Tumgik
robbertadrianusveen · 17 hours
Text
Het anti-Judaïsme van Mattheüs als intern Joods conflict
Het Mattheaanse anti-Judaïsme kent verscheidene beperkingen. In zoverre de anti-Joodse polemiek een redactioneel karakter heeft, lijkt het geen intrinsiek element te zijn van de initiële fase van het christendom. Het heeft eerder de vorm van een dispuut, relevant voor een beperkt aantal christenen op een specifieke tijd en plaats. Belangrijker nog, de polemiek is beperkt qua deelnemers: uit de…
View On WordPress
0 notes
Text
Het anti-Joodse karakter van Mattheus
Is het evangelie van Mattheus eigenlijk (theologisch) anti-judaïstisch? En legt het daarmee een bodem voor het latere (sociale) anti-semitisme? Het Evangelie van Matteüs is wel doordrongen van een polemiek die gericht is tegen tenminste enkele aspecten van het Joodse leven en denken. Deze polemiek duikt op in Mattheüs 2:16, 22, waar wordt verklaard dat verschillende heersers van het Joodse volk…
View On WordPress
0 notes
Text
Wedergeboorte en Torah
In de moderne theologie van de reformatie gaat Gods handelen vooraf aan de menselijke verantwoordelijkheid. Mensen kunnen enkel gehoorzamen aan Gods geboden als Hij eerst nieuw leven schenkt. Possibilisme noem ik dat omdat God het “mogelijk”, (Engels: possible) maakt. Dit lijkt een Nieuwtestamentische leer, maar is feitelijk ook Oudtestamentisch. In het Oude Testament vinden we de besnijdenis van…
View On WordPress
0 notes
Text
Navolging en en gebod - is een heteronome ethiek mogelijk?
In deze aflevering bespreek ik de vorm van de Protestantse ethiek in het algemeen en zet daar de Doopsgezinde ethiek tegenover. Maar wat is er gebeurd met die Doperse ethiek na de tijd van de Reformatie? Dit is een bespreking van de pp. 18 – 22 uit mijn boek “Vermaningen”, hoofdstuk 1: ” Ethiek in de Radicale Reformatie.”
View On WordPress
0 notes
Text
Ben ik mijn broeders hoeder? - Levinas over Genesis 4:9
Uit: Richard I. Sugarman, Levinas and the Torah, New York (2019), pp. 6-9. FACING RESONSABILITY – JE VERANTWOORDELIJKHEID ONDER OGEN ZIEN Emmanuel Levinas legt grote nadruk op de verantwoordelijkheid die ieder mens heeft voor de ander. Er is vrijwel geen limiet voor deze verantwoordelijkheid. Hij haalt vaak een uitdrukking van Dostojevski aan: “Iedereen is verantwoordelijk voor iedereen, en ik…
View On WordPress
0 notes
Text
Doopsgezinden en de Torah - over ethiek gesproken
Weergave en bespreking van een aantal pagina’s uit mijn boek “Vermaningen. Theologische opstellen over de ethiek van de gemeente” (Huizen, 2005). Het ethisch subjectivisme en de afwijzing van alle dogmatiek in het Doperdom lijken mij in strijd met de concrete band tussen de gemeente en de Torah zoals Jezus zelf die in Mattheus 5 heeft onderwezen.
View On WordPress
0 notes
Link
0 notes
robbertadrianusveen · 12 days
Text
Afgoderij in de Noachidische wetten - de afgeleide voorschriften
Op basis van wat we eerder besproken hebben over het algemene karakter van afgoderij en de kleine verschillen tussen het verbod daarop voor Joden en niet-Joden, kunnen we nu kijken naar de afgeleide aspecten hiervan. We kunnen dit doen door bij Maimonides te kijken naar de gedetailleerde voorschriften rondom afgoderij. Continue reading Afgoderij in de Noachidische wetten – de…
View On WordPress
0 notes
robbertadrianusveen · 12 days
Text
Maken en kussen - afgoderij in de Noachidische geboden
Het meest essentiële aspect van de Noachidische geboden is ongetwijfeld het verbod op afgodendienst. De kern van deze zeven universele wetten, of mitzvot, is het afwijzen van afgoderij. Wie een andere godheid eert dan de Schepper, ontkent het wezen van religie en daarmee de totaliteit van de zeven mitzvot van de zonen van Noach. Door jezelf te beschermen tegen afgodendienst en daar verre van te…
View On WordPress
0 notes
robbertadrianusveen · 13 days
Text
Lessen uit Genesis - gebaseerd op de geschriften van Lévinas
De houding van de Bijbelse Abraham biedt een nieuw model voor het menselijke zelf in het Westen. Abraham krijgt oorspronkelijk te horen dat hij “uit uw land, uit uw familie en uit het huis van uw vader moet gaan naar het land dat ik u wijzen zal” (Gen. 12:1). Abrahams vertrek eindigt niet, zoals de reis van Odysseus, met een terugkeer naar huis. Het is een reis met een open einde die hij samen…
View On WordPress
0 notes
robbertadrianusveen · 30 days
Text
Paulus’ oppositie tegen de gerechtigheid van de Torah?
Het omstreden vers vinden we in de brief aan de Romeinen. Rom. 3:21 “Nu is echter buiten de wet om gerechtigheid van God openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen.” Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen van de klassieke Protestantse interpretatie bij het analyseren van deze vers: 1. Context: Het boek Romeinen is een van de meest diepgaande theologische werken in het…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
robbertadrianusveen · 1 month
Text
De Verklaring van Balfour De periode van 1916 tot 1918 werd gekenmerkt door belangrijke gebeurtenissen in Jeruzalem en het bredere Midden-Oosten, waaronder de Balfour Verklaring en de Arabische Opstand. Hier vindt u een overzicht: Jeruzalem 1916-1918: In deze periode maakte Jeruzalem deel uit van het Ottomaanse Rijk, dat in de Eerste Wereldoorlog geallieerd was met Duitsland en…
View On WordPress
0 notes
robbertadrianusveen · 1 month
Text
Geschiedenis van het Arabisch-Israëlische conflict #1. 1916-1918 - de Verklaring van Balfour
De periode van 1916 tot 1918 werd gekenmerkt door belangrijke gebeurtenissen in Jeruzalem en het bredere Midden-Oosten, waaronder de Balfour Verklaring en de Arabische Opstand. Hier vindt u een overzicht: Continue reading Geschiedenis van het Arabisch-Israëlische conflict #1. 1916-1918 – de Verklaring van Balfour
View On WordPress
0 notes
robbertadrianusveen · 1 month
Text
Why Jews Do Not Believe in Jesus as the Messiah
youtube
View On WordPress
0 notes
robbertadrianusveen · 1 month
Text
Waar komt de titel "Zoon van God" vandaan?
We onderzoeken in deze podcast de betekenis van de uitdrukking ‘zoon van God’ zoals deze werd gebruikt ten tijde van Jezus’ verschijning. We kijken naar de Griekse en Joodse achtergronden waarin vergelijkbare termen werden gebruikt, zoals voor helden uit de Griekse mythologie en oosterse heersers, evenals de Joodse interpretaties waarin het verwees naar engelen, hemelse wezens, Israël als natie,…
View On WordPress
0 notes
robbertadrianusveen · 1 month
Text
Waarom geloven Joden niet in Jezus?
Dit zijn een paar van de redenen waarom het voor Joden onmogelijk is in Jezus te geloven. Verschillende interpretaties van Messiaanse profetieën: Joden en christenen interpreteren Messiaanse profetieën anders. Terwijl christenen Jezus zien als de vervulling van veel van deze profetieën, beschouwen Joden Jezus niet als voldoend aan de criteria die zijn vastgelegd in hun interpretatie van deze…
View On WordPress
0 notes
robbertadrianusveen · 1 month
Text
Moraliteit, schaamte en anders-zijn
De filosofie van Lévinas is sterk betrokken bij de concepten van metafysica, transcendentie en hun relatie met waarheid en rechtvaardigheid. Hij suggereert dat het traditionele streven naar waarheid via het intellect wordt uitgedaagd door het begrip rechtvaardigheid, dat voortkomt uit het discours en het ethisch onthaal van de “Ander”. Waarheid gaat niet alleen over het vastleggen van feiten,…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes