Tumgik
ilefsocial · 6 years
Text
Sayı 4 Cilt 2
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
Emin hocanın adı İLEF’te yaşayacak
Okulumuzda 22 yıl görev yapan ve binlerce öğrencisine Türkçe sevdası, okuma bilinci aşılayan saygıdeğer hocamız Emin Özdemir, İLEF’te adının verildiği okuma salonunda yaşamaya devam edecek. 1996 yılında emekli olduğu İLEF’te, en son 16 Mart 2017 tarihinde öğrencileriyle buluşan Emin hocamızı 1 Eylül 2017 tarihinde yitirmiştik. Kendisi hayattayken İLEF Yönetim Kurulu fakültede yeni oluşturulacak okuma salonuna adının verilmesi yönünde bir karar almıştı. İnşaatına yaz aylarında başlanan okuma salonunun tefrişine hocamızın ailesi de katkıda bulunmak inceliğini gösterdi. Böylece, öncesinde 35 olan okuma salonu kapasitesi 65’e yükseltildi. Öğrencilerin odaklanarak bireysel çalışma yapabilecekleri biçimde düzenlenen okuma salonunda, hocamızın öz yaşam öyküsü, fotoğrafları ve kitapları ile ilgili görsellere de yer verilecek. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nın çalışmasıyla Fakültenin arka bahçesinde yeni bir kantin binasının inşasıyla, eskiden kantin olarak kullanılan salona yerleştirilen okuma salonu özellikle engelli erişimi açısından bütün ihtiyaçları karşılayacak biçimde düzenlendi. İLEF’in arka girişinden sağlanan erişimle, okuma salonu 24 saat hizmet verebilecek hale getirildi. Eski okuma salonundan farklı olarak, kütüphane çalışanları için de hizmet verebilecekleri ayrı bir ofis oluşturuldu.
  Emin hoca hakkında
Emin Özdemir, 1931 yılında Kemaliye’de (Eğin) doğdu. 1948 yılında Pamukpınar Köy Enstitüsü’nü bitirdi ve üç yıl köy öğretmenliği yaptı. 1953 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü (Gazi Üniversitesi) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Ortaokul öğretmenliğinin ve askerlik görevinin ardından 1957 yılında bitirdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne asistan ve öğretim görevlisi olarak geri döndü. 1960 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nca açılan sınavı kazanarak ABD’ye gitti; Columbia ve Indiana üniversitelerinde üç yıl değişik düzeylere göre “metin hazırlama ve anlatım teknikleri” konusunda eğitim gördü. 1968-1972 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Temel Türkçe Bölümü’nde bölüm başkanı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Öğretim görevlisi olarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda, şimdiki adıyla İletişim Fakültesi’nde 1974 yılında başladığı görevini 1996 yılına kadar aralıksız sürdürdü ve aynı yıl emekli oldu. 1997 yılında TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik ile Bilim Çocuk dergilerinde yayın danışmanlığı yaptı. 1966 yılında üye olduğu Türk Dil Kurumu’nda (TDK) 1983 yılına kadar etkin olarak çalıştı. Bu süre içinde TDK Yönetim Kurulu ve Yürütme Kurulu üyeliklerinde bulundu, Terim Kolu Başkanlığı yaptı.
Türkçenin özleştirilmesi, geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi konusundaki savaşımını yaşamının her aşamasında sürdürdü. Bu bağlamda, edebiyat yapıtının dille ilişkisi, dilin işlevi ve kullanım düzeyleri, toplumsal yapıyla bağları gibi konular üzerinde yoğunlaştı. Bunları Dil ve Yazar, Öz Türkçe Üzerine, Türk ve Dünya Edebiyatında Dönemler-Yönelimler, Yazı ve Yazınsal Türler adlı yapıtlarında işledi.
Dil ve edebiyat bilgilerinin bir donanım ve beceri olarak yaşama uyarlanmasını konusunda Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı, Anlatım Sanatı, Okuma Sanatı, Yazmak Sanatı, Eleştirel Okuma, Okuma ve Metin İnceleme adlı yapıtları kaleme aldı.
Dil Devrimi’ne ve Türkçenin doğurganlığına yönelik çalışmalarını da Dil Devrimimiz, Terim Hazırlama Kılavuzu, Erdemin Başı Dil adlı kitaplarında topladı.
Türkçenin söz varlığıyla ilgi çalışmaları ise Öz Türkçe Kılavuz Sözlük, Edebiyat Sözlüğü, Açıklamalı Deyimler Sözlüğü, Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü adlı kitaplarında yer aldı.
Son yıllarda ağırlıklı olarak deneme ve çocuk yazını alanında yoğunlaştı.
Denemeleri: Yüzler ve Sözcükler, Düşüncenin Toprağı, Sözcüklerin Vicdanı, Kurmaca Kişiler Kenti, İnsan Yüreğine Yolculuk, Düz Yazının Sorgulayan Gücü, Anadilin Toprağında, Dilin Öte Yakası, Düşüncenin Canı, O iyi Kitaplar Olmasaydı.
Çocuk kitapları: Türkçemi İlerletiyorum, Sözcük Sözcük İçinde, Öykülerle Atasözleri, Eğlenceli Dilbilgisi, Yalnızlığı Seven Kırlangıç, Bizler Büyüyünce, Ölümsüzlük Gezegeni, Yarışmalar Kenti, Mutlukent’in Yöneticisi.
İnceleme alanında ise Mustafa Nihat Özön adlı kitabı bulunuyor.
1 Eylül 2017’de Ankara’da yaşamını yitirdi.
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
29 Ekim Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
Öğretim Üyemiz Taş'tan Yeni Kitap
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümümüz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Taş, iletişim disiplinini içindeki ana çalışma başlıklarıyla ilgili kavramları açıkladığı yeni bir kitap hazırladı. Taş’ın, İletişim, Medya ve Kültür – Anahtar Kavramlar başlığını taşıyan kitabı, günlük hayatın her alanına girmiş olan medyanın iletişim, kültür ve toplum ile bağını kurarken kullanılan kavramları bir araya getiriyor. Ütopya Yayınlarından çıkan kitap, her alandan ve seviyeden okur için temel bir başvuru kaynağı özelliği taşıyor.
Arka Kapak’tan:
“Bu kitap, iletişim, medya ve kültür çalışmalarına özgü kavramları temel düzeyde tanıtarak bu  alanlara ilgi duyan okurlar için bir başlangıç noktası oluşturmayı amaçlıyor. İnsan iletişiminin ana unsurları, medyanın kültürel anlamları üretmekteki rolü, iletişim araçlarının kurumsal ve endüstriyel boyutları ve medya karşısında izleyicilerin, okurların, kullanıcıların konumu… Tüm bu konulara ilişkin tartışmalar örneklerle destekleniyor; kuramsal açıklamalara, sanat tarihinden, popüler kültürden ve haber medyasından seçilen incelemeler eşlik ediyor.”
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
Kışlalı Hocamızı Unutmayacağız
Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’yı, bombalı bir suikast sonucu aramızdan koparılışının 18. yılında saygı ve özlemle anıyoruz. 21 Ekim 1999’da ders vermek üzere evinden çıktığı sırada arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden, aydınlanma değerlerinin yılmaz savunucusu Kışlalı hocamızın ismi, Fakültemizin sanat evi ve en büyük dersliklerinden biri dışında, hâlâ temel kaynaklarımız olan kitaplarında, derslerimizde ve aklımızda yaşamaya devam edecek.
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
Kulis 2 Ekimde Yeni Yerinde
Okulumuzda devam etmekte olan yenileme çalışmaları sonucunda kantinimiz, bilinen adıyla “Kulis”, fakültemizin arka bahçesine taşınıyor. Kulis 2 Ekim Pazartesi günü, saat 14.00’da köfte ekmek ve ayran ikramının yapılacağı mütevazi bir etkinlikle hizmete başlıyor.
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
İlef'in Erasmus Anlaşması On Dokuza ulaştı
İlef’in Erasmus+ öğrenci ve akademik personel hareketliliği anlaşması yaptığı üniversite sayısı, son olarak Avrupa’nın en köklü üniversitelerinden biri olan Vilnius University (Litvanya), University of SS. Cyril and Methodiusile (Slovakya), Turiba University (Letonya), European University of the Atlantic (UNEATLANTICO) (İspanya) ile sağlanan anlaşmaşmalar sonucunda on dokuza yükseldi.
Erasmus+ hareketliliği hakkında daha fazla bilgiye Ankara Üniversitesi AB Eğitim Programları Koordinatörlüğü web sitesinden ulaşabilirsiniz.
http://www.erasmus.ankara.edu.tr/
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
2017-2018 Lisansüstü Ders Programları
2017-2018 HİT YL-DR DERS PROGRAMI
2017-2018 GZT YL-DR DERS PROGRAMI
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
2017-2018 Güz Dönemi Lisansüstü Ders Programı
2017-2018 Güz Dönemi Gazetecilik Bölümü Lisansüstü Ders Programı
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
2017-2018 Güz Dönemi Gazetecilik Bölümü Lisansüstü Ders Programı
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
2017-18 Güz Ders Seçim ve Kayıt Yenileme Kılavuzu
2017-18 Güz-Lisans haftalık ders Pprogramı, ders seçim ve kayıt yenileme kılavuzları ektedir.
2017-2018 Güz Kayıt Kılavuzu
  2017-2018_Guz-Haftalık_Ders_Programı
  RTS Ders Seçimi Kontrol Çizelgesi
HİT Ders Seçimi Kontrol Çizelgesi
GZT Ders Seçimi Kontrol Çizelgesi
  4 Yıllık Lisans Programları
2017-2018 GZT
2017-2018 RTS
2017-2018 HIT
  ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
Göğüne Sığmayan Bulut’u yitirdik
Kendisiyle yapılan söyleşiden oluşan kitabın adı gibi “Göğüne Sığmayan Bulut”, anadilimizin öğretmeni Emin Özdemir’i 1 Eylül 2017 Cuma gününün ilk saatlerinde yitirdik. 1931 yılında Kemaliye’de doğan, Pamukpınar Köy Enstitüsü’nden sonra, 1953 yılında Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezundan olan hocamız, Amerika’da Colombia ve İndiana Üniversitelerinde ‘metin hazırlama ve anlatım teknikleri’ konusunda da eğitim gördü. Hacettepe Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Temel Türkçe Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ardından o dönemki adıyla Ankara Üniversitesi SBF Basın ve Yayın Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bu görevinde, emekliye ayrıldığı 1996 yılına kadar, çoğu daha sonra Türkiye’nin iletişim alanına giren mesleklerinde ön plana çıkacak 3 bin 500’e yakın öğrenci yetiştirdi. Emin hoca en son, Hatice Aydoğdu arkadaşımızın hazırladığı Göğüne Sığmayan Bulut adlı kitabı dolayısıyla 16 Mart 2017 Perşembe günü İLEF’te Okuma Anlatım Teknikleri dersine konuk olmuş ve öğrencilere bir kez daha seslenmişti.
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
Politikada Kampanya Üzerine Bir Kitap
Öğretim üyemiz Doç. Dr. Fatih Keskin’in yazdığı Politik Kampanya. Teorik ve Pratik kitabı çıktı.  Kurgusu ve içeriği itibariyle özgün olan kitap iki bölümden oluşmakta. Birinci bölümde yazar teorik olarak kampanyaya eğilmekte ve belirli kavrayışlar ile perspektifler çerçevesinde bu kavramı incelemekte. İkinci bölümde ise bütünüyle bir kampanya pratiği sunmakta. Burada politikada kampanyanın hazırlanışına ve uygulanışına dair öneriler getirmekte ve sonunda da belirli bir tasarım planı geliştirmekte.
Yazar, kampanya kavramının önceki çalışması olan Politik İletişim Sözlüğünde yer alan bir maddeyken kitap haline getirilişini modern demokrasilerdeki gelişmelere, iletişim teknolojilerine, politik katılımı teşvik eden hareketlere ve politik rekabetin yoğunluğuna bağlamakta. Bu etkenlerin sürekli kampanya dönemini yarattığını, seçmenleri mobilize eden çabaları artırdığını iddia etmekte. Kitapta da belirtilen eleştirilere rağmen günümüzde kampanyaların önemini koruduğunu vurgulamakta.
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
Prof. Dr. Altun Dekan olarak atandı
Prof. Dr. Abdulrezak Altun İLEF Dekanı olarak yeniden atandı. Altun’un atanmasına ilişkin Yükseköğretim Genel Kurulunun 20 Temmuz 2017 tarih ve 2017/33 sayılı kararı, AÜ Rektörlüğünün 27 Temmuz 2017 tarih ve 52478 sayılı yazısıyla tebliğ edildi.
Prof. Dr. Altun, 30 Eylül 2015 tarihinde yapılan eğilim belirleme yoklaması sonrasında 24 Aralık 2015 tarihinde İLEF Dekanlığına atanmış, ancak 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişimi sonrasında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın bütün Fakülte Dekanlarının istifasını talep etmesi nedeniyle görevinden istifa etmişti. Altun aynı görevi, 29 Temmuz 2016 tarihinden bu yana vekaleten yürütmekteydi.
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
Bütünleme Sınav Programı
Bütünleme sınav programı için tıklayınız.
X-2016-17-Bahar-Büt
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
Öğretim Elemanlarımızdan Yeni Kitap: İşyeri Sendika Temsilcileri
Gazetecilik Bölümü Öğretim Elemanlarımız Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ve Arş. Gör. Çağrı Kaderoğlu Bulut’un birlikte yazdığı İşyeri Sendika Temsilcileri: İşyeri, Sendikacılık ve Toplumsal Yaşam Deneyimleri kitabı çıktı.
Genel-İş Sendikası işyeri temsilcileri üzerine yapılan bir alan araştırmasının sonuçlarını değerlendiren kitap beş bölümden oluşuyor. Toplam 632 kişiyle anket, 13 kişiyle derinlemesine görüşme ve 4 odak grup görüşmesi yapılarak oluşturulan kitapta sendika temsilcilerinin işyeri, sendikacılık ve toplumsal yaşam deneyimleri ele alınıyor.
Yücesan Özdemir ve Kaderoğlu Bulut, kitapta sendika temsilcilerinin iletişim pratikleri ve gündelik yaşam kültürleri üzerinden bir de İşyeri Sendika Temsilcisi Modeli geliştiriyor.
Yazarlar kitabın Giriş kısmındaysa sendika temsilcileri üzerine daha önce yapılan araştırmaları kategorize ediyor ve ilerleyen bölümlerde Maddi Yaşam Koşulları, İşyerinde ve Sendikada, Kültürel ve Toplumsal Yaşam başlıkları altında, elde ettikleri bulguları değerlendiriyor.
ilef'te Görüntüle
0 notes
ilefsocial · 7 years
Text
Öğretim Elemanlarımızdan Yeni Kitap: İşyeri Sendika Temsilcileri
Gazetecilik Bölümü Öğretim Elemanlarımız Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ve Arş. Gör. Çağrı Kaderoğlu Bulut’un birlikte yazdığı İşyeri Sendika Temsilcileri: İşyeri, Sendikacılık ve Toplumsal Yaşam Deneyimleri kitabı çıktı.
Genel-İş Sendikası işyeri temsilcileri üzerine yapılan bir alan araştırmasının sonuçlarını değerlendiren kitap beş bölümden oluşuyor. Toplam 632 kişiyle anket, 13 kişiyle derinlemesine görüşme ve 4 odak grup görüşmesi yapılarak oluşturulan kitapta sendika temsilcilerinin işyeri, sendikacılık ve toplumsal yaşam deneyimleri ele alınıyor.
Yücesan Özdemir ve Kaderoğlu Bulut, kitapta sendika temsilcilerinin iletişim pratikleri ve gündelik yaşam kültürleri üzerinden bir de İşyeri Sendika Temsilcisi Modeli geliştiriyor.
Yazarlar kitabın Giriş kısmındaysa sendika temsilcileri üzerine daha önce yapılan araştırmaları kategorize ediyor ve ilerleyen bölümlerde Maddi Yaşam Koşulları, İşyerinde ve Sendikada, Kültürel ve Toplumsal Yaşam başlıkları altında, elde ettikleri bulguları değerlendiriyor.
ilef'te Görüntüle
0 notes