Tumgik
dogruokuma · 6 years
Text
MEHMET AKİF, HOCALARA ŞİDDETLİ HÜCUM EDERDİ
"Bu vaziyet maskaralık değil de nedir? Gazali’nin haykırmasına niçin kulak verilmedi?"
"Hocalara da şiddetli hücumlarda bulunurdu. Bir gün biz de konuşurken söz hocalara intikal etti. Keskin hücumlara başladı. Birçok yerde haklı idi. Müfrit noktaları biraz tadil etmek istedim. Münakaşa uzadı. En son bana dedi ki: 'Hoca, İhya-u Ulum’un var mı?' 'Var' dedim. Birinci cildini istedi. Kudretli bir müdafa’a silahına sarılacağını anlamakta gecikmedim. İlim bahsini açtı, lazım gelen yerlerini okudu.
Dedi ki: 'Hayat-ı beşere ait ilimleri, mesela tıp ilmini öğrenmek farz-ı kifaye mi?'
'Evet' dedim.
'Bunun istinad ettiği ilimler de farz-ı kifaye olur mu?'
'Cemiyet hayatına ait ilimler, fenler, mesela en basiti lüks olmayan mensücat (tekstil) imalini öğrenmek ve dokumak farz-ı kifaye mi?'
'Evet öyle olması lazım. Gazali öyle söylüyor.'
'Ya müdafa’a vesaiti? Mesela balistik ilmi ve bu ilmin istinad ettiği (dayandığı) yüksek riyazi, fizik, kimya, makine ilimleri farz-ı kifaye mi?'
'Evet.'
'Senin mesleğin olan hey’et ilmine (astronomi) istinad ettiği ilimlerle beraber farz-ı kifaye demez misin?'
'Evet derim.'
'Ey, farz-ı kifayenin hükmü ise ihtiyaç mevcut olduğu takdirde farziyyetin herkese şamil olması değil mi?'
'Öyle.'
'Peki, din ilimlerinin zaruri olan hacet miktarından ilerisi, yani din alimi olmak da farz-ı kifaye değil mi?'
'Evet öyle.'
'Öyle ise, yüzlerce din alimine karşı memleketin bir hekimi yok iken, din alimi olmanın farz-ı kifayeliği kalmadığı, fakat bir tabib yetiştirmenin farz-ı ayın olduğu zamanlarda, niçin medrese farzın ifasına koşmamıştır? Acaba bu ulema sınıfı, bu gibi dini emirlere kulak assalardı, başımıza bu haller gelir miydi? Müslümanlık bu za’fa uğrar mıydı? Bu vaziyet maskaralık değil de nedir? Gazali’nin haykırmasına niçin kulak verilmedi?'
'Doğru' dedim, sustum. Çünkü yerden göğe kadar haklı idi."
Fatin Gökmen
3 notes · View notes
dogruokuma · 6 years
Text
"Araştırma yapıldığı zaman ancak bilgi artırılabilir; bilgi artırıldığında ancak istek samimi olabilir; istek samimi olduğunda ancak akıl ıslah edilebilir; akıl ıslah edildiğinde ancak özel yaşam iyileştirilebilir; özel yaşam iyileştirildiğinde ancak aile yapısı düzeltilebilir. Aile yapısı düzeltildiğinde ancak devlet düzen içinde yönetilebilir."
Konfüçyüs
1 note · View note
dogruokuma · 6 years
Text
"Sıradan insanlar sadece zamanlarını nasıl harcayacaklarını düşünürler; herhangi bir yeteneğe sahip insan zamanını nasıl kullanacağıyla meşgul olur. Sınırlı akla sahip insanların can sıkıntısına meyyal olmalarının nedeni akıllarını iradenin sevk edici gücünü harekete geçirmekten başka bir şey için kullanmamalarıdır:"
Arthur Schopenhauer
1 note · View note
dogruokuma · 6 years
Text
"Türk kimliği ve şuuru; tarih kitabı okutarak, tarihi piyes seyrederek, tarihi film çekerek veya şiirle, müzikle oluşmuş değildir. Doğrudan doğruya kan, ateş ve kavga ile oluşmuştur. Bu nedenle Türk kimliğine sahip olan adam, Xenophobia (yabancı düşmanı) olmuştur; ister kabul edin ister etmeyin ama bu böyledir. Xenophobia böyle dramatik bir tarihin sonucudur."
İlber Ortaylı
2 notes · View notes
dogruokuma · 6 years
Text
"Duygularımızla düşüncelerimizi, ayrıca belirli bir anda hissettiklerimizle yaşadıklarımızı denetleyebilirsek, yani duygularımıza hakim olursak, yaşamımızın kontrolünü ele geçirmiş, kaderimize yön vermiş oluruz."
Stefano E. D'Anna
Stefano E. D'Anna
7 notes · View notes