Tjalken richting noord Holland. daar waren de Duitsers nog niet.
Kort voor de bevrijding werden de Cornwerders die nog aanwezig waren, op last van de Duitsers in de kerk opgesloten.
Met de bevrijding werd Cornwerd tamelijk zwaar beschoten met mortieren van af de rijksweg bij de toenmalige brug onder de rijksweg ten oosten van Cornwerd. Met vlammenwerpers werden van af de Cornwerder bocht naar Hiddum verschillende huisjes langs de zeedijk in branden gestoken door de Canadezen om de hier aanwezige Duitsers te verdrijven.
Tijdens deze 2e wereld oorlog zaten in de spits vd kerk Canadezen aan de westkant, daar hebben ze een steun voor de verrekijker gemaakt, deze is er nog. Zo hielden ze het militaire gebeuren van de Duitser in de gaten op Kornwerderzand. Tevens het beschieten van uit Witmarsum op de forten op Kornwerderzand. De kerk heeft nog granaatinslagen, van de Canadezen op de Duitsers.
0 notes
cornwerd-blog · 7 years
Video
youtube
Restauratie van de kerk. “Der moat gau wat dien wurde!” 
0 notes
cornwerd-blog · 7 years
Video
youtube
Jan en Janke Folkerstma. Schapen lammeren met Veearts Piet Swart. 
0 notes
cornwerd-blog · 7 years
Video
youtube
Toen was het al gezellig :-)
0 notes
cornwerd-blog · 7 years
Text
Ontstaan
Tumblr media
Hier vind je alles over de vroege historie van Cornwerd / Quirnifurt...
Het noorden van ons land was op de hoge zandgrond 3000 jaar geleden al bewoond.
Toen veranderde het klimaat met zandstormen en grote droogtes, waardoor de mensen probeerden een bestaan te vinden dichter bij de kust. Door deze verhuizing naar de kust was Cornwerd en omstreken 500 jaar voor Christus al bewoond. Door de visserij en de vruchtbare grond. Volgens een oude Romeinse kaart, lag er een haven bij de samenkomst van twee natuurlijke waterlopen nl. De Middelzee en de Marne, genaamd Marnamannus haven. (Zie kaart surcher potje blz 4-5) + krantenknipsel
Ten tijde van Karel de Groote ongeveer 750 na Christus genoemd Quirnifurt.(Quirne betekent Molen en Furt betekend Terp) Onmiskenbaar Cornwerd. Er ontstonden terpen om mensen tegen het zeewater te beschermen en waterputten en zoetwater wellen moesten veilig gesteld worden tegen het zoute zee water d.m.v. dijkjes.
150 jaar voor Christus moet er een onvoorstelbaar grote wateroverstroming zijn geweest.Waarbij hier veel mensen en vee zijn verdronken, waarna deze overstromingen nog eeuwen aan houden. Zo is er nog een verhaal van een Romeinse veldheer Plinius die beschrijft, bij het aanzien van de terpen en de mensen of hij het nu zee of land moest noemen.
Met de Romeinen werd veel handel gedreven waarbij de haven van Quirnifurt/ Cornwerd,een zeer gunstige ligging had. Dit bleek later de belangrijkste havenplek van het noorden te zijn geweest. Deze drukke handel met de Romeinen duurde tot het jaar 300.
In de 5e, 6e en 7e eeuw komt er toenemende handel met Scandinavië hier is nog veel gevonden aardewerk gevonden in en bij Cornwerd wat daar nog op wijst. Zo is bij het afgraven bij de terp bij Sotterum nog een mooi bronzen paardje gevonden.
Sotterum betekend, “ten Zuiden van Cornwerd.” Behalve dat Cornwerd voordurend belaagd werd door talrijke overstromingen werd het in 794 door de Noormannen geplunderd en platgebrand.
In het jaar 867 komt wederom de zoveelste overstroming waarbij 2000 huizen wegspoelen en mensen verdrinken. Waarna begonnen wordt met de aanleg van de eerste lage zeedijken. In deze tijd werden er meerdere koloosters gebouwd.
De vrome monniken studeerden, reisden en namen hun kennis mee.De grote kennis van de monniken heeft sterk bij gedragen tot waterbeheersing en aanleg van dijken en sluizen.
Een kaart van omstreeks 1200 laat nog de oude zeedijk zien van af het strand bij Zurich buiten de tegenwoordig bestaande zeedijk om, langs Hou en verder in het IJsselmeer langs Cornwerd, Makkum en verder naar het zuiden. Deze oude dijk is in 1287 door noodweer en zware stormen grotendeels weg weggespoeld. Op de restanten, steenlaag en palenrij wordt door archeologen momenteel onderzoek verricht.
0 notes
cornwerd-blog · 7 years
Photo
Tumblr media
Het kaatsveld op een mooie zonnige dag!
0 notes