Tumgik
helloworkworkwork · 4 years
Text
Hisarcılar: geleneğe yaslanma eğilimi
İlk defa bir topluluk kendini 17 yıl sonra tanıttı. Bir radyo programından tanıttı. Halk edebiyatıyla divanı harmanladılar. Yani hem hece hem aruz kullandılar. Mehmet Çınarlı, İlhan Geçer, Mustafa  Necati Karaer, Yavuz Bülent Bakiler. İLHAN GEÇER: kurucu şiirleri: Büyüyen Eller, Yeşil Çağ, Hüzzam Beste MEHMET ÇINARLI: Güneş Rengi Kadehlerle, Gerçek Hayali Aştı MUSTAFA NECATİ KARAER: Ses Mimarlarımızdan Şiirler, Güvercin Uçurtmak YAVUZ BÜLENT BAKİLER: Yalnızlık, Duvak, Seninle, Harman
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Garip dışında yeniliği sürdüren bağımsız şairler:
EVLER ŞAİRİ: BEHÇET NECATİGİL şiirleri: Kapalı Çarşı, Çevre, Evler, Dar Çağ, Divançe, Zebra, Eski Toprak Radyo yayınları: Yıldızlara Bakmak, Gece Aşevi, Üç Turunçlar Denemesi: Bile yazdı CAHİT KÜLEBİ: KARACAOĞLANIN BACANAĞI ŞİİR: Adamın Biri, Türk Mavisi, Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda DESTAN ŞAİRİ: FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA: ŞİİR: Havaya Çizilen Dünya, Çocuk Ve Allah Destan: Çakırın Destanı, Üç Şehitler Destanı, İstiklal Savaşımız, İstanbul Fetih Destanı, Sivaslı Karınca, Hiroşima Çanakkale Destanı, Asu SABAHATTİN KUDRET AKSAL:  Şiir:Şarkılı Kahve Hikaye: Gazoz Ağacı NECATİ CUMALI: ege, urla şiir: Kızılçullu Yolu, Harbe Gidenin Şarkıları, Mayıs Ayı Notları, İmbatla Gelen, Bozkırda Bir Atlı, Başaklar Gebe, Kısmete Kapalı Gençlik. Hikaye: Dila Hanım, Susuz Yaz, Aylı Bıçak, Yakubun Koyunları  Not: Susuz Yaz hem bir hikayedir, hem tiyatroya uyarlandı hem de sinemaya uyarlandı.  Roman: Tütün Zamanı, Acı Tütün, Aşk da Gezer, Viran Dağlar, Yağmurlar ve Topraklar. Tiyatro: Susuz yaz, Boş Beşik, Nalınlar, Derya Gülü SALAH BİRSEL: mizahi şiir ve öğretici metinler (deneme, günlük) şiir: Hacivatın karısı, Kikirikname, Haydar Haydar, Ases ÖZDEMİR ASAF: Özlücülük akımının temsilcisi. Türk edebiyatında özlü sözlerin şairi. özdeyiş şairi. şiir: Dünya Kaçtı Gözüme, Yalnızlık Paylaşılmaz, Sen Sen Sen, Çiçek Senfonisi. Özdeyiş: Yuvarlağın Köşeleri
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Maviciler 1952-56
Garip Akımı’na karşıdır. Atilla İlhan, Ahmet Oktay, Orhan Duru Ferit Edgü mavicilerdendir.  Atilla ilhan Garipçilere Bobstil demiştir. Ahmet Oktay, Orhan Veli’yi eksik bir şair olarak nitelemiştir. Maviciler başta bireyseldi. Atilla ilhanın gruba dahil olmasıyla toplumsallaştılar. ATİLLA İLHAN: Mavi dergisinde Garipçileri eleştirdi. İmla uygulamadı, büyük harf kullanmadı. Kesme işareti kullandı. Cebberoğlu Mehemmed şiiriyle Türkiye’de okuyamaz kararı alındı ve Ali Kaptanoğlu takma adıyla şiirlerine devam etti. Şiir- Duvar, Sisler Bulvarı, Yağmur Kaçağı Ben sana mecburum, Bela çiçeği, Elde var hüzün, Ayrılık Sevdaya  Dahil, Yasak sevişmek Roman- Sokaktaki Adam, Zenciler Birbirine Benzemez, Bıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Dersaadette Sabah Ezanları, Haco Hanım Vay, Fena Halde Leman Gezi Yazısı: Abbas Yolcu AHMET OKTAY: şiirleri: Dr Kaligari’nin Dönüşü, Yol Üstünde Semender, Gözüm Seğirdi Vakitten, Gölgeleri Kullanmak
2 notes · View notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Seci (İç kafiye)
Düzyazıdaki kafiyedir.  "İlâhi, kabul senden, ret senden; şifa senden, dert senden. İlâhi, iman verdin, daim eyle; ihsan verdin, kaim eyle
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Hüsni Talil:
Asıl nedene değil, güzel bir nedene bağlamak. "Güzel şeyler düşünelim diye  Yemyeşil oluvermiş ağaçlar" Cinas: yazılımları aynı anlamları farklı. Bülbül eyler güle naz Ağlayan çok gülen az.
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Tecrid
Soyutlama. Şairin sanki başkasına seslenir gibi kendisine seslenmesi.  Terdid: Şaşırtma sanatı Başın mı ağrıyor, bir çeyreğe iki aspirin. Verem mi oldun? Üzülme, onun da çaresi var ölür gidersin.  Tevriye: Yakın anlam, uzak anlam. Kinayeden farkı burada mecaz yok. Ulusun, korkma, nasıl böyle bir imanı boğar?
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Tecahülü Arif (Bilmezden Gelme)
"Şakaklarıma kar mı yağdı ne var Benim mi Allah'ım bu çizgili yüz? " "Su insanı boğar, ateş yakarmış Her doğan günün bir dert olduğunu İnsan bu yaşa gelince anlarmış."
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Rücu
Geriye dönüştür. ‘’Değil değil, yok’’ gibi kelimeleri yakala.
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Tenasüp (uygunluk)
Aramazdık gece mehtâbı yüzün parlarken Bir uzak yıldıza benzerdi güneş sen varken (F. Nafiz Çamlıbel)
Bu dizelerdeki "mehtâb (=ay aydınlığı)'', "yıldız'' ve "güneş'' birbirleriyle ilişkili sözcükler oldukları için bu üç sözcüğün bir arada kullanılmasıyla beyitte bir tenasüp meydana gelmiştir.; Tenasübün alt alta bulunduğu dizelerde Lef ü Neşr vardır. Sakın bir söz söyleme, yüzüme bakma sakın Sesini duyan olur, sana göz koyan olur.
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Tariz (İğneleme)
Anlamda tersini kast etmek.  Benim oğlum çok cesurdur canım, horozdan korktuğuna bakmayın.
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Kinaye
1- Gerçek anlam 2-Mecaz anlam   İki anlam da doğru olabilir ama biz mecaz anlamı kast ediyoruz.  Arkadaşın dayısı güçlüdür, halleder ;) Karşısında ağzımı açamadım ki. 
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Mecazımürsel (Ad Aktarması)
Bir sözcüğü benzetme amacı gütmeden başka bir sözcüğün yerine kullanmaktır.  a) İç Dış İlişkisi: Çaydanlık kaynadı.  Soba yanıyor.  Ayaklarını çıkar. Burnum aktı. b)Sanatçı- Eser İlişkisi: Reşat Nuri’yi okudum. Ben Mozart’ı dinledim.  c)Yer - o yerde yaşayanlar ilişkisi: Evden izin almam lazım. Okul bana tepki gösterdi.  Gs gol atınca stadyum ayaklandı.  d) Neden-sonuç ilişkisi: Gökten bereket yağdı.  F16lar gökten ölüm yağdırdılar. e)Parça- bütün ilişkisi: Galatasaray’a iyi bir sol ayak gerekli. (futbolcu)
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Teşhis: Kişileştirme İntak: Konuşturma
Ceketim bana yanıma sokul dedi. İntak. İntak varsa kişileştirme de vardır.  Her intağın olduğu yerde teşhis vardır. Teşhisin olduğu yerde de mutlaka kapalı istiare vardır. 
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
İstiare (Eğretileme)
Teşbihin iki ana ögesinden (benzeyen, benzetilen) yalnız birini kullanırsak istiare yapmış oluruz.  Açık İstiare: Kendisine benzetilen kullanılacak. Kapalı İstiare: Benzeyen kullanılacak. Örnekler: Akıyor nur gördüğüm dereden. ‘’nur’’ kendisine benzetilendir (nur gibi su) bu sebeple açık istiare. Uçtukça o hayali-yar gözden (hayali yar, kuşa benzemiştir.) kapalı istiare.
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Edebi Sanatlar
Teşbih: Benzetmedir. Benzetmenin 4 ögesi vardır. Benzeyen, kendisine benzetilen: 2 ana ögedir. benzetme edatı: gibi, sanki, tıpkı.. Benzetme yönü Örnek: Dağlar bir ana gibi şefkatle sarıldı.  Benzeyen: dağlar  Benzetilen: bir ana Benzetme edatı: gibi Benzetme yönü: şefkatle sarılmak.  Bu örnekteki gibi, 4 öge de mevcutsa tam teşbihtir. Teşbihi Beliğ (Güzel benzetme): Sadece kendisine benzetilen ve benzeyenin bulunduğu cümlelerdir.  Örnek: Türk askeri aslandır. Benzeyen: Türk askeri benzetilen: aslan Aşk ateşi, inci diş de güzel benzetmeye örnektir.
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Cahit Zarifoğlu
Necip Fazıl ve 2.Yeni etkisi görülüyor. Kapalı anlatım, islami motifler. Şiirleri: İşaret Çocukları, Menziller, Korku Ve yakarış, yedi güzel adam Roman: Savaş Ritimleri, Anne Hikaye: Yürek Dede İle Padişah, kuşların dili, ins Dergi: Mavera, hamle, acı
0 notes
helloworkworkwork · 4 years
Text
Mistik Metafizik şiir
İslami geleneğin önemli şairlerinden Mehmet Akif Ersoy’un öncüsü olduğu bu çizgide Necip Fazıl Kısakürek ve ardından Sezai Karakoç kendilerine özgü şiir anlayışlarıyla sonraki kuşakları etkilemişlerdir.  Asaf Halet Çelebi, İsmet Özel, Maveracılar (Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Mehmet Akif İnan) Bekir Sıtkı Erdoğan, Hilmi Yavuz, Hüseyin Atlansoy gibi isimler bu çizgide devam etmiştir.  Adil Erdem Bayazıt: Ara dönem şairi kabul edilen bu adam fikir açısından Sezai Karakoç’tan etkilenmiş, İslami duyarlıklı şiirler yazmıştır.  Şiirleri: Sebep Ey, Risaleler, İpek Yolunda Afganistan’a... Cahit Zarifoğlu: Şiirlerini serbest tarzda yazıp anlatımda kapalılığı savunmuştur.  Eserleri: İşaret Çocukları, Yürek dede ile Padişah, Yedi Güzel Adam, Korku Ve Yakarış, Menziller.. Hilmi Yavuz: Asıl ününü Bedrettin Üzerine Şiirler adlı kitabında yakalamıştır. Eserleri: Hüzün Ki En Çok Yakışandır Bize, Doğu Şiirleri, Çöl Şiirleri, Söylen Şiirleri
2 notes · View notes