Tumgik
Tumblr media Tumblr media
Modernism och postmodernism - Stjärnenatt 2
Verket jag tänker jämföra Stjärnenatt med är inget annat än Mona Lisa av Leonardo da Vinci. Från skillnad till målning av Van Gogh, tillhör detta verk konstriktningen Renässansen. Jag tror att en stor anledning till att Mona Lisa skapades och blev känt var för att under just den tidsperioden när Mona Lisa skapades, var det väldigt populärt med porträtt. Dessutom blev målningen inblandad med flera olika kända personer som levde på den tiden, så den fick väldigt mycket uppmärksamhet. Däremot var en anledning till att Stjärnenatt skapades, för att det ledde väldigt mycket sjukdomar under hans tidsperiod och han som genomled en svår period på grund av hans psykiska sjukdom, kan inte ha blivit behandlad särskilt bra av doktorer som hade konstiga ideér på hur man behandlar sjukdomar (blodiglar för barn med strypsjuka etc.). Detta ledde till hans ensamhet, vilket då i sin tur, ledde till att Stjärnenatt skapades, En av de största anledningarna till att jag valde att jämföra Stjärnenatt med just Mona Lisa, var just av den anledning att deras konstverk var väldigt olika. Van Gogh’s Stjärnenatt är en väldigt abstrakt målning, medan Mona Lisa är däremot en väldigt realistisk målning. Mona lisa gjordes på begäran av Francesco del Giocondo år 1503, men blev inte klar försten 1506. Anledning till det ska enligt Leonardo da Vincis dagbok vara på grund av hans lathet, medan omgivningen hävdar att det var pågrund av hans dåliga temperament. Till en början var målningen allmänt okänd, men efter ett antal händelser, där bl.a Napoleon och Pablo Picasso hade blivit inblandade, blev målningen tillslut känd.
I motsats till de mörka färgerna som använts för att alstra natthimlen i Stjärnenatt, har da Vinci använt de mörka färgerna i balans med andra ljusare färger, för att framhäva motivet, alltså själva Mona Lisa. Båda målningarna inspirerades också av verkliga, personliga erfarenheter som konstnärerna varit med om och det är det som får dem att kännas så verkliga. Van Gogh, när han tittade ut på natthimlen och da Vinci när han målade av Lisa Gherardini (Mona Lisa). Deras målningar har dessutom abstrakta budskap som är svåra och tolka. De har målat av vad de har sett och istället för att t.ex ha ett budskap om krig, kan jag tolka att de istället har använt deras känslor som budskap. Van Gogh, tror jag har försökt fått fram hans känslor av ensamhet i målningen och hoppet de stjärnorna som lyser upp staden har gett honom. Da Vinci, tror jag har försökt försökt få fram budskapet av hur en vanlig, adlig kvinna ser ut och hur deras ideal är. Skillnader mellan de två målningarna är att Stjärnenatt gjordes för att vara abstrakt, med vågiga pensel rörelser. Mona lisa gjordes tvärtom för att se så verklig som möjligt ut. Förutom det gjordes Stjärnenatt med olja på en duk, medan Mona Lisa gjordes med olja på en träpannå. Det gör att Stjärnenatt får en slät och len känsla, medan Mona Lisa istället får en ojämn yta, vilket skapar struktur och gör att färgerna tränger fram på ett annat sätt än Stjärnenatt.
0 notes
Tumblr media
Konstfilm
Vi började med att brainstorma ett par ideer. Däribland tänkte vi på att göra film, med mental hälsa och stress som tema. Den skulle bestå av en massa olika närbilder på ledsna människor, för att få in ett konstnärligt intryck. Ett annat exempel på vad vi funderade på att göra, var en film där någon skulle springa och sedan bli krossad av en meteor, för att få fram temat global uppvärmning. Vi valde dock, tillslut att göra en film där några löv skulle uppleva en naturkatastrof och sedan torka ihop och dö. Den ideén hade temat global uppvärmning, precis som den förra ideén. Vi valde just den ideén, inte bara för att det verkade lättare att göra jämfört med vissa andra, men även för att den även verkade roligare att göra, hade ett tydligare budskap än t.ex filmen med meteor, och den var konstnärlig, utan att vi behövde visa våra ansikten i filmen.
När vi väl hade bestämt oss för vad vi skulle göra, skulle vi rita ett bildmanus, där man skulle se de olika delarna i filmen. Det var mitt uppgift att göra manuset, så jag behövde rita skissen. Eftersom vi hade inte så mycket tid, var jag tyvärr, dessvärre tvungen att stressa ihop den. Som tur är, förstog vi åtminstone vad vi skulle göra och i vilken ordning, vilket självklart var det viktigaste.
Efter det skulle vi spela in filmen. Vi plockade upp några löv från marken och ritade tre olika ansiktsuttryck på dem. En när dem var glada, en när dem var chockade och en dem var ledsna. Vi valde att göra flera olika ansiktsuttryck på dem för att bättre förmedla deras känslor och för att det skulle vara lättare för publiken att förstå vad som skulle hända i filmen. Därefter, trädde vi löven genom pinnar, så att vi kunde hålla i dem utan att visa händerna. Det skulle också ge känslan av att vara lite av en dockteater.
Under själva filmandet, hade vi delat upp rollerna så att jag skulle filma och dem skulle röra på löven. Vi såg till att filma löven liggande, så att man kunde se deras ansiktsuttryck och även bakgrunden av gräs. Förutom det, var det också för att det var lättare att röra på löven med pinnarna. De enda perspektiven vi använde var fågelperspektiv, extrem närbild och helbild. De vi oftast använde var fågelperspektiv, för vi behövde filma löven uppifrån. Vi använde också extrem närbild när vi zoomade in och helbild när vi kastade iväg lövet.
När vi väl hade filmat skulle vi redigera filmen. Min och Emmas uppgift var att hitta några ljudfiler vi kunde ladda ner och som även skulle passa till filmen. Medans filtrerade Alice bort filmklipp vi inte behövde, kortade ner dem och satte ihop dem till en sammansatt film. När vi var alla klara med våra uppgifter, Satte vi bara ihop och sedan var vi klara.
I helhet blev jag nöjd med resultatet på filmen, men jag hade bara velat fixa övergången mellan filmklippen och ljudet. Annars, fanns det inget som jag direkt ville ändra.
X Jag har inga bilder eller filmklipp under processens gång.
0 notes
Modernism och postmodernism - jämförelse - version 2
Verket jag tänker jämföra Stjärnenatt med är ingen annan än Mona Lisa av Leonardo da Vinci. Från skillnad till målning av Van Gogh, tillhör detta verk konstriktningen Renässansen. En av de största anledningarna till att jag valde att jämföra Stjärnenatt med just Mona Lisa, var just av den anledning att deras konstverk var väldigt olika. Van Gogh’s Stjärnenatt är en väldigt abstrakt målning, medan Mona Lisa är däremot en väldigt realistisk målning. Mona lisa gjordes på begäran av Francesco del Giocondo år 1503, men blev inte klar försten 1506. Anledning till det ska enligt Leonardo da Vincis dagbok vara på grund av hans lathet, medan omgivningen hävdar att det var pågrund av hans dåliga temperament. Till en början var målningen allmänt okänd, men efter ett antal händelser, där bl.a Napoleon och Pablo Picasso hade blivit inblandade, blev målningen tillslut känd.
I motsats till de mörka färgerna som använts för att alstra natthimlen i Stjärnenatt, har da Vinci använt de mörka färgerna i balans med andra ljusare färger, för att framhäva motivet, alltså själva Mona Lisa. Båda målningarna inspirerades också av verkliga, personliga erfarenheter som konstnärerna varit med om och det är det som får dem att kännas så verkliga. Van Gogh, när han tittade ut på natthimlen och da Vinci när han målade av Lisa Gherardini (Mona Lisa). Skillnader mellan de två målningarna är att Stjärnenatt gjordes för att vara abstrakt, med vågiga pensel rörelser. Mona lisa gjordes tvärtom för att se så verklig som möjligt ut. Förutom det gjordes Stjärnenatt med olja på en duk, medan Mona Lisa gjordes med olja på en träpannå. Det gör att Stjärnenatt får en slät och len känsla, medan Mona Lisa istället får en ojämn yta, vilket skapar struktur och gör att färgerna tränger fram på ett annat sätt än Stjärnenatt.
1 note · View note
Lagar och konst - version 2
Har du begått några brott mot upphovsrätten gällande ditt konstverk? Varför/
varför inte? Har du exempelvis använt musik, filmklipp, typsnitt etc. som du inte har
tillåtelse från upphovsmannen att använda i ditt konstverk?
Det finns två delar i upphovsrättslagen. Den första är IDELL RÄTT, alltså att verket inte får ändras eller visas utan tillåtelse av den som har rättigheten till verket och att dennes rättighet till verket även måste exponeras när man använder verket. Den andra delen heter Ekonomisk rätt och den talar om rätten för upphovsmannen att dela och sälja sitt verk. Det finns dock tre undantag i upphovsrätten. Det är att man får kopiera för enskilt bruk, man får citera verket och att man även får använda verket som har copyleft. Mitt konstverk var bara inspirerat av Banksy’s och jag har varken ändrat eller visat hans verk utan tillåtelse. Allt jag gjorde, till och med meningen med verket, hade jag hittat på. Jag tror därför inte att jag har begått något brott när det gäller mitt konstverk.  
Skulle ditt verk kunna fällas för plagiat? Varför/ varför inte?
Är ditt verk väldigt likt originalet på något sätt eller likt något annan konstverk du
känner till?
Mitt konstverk var som sagt helt påhittat, den liknade inte alls något som Banksy hade gjort. Visserligen hade mitt konstverk ungefär samma stil, men mitt verk var något fysiskt medan Banksy hade gjort sina konstverk med graffiti. Inget annat konstverk jag känner till likar mitt konstverk heller. Jag har sett andra robotar som är gjorda från skulpturlera, men deras robotar såg inte alls ut som mina. När jag ritade min skiss, tittade jag inte på andras konstverk, utan jag funderade mer på känslan Banksy’s konstverk hade och det var det jag använde. Det finns ingen lag som säger att ett konstverk inte får ha samma känsla som ett annat konstverk, så jag kan säga med säkerhet att jag inte har begått ett brott.
 Gällande andra saker du publicerat på din blogg under hösten, har du begått
några brott mot upphovsrätten då? Har du exempelvis lagt upp bilder eller
filmklipp du inte har tillåtelse från upphovsmannen att använda?
Alla foton och konstverk på min blogg hade jag gjort själv och de foton jag inte hade tagit, hade jag fått tagit med tillstånd från min lärare. Det enda jag är osäker på är fotot på en Skoda reklam som jag hade gjort om. Jag hade lagt upp bilden på både originalet och min version. Fotot hade min lärare gett mig, men jag hade inte bett om tillstånd från den som tog fotot och jag är osäker på om hon hade gjort det. Om hon inte hade gjort det, har jag begått ett brott mot upphovsrätten. Man får inte ändra någon annans verk utan tillstånd och det har jag inte bett om. Det finns undantag, om verket har creative commons, men jag vet inte om fotot jag använde, hade det. Man får använda ett verk för enskilt bruk, men jag la upp det på tumblr, så jag hade kunnat säga att det var endast för enskilt bruk längre. Det vill inte säga att upphovsrättslagen är något dåligt. Tvärtom tycker jag att det är väldigt bra att det finns. Det är det som skyddar mina verk och gör att jag kan lägga dem på tumblr, utan att bli orolig att någon ska stjäla den och förhindra mig från att kunna göra något åt det. Från andras synvinklar finns det också positiva och negativa delar med upphovsrättslagen.
För konstskaparens synvinkel är det bra att lagen ser ut som den gör eftersom det innebär att konstskaparen kan tjäna pengar på sina verk och bestämma om och hur verket får användas. Om lagen inte hade funnits hade kanske många konstskapare kanske inte velat dela med sig av sina verk till allmänheten, på grund av sin rädsla till att t.ex bli kopierad.
Samtidigt är det bra för andra kreatörer att upphovsrättslagen finns, eftersom det är den lagen som skyddar deras verk och ger dem möjligheten att bestämma över sina verk. Tyvärr hindrar det dem från att använda eller hämta inspiration från någon annans verk utan tillstånd, vilket dem ibland kanske behöver göra i t.ex vissa arbetsuppgifter. Om dem verkligen måste använda verket, finns det till och med en risk att dem behöver betala en väldigt stor summa för att få göra det. Dessutom är de hela tiden under hotet från upphovsrättslagen, då de måste hela tiden vara försiktiga att deras verk inte liknar någon annans. Om de råkar skapa ett verk som liknar någon annans, kan de ligga riktigt illa till.
Ur produktionsbolagen synvinkel är upphovsrättslagen väldigt komplicerad. När dem gör t.ex en film är det oftast inte en person utan flera personer eller till och med flera produktionsbolag, inblandade. Då kan det vara svårt att avgöra vem som har upphovsrätten till verket. Nuförtiden är det massa personer från produktionsbolag som har upphovsrätt till verk. Dem kan t.ex vara regissören, animatören, koreografen etc. Vid spridning av verket vill så klart alla som har upphovsrätt ha ersättning, vilket kan vara svårt att bedöma och fördela. På så sätt är det väldigt krångligt med upphovsrättslag för produktionsbolag. För dem är det enda positiva med upphovsrättslagen att det kan skydda deras verk och göra att de kan bestämma hur de vill sprida den.
1 note · View note
Tumblr media
Söt synd
Min sticker heter Söt synd och är döpt efter mitt budskap, för att representera frestelsen honungen är. Det jag blev mest nöjd med min sticker är själva honungsburken. Den blev mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Färgerna är väldigt starka och färgglada och får min sticker att sticka ut, vilket är precis vad jag ville. Dessutom gillar jag själva formen på roboten. Jag tycker att blandningen mellan hård metall och mjukt gummi, får den att se mer ut som en robot.
Det jag hade kunna utveckla är händerna på roboten eller mer specifikt tummen. Min robot har bara fyra fingrar, så tummen ser mer ut som ett lillfinger än en tumme, vilket får händerna att se uppochnervända ut. För att fixa det problemet hade jag antingen kunnat ge roboten fem fingrar eller ändrat utseendet på fingret så att den blir tjockare och får en form som ser mer ut som en tumme.
Budskapet ska visa hur besatta människor är med internet nuförtiden. Roboten ska representera internet, medan burken med honung ska visa hur människor, precis som insekter, vill ha socker så mycket att det slutar med att de skadar sig själva. Jag tycker att budskapet kommer fram bra, även om det kanske inte är jättetydligt, vilket det inte ska vara.
Jag tror att budskapet kommer att nå ut till människor på stan, eftersom min sticker sticker ut, lämnar ett intryck och får människor att börja tänka. För även om min sticker inte blev riktigt lika färgglad som jag hade föreställt mig, har honungsburken så mycket färg att kontrasten mellan den och den mörka roboten faktiskt får den att sticka  ut mer än om stickern hade varit helt färgglad.
Jämförelse
Min sticker kan jämföras med Banksy. Inte för att de är på samma nivå, utan för att de är lite lika på vissa delar. Både jag och Banksy jobbar mycket med ikoner och vi har både gjort robotar som stickers. Dessutom gillar vi båda att ha kontraster i våra verk. Banksys Street art brukar bestå av slående och humoristiska bilder ibland kombinerade med slagord. Hans gatukonst brukar ofta ha en karaktär i en gråskala med färgglada ting omkring karaktären, vilket ger en unik och stark kontrast. Från skillnad till mig brukar dock Banksy vara mycket mer fräck med hans konst och han är ute efter att provocera människor, vilket jag inte är. Ett exempel är t.ex ett verk där två manliga poliser kysser varandra.
1 note · View note
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Streetart - skiss
Skiss 1
En robot sitter framför en burk med honung. Människor hoppar frivilligt in i burken med honung och dör. Det ska representera människors besatthet med internet och hur de själva väljer att bli besatta av det. Bilden är en jämförelse mellan insekter som frivilligt flyger in i honung för att de vill ha socker, trots att de i slutändan dör.
Skiss 2
En robot håller i en ballong som ser ut som jorden. I handen på roboten är en nål som den håller mot ballongen. De ska representera hur tekniken förstör världen.
Skiss 3
Två robotar sitter och titter på tv. Det ska representera människors besatthet av tv, internet, sociala medier etc och hur de aldrig kommer ut och gör något annat. De är inte längre människor utan har blivit robotar.
Skiss 4
En robot ger en annan robot en skräppåse medan den själv håller upp en pengasäck. Det ska representera hur staten tar våra pengar och inte ger oss mycket tillbaka.
Sammanställning
Efter en hel del eftertanke har jag bestämt mig för att göra skiss 1. Jag kan själv relatera till den och jag gillar jämförelsen mellan insekter och människor. Jag vill att den ska sticka ut och bli färgglad, trots den gråa roboten. Dessutom vill jag att bilden ska kännas lättsamt och inte alltför seriöst, så att bilden inte blir för svår att ta till. Den ska nästan kännas lite barnslig. Jag tror det blir lättare för människor att se och minnas den då, därmed det blir mindre att minnas och de starka färgerna lämnar lätt ett avtryck hos människor. Om jag inte hade valt skiss 1 hade jag troligen valt skiss 4. Jag gillar hur den representerar staten, vilket känns som ett väldigt seriöst ämne. När det gäller staten, regeringen etc. brukar människor ofta tygla sig själva. De vågar aldrig riktigt säga vad de tycker om dem eller vad de tycker att de behöver förbättra. De är helt enkelt fast i normerna och i vad andra människor tycker, så de vågar aldrig stiga fram och säga något. Därmed slutar det i att staten får en massa pengar, men vi får bara skit tillbaka. Men trots hur mycket jag gillade skiss 4, valde jag tillslut att inte göra den. Anledningen till det var främst att jag gillade utseendet på skiss 1 mer än skiss 4. Jag gillar de starka färgerna och hur enkel, men ändå konkret bilden är. Därmed valde jag att göra skiss 1.
0 notes
Tumblr media Tumblr media
Modernism och postmodernism - Stjärnenatt
Målningen Stjärnenatt är gjord av den kända Vincent van Gogh och var målad i juni år 1889.
Verket tillhör konstriktningen expressionism.
Typiskt för konststilen är att använda starka färger och uttryck, där man visar mycket känslor och målar med vågiga penseldrag.
Budskapet med det här verket är svårt att förstå. Det är ingen tydlig bild eller förklaring som gör att man genast fattar budskapet. Men sättet de förstorade stjärnorna och månen lyser ner på byn, säger något till mig. Van Gogh var mentalt sjuk och han bodde på nerv hemmet i sydfranska Saint-Rémy-de-Provence när han gjorde denna målning. Målningen är en avbild av utsikten från hans fönster och jag kan inte sluta undra vad han tänkte på när han målade av det mörka landskapet. De blå färgerna i målningen ser nästan sorgliga ut. Men sen tränger ljuset från stjärnorna och månen igenom och lyser upp allt. Det får mig att tänka att det kanske inte var sorg han kände när han gjorde målningen, utan hopp. Kanske var det hans budskap. Alltså att det alltid finns någon där ute som kan lysa upp våra liv och ge oss glädje.
Jämförelser
Verket jag tänker jämföra Stjärnenatt med är ingen annan än Skriet av Edvard Munch. Precis som målning av Van Gogh, tillhör detta verk konstriktningen expressionism. En av de största anledningarna till att jag valde att jämföra Stjärnenatt med just Skriet, var just av den anledning att Munch också var mentalt sjuk och hans känslor kommer fram genom hans konst, precis som hur Van Gogh’s konst gör. Dessutom tillhör Skriet också konstriktningen expressionism, vilket gör det mycket lättare att jämföra verken. Skriet är en målning som var inspirerad av naturen och av solnedgången. Det som ledde till skapandet av målningen hände i augusti 1883, efter ett våldsamt vulkan utbrott. När Munch var ute och gick med sina två vänner och himlen plötsligt blev röd, stannade Munch och kände som om ett skrik skar genom naturen. I motsats till de mörka färgerna som använts för att alstra natthimlen i Stjärnenatt, har Munch använt de mörka färgerna för att lyfta fram det orangea i himlen. Båda målningarna inspirerades också av verkliga, personliga erfarenheter som konstnärerna varit med om och det är det som får dem att kännas så verkliga. En skillnad på de två målningarna är att Stjärnenatt gjordes med olja på en duk, medan Skriet gjordes i fyra olika versioner. Dessutom använder Skriet orangea färger i himlen och i molnen, medan Stjärnenatt istället har en himmel som består av färger i blått, gult, grönt och vitt.
0 notes
Lagar och konst - blogguppgift
Har du begått några brott mot upphovsrätten gällande ditt konstverk? Varför/
varför inte? Har du exempelvis använt musik, filmklipp, typsnitt etc. som du inte har
tillåtelse från upphovsmannen att använda i ditt konstverk?
Mitt konstverk var bara inspirerat av Banksy’s, jag härmade honom inte. Allt jag gjorde, till och med meningen med verket, hade jag hittat på. Jag tror därför inte att jag har begått något brott när det gäller mitt konstverk.  
Skulle ditt verk kunna fällas för plagiat? Varför/ varför inte?
Är ditt verk väldigt likt originalet på något sätt eller likt något annan konstverk du
känner till?
Mitt konstverk var som sagt helt påhittat, den liknade inte alls något som Banksy hade gjort. Visserligen hade mitt konstverk ungefär samma stil, men mitt verk var något fysiskt medan Banksy hade gjort sina konstverk med graffiti. Inget annat konstverk jag känner till likar mitt konstverk heller. Jag har sett andra robotar som är gjorda från skulpturlera, men deras robotar såg inte alls ut som mina. När jag ritade min skiss, tittade jag inte på andras konstverk, utan jag funderade mer på känslan Banksy’s konstverk hade och det var det jag använde. Det finns ingen lag som säger att ett konstverk inte får ha samma känsla som ett annat konstverk, så jag kan säga med säkerhet att jag inte har begått ett brott.
Gällande andra saker du publicerat på din blogg under hösten, har du begått
några brott mot upphovsrätten då? Har du exempelvis lagt upp bilder eller
filmklipp du inte har tillåtelse från upphovsmannen att använda?
Alla foton och konstverk på min blogg hade jag gjort själv och de foton jag inte hade tagit, hade jag fått tagit med tillstånd från min lärare. Det enda jag är osäker på är fotot på en Skoda reklam som jag hade gjort om. Jag hade lagt upp bilden på både originalet och min version. Fotot hade min lärare gett mig, men jag hade inte bett om tillstånd från den som tog fotot och jag är osäker på om hon hade gjort det. Om hon inte hade gjort det, har jag begått ett brott mot upphovsrätten. Man får inte ändra någon annans verk utan tillstånd och det har jag inte bett om. Det finns undantag, om verket har creative commons, men jag vet inte om fotot jag använde, hade det. Man får använda ett verk för enskilt bruk, men jag la upp det på tumblr, så jag hade inte sagt att det var endas för enskilt bruk längre.
0 notes
Tumblr media
Utställning - inspiration konstnär
Arbetsprocessen och din roll i gruppen
a) Beskriv kort ert arbete i utställningsgruppen.
Jag var i design gruppen. Vi hade som uppgift att välja ett tema till utställningen, göra en inköpslista, välja dekor, göra en planritning över rummet och räkna hur många skärmar och utskrifter vi behöver till utställningen. När vi väl valt tema, delade vi in oss i två grupper. Min grupp gjorde inköpslistan, valde dekor och gjorde även en spellista. Den andra gruppen gjorde planritningen över rummet och räknade hur många skärmar och utskrifter vi skulle behöva. När det gällde dekoren, köpte vi lite, men vi gjorde även en hel del själv.
b) Ge 2-3 exempel på saker som du tog tag i för att bidra till gruppens arbete och en riktigt
lyckad och trevlig utställning.
Jag hann inte göra lika mycket som de andra pga problem med mitt verk, men jag gjorde så mycket jag hann. Jag hjälpte bl.a med att göra dekoren, sudda tavlan och hjälpa andra att hitta saker.
c) Ge ett exempel på något som fungerade mindre bra. Hur hade du kunnat lösa det?
När jag åkte till skolan gick handen på mitt verk av. Det var i början inte ett så stort problem, eftersom jag bara behövde limma ihop det, men mer problem uppstod. Jag hade tappat bort nyckeln till mitt skåp, så jag var tvungen att be vaktmästaren att bryta upp den. När jag väl hade limmat ihop handen på roboten och gick iväg för att lämna tillbaka limmet, hade någon haft ner mitt verk och gjort sönder det. Då var jag tvungen att laga den igen. Limmet jag hade använt förut fungerade inte så jättebra, så jag var tvungen att hitta ett annat. Sedan var jag tvungen att limma ihop alla delar på robotarna, vilket tog väldigt länge. I slutändan hann jag inte hjälpa gruppen lika mycket som jag hade velat.
2. Alternativa lösningar
a) Ge exempel på vilka olika idéer ni hade och motivera varför ni valde den ni valde.
Jag minns ärligt talat inte vilka andra ideér vi hade. Jag tror vi kom på ideérna rätt snabbt och sedan blev det bara så. Vi valde att ha sommar som tema, därför att det verkade roligt och temat var enkelt att följa. Det hade tagit för lång tid att vela på andra teman, så till slut blev det helt enkelt det.
b) Beskriv och ge exempel på ändringar ni gjorde under arbetets gång.
Det blev inte så många ändringar så vitt jag vet. Det ända var att vi hade tänkt köpa all dekor, men det slutade med att vi gjorde det mesta istället.
3. Kommunikation: Mötet med publiken
a) Hur fungerade era verk i utställningen i mötet med publiken? Kom dina tankar med verket fram
till publiken?
Jag fick en del komplimanger av dem jag kände, men jag frågade ingen annan. De som sa något sa mest att det var ett väldigt fint verk och när de sedan läste beskrivningen, gav de mig ännu mer komplimanger, så de verkade gilla den.
b) Finns det något du/vi hade kunnat utveckla där?
Jag pratade med några från publiken, men jag nämnde inte mitt verk. Jag tyckte att jag pratade rätt mycket med dem om de andra verken, men jag visste inte att jag behövde prata om mitt verk, så det borde jag kanske ha gjort.
4. Kollektiv skapandeprocess
Hur fungerade ditt verk i utställningen som helhet?
a) Ge 2 exempel på vad du tycker fungerade bra med att visa klassens arbeten tillsammans.
Jag var den enda personen som hade gjort ett fysiskt objekt i klassen, så mitt verk stack verkligen ut. Det kanske var bra, för då blev det inte bara en i mängden, men det blev lite pinsamt för mig (på ett bra sätt). Det som funkade bra, var väl att alla verk satt på väldigt bra platser, så det gjorde det lätt att se på alla verk och det blev inte så förvirrande, som det ibland kan bli. Det var dessutom bra att alla verk var olika. Även om de allra flesta i klassen hade gjort verken digitalt, var de alla olika från varandra och stack ut på sitt eget sätt.
b) Ge exempel på vad som hade kunnat ändras i utställningen för att få ett ännu bättre möte
med publiken.
Jag tror att värdarna var lite förvirrade över vad de skulle säga och göra. De flesta som kom ville (så vitt jag vet) egentligen inte ha så mycket hjälp. Man hade kanske kunnat organisera mötet mellan värdarna och dem som kom bättre.
1 note · View note
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Skisser
Det här är mina skisser. Dom är gjorda efter min inspirationskälla, Banksy. Jag ville skapa något som inte kändes allt för seriöst och som inte hade allt för mycket färg, utan istället bara små inslag av färg. I min uppfattning är Banksy’s konst simpel och hans budskap är konkreta. Jag ville göra något liknande, men med min egen stil. Utav mina skisser, blev jag mest nöjd med min första skiss (den högst upp). Den präglar en målande robot som står på en annan, mindre robot. Jag tänkte göra robotarna i skulptur lera och låta dom stå på en ställning i kartong. Jag ville visa att även om många verkar snälla och renhjärtade på utsidan, är det inte alltid så det är. Ofta behöver man slå ner andra för att bli framgångsrik, något många inte inser eller ignorerar. Från skillnad från mina andra skisser, har den här mer detaljer och ett riktigt budskap. Jag funderade på att ta min tredje skiss, den med en svart figur som kommer ut ur ett svart hål och med droppar av färg runt omkring. Jag gillade den eftersom kontrasten mellan färgerna och formerna var annorlunda och den speglade dessutom min egen stil och vad jag tycker om att titta på. Men från skillnad från den första skissen, hade den inget riktigt budskap, vilket jag tycker är en stor del av vad Banksy’s konst handlar om.
0 notes
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
På denna lektion hade vi en uppgift där man skulle teckna utifrån vissa uppgifter. Den första uppgiften bestod av rita med bara raka sträck. Jag valde att rita av en bokhylla med böcker i därför att jag såg att både böckerna och bokhyllan bestod av mestadels raka streck och passade därför bra till uppgiften. Jag tyckte att det jag ritade blev ganska bra, även om strecken inte blev spikraka, eftersom jag inte hade en linjal. På den andra uppgiften skulle man bara rita med geometriska former och jag valde att rita av ett eluttag. Jag blev inte lika nöjd med resultat som med den första uppgiften, eftersom jag hade lite problem med att rita dom runda cirklarna, vilket är mycket svårare än det verkar. På den tredje uppgiften skulle man rita av en skugga. Eftersom mitt sudd låg precis framför mig, valde jag att rita av dess skugga. Ärligt talat tyckte jag att själva suddet blev bättre än skuggan, men jag var ändå ganska nöjd med resultatet. Sist men inte minst, skulle man rita av något utan att lyfta pennan. Jag ville inte rita av mitt sudd igen, så istället valde jag att rita av det som låg bredvid mitt sudd, mitt pennskrin. Jag har faktiskt aldrig ritat ett pennskrin förut, men ändå kan jag säga att det var det fulaste pennskrinet jag någonsin sett eller ritat. I helhet tyckte jag att dom här uppgifterna var intressanta och det var roligt att prova på något nytt, även om jag inte direkt kände att jag lärde mig något nytt av dom.
0 notes
Tumblr media
Hjärtats djup
Jag valde att döpa denna underbara land art till Hjärtats djup. Vi ville få fram en land art som inte såg särskilt naturlig ut, utan istället ville vi bygga fram ett mönster av saker vi hittade i naturen. Vi ville att när man tittar på den här land arten, skulle man stanna upp och börja fundera på vad man såg och känna att nu är det höst. För att få fram det här mönstret, började vi först med att plocka en massa ekollon vi hittade på marken. När vi väl hade plockat en massa ekollon, kände vi att vi behövde något mer för att kunna göra ett mönster. Därför tittade vi runt oss och funderade på vad det finns för mer vanliga saker i höst. Som tur är fanns det massvis med löv omkring oss, så vi började även plocka ihop dom. Sen började vi på mönstret. Vi la först löven på varandra, för att skapa någon slags grundform som vi kunde utgå från. Sen la vi ett ekollon på varje blad av löven längst ut på mönstret, så att det blev en cirkeln. När vi tittade på den sen, kände vi att det saknades lite färg, så vi tog tag i två löv i en annan färg och la dom i mitten av högen av löv. När vi tittade på den igen kände vi oss fortfarande inte nöjda, så vi tog fyra blåa bär vi hittade på marken av en buske och la dom i mitten av löven. Därefter kände vi oss klara och avslutade därför med att fota land arten. Det jag gillade mest med våran land art var att den bestod av flera olika färger och former, vilket jag tyckte gjorde våran land art så mycket mer intressant. Dessutom tyckte jag att när den var klar, liknande formen ett hjärta och det bidrog till att den fick en känsla av romantik, vilket i sin tur gjorde att land arten fick en mening. Det jag såg när jag tittade på vår land art var djupet av ett hjärta, med dom blåa bären och dom gulröda löven som kärna. Därmed blev alltså namnet av land arten, Hjärtats djup, för att man skulle kunna förstå vad jag såg i vårt land art.
0 notes
Tumblr media Tumblr media
Bilden är en mediebild och den är gjord som en reklam. Den vill troligen förmedla att man borde packa sina väskor och åka vart man vill med sin nya skoda, för att den är så himla bra och det finns ingenstans den inte kan åka. Tyvärr är verkligheten bara bilköer och radio. Men trots hur overkligt just det budskapet verkar, kan det ändå vara ett effektivt sätt att få oss att köpa deras bil. Mestadels för att människor gillar tanken på fantasi och frihet och det lämnar dessutom ett intryck. Även om det overkligt, så är budskapet så vakt att de hade inte haft någon direkt koppling till verkligheten och det lockar människor till att köpa bilen. Men det budskapet är bara min tolkning, så klart finns det även andra tolkningar på budskapet på bilden. Det hade till exempel, även kunnat tolkas som att skodan symboliserar frihet och lugn och att skodan är en bil man kan slappna av med och sluta tänka på annat, mest för att själva bilden har en stillsam atmosfär. Men vad det än symboliserar spelar egentligen inte så jättestor roll, för alla kan tolka bilden olika. Det enda dom som ser bilden behöver veta, är att det är en skoda reklam.
Vi ville göra om bilden till en annan reklam och vi valde att göra det till en resereklam. Det valde vi därför att vi trodde som sagt att bilden vill att man ska packa sina väskor och åka vart man vill med sin nya skoda. Därför tänkte vi att om vi ändrade bilden till att man kan åka vart man vill med ett flygplan, så hade vi ändå fått samma budskap och känsla, men en annan reklam. För att uppnå känslan av en resereklam, tog vi bort skoda logon och ändrade en egen väg till tid att resa. Jag tycker iallafall att det funkar bra att göra så, för när jag tittade på bilden sen, så var min första tanke att det var en resereklam. Sen när vi redovisade våran ändrade bild inför klassen, insåg vi att det hade varit bra om vi även la till en ny logo, för då hade det nya budskapet varit ännu tydligare.
0 notes
Tumblr media Tumblr media
Det översta verket är en målning av gips, som heter figure humaine och är gjord av Max Ernst, 1931. Verket består av olja, gips och trä. Den är gjord genom att lägga gips på trä, som sedan målats. På så sätt blir ytan ojämn och får mer struktur.
Det som gör verket intressant är den annorlunda målningen tillsammans med texturen på verket. Det får målningen att komma till liv och bli mer spännande att titta på. Själva målningen är också extra intressant, för det är något som man aldrig sätt förut, men man kan fortfarande se delar av saker man känner igen, som t.ex människobenen. Något som inte tilltalar mig däremot, är färgerna på verket. Personligen hade jag haft mer starka färger så att det hade stuckit ut mer, för just nu är färgerna väldigt tama och lite tråkiga. 
Jag tror att konstnärens avsikt var att försöka få fram det undermedvetna, det man vanligtvis inte tänker på. Han ville kanske göra en varelse som var en blandning av en människa, djur och planta. Alla levande saker blev till en varelse. Han ville kanske även få publiken att fundera över vad dom tror verket är för något och vad det har för innebörd. I jämförelse är en målning med mona lisa med mustasch, också en målning som väcker tankar, men den var troligen mer för humor än något annat. Båda målningarna leker även med hur dom är målade och strävar efter att se annorlunda ut. Skillnaden mellan verken är att målningen av Mona lisa med mustasch är mer realistisk och simpel, medan figure humaine är väldigt orealistisk och har mer textur. För att utveckla det, kan man säga att målningen med Mona lisa är redan en färdig målning någon har målat, men som någon senare har lagt till en mustasch på. Den fokuserar bara på hur bra den är målat och humorn från mustaschen. Figure humaine, fokuserar istället mer på strukturer och enkelhet. Den har inte mycket olika färger och detaljer, utan den fokuserar mer på själva formen och avsikten av målningen.
1 note · View note