Tumgik
morjoh · 10 years
Text
...hvorfor ikke Padlet?
Etter den første undervisningsuken har jeg gått "all in" med Classflow i flere fag. Jeg hadde før sommerferien stor tro på at denne tjenesten ville gjøre underverker i det å få elevene engasjerte i timene, og at dette gikk relativt sømløst. Alt i nettleseren og greier. Dette måtte jo bli en suksess!
Classflow har i tillegg fått inn flere funksjoner i løpet av sommeren 2014 som gjør det lettere å legge inn flere rekker med spørsmål som man kan sende ut til brukerne (altså elevene), og samtidig kan man tilpasse opplegget ved å sende ulike oppdrag. Målet om å være en "all in one"-tjeneste for det digitale klasserommet ser ut til å være oppfylt for prometheus' Classflow, skulle man tro.
Tumblr media
Nå vet jeg ikke helt...
Tjenesten krever for mye, og da mener jeg både av lærer (som skal rigge opp og planlegge) og selve kapasiteten for datamaskinene som elevene bruker. Noen elever får ikke sine oppdrag som jeg sender, noen faller ut, og andre venter stadig på at det skal skje noe i vårt virituelle klasserom der det står i stampe hos nettleseren. I forkant har jeg investert mye tid i å legge opp undervisningsstoff og forhåndskonstruere spørsmål i tjenesten.
Dette gidder jeg ikke!
Resignert fiklet jeg noe med Padlet (tidligere Wallwisher), som jeg tidligere har brukt for å la elevene presentere oppgaver og funn på internett. Fleksibiliteten og den lave brukerterskelen fikk meg til å innse at her lå det en mulighet, en mulighet for å drifte undervisning gjennom en fleksibel digital tavle som har et bredt spekter av bruksområder. "Det enkle er ofte det beste" kunne ikke ha klasket meg mer innlysende i ansiktet. 
Tumblr media
Dette skal jeg teste ut i morgen, og så får jeg skrive mer om erfaringene og tipsene litt senere.
0 notes
morjoh · 10 years
Text
Classflow - få elevene mer engasjert i timene
Allerede nå er jeg i tenkeboksen rundt hvilke tjenester jeg ønsker å benytte i undervisningen til neste skoleår. Målet er å skape mer engasjement blant elevene, fremme samhandling og skaffe meg selv oversikt over elevenes prestasjoner.
Den første på listen var EDpuzzle, som jeg har luftet mine erfaringer om i et tidligere innlegg. Den neste på lista er Classflow, som jeg har klare planer om å integrere dypt inn i klasserommet fremover.
Lenge har jeg benyttet presentasjoner (Power Point, Keynote eller Prezi) i undervisningen. Jeg har brukt mye tid og krefter på å få disse presentasjonene så fengende som mulig med design vi gjerne finner i flotte infografikker. Likevel har det vært et misforhold mellom innsatsen jeg legger i presentasjonene og gevinsten i det å gjøre elevene mer engasjert i faget.
Classflow er en mer dynamisk og interaktiv tjeneste i nettleseren der man oppretter en klasse, lager leksjoner og inviterer elevene gjennom bruk av PC, nettbrett eller smarttelefon. Slik kan du engasjere elevene gjennom å stille korte spørsmål, dele ut større oppgaver eller besøke nettsider som skal anvendes i timen. Classflow tilbyr også at man lager enkle presentasjonsark med bilder/video, intergrering med Google Drive og andre løsninger som skal gi deg en mer "alt-i-ett"-følelse. Sånt sett kan man bygge mye av undervisningen rundt Classflow, som skaper struktur og forutsigbarhet. 
Noen av funksjonene minner mye om Smart Notebook 11 som de aller fleste lærerne er kjent med, bare at Classflow er mer toveis. Tjenesten er gratis, og fungerer best på nettleseren Chrome. 
Etter noen gjennomføringer i vår har jeg fått mange positive tilbakemeldinger fra elevene om tjenesten. De blir faktisk mer engasjert, da frivillig håndsopprekning har blitt byttet ut med toveis-kommunikasjon gjennom avstemminger, flervalg og kreative oppgaver som alle deltar på gjennom sine enheter. 
Men noen råd har jeg når man skal introdusere tjenesten i klasserommet:
Sett deg inn i hvordan Classflow fungerer. Det gjør du ved å besøke denne YouTube-kanalen
Lag en "meta"-leksjon som primært går ut på å forklare Classflow og dens funksjoner til elevene. Det innebærer at du må sette deg inn i tjenesten.
Classflow er ikke et rent alternativ til Power Point. Bruk energien på å designe gode måter å stille spørsmål og oppgaver som elevene skal besvare på sine enheter.
Classflow er i Beta, og det innebærer at noen elever vil oppleve frakobling og lignende. Vit at det er lett å logge seg inn på klasserommet igjen, så det er ingen grunn til panikk.
Classflow kan også gi noe frustrasjon. Det å legge inn tekst i leksjonsarkene og flytte rundt på objekter kan bidra til lettere hodepine i starten. Ikke gi opp. Dette er symptomer på at du tenker for mye "Power Point". Likevel håper jeg at skaperne av Classflow vil finpusse denne delen noe mer i framtiden. 
Og hva gjør jeg med alle de flotte Keynote-presentasjonene mine som jeg har brukt lange kvelder på å designe? Jo, jeg lager de som videoleksjoner og legger de ut på EDpuzzle, som du kan lese mer om her.
PS: Smart Notebook 14 er en verdig konkurrent til Classflow, om mulig enda bedre. Den er derimot ikke gratis.
0 notes
morjoh · 10 years
Text
Erfaringer med EDpuzzle (oppdatert)
EDpuzzle er en digital tjeneste designet for å lettere innføre flipped classroom i sin undervisningspraksis. Tjenesten er i tillegg kostnadsfri.
Tjenesten lover mange løsninger for å gjøre undervisningsformen mer sømløs. Man kan:
Opprette et virituelt klasserom og invitere sine elever gjennom en unik kode.
Tilby muligheter for å finne et passende videoklipp fra YouTube, Khan Academy eller andre tjenester slik at man slipper å lage sin egen videoleksjon (man kan også laste opp sine egne).
Spille inn sin egen stemme framfor originalen.
Legge inn lyd - og tekstkommentarer underveis i videoleksjonen.
Legge til spørsmål underveis.
Gjennom klasseromsoversikten få oversikt over hva elevene har sett, hvor mye og hva de har svart på spørsmålene.
Laste ned resultatet i .csv (per dags dato et salig rot).
Tumblr media
Slik ser det ut for elevene
I sum er dette en relativ stor tjeneste med tanke på at den er kostnadsfri. Flere og flere lærere rundt om i verden har lagt merke til EDpuzzle og tilbakemeldingene virker så langt til å være enstemmig positive.
Til nå har jeg benyttet tjenesten i ca. 6 måneder, og har stort sett komponert leksjoner for temaer i samfunnsfag. Det er planer om å benytte EDpuzzle til neste skoleår også, og disse erfaringene vil jeg ha med meg videre:
Bli enige med elevene om å benytte brukernavn og passord de husker godt. Det er mulig for læreren å fortelle brukernavnet til elevene om de glemmer det, og passordet kan settes på nytt. Det man vil unngå er at elever begynner å lage nye kontoer i klasserommet slik at man eksempelvis får tre av samme elev som har sett tre ulike videoleksjoner. Et grusomt kaos med andre ord.
Om man laster opp egen video; konverter den til en lav oppløsning før man laster den opp i EDpuzzle. Det er ikke sikkert at alle elevene har fibernett hjemme som streamer HD-kvalitet uten problemer. Å konvertere til iPhone-format fungerer godt. Det er uansett lurt å laste opp på Youtube først, og deretter finne igjen sine egne videoer i EDpuzzle.
Tren elevene i å feilsøke. Det er ikke alltid tjenesten (som med alt annet her i verden) fungerer, men ofte er de fleste bagateller løst ved å bytte nettleser eller logge ut/inn. Opprett varselsrutiner når elever får problemer. I verste fall får elevene gjøre en avtale om å se leksjonen på skolen. Det skal ikke være lov å skylde på "tekniske problemer" når læreren selv må spørre om hvorfor videoen ikke er sett til fristen.
Ikke vær redd for å bruke flervalgsspørsmålene. Elevene får da øyeblikkelig tilbakemelding på om de har rett eller galt. Det er mulighet for å legge inn åpne spørsmål også, og det er supert. Og, ja; slik får man testet elevenes kunnskaper i større grad. Det innebærer dermed mer arbeid for læreren, og man kan heller spare slike oppgavetyper til klasserommet på skolen.
Ikke lag for lange leksjoner. Etter min erfaring er 10 minutter smertegrensen for mange, 3-5 minutter er muligens det beste. Har riktignok ingen rakettforskning i ryggen på dette...
Følg opp videoene i etterkant. Det trenger ikke å være enorme oppgaver med det første. Ofte har jeg en Kahoot som venter dagen etter at de skal ha sett videoleksjonen. 
Videoleksjonene elevene setter mest pris på, er oppsummerende leksjoner. Det er i alle fall min lille erfaring. En overordnet leksjon kan ha den nytteverdien at den forbereder elevene på fagteksten som de møter i læreboka. For mange er fagtekster en uoversiktlig vegg med ukjente begreper. Dette kan også gi større mulighet for å gå mer i dybden i temaer når man er i klasserommet.
Elevene vil trolig ikke ta imot tjenesten med åpne armer. De er kanskje vant til den mer analoge tilnærmingen av læring, og trives med det. Hvorfor fjerne denne tryggheten? Ikke gi deg, for de vil vokse med tjenesten, og etter hvert sette pris på den. 
Dette er noe jeg har troen på, og det handler om å bruke det riktig. Etter hvert vil det nok komme flere slike gode tjenester. Educanon likner veldig på EDpuzzle, men er derimot ikke kostnadsfri. 
EDpuzzle legger stadig ut nye funksjoner, og siste nytt er at man kan hindre elevene i å spole framover, og at man kan sortere sine videoer i mapper. Det jeg fortsatt venter på, er en løsning på å få en mer makrooversikt over elevene - hvordan de har gjort det på alle videoleksjonene. 
0 notes