Tumgik
Text
Hiilienergiatulevaisuus
Energia-asiantuntija, teollisuuden neuvonantaja, lordi David Howell sanoo NY Timesin haastattelussa*, että siirtyminen pois kivihiilestä, öljystä ja kaasusta on hidasta ja kallista.
Nyt maailman tuotetusta energiasta on n. 80 prossaa fossiiliperäistä ja vuonna 2050 luku on vielä 75. Tämä merkitsee realistisesti nähtynä sitä, että hiili on globaalin talouden suuri tekijä vielä 100 vuotta, arvioi Howell.
Päästöjen aiheuttajat löytyvät Kiinasta, Intiasta, Venäjältä ja Yhdysvalloista. Protestien pitäisi Howellin mielestä kohdistua näihin maihin.
Ainoa mahdollisuus edistyä on vihreiden ja mustien (teollisuuden edustajien), näiden kahden "imperiumin" yhteistyö, sanoo Howell.
David Howell, nyt ikää 83, on toiminut brittien energiapolitiikassa jo 1960-luvulta lähtien, ministerinäkin parissa hallituksessa.
Mulla on tunne, että me Lännessä kulutamme voimavaroja keskinäiseen tappeluun jostain edistyksestä. Emmekä huomaa, että Itä tekee energiamuutosta aivan tosissaan ja suunnitelmallisesti.
Siksi on hyvä huomata lordi Howellin kannanotto vihreiden ja mustien yhteistyön puolesta.
--
* New York Timesin Stanley Reed haastatteli ja Suzanne Plunkett otti miehestä tuoreen kuvan. Julkaistu 8.10. 2019. https://www.nytimes.com/2019/10/07/business/energy-environment/energy-transition-not-so-fast-one-expert-says.html
0 notes
Text
Kesijärven ilta, Loppi, Finland
Tumblr media
0 notes
Text
Tumblr media
Mustaa kahvia päivän kirkkaudessa
0 notes
Text
IHMISEN PAIKKA JA MIELI PYHÄSSÄ LUONNOSSA
Sami Määttä 18.8.2019
Ekologisen kriisin synnyt löytyvät ihmisen mielestä ja sydämestä. Ongelmat ovat seurausta sellaisista asenteista ja ajattelutavoista, jotka johtavat luonnon kohtuuttomaan riistoon. Vastaus askarruttavaan kriisiin löytyy mietiskelystä, mielen muutoksesta.
Näin kirjoittaa kontiolahtelainen teologian tohtori ja pappi Pauliina Kainulainen teoksessaan Suuren järven syvä hengitys*. Esittelen kirjan sisältöä käyttämällä hänen omia ilmauksiaan.
Pauliina näkee, että siirtymä kohtuuden kulttuurin suuntaan voi tapahtua muuttamalla maailmankatsomuksellista painopistettä. On päästettävä irti mukavuudenhalusta ja tarpeesta hallita luontoa viimeiseen asti.
On palattava tunnistamaan luonnon pyhyys. Siitä, millainen on ihmisen paikka osana luontoa, meillä on kotoperäistä viisautta, suomalais-ugrilaista sielunkerrostumaa.
.
”Minulla oli ja on hengellinen suhde maahan”, toteaa Pauliina. Maa on luonnonkokonaisuus: maaperää, vesiä, metsiä, eläimiä, ilmaa. Kristinusko on hänelle toinen tärkeä hengellinen virtaus. Hän pohtii näiden kahden spiritualiteetin suhdetta ja tuomista keskinäiseen vuoropuheluun.
”Sekä kotoperäinen vanha mieli että kristillinen mietiskelevä rukous vievät kohti minän rajojen hapertumista: syvä yhteenkuuluvuus ei-inhimillisen luonnon kanssa koetaan voimakkaammin”, Pauliina kirjoittaa. Yksi perustavimmista ajatuksista onkin, että mieli ja luonto eivät ole erillään toisistaan.
Pienet omakohtaiset kertomukset kuvittavat Pauliinan hengellisiä löytöretkiä. Sisältönä on esim. lapsuusajan luonnontaju ”lintujen ruokintapaikassa ja pyhässä paikassa”. Toinen esimerkki on varhaisaikuisuuden eräänä hetkenä tunturissa koettu ”mystinen kaiken yhteenliittyneisyys”. Kertomuksia riittää myös osallistumisesta ympäristöä suojeleviin liikkeisiin.
.
Pauliina kysyy, miillaisesta hengellisyydestä voi puhua järven ja metsän kielellä. Etsintä on vienyt kohti riittien ruumiillista kieltä.
”Arkisetkin pienet riitit — yksin tai yhteisönä — ovat alkaneet puhella minulle suurista asioista”, hän tulkitsee.
Riitti voi olla hiljainen mökille vetäytyminen, saunominen, marjanpoiminta, tuleen tuijottelu tai kosmisen yhteenkuuluvuuden kokeminen kuikan huutoa kuunnellessa.
.
Kirjan vimeisessä osiossa on mietiskelevään rukoukseen johdattelu ja harjoitteita.
Lopussa on kommentoitu, 20-sivuinen kirjallisuusluettelo. Lisäksi tarjolla on nettiosoitteita hiljaisuuden viljelystä ja muusta kristillisestä toiminnasta sekä kohtuudesta ja omavaraisuudesta.
Matti Pihlatien kameran kautta on saatu kaunis mustavalkoinen kuvitus.
.
Minun mielestäni Pauliinan kirja on rikas kuvaus kohtuullistamisen tilanteestamme. Kristillisen perinteen kannalta en osaa teosta esitellä, mutta vuoropuhelun rakentaminen luterilaisuuden ja kotoperäisen viisauden kesken on hyvä huomata.
Tarpeellliselta tuntuu myös resonointi syvällisten ajattelijoiden kuten C. G. Jungin, Arvo Pärtin, Valdur Mikitan ja Pauli Pylkön teosten kanssa. Oivaa ajattelun ja toiminnan apetta!
Mistään muotiasiasta ei näissä teemoissa ole kysymys. On merkittävä määrä ihmisiä, jotka ovat erilaisten ajatusperinteiden ja olosuhteiden johdosta eläneet kohtuullisesti kuluttaen, hiljaisesti, perinteitä ja luontoa kunnioittaen. Osa on tavoitellut muutosta yhteisössään ja yhteiskunnankin tasolla. Luulen, että hiljaista vaikuttamista omassa lähimmässä piirissä on ollut enemmän. Entisaikoina ja tänään.
——
* Pauliina Kainulainen. Suuren järven syvä hengitys. Luontosuhde ja kokonainen mieli. Kirjapaja 2019
Tumblr media
0 notes
Text
Ihmiskunnan mahdollisuus
Jokaisen ihmisen ja lähimpien yhteisön täytyisi ymmärtää olevansa osa ihmiskuntaa ja Luontoa. Ja alkaa tunnistaa, mitkä saattaisivat olla ihmiskunnan yhteisiä tehtäviä.
Maailman henkisten ja aineellisten virtojen edelleen voimistuessa ei ole hyvä takertua pelkästään kansallisiin asetelmiin, vaikka kansallisvaltiot ja kansallistunto eivät olekaan häviämässä.
Vahva pitäytyminen arvoiltaan ja perinteiltään erilaisissa sivilisaatioissa ei sekään ole hyväksi, kun suuret kulttuurit näyttävät painautuvan toisiaan vasten. Mutta eivät sivilisaatiotkaan ole häviämässä.
Ymmärrän, että koko lähtökohta-ajatus ihmiskunnan yhteisistä tehtävistä on mielikuvituksellinen ja erittäin toiveikas. Onhan kyseessä lähes 8 miljardista yksilöstä koostuva, arvaamattomasti toimiva ihmislaji, joka samanaikaisesti varjelee ja säälimättä tuhoaa elämää ja elinympäristöjä. Laji myös ylläpitää erilaisia eettisiä perinteitä mitä tulee esim. uskonkäsityksiin ja ihmisoikeuksiin [1].
Mutta silti tuntuu, että kaikkien ihmisten osallisuudesta parempaan tulevaisuuteen olisi luotava kuva. Mahdollisuuksiahan on olemassa myös hyvän, oikean ja kauniin suunnassa. Sitä tietä ei saisi sulkea. Siksipä ajattelen, että ihmisen tilannetta voidaan ehkä ymmärrettävimmin hahmottaa yhteisen tehtävänasettelun kautta.
Tehtävät
Vaikeinta lienee hyökkäyssotien ehkäiseminen ja turvallisuuden ylläpitäminen. Hyökkäys ja aseellinen väkivalta tulisi estää. Millainen ihmiskunnan yhteinen eettinen ja moraalinen lähtökohta voisi olla rauhan perustana? Tämä asia näyttäisi vaativan uutta ajattelua.
Koko tietoteknologia tekoälyineen ja oppivine koneineen olisi kaikilla aloilla ja kommunikaatiossa saatava ihmisiä palveleville urille. Tämä voisi olla toinen suuri tehtävä, joka merkitsee koulutuksen ja sivistyksen tason nostamista.
Informaation ja kommunikaation teknologia voi mahdollistaa maailman jokaisen asukkaan osallistumisen keskusteluun ja oppimiseen. Viestinnän, kielenkääntämisen, luottamuksen ja aikaa myöten jopa ihmiskunnallisen ohjauksen menettelyt voidaan rakentaa sisään ohjelmistojen ja algoritmien teknologiaan.
Kenties syvällisin kysymys on luonnon arvostus. Ihminen tekniikkoineen ja talouksineen olisi nähtävä osana luomakuntaa ja pitäisi toimia sen mukaisesti.
Kolmanneksi tehtäväksi voisikin asettua, että jokainen ihmisyksilö ja -yhteisö nöyrästi ymmärtää olevansa jäsen luomakunnassa, osa Luontoa.
Mahdollisuus
Kyseessä näyttää olevan ensisijassa ihmiskunnan yhteinen sivistys ja etiikka. Mutta ehkä sen kehittely johtaisi toimiinkin ja vaikuttaisi myös valtioiden välisiin ja alueellisiin yhteistyön organisaatioihin.
Kansallisvaltioiden järjestelmän ja toisaalta maailman ihmisten yhteisvallan ei tarvitse asettua vastakkain, vaikka toiminnan oikeutus nouseekin erilaisilta perustoilta (yhtäältä kansojen ja valtioiden, toisaalta ihmiskunnan). Tehtäväthän voivat olla luontevasti ja keskusteluissa perustellen jakautuneet [2].
Yhteinen kuva tehtävistä ei muotoudu vuosikymmenessä tai parissa, ehkä ei koskaan. Mutta mielestäni suuntaa on hyvä ottaa vapautuneesti niin kaukaa tulevaisuudesta, että ollaan nykyisiin kauheuksiin nähden varmasti toisenlaisella ja merkityksellisellä tiellä.
Siispä toivon nyt syntyvien ihmisten näkevän maailman, jossa orastaa yhteinen rauhan puolustus, sivistynyt kommunikointi ja luontoelämä. Nyt ne voidaan vasta kuvitella mielissämme.
2.1.2019
Sami Määttä
--
1. Esim. Kairon julistus eroaa YK:n ihmisoikeuksien julistuksesta http://hrlibrary.umn.edu/instree/cairodeclaration.html
2. Esimerkiksi rahoituspääomien tai jättimäisten mediayritysten sääntely olisi luontevaa toteuttaa valtioiden välisin sopimuksin. Ja esim. Saharan eteläpuolisen Afrikan ravinnon, terveyden, koulutuksen ja ympäristönhoidon kysymykset ovat kestävimmin ratkaistavissa ensisijassa ko. valtioiden ja maiden tuotantovoimien varassa.
0 notes
Photo
Tumblr media
Tallinnan iltapäivä 5.7.2019 #Tallinn
0 notes
Text
Maailman ihmisten protesti
Kansallismielisten liikkeiden ja puolueiden kannatus on protesti globalisaatiolle. Se tuntuu hallitsemattomalta suuren rahan temmellykseltä, joka on haitallista ihmisten työmahdollisuuksien, turvallisuuden ja ympäristön kannalta. Valtioiden ja poliitikkojen halutaan puolustavan toimeentuloa ja turvallista elämää.
Maailmanlaajuista finanssikapitalismia ei säädellä tarpeeksi voimakkaasti. Nk. markkinavoimia vastaan ei ole kyetty luomaan reilun pelin tiukkoja sääntöjä. Maiden rajat ylittävä talousrikollisuus ja keinottelu kukoistavat. Valtavat määrät rikollista rahaa pyörii ihmiskaupassa ja huumeiden välityksessä. Siirtolaisuudessa on omat ongelmansa.
Mutta ei maailma ole pelkästään paha. Ihmisten ja yritysten rehellinen toiminta on hyvä voimavara. Positiivista on opiskelu ja sivistys sekä kulttuurien saavutukset. Sekin on tärkeätä, että ihmisten ja valtioiden väliset organisaatiot edes jonkinasteisesti toimivat oikeamielisesti ja hyvään pyrkien.
Globalilsaation, finanssikapitalismin ja mm. rajat ylittävän talousrikollisuuden säätelemiseksi tarvitaan ajattelun ja arvomaailman suuri muutos. Kansallismielinen protesti on vasta alkuhämmennys. Liikkeelle täytyy lähteä niin, että maailman kaikki ihmiset ja koko luonto otetaan ratkaisujen mittakaavaksi.
0 notes
Text
Uusi aika antaa sijaa ihmiskunnalliselle ajattelulle
Teollistumisen ajalta periytyy ajatus, että rahassa mitattavaa arvoa syntyy vain tavaratuotannossa. Nykyisellä, voimistuvan finanssikapitalismin ja digiverkostojen ajanjaksolla nähdään, että arvoa luo myös immateriaalinen tuotanto. Mitattava arvo syntyy sekä palvelujen että tavaroiden tuotannon ketjuissa. 
Työväenliike voimistui kansallisvaltioiden teollisissa keskittymissä. Tänään ollaan taitekohdassa, kun vasemmistolainen ammatillinen ja poliittinen järjestäytyminen on ilmeisesti saavuttanut huippunsa. Myös perinteisen kansallismielisen oikeiston kannalta tilanne on hajautumassa. 
Nyt lisääntyy uusien liikehdintöjen kirjo erityisesti Aasian ja Afrikan suurkaupungeissa, maailman väestökeskittymissä. Ihmisten toimeentulon kohentuminen on riippuvainen pääasiassa kaupasta, muista palveluista ja rakentamisesta, aikamme entistä globaalimmissa arvoketjuissa. Digitaalinen media on merkittävä tekijä rahatalouden verkostoissa. 
Eurooppakeskeisen maailmankuvan väistyessä tarvitaan ihmiskunnallista ajattelua ja maailman ihmisten tilanteiden parempaa ymmärtämistä. 
Sami Määttä 14.6.2019
0 notes
Text
Tumblr media Tumblr media
Ympäristöongelmat esitetään mediassa yleensä äärimmäisten tilanteiden ja täyskatastrofin uhan valossa. Tarinat ahdistusta potevista ihmisistä luovat maailman tuhoutumisen tunnelmaa. Militantit poliittiset ryhmittyvät suoristavat rivejään kulloisenkin suuruhan torjuntataisteluun.
Ota rennosti. Hyvin menee. Maailma on parempi kuin koskaan aikaisemmin. Tämä on Steven Pinkerin [1] sanoma Aftenpostenin lauantailiitteen artikkelissa (kuvat). Hän on vierailulla Oslossa Rauhantutkimuksen instituutin [2] 60-vuotisjuhlan merkeissä.
Pinker arvostelee mediaa pessimismin levittämisestä. Negatiivisten asioiden esittäjät  nähdään vastuullisina ja uskottavina. Optimisteja pidetään onnellisina idiootteina.
Tapahtumat esitetään dramaattisina, suhteuttamatta tilastojen avulla. Esimerkkinä on uutisointi terrorista. Ihmiset saadaan pelkäämään (mikä onkin terrorismin tavoite), mutta paljon suurempi mahdollisuus kuolla on esim. autoliikenteen onnettomuuksissa kuin terrorin uhrina.
Puhdas ympäristö on hyvä asia, mutta ei kaiken muun kustannuksella elämässä. Jonkin verran epäpuhtauksia aiheutuu västämättä. Pinker kannattaa rationaalista priorisointia.
Ilmastoliike käsittelee Pinkerin mukaan liian vähän todellisia ratkaisuja ilmasto-ongelmiin. Hän näkee ydinvoiman yhtenä ratkaisuista.
Monet ihmiset, erityisesti älymystön eliitissä, eivät pidä edistyksestä. He asettuvat Pinkerin mielestä ratkaisuja ja optimismia vastaan.
Minun mielestäni optimismia ja pessimismiä ajatellaan tavallisesti äärimmäisten esimerkkien valossa, ikäänkuin absoluuttisina. Väliin jää se olennaisin, sekoittuneet ja kirjavat näkökulmat, molemmissa suunnissa. Ydinvoima ja ilmastonmuutos ovat hyviä esimerkkejä siitä, että yksinkertaistettuun ääriajatteluun on hyödytöntä mennä mukaan.
Maailmanloppu on äärimmäisasia, samoin paratiisi. Sitäpaitsi tieto niistä on sumeaa, monen "totuuden" kulttuurista kudelmaa.
Asiaan kuin asiaan kätkeytyy ääripäiden välille useita mahdollisia ratkaisuja, jos niihin uskoo ja niitä hakee. Siksipä onkin parempi esittää useita tulevaisuuskuvia, jotka saattavat jossain mielessä olla kaikki oikeaan osuvia, etten sanoisi edistyksellisiä.
Sami Määttä
8.6.2019
1
https://stevenpinker.com
2
https://www.prio.org
0 notes
Text
Tumblr media
0 notes
Text
Sami Määttä
8.4.2019
Facebook ja eräät muut digimedian alustat muuttavat monen ihmisen käyttäytymistä yhteiskunnan ja toistensa suhteen. Näin sanoi Facebookin perustamisen aikojen johtaja Sean Parker vuonna 2017. (ks. lainaus alla)
Sosiaalisen välineen rakentamiseen johtanut ajattelu tähtäsi Parkerin mukaan siihen, että kuluttajalta otetaan mahdollisimman paljon aikaa ja tietoista huomiota. Ja kun kaverit tykkäävät ja kommentoivat, niin kuluttaja saa dopamiini-iskunsa.
Näin sosiaalisen arvioinnin ja kelpuuttamisen palautekierre on valmis. Parker sanoo, että hakkerit kuten hän itse ja Mark Zuckerberg hyödynsivät ihmisen psykologista haavoittuvuutta. ”Tiesimme tämän ja kuitenkin teimme niin”, tunnustaa Parker.
Käyttäjämäärän kasvusta vastannut Facebookin silloinen varajohtaja Chamath Palihapitiya tuntee valtavaa syyllisyyttä työkaluista, jotka repivät sosiaalista rakennetta ja tuhoavat yhteiskunnan toimintatapaa; kansalaiskeskustelu ja yhteistyö häviää, ja tilalle tulee väärä tieto ja valhe. (ks. lainaus alla)
Tämä on hyvää opetusta siitä, että teknologian muotoilu ja valinta voi merkitä hyvin kielteistä kannanottoa sekä yhteiskuntaan että ihmiseen nähden. 
Facebookiin ja vastaaviin liittyy monia muitakin ongelmia. Yksiytyisyyden suoja ja sananvapaus (ennakkosensuuri) on selvästi  vaarantunut. Eikä yrityksen käyttämä konealy (algoritmit jne.) ole mitenkään läpinäkyvää. 
Näitä etiikan ja vastuullisuuden kysymyksiä pitäisi ihmisten, yritysten, organisaatioiden ja valtioiden hallintoelinten arvioida ja tehdä johtopäätöksiä sosiaalisen digiverkon tulevaisuudesta. 
Sean Parker, the founding president of Facebook: 
”When Facebook was getting going, I had these people who would come up to me and they would say, 'I'm not on social media.' And I would say, 'OK. You know, you will be.' And then they would say, 'No, no, no. I value my real-life interactions. I value the moment. I value presence. I value intimacy.' And I would say, ... 'We'll get you eventually.'"
"I don't know if I really understood the consequences of what I was saying, because [of] the unintended consequences of a network when it grows to a billion or 2 billion people and ... it literally changes your relationship with society, with each other ... It probably interferes with productivity in weird ways. God only knows what it's doing to our children's brains." 
"The thought process that went into building these applications, Facebook being the first of them, ... was all about: 'How do we consume as much of your time and conscious attention as possible?'" 
"And that means that we need to sort of give you a little dopamine hit every once in a while, because someone liked or commented on a photo or a post or whatever. And that's going to get you to contribute more content, and that's going to get you ... more likes and comments." 
"It's a social-validation feedback loop ... exactly the kind of thing that a hacker like myself would come up with, because you're exploiting a vulnerability in human psychology."
"The inventors, creators — it's me, it's Mark [Zuckerberg], it's Kevin Systrom on Instagram, it's all of these people — understood this consciously. And we did it anyway." 
https://www.axios.com/sean-parker-unloads-on-facebook-god-only-knows-what-its-doing-to-our-childrens... (Nov 9, 2017)
Chamath Palihapitiya, former Facebook vice president of user growth, said that social media is “eroding the core foundations of how people behave” and that he feels “tremendous guilt” about creating tools that are “ripping apart the social fabric.” 
“The things that you rely on, the short-term dopamine-driven feedback loops that we have created, are destroying how society works: no civil discourse, no cooperation, misinformation, mistruth,” he said. 
https://qz.com/1153007/former-facebook-executive-chamath-palihapitiya-you-dont-realize-it-but-you-ar... (December 11, 2017)
0 notes
Text
Colony in Mars for million people
"The plan is to start a colony on #Mars that will eventually be made self-sustaining. Ultimately, Elon #Musk thinks this can become home to a million people by roughly 2070."
https://medium.com/predict/the-modern-day-future-9c59d58f645e
0 notes
Text
Kunta hoitaa peruspalvelut
Tätä ei pysty nielemään: "Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi järjestetään itsehallinnollisissa maakunnissa. Maakuntien toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla." (poimittu Iltalehden 31.5.2019 julkaisemasta ehdotuksesta hallitusohjelmaksi)
Kaikkinensa tämä sotepema-ehdotus sisältää samat sotkut kuin Sipilän hallituksen kuopattu mammutti-sote, nyt "valinnanvapaus" poisluettuna, mutta maakunnan itsehallinto ja maakuntavero lisättynä.
Kunnallishallinnolla ja asukkaiden perustuslain mukaisella itsehallinnolla on vahva merkityksensä. Se itsehallinto on tässä nyt vaarassa ratkaisevasti murentua.
Asuinkunta on ihmisen lähin julkisen asiainhoidon ja palvelujen taso. Perustason sosiaali-, terveys- ja pelastustilanne tunnetaan parhaimmin kunnissa. Tässä on kyseessä pitkä perinne kirkkopitäjistä alkaen. Kuntiin onkin kertynyt mittaamaton määrä osaamista ja sosiaalista pääomaa.
"Kriisikunnista" (talousmielessä) on puhuttu paljon ja puhutaan edelleen. Niiden kohdalla järjestelyt voivat tapahtua kuntalain ja muiden voimassa olevien lakien mukaan.
Kuntalain mahdollistamana voitaisiin edetä myös uudistuksiin, jotka koskisivat joitakin erityisiä osia, esim. hoitoketjuja sekä tietoyhteistyötä ja -järjestelmiä. Viimemainitussa muuten olisi otettava oppi Virosta.
Ja kuntalain ym. sallimaa mittavaa kehittämistähän on tapahtunut sotepe-asioissa – ja välttämätön työ jatkuu kunnissa, niiden yhtymissä, myös sairaanhoitopiireissä. Tätä työtä on vuosikaudet pahasti sotkettu ja vaikeutettu runnomalla Sipilän hallituksen mammuttiiudistusta ennenaikojaan ja ilman lakipohjaa.
Yksi periaatteellinen uudistus puuttuu ehdotuksesta hallitusohjelmaksi: pörssiyhtiöille ja muille suurfirmoille kielto toimia peruspalvelujen tuottajina kunnissa. Mutta tämähän ei mikään ihme ole, sillä kielto puuttuu myös kaikkien eduskuntaryhmien linjauksista.
0 notes
Photo
Tumblr media
Mansikka kukassa jo 23.5.2019 Tohmajärvellä paikassa, jossa tumma stauroliittikallio kerää lämpöä
0 notes
Text
Human trafficking to Finland
From: facebook/suominepal
(suomeksi jäljempänä)
--
Based on what we read about human trafficking in the 30th of March article of Helsingin Sanomat it is clear that victims of crimes need help and support by the Finnish state authorities and all friends of Nepalis in Finland. The article (in Finnish): https://www.hs.fi/talous/art-2000006052937.html
Depending on one's situation, official help may include for example safe housing, health care services, guidance and legal aid. A victim of human trafficking has special rights in Finland.
An important starting point to seek for help is the human trafficking site at http://www.ihmiskauppa.fi/en
The aim of Victim Support Finland (Rikosuhripäivystys) is to improve the position of victims of crime, their loved ones and witnesses in criminal cases e.g. by producing low threshold support and guidance services. https://www.riku.fi/en/other+languages
In Nepali https://www.riku.fi/binary/file/-/id/129/fid/1859
It is very clear that every socially responsible employer follows the Finnish law and acts according to ethical principles and human rights. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1363492693793449&id=188347831307947
--
Perustuen HS-artikkeliin 30.3.2019 ihmiskaupasta on selvää, että rikosten uhrit tarvitsevat apua ja tukea Suomen valtion viranomaisilta ja kaikilta nepalien ystäviltä Suomessa. Artikkeli: https://www.hs.fi/talous/art-2000006052937.html
Kunkin omasta tilanteesta riippuen voi viranomaisapu sisältää esim. turva-asumista, terveyspalveluja, neuvontaa ja lainopillista apua.
Ks. http://www.ihmiskauppa.fi
Ks. myös Rikosuhripäivystys https://www.riku.fi/fi/etusivu/
On hyvin selvää, että jokainen yhteiskuntavastuullinen työnantaja noudattaa Suomen lakia ja toimii eettisten periaatteiden ja ihmisoikeuksien mukaan.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1363495660459819&id=188347831307947
0 notes
Text
Haitallisten päästöjen vähentäminen
Jos halutaan katsoa, kuten Yle*, eri toimijoiden päästöjä, niin maiden ja "meidän jokaisen" lisäksi on hyvä muistaa yritykset, joista yhä suurempi osa toimii maan rajojen ylikin. Entäs sijoittajatahot finanssikapitalismissamme? Kuva monimutkaistuu. Lisävaikeutta fundeeraukselle tuo palvelujen ja tuotteiden elinkaaret (alkulähteiltä poistoon/kiertoonsaattamiseen) kattava päästöjen tarkastelu.
Mutta kuitenkin, päästöistä pitää tietää ja sitä kautta havaita, että uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö, kiertotalous ja puhdas teknologia ovat ratkaisun avaimia.
Maista puheenollen, Norja on aika "mainio" tapaus. Tv-sarja Øljefond naureskelee ja repii hiuksia mahdottoman yhtälön edessä; miten toimia nykymaailmassa eettisesti, kun rahasto ja sijoittaminen perustuvat öljyn ja kaasun tuotantoon?
Liitänpä mukaan kuvan Rixun asemalta, johon koululaisten mielenilmausmarssi päättyi tänään. Oli kiva kuulla iskulauseita. Omat muistot 50 vuoden takaisesta Vaasasta tulivat mieleen. Silloin meillä oli ehkä Suomen eka saastamielenosoitus Vaskiluodon voimalahanketta vastaan, ja vähän Seinäjokeakin, joka toi "kusta suuhumme" (joki toi saasteita).
* https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan
Tumblr media
0 notes
Text
Mitä on mystinen kokemus?
– Yleensä mystiseen kokemukseen liittyy tietoisuuden tilan muuttuminen, ihminen esimerkiksi kokee, että hän jotenkin sulautuu muuhun maailmaan, raja itsen ja muun maailman välillä häviää ja ihminen on yhtä kaiken kanssa. Se usein koetaan helpottavana, koska omat surut ja murheet unohtuvat, Ilkka Pyysiäinen sanoo.
Ilkka Pyysiäinen muistuttaa, että vaikka mystinen kokemus usein koetaan uskonnollisena, siitä tulee sellainen vasta, kun se tulkitaan uskonnollisin käsittein.
Jaakko Hämeen-Anttilaa kiinnostaa juuri mystiikka niin kristinuskossa kuin islamissakin. Kirkko on hänelle esteettinen ja mystinen paikka. Hän kaipaa kauneutta ympärilleen.
Hämeen-Anttila ajattelee mystikoiden tapaan, että kaikki materiaalinen on ohimenevää.
– Viisaus on tärkeämpää kuin mammona. Spirituaalinen on ikuista, materiaalinen hetkellistä, sanoo Hämeen-Anttila.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/02/13/oudot-tunteet-mystinen-kokemus
https://www.terve.fi/artikkelit/jaakko-hameen-anttila-jumala-on-mysteeri ja Voi hyvin -lehden printtinro 2/2019 (uniekstra)
#mystinen #spirituaalinen #henkinen #meditatiivinen
0 notes