Tumgik
Text
Παρουσίαση βιβλίου Νίκου Σμυρναίου για το ολιγοπώλιο του διαδικτύου
Tumblr media
"Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου - Πώς οι Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft πήραν τον έλεγχο της ψηφιακής μας ζωής."
Ο Νίκος Σμυρναίος, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Advanced Media Institute, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου από τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις και το Advanced Media Institute, συζήτησε με τον Λευτέρη Κρέτσο, υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και των Γιώργο Πλειό, Πρόεδρο του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, με συντονίστρια τη  η Δρ. Κορίνα Πατέλη.
Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον Υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο που έκανε την έκδοση αυτού του βιβλίου πράξη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, στην Αίθουσα συνεδρίων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.
Tumblr media
0 notes
Text
Εκδήλωση - συζήτηση στο Υπουργείο ΨΗΠΤΕ για τον Εγγραμματισμό στα Μέσα
Tumblr media
Με αφ��ρμή την κυκλοφορία του συλλογικού τόμου με τίτλο «Εγγραμματισμός στα Μέσα -Media Literacy: σε αναζήτηση της έννοιας και της λειτουργίας της» το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και το Advanced Media Institute διοργάνωσε συζήτηση την Τρίτη 26 Μαρτίου, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. 
Η συζήτηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Παιδεία στα Μέσα.
O Λευτέρης Κρέτσος, Υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, ο Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, η Σοφία Ιορδανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ο δημοσιογράφος Τάκης Σαράντης συζήτησαν και ανέδειξαν πτυχές του εγγραμματισμού στα Μέσα, καθώς και τη σημασία και την αξία του να κατανοεί ο πολίτης σήμερα τη λειτουργία της.
Ο συλλογικός τόμος από τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις και το Advanced Media Institute ήρθε για να ικανοποιήσει την ουσιαστική ανάγκη της καλλιέργειας και ενίσχυσης της κριτικής ικανότητας του πολίτη μέσα από την εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει και την πολυετή διεπιστημονική έρευνα της Σοφίας Ιορδανίδου και των συνεργατών-μελών του ΑΜΙ στη διατομή της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας με τις Επιστήμες της Αγωγής. 
Tumblr media
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τόμος έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για τις σχολικές βιβλιοθήκες της. Σε αυτήν την επίπονη και εποικοδομητική διαδρομή οι συγγραφείς του τόμου που καταθέτουν μια εξόχως πρωτότυπη δουλειά μαζί με τη συγκεντρωμένη εμπειρία της (αλφαβητικά) είναι:
οι πανεπιστημιακοί, David Buckingham, Renee Hobbs & Amy Jensen, Paul Mihailidis, Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ, Μαίρη Κουτσελίνη, Αργύρης Κυρίδης και Τάο Παπαϊωάννου.
οι διδάσκοντες, στελέχη εκπαίδευσης, λειτουργοί των ΜΜΕ και της Εκπαίδευσης, Σοφία Ασλανίδου, Λήδα Τσενέ, Νικόλαος Γραίκος, Σταύρος Γρόσδος, Ειρήνη Ανδριοπούλου, Αντιγόνη Θεμιστοκλέους, Σοφία Νικολαΐδου, Κωνσταντίνος Δημολιός, Παρθένα Σιμοπούλου και Κατερίνα Χρυσανθοπούλου.
οι ερευνητές του Advanced Media Institute, Αντώνης Ζαρίντας και Βασίλης Πετράς και οι συν-επιμελήτριες του τόμου Σοφία Παπαδημητρίου και Λίνα Π. Βαλσαμίδου.
«Σε μια εποχή όπου η λειτουργία των Μέσων επικαθορίζει κατά πολύ τη συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα, όπου οι πληροφορίες και οι επεξεργασίες της παίρνουν όλο και πιο διαφοροποιημένη μορφή, ο αναγνώστης/θεατής/συμμετέχων στον ψηφιακό κόσμο χρειάζεται μια πιο συνειδητοποιημένη προσέγγιση για να επιλέγει ή να απορρίπτει, να ταξινομεί, να διακρίνει, να αξιολογεί, να ενσωματώνει στη δική του εμπειρία το υλικό των Μέσων. Όταν όλοι αναφέρονται (συχνά κατά το δοκούν…) σε fake news, όταν η ίδια η ιδιότητα του πολίτη κρίνεται από τη δυνατότητα διάκρισης στη χρήση των Μέσων, η προσέγγιση του εγγραμματισμού- και μάλιστα στα πλαίσια της εκπαίδευσης – προσλαμβάνει καθοριστική σημασία» (από το οπισθόφυλλο του τόμου).
0 notes
Text
Διάλεξη – Η δημοσιογραφία στο νέο οικονομικό μοντέλο: προκλήσεις, θέσεις και αντιθέσεις
Η εποχή των αλγόριθμων, οι αλλαγές της τεχνολογίας και η επίδρασή τους στη Δημοσιογραφία, περισσότερο από ποτέ, αναλύθηκαν από τη Σοφία Ιορδανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρο του Advanced Media Institute.
Tumblr media
Η κρίση που διέρχεται το μηντιακό τοπίο, η μετάβαση στο νέο επικοινωνιακό μοντέλο, η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου και η κρίση αξιοπιστίας ήταν εκ των βασικών σημείων της διάλεξης. Στην εισήγησή της η Σοφία Ιορδανίδου αναφέρθηκε περαιτέρω στην ανακατεύθυνση της παραγόμενης αξίας από τους μεγάλους του Διαδικτύου και στην ενίσχυση της αξιόπιστης δημοσιογραφίας. Ξεχωριστή μνεία πραγματοποιήθηκε στις 6+1 προτάσεις για τη Δημοσιογραφία, προϊόν του εποικοδομητικού διαλόγου και των διεργασιών των συνέδρων του Διεθνούς Συνεδρίου AMIRetreat2018 «Μέσα, Πόλις, Αγορά:–Δημοσιογραφία & Επικοινωνία στην Ψηφιακή εποχή».
Tumblr media
Ακολούθησε ευρύτατος διάλογος με το κοινό.
Η συζήτηση συνδιοργανώθηκε στις 6/2/2019 από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξης των τριών φορέων, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.
0 notes
Text
Στην Αβάνα το ΑΜΙ για την κρίση χρέους
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
Κορυφαίο γεγονός όχι μόνο για την Κούβα και τη Λατινική Αμερική αλλά και για την παγκόσμια κριτική σκέψη αποτέλεσε το Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο για την Ισορροπία στον Κόσμο που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα από τις 28 ως τις 31 Ιανουαρίου 2019, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας, της Ουνέσκο, του Πανεπιστημίου της Σαραγόσας και πολλών ακόμη οργανισμών. 
Tumblr media
Οι εργασίες του αποτέλεσαν ένα φεστιβάλ ιδεών που άγγιζε τα πιο διαφορετικά θέματα: από το ρόλο και τα σχέδια των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική μέχρι την κλιματική αλλαγή και τους εν εξελίξει εμπορικούς πολέμους. Παρόντες ήταν διανοούμενοι όπως ο Ιγκνάσιο Ραμονέ, ο βραζιλιάνος θεολόγος Φράι Μπέτο,  ο αργεντινός πολιτικός επιστήμονας Ατίλιο Μπορόν και πολλοί άλλοι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων και των θεματικών εργαστηρίων ήταν η σκέψη και η συμβολή του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, που με τα γραπτά του επηρέασε σημαντικά τα πιο διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα.
Σε αυτό το υψηλών απαιτήσεων πλαίσιο η ανακοίνωση του γράφοντα, για λογαριασμό του Advanced Media Institute και στο πλαίσιο του προγράμματος Debt Free, που αφορούσε την κρίση χρέους και προγραμματίστηκε από τους οργανωτές για την πρώτη μέρα των εργασιών, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αντιπροσώπων από τις πιο διαφορετικές χώρες του κόσμου. Ο λόγος είναι απλός: η κρίση χρέους αποτέλεσε για δεκάδες χώρες από τη Λατινική Αμερική και τον αναπτυσσόμενο κόσμο το σημείο τομής που ανέκοψε βίαια την ανάπτυξη τους τη δεκαετία του ’80 και τις βύθισε στη φτώχεια. Διαθέτουν επομένως μεγάλη πείρα. Τούτου δοθέντος η διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως και η επόμενη μέρα προκάλεσε συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
Η επιτυχία του συνεδρίου ήταν τέτοια ώστε οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ήδη το επόμενο συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Αβάνα σε δύο χρόνια, όταν όλα τα συνέδρια μέχρι τώρα διοργανώνονταν κάθε τριετία. Τίτλος του, «με όλους και για το καλό όλων»…
0 notes
Text
Μαθαίνοντας να διαβάζουμε τα Μέσα
Δεκέμβριος 2018
Tumblr media
Αναζητώντας την έννοια & τη λειτουργία του Media literacy
«Εγγραμματισμός στα Μέσα - Media Literacy: σε αναζήτηση της έννοιας και της λειτουργίας της»: νέος συλλογικός τόμος σε επιμέλεια της Σοφίας Ιορδανίδου, της Σοφίας Παπαδημητρίου και της Λίνας Βαλσαμίδου (Advanced Media Institute -ΑΜΙ)
 Ως επιστέγασμα της πολύχρονης διερεύνησης της δυναμικής της κριτικής προσέγγισης των Μέσων και της αξιοποίησής τους στη μάθηση, κυκλοφόρησε ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Εγγραμματισμός στα Μέσα - Media Literacy: σε αναζήτηση της έννοιας και της λειτουργίας της» από τις Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις και το Advanced Media Institute(ΑΜΙ) σε επιμέλεια της Σοφίας Ιορδανίδου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρουκαι των ερευνητριών του Advanced Media Institute Δρ. Σοφίας Παπαδημητρίου και Λίνας Βαλσαμίδου.  
Ο συλλογικός τόμος ήρθε για να ικανοποιήσει την ουσιαστική ανάγκη της καλλιέργειας και ενίσχυσης της κριτικής ικανότητας του πολίτη μέσα από την εκπαίδευση, ενώ παράλληλαολοκληρώνει και την πολυετή διεπιστημονική έρευνα της Σοφίας Ιορδανίδου και των συνεργατών-μελών του ΑΜΙ στη διατομή των πεδίων της Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας με τις Επιστήμες της Αγωγής.
Σε αυτήν την επίπονη και εποικοδομητική διαδρομή προστέθηκαν οι συγγραφείς του τόμου, που καταθέτουν μία εξόχως πρωτότυπη δουλειά μαζί με τη συγκεντρωμένη εμπειρία τους.
Συγγραφείς του τόμου (αλφαβητικά) είναι:
οι πανεπιστημιακοί, David     Buckingham, Renee Hobbs& Amy Jensen, Paul Mihailidis, Σοφία     Καϊτατζή-Γουίτλοκ, Μαίρη Κουτσελίνη, Αργύρης Κυρίδης και ΤάοΠαπαιωάννου. οι διδάσκοντες, στελέχη     εκπαίδευσης, λειτουργοί των ΜΜΕ και της Εκπαίδευσης, Σοφία Ασλανίδου, Λήδα     Τσενέ, Νικόλαος Γραίκος, Σταύρος Γρόσδος, Ειρήνη Ανδριοπούλου, Αντιγόνη     Θεμιστοκλέους, Σοφία Νικολαϊδου, Κωνσταντίνος Δημολιός, Παρθένα Σιμοπούλου     και Κατερίνα Χρυσανθοπούλου. οι ερευνητές του Advanced Media     Institute, Αντώνης Ζαρίντας και Βασίλης Πετράς και οι συν-επιμελήτριες του     τόμου Σοφία Παπαδημητρίου και Λίνα Π. Βαλσαμίδου.
Η έκδοση αυτή δεν ολοκληρώνει την επιστημονική μας αναζήτηση στο πεδίο του Εγγραμματισμού στα Μέσα. Αντίθετα, συγκεντρώνοντας και συστηματοποιώντας τις προσεγγίσεις στο πεδίο και προσφέροντας μία διεπιστημονική και πλουραλιστική, τόσο θεματολογικά όσο και μεθοδολογικά,  σύνθεση, δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω παρεμβάσεις στο δυναμικά αναπτυσσόμενο και πολλά υποσχόμενο αυτό πεδίο.
«Σε μια εποχή όπου η λειτουργία των Μέσων επικαθορίζει κατά πολύ τη συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα, όπου οι πληροφορίες και οι επεξεργασίες τους παίρνουν όλο και πιο διαφοροποιημένη μορφή, ο αναγνώστης/θεατής/συμμετέχων στον ψηφιακό κόσμο χρειάζεται μια πιο συνειδητοποιημένη προσέγγιση για να επιλέγει ή να απορρίπτει, να ταξινομεί, να διακρίνει, να αξιολογεί, να ενσωματώνει στη δική του εμπειρία το υλικό των Μέσων. Όταν όλοι αναφέρονται (συχνά κατά το δοκούν…) σε fake news, όταν η ίδια η ιδιότητα του πολίτη κρίνεται από τη δυνατότητα διάκρισης στη χρήση των Μέσων, η προσέγγιση του εγγραμματισμού- και μάλιστα στα πλαίσια της εκπαίδευσης- προσλαμβάνει καθοριστική σημασία» (από το οπισθόφυλλο του τόμου).
Ο συλλογικός τόμος κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις σε όλα τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και από το Advanced Media Institute.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Advanced Media Institute οφείλουν ιδιαίτερες ευχαριστίες για την ιδιαίτερα σημαντική υποστήριξη που έτυχε η ιδέα του Συλλογικού Τόμου από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.
0 notes
Text
Νέα Έκδοση από το AMI: “Εγγραμματισμός στα Μέσα/Media Literacy”
Σε αναζήτηση της έννοιας και της λειτουργίας της
Επιμέλεια: Σοφία Ιορδανίδου, Σοφία Παπαδημητρίου, Λίνα Βαλσαμίδου
Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις/ Advanced Media Institute
Tumblr media
Μια διερεύνηση της δυναμικής της κριτικής προσέγγισης των Μέσων και της αξιοποίησής τους στη μάθηση
Εγγραμματισμός στα Μέσα: Μια διαδρομή… 
Ο συλλογικός αυτός τόμος έρχεται να ικανοποιήσει μία πολύ ουσιαστική ανάγκη και, ταυτόχρονα, ολοκληρώνει μία μακρά και επίπονη διαδρομή στη διατομή των πεδίων της Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας με τις Επιστήμες της Αγωγής. Για εμάς στο Advanced Media Institute, ο συλλογικός τόμος αποτέλεσε κατά καιρούς όραμα, επιθυμία αλλά και μία πολύ ισχυρή πρόκληση, στην οποία οφείλαμε να ανταποκριθούμε.
Το εναρκτήριο λάκτισμα σε αυτήν την πορεία έδωσαν τα ερωτήματα που ξεδιπλώθηκαν στο #RetreatConference2016 του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΜΠΣ) «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) «Ψηφιακή Δημοσιογραφία: μια απάντηση στην κρίση των Μέσ��ν Ενημέρωσης;» 
Tumblr media
Στα πολύ κρίσιμα ερωτήματα που ανέκυψαν δώσαμε την απάντηση πως το media literacy-Εγγραμματισμός στα Μέσα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της λύσης. Με την παρουσίαση του εργαστηρίου με τίτλο «Media Literacy στα social media» με τον Dan Gillmor, Professor of Practice του Arizona State University και συγγραφέα στο πεδίο, σκιαγραφήσαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις του Εγγραμματισμού στα Μέσα στην ψηφιακή εποχή της δημοσιογραφίας. 
Η διαδρομή συνεχίστηκε με το AMIRetreat2017 «Journalism, Society and Politics in the Digital Media Era», του Advanced Media Institute και του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ και με κεντρικό ομιλητή στο πεδίο του media literacy τον Paul Mihailidis, Associate Professor στο School of Communication of Emerson College in Boston, MA, ΗΠΑ. Η ουσιαστική συνεργασία μαζί του και η κεντρική ομιλία του με τίτλο “Civic Media Literacies: Re-Imagining Engagement for an Age of Distrust” υπήρξε καθοριστική για τον ορισμό των συνιστωσών του Εγγραμματισμού στα Μέσα που προάγει την ιδιότητα του πολίτη στην κοινωνία της υπερ-πληροφόρησης. Η συγκεκριμένη συνεργασία μας οδήγησε σε ξεκάθαρα νερά γύρω από τον συλλογικό μας τόμο. 
Tumblr media
Ο τελευταίος σταθμός ήταν το AMIRetreat2018 «Μέσα, Πόλις, Αγορά:– Δημοσιογραφία & Επικοινωνία στην Ψηφιακή εποχή», του Advanced Media και του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ και το panel με τίτλο “AMI’s Eyes on the Future: Media Literacy in the contemporary school”, με την παρουσίαση τεσσάρων σχετικών επιστημονικών εργασιών. 
Παράλληλα, η πρώτη από τις έξι τελικές προτάσεις, στις οποίες κατέληξε η επιστημονική επιτροπή κατά τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε για το παρόν και το μέλλον της δημοσιογραφίας, αποτυπώνει με σαφήνεια μια κρίσιμη αναγκαιότητα: «Ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει ο «Γραμματισμός στα Μέσα» ή media literacy. Δηλαδή η ενίσχυση της κριτικής ικανότητας –ήδη από το σχολείο– όσων έρχονται σε επαφή με την ενημέρωση. Μόνος τρόπος να αποκρουσθεί η εισβολή των fake news στη δημόσια ζωή». 
Tumblr media
Η διαδρομή αυτή χαρακτηρίστηκε τελικά, από την εργώδη προσπάθεια της οικοδόμησης μιας τρίτης κατεύθυνσης στο ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ, με τίτλο «Μορφές και Μέσα Επικοινωνίας στο Σύγχρονο Σχολείο», με στόχο τη συστηματική μελέτη του επιστημονικού πεδίου του Εγγραμματισμού στα Μέσα. 
Σε αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα διαδρομή, συνηγόρησε η πραγματοποίηση του 1ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή «Οπτικοακουστικός Γραμματισμός στην Εκπαίδευση» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 24-26 Ιουνίου 2016, με τη σύμπραξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και του Τμήματος Κινηματογράφου-Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 
Στο συνέδριο αυτό δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα, αφενός μεν να συμμετέχει η ερευνητική ομάδα του Advanced Media Institute που ασχολείται αποκλειστικά με τον Εγγραμματισμό στα Μέσα και με εισηγήσεις στο πεδίο, αφετέρου δε να πραγματοποιηθεί η πρώτη δια ζώσης επαφή με τον ερευνητή της Εκπαίδευσης στα Μέσα και προσκεκλημένο κεντρικό ομιλητή, καθηγητή David Buckingham, που είχε ως αποτέλεσμα τη συνέντευξη που παρατίθεται στον παρόντα τόμο. 
0 notes
Text
Συζήτηση - Παλιά αδιέξοδα και νέες προσεγγίσεις του Κυπριακού
Τις νέες προσεγγίσεις στο Κυπριακό αλλά και τα παλιά αδιέξοδα ανέλυσαν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας οι νομικοί Πόλυς Πολυβίου και Γιώργος Κολοκασίδης με την δημοσιογράφο Σοφία Ιορδανίδου.
Tumblr media
Η συζήτηση συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο  Κύπρου. Οι ομιλητές συζήτησαν την πορεία του Κυπριακού και υπέβαλαν προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί άλλο ένα αδιέξοδο, που όπως τονίσθηκε, θα είναι πολύ οδυνηρό για τον Ελληνισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Tumblr media
Βασικά θέματα που τέθηκαν ήταν μεταξύ άλλων η αποδοχή βιώσιμης και διαρκούς λύσης από τη Τουρκία προς όφελος της Κύπρου, και όχι εις βάρος της. Η Κυπριακή Δημοκρατία από τη πλευρά της δεν πρέπει να αποτελέσει κίνδυνο για την Τουρκία ούτε στρατιωτικά ούτε πολιτικά.
Στην εισήγηση του ο κ. Πολυβίου, τόνισε πως το ζήτημα είναι δύσκολο, καθώς όλες οι προσεγγίσεις απέτυχαν. Μίλησε για μετεξέλιξη του υφιστάμενου Κυπριακού Κράτους, με νέα δομή, από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ για την Τουρκοκυπριακή πλευρά θα υπάρξει περίοδος χάριτος για την οποία όμως τον λόγο θα έχει η Τουρκία. 
Και οι δυο ομιλητές ζήτησαν σύνεση στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και σημείωσαν πως εγκυμονεί κινδύνους μια Διεθνής Διάσκεψη χωρίς να έχουν πρώτα συμφωνηθεί όλες οι πτυχές.
Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Κολοκασίδης ζήτησε καλύτερη γνώση των όσων πρεσβεύει η Τουρκία, «διαφορετική ήταν η προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό το 1960 και διαφορετική είναι σήμερα», υπέδειξε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα άλλαξε την πορεία πλεύσης κυρίως μετά το 1974. 
Ακολούθησε ευρύτατος διάλογος με την Σοφία Ιορδανίδου και με το πολυπληθές κοινό, το οποίο περιελάμβανε αρχηγούς και εκπρόσωπους κομμάτων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ: https://tinyurl.com/yau64hg8
Tumblr media
0 notes
Text
Ημερίδα "Ραδιοτηλεοπτικό πεδίο: τάσεις, προκλήσεις και ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών” - Συμμετοχή ΑΜΙ
Πολυθεματική ημερίδα με τίτλο «Ραδιοτηλεοπτικό πεδίο: τάσεις, προκλήσεις και ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών» συνδιοργάνωσαν η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδος στις 18 Οκτωβρίου 2018.
Tumblr media
"Επιτακτική ανάγκη η επαναφορά της δημοσιογραφίας που εφαρμόζει την πραγματική δημοκρατία στη Δημόσια Σφαίρα".
Η Σοφία Ιορδανίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια του Ανοικτού Παν/μίου και Πρόεδρος του Advanced Media Institute παρουσίασε την εικόνα της δημοσιογραφίας στο νέο οικονομικό μοντέλο της κρίσης, θέτοντας επί τάπητος επτά προτάσεις/εισηγήσεις για ποιοτική δημοσιογραφία, που να προάγει τη διαφάνεια, τον πλουραλισμό και την αντικειμενικότητα.
Tumblr media
Οι ομιλίες, καθώς και οι παρουσιάσεις / παρεμβάσεις στην ημερίδα, βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο της Αρχής.
0 notes
Text
Πολιτική Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974 - Συμμετοχή ερευνητών του ΑΜΙ
Το Advanced Media Institute με κεκτημένη ταχύτητα από τη διοργάνωση του συνεδρίου #AMIRetreat2018 στη Θεσσαλονίκη (27-29 Σεπτεμβρίου 2018) συμμετείχε, το διήμερο 12-13 Οκτωβρίου, στο συνέδριο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τίτλο «Πολιτική Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974».
Tumblr media
Το συνέδριο είχε ως στόχο να προχωρήσει σε μια επανεξέταση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και να φωτίσει πτυχές της μέσω πρωτότυπων ερευνητικών συμβολών. Η έννοια της πολιτικής ιστορίας περιλαμβάνει και τις πολιτικές πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Νομική Σχολή του University of Nicosia, το Περιοδικό Νέα Εστία, σε συνεργασία με το περιοδικό The Cyprus Review και το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων - Center for European and International Affairs - University of Nicosia.
Τρεις έρευνες του AMI σε δύο πάνελ
Στα δύο σαββατιάτικα πάνελ, με τα οποία έκλεισαν οι εργασίες του συνέδριου, παρουσιάστηκαν δύο μελέτες των Σοφία Ιορδανίδου, Κυριάκου Κολοβού και Εμμανουήλ Τάκα και μία τρίτη της ερευνήτριας του Ινστιτούτου Γεωργίας Μυλόρδου σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αθάνασιο Ν. Σαμαρά.
Ιορδανίδου Σ., Κολοβός Κ. & Τάκας Εμμ. (2018) «Η Επίδραση της Στρατηγικής Επικοινωνίας στον Μετασχηματισμό της Πολιτικής στην Κύπρο. Ο ρόλος των Τηλεμαχιών στην Ανάδειξη των Διαιρετικών Τομών στις Προεδρικές Εκλογές»
Στην εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκε το ιστορικό συγκείμενο και η κυρίως θεματολογία των κυπριακών τηλεμαχιών από το 1988 μέχρι το 2018. Με περιπτωσιολογική μελέτη των τηλεμαχιών που προηγήθηκαν του πρώτου γύρου των κυπριακών προεδρικών εκλογών το 2008, το 2013 και το 2018 και τη συνέργεια δύο αναλυτικών εργαλείων, της ταξινόμησης Benoit και των ad Hominem επιχειρημάτων έγινε προσπάθεια ανάλυσης της ρητορικής στρατηγικής ενός εκάστου των υποψηφίων. Εστιάζοντας στον εκπεμπόμενο αρνητισμό, στις επιθέσεις που δέχονταν ή στις οποίες επιδίδονταν οι υποψήφιοι εξήχθησαν σχετικά συμπεράσματα και επαληθεύτηκαν υποθέσεις εργασίας που είχαν ως ανεξάρτητη μεταβλητή τη θέση των υποψηφίων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ή σύμφωνα με την χωροταξική τους θέση σύμφωνα με την κομματική τους προέλευση ή υποστήριξη. 
Ο Κυριάκος Κολοβός, ο οποίος είχε την ευθύνη της παρουσίασης, δεχόμενος ερωτήσεις από τους μετέχοντες στο συνέδριο, εξήγησε αναλυτικά τη μεθοδολογία προσέγγισης, πώς ένα αναλυτικό εργαλείο όπως το επιχείρημα κατά τους ήθους του αντιπάλου πέραν της ποιοτικής ανάλυσης μιας πολιτικής συζήτησης, σύμφωνα με την κατά Walton τακτοποίηση των ad Hominem επιχειρημάτων, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα που να επιβεβαιώσουν ή να καταρρίψουν υποθέσεις εργασίας διά της ποσοτικοποίησης των μετρήσεων σε ένα δεύτερο επίπεδο.
Tumblr media
Ιορδανίδου Σ., Τάκας Εμμ. & Κολοβός Κ. (2018) «Δημοσιογραφικές Αναπαραστάσεις της Μνημονιακής Πολιτικής. Θέσεις, Αντιθέσεις και Προκλήσεις στον Κυπριακό Τύπο». 
Στηριζόμενοι σε 27 ημιδομημένες συνεντεύξεις έμπειρων δημοσιογράφων, 15 από την Κύπρο και 12 από την Ελλάδα, οι ερευνητές προσπάθησαν μέσω συγκριτικής ανάλυσης να αναδείξουν ενδεχόμενες μεταβολές των διαδικασιών κατασκευής του μηνύματος και των δημοσιογραφικών πρακτικών των συμμετεχόντων στην έρευνα, εξετάζοντας το εάν, το πώς και σε ποιο βαθμό οι αλλαγές αυτές επιβλήθηκαν στους δημοσιογράφους.
Μέσω της έρευνας συνήχθησαν τα εξής συμπεράσματα: 
- Οι οικονομικές αλλαγές επηρέασαν το δημοσιογραφικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. 
- Η μείωση των διαφημίσεων επέφερε σημαντικό πλήγμα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. 
- Η ισχύς των Τραπεζών μέσω της διαφήμισης ανέδειξαν το θέμα της εξάρτησης των παραδοσιακών Μέσων από τα οικονομικά συμφέροντα. 
- Οι παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο στην Κύπρο ήταν πολύ πιο ανεπαίσθητες σε σχέση με την Ελλάδα. 
- Η Τρόικα και οι εκπρόσωποί της πέρασαν σχεδόν «απαρατήρητοι» στην Κύπρο συγκριτικά με την Ελλάδα.
Από το κοινό εκφράστηκε η απορία πώς εξασφαλίζεται η εγκυρότητα της έρευνας εξαιτίας της μεροληψίας η οποία παρεισφρέει στις απαντήσεις δημοσιογράφων. Όπως χαρακτηριστικά απάντησε η Σοφία Ιορδανίδου, στην περίπτωση των Κυπρίων δημοσιογράφων εκμηδενίζεται καθώς υπήρχε σχεδόν απόλυτη σύγκλιση στις απαντήσεις που είχαν δώσει.
Tumblr media
Μυλόρδου Γ., Σαμαράς Αθ. (2018) «Επιθέσεις και Αρνητισμός στον Κυπριακό Πολιτικό Λόγο κατά τις Κοινοβουλευτικές Εκλογές του 2016»
Στόχος της έρευνας ήταν η συστηματική διερεύνηση  του αρνητισμού και των επιθέσεων στο πλαίσιο του κυπριακού πολιτικού συστήματος κατά τις Κοινοβουλευτικές Εκλογές του 2016. Για την συστηματική καταγραφή της επικοινωνιακής εκροής των υποψηφίων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ποσοτικής ανάλυσης περιεχομένου, ενώ ως υλικό επιλέγηκαν τα δελτία τύπου των κομμάτων και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την έρευνα (ταξινόμηση Benoit) η κυρίαρχη λειτουργία των δελτίων τύπων ήταν η επίθεση, ενώ τα ψηλότερα ποσοστά επιθέσεων παρουσίασαν τα μικρότερα κόμματα. 
Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον ορισμό της αρνητικής προεκλογικής εκστρατείας και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Η Γεωργία Μυλόρδου, η οποία παρουσίασε την έρευνα, τόνισε ότι στην παρούσα έρευνα θεωρήθηκε οποιαδήποτε κριτική εναντίον ενός αντίπαλου ως αρνητική επίθεση, ενώ με συστηματικό και αξιολογικά ουδέτερο τρόπο οι επιθέσεις κατηγοριοποιήθηκαν στη βάση ανάλυσης του περιεχομένου τους ως προς την πηγή και το στόχο τους.
0 notes
Text
AMIRetreat 2018: 6+1 Proposals for Journalism
AMIRetreat2018: Denouement and foreword 
Media professionals, academics, independent researchers and post-graduate students filled the rooms where the International Conference AMIRetreat2018 “Media, Polis, Agora: Journalism & Communication in the Digital Era” took place in 27-29 September 2018, engaging in constructive dialogue on the present and the future of journalism.
Tumblr media
The constant exchange of research and professional experiences throughout the three days of the conference, the speeches and the conversation that followed created the fertile ground for the body of participants to record common goals in a comprehensive text. It was acknowledged on principle, and we hope that it will constitute the keystone for a new, wider and fruitful conversation regarding the Media in our age and the function of journalists, with an open mind, without wishful thinking.
Tumblr media
We suggest our proposals at the end of the text, appealing for free circulation, critical approach and new submission of ideas:
For quality journalism in the age of Social Media
AMIRetreat2018, 29 September 2018, Thessaloniki
We met in an age when changes in technology have been affecting journalism more than ever before. Indeed, in the age of algorithms, it seems that there is no end to rapid changes that constantly deconstruct whatever was left from the past.
Within this framework, content producers are increasingly cornered between a rock and a hard place. In addition, the small size of the Greek market is an inherent flaw and an insurmountable barrier to the emergence of sustainable models for a different kind of journalism. Consequently, an open discussion and a redefinition of the role of Media professionals, in an age where the limitations of capitalism in its neoliberal version are apparent, are much needed in order to safeguard and enhance journalism.
Tumblr media
Multiple crises
The current crisis in Greek Media has not resulted solely from the transition to a new communication model but also from the crisis in the economy and the change in business models accordingly. This was further worsened by the stigma of journalists accused ― often quite rightly ― by a decaying society for the breakdown of its values; a society constantly questioning their credibility.
Given that adapting to change is inevitable due to developments in new technologies, it would be appropriate that Media owners undertake the cost of training and familiarization in new technologies for professionals.
In the current landscape of rapid change, the importance of scientific research and promoting media literacy as a tool to modernize and deepen the informed judgment of the readers, their criticism of the information offered, and to ensure that they will be insulated from manipulation.
Tumblr media
Conflict of interests
Surely, implementing the above will not be easy. Widely differing and conflicting interests have always been at work in journalism, defined through differences in earnings, employment relations and positioning in the chain of news production. This results in different visions and perceptions of journalism.
The organizational models of the Media and the current business model are defined by two factors: 1. The market is constantly changing, constantly reshaping in direct relation to the speed of change in technology and the codes for social media. Therefore, today’s sustainable business model may tomorrow be unsound or even redundant. 2. The turnover from digital Media is not sufficient to support financially the operation of large media groups as in the days of the printed press’s domination.
The situation deteriorates further when business people totally unrelated to publishing enter the media landscape aiming for easy profit and political influence; these practices have been to the detriment of journalistic quality and have alienated journalists from society.
Tumblr media
Quality jobs for quality journalism
As shown by the literature discussed in the Retreat, the prevailing working conditions and remunerations are hindering the development of journalism. There can be no quality journalism without quality jobs, especially in web journalism which has become the sweatshop of modern journalistic practices, with salaries no more than 300-400 euros, often highly irregular labour relations and long hours of monotonous work calling to mind Ford-ism as never before. Web editors are under unrelenting pressure to post as much content as possible within the hour, uncritically, without fact-checking, often stealing from rival websites.
In addition, the fact that tech giants in the information business are based in the United States exacerbates inequalities and favours the concentration of political and economic power.
We have been following with great interest the views about taxing the “giants” of the Web. Such a move could ensure the resources needed to support ventures of investigative journalism and content production ― on the basis of transparent criteria, to further public interest and not private politics.  
Such a change, along with the corresponding allocation of advertising expenditure (from media shops), would ensure that alternative and regional Media would receive revenue from advertising. Finally, it would be important to explore financing from taxpayers through transparent and successfully implemented practices that have been already developed in the Scandinavian countries.
Tumblr media
Deregulation and self-regulation failed
Fake news and sensationalism are phenomena that have been surging in social media, yet their presence dates from even earlier. It should be noted that it becomes even more acute as the Web becomes more and more commercial. Deregulation and self-regulation failed to secure the profession and prevent its discreditation. The mass-appeal social media became the tool for those focusing on spinning in the delivery of information, which is the motive behind fake news. Thus, we should restore the concept of the democratic right to information that is enshrined the institutions.
In addition, the declassification of state documents and resources is a social necessity in order to facilitate journalistic and academic research, as is the halt to prosecution of all the people who risked their lives in order to disseminate information contributing to social progress. The above should be accompanied by other measures as well; for example, enrichment of the platforms and the depositories collecting and archiving the content (articles, speeches etc.).
Of course, we have no illusions regarding pure Objectivity, not only in the coverage but also the selection of a story, not even the title. Certainly, we do not believe in some narrative claiming that the absolute Objectivity existed once, and today it is suddenly lost.
Tumblr media
Transparency, pluralism, objectivity
Yet, this does not mean that we give up trying to ensure democratic management of information flow. Transparency in personnel placement, as well as pluralism and proportional representation of all views with respect to human rights are essential.  
A “Media Ombudsman” would be significant to ensure respect for the principles of journalism ethics (accountability, fact-checking, fairness in reporting both sides etc.).
In conclusion, in our view professional journalism is not an ivory tower. We can promote it and contribute to the integrity of the profession within three concentric circles: the “core area” of professional journalism in a structural link with the second circle of university professionals etc. and in constant interaction with the outer circle of the emerging “citizen journalism”.
For a type of journalism upholding democracy in the Public Sphere.
Tumblr media
SIX PROPOSALS
Projecting the debate that took place within the framework of “Media, Polis, Agora” to concrete proposals in order to change the current situation, we would have the following:
•      It is especially significant to promote “Media Literacy”, to enhance critical capacity ― from school age ― of the public receiving the information. It is the only way to combat the invasion of fake news in public life.
•      Current employment conditions for journalists, with low-paid labour-intensive jobs, do not just impinge on labour law. Creating conditions of alienation, they destroy the Media “product” itself. A combination of legal and collective pressure on Media businesses may promote awareness of the damage.
•      An increasing share of the value produced today is benefiting the “Web giants”. The problem exists throughout the world, yet only if part of this value is reallocated to enhancing the quality ― through taxation or other processes ― can the future of journalistic production be ensured.  
•      Continuous changes in technology necessitate the improved training of every professional in the Media. The Media businesses should undertake the cost of this process for constant adaptation.
•      Exemplary ventures by individual journalists or small groups should be supported, either by charitable foundations or/and funds for innovation, or even through crowdfunding or crowd-sourcing (by financing from the audience or cooperative structures).
•      The collaboration of academic researchers and professional journalists can create useful synergies. The enhancement of platforms for the collection and classification of “open” content will also promote quality.
•      The institution of “Media Ombudsman” at least in large-scale Media Groups would be a significant action of respect for readership and journalism ethics (fact-checking, fair reporting etc.).
Tumblr media
The Scientific Committee of AMIRetreat2018
0 notes
Text
AMIRetreat2018: 6+1 προτάσεις για τη Δημοσιογραφία
Επαγγελματίες των Μέσων, Πανεπιστημιακοί, ανεξάρτητοι ερευνητές και μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές γέμισαν τις αίθουσες του Διεθνούς Συνεδρίου AMIRetreat2018 «Μέσα, Πόλις, Αγορά:–Δημοσιογραφία & Επικοινωνία στην Ψηφιακή εποχή» στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2018, συνυπάρχοντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για το παρόν και το μέλλον της δημοσιογραφίας.
Tumblr media
Η διαρκής ανταλλαγή ερευνητικών και επαγγελματικών εμπειριών των τριών ημερών, οι εισηγήσεις και η συζήτηση που πυροδότησαν δημιούργησαν το εύφορο έδαφος για να μπορέσει το σώμα του Συνεδρίου να αποτυπώσει τους κοινούς τόπους και στόχους σε ένα ενιαίο κείμενο. Ένα κείμενο που έγινε κατ’ αρχάς αποδεκτό και που ελπίζουμε να αποτελέσει βάση για μια νέα μεγάλη, γόνιμη συζήτηση που θα αφορά τα Μέσα της εποχής και τη λειτουργία των δημοσιογράφων, χωρίς παρωπίδες και ευχολόγια.
Tumblr media
Παραθέτουμε το κείμενο με τις προτάσεις μας στο τέλος του κειμένου και προτρέπουμε σε ελεύθερη διακίνηση, κριτική προσέγγιση και νέα κατάθεση ιδεών:
Για μια ποιοτική δημοσιογραφία στην εποχή των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης
AMIRetreat2018, 29 Σεπτεμβρίου 2018, Θεσσαλονίκη
Συναντηθήκαμε σε μία εποχή που οι αλλαγές στην τεχνολογία επηρεάζουν τη δημοσιογραφία περισσότερο από ποτέ. Μάλιστα, στην εποχή των αλγορίθμων, η ταχύτητα των αλλαγών δεν δείχνει να έχει ορατό τέλος, αποδιαρθρώνοντας διαρκώς ό,τι έμεινε από τους παλιούς.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγοί περιεχομένου περιέρχονται σε ολοένα και δυσμενέστερη θέση. Ενώ, από την άλλη, το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς είναι εγγενές και αξεπέραστο εμπόδιο για την εμφάνιση βιώσιμων μοντέλων για μια άλλη δημοσιογραφία. Συνεπώς, η ανοιχτή συζήτηση και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου όσων εργάζονται στα Μέσα Ενημέρωσης, σε μια εποχή με τους δεδομένους περιορισμούς του καπιταλισμού στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή του, είναι αναγκαίοι όροι για τη διάσωση και εμβάθυνση της ενημέρωσης.
Tumblr media
Πολλαπλή κρίση
H σημερινή κρίση στα Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδας δεν προκύπτει μονάχα ως αποτέλεσμα της μετάβασης στο νέο επικοινωνιακό μοντέλο, αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου εξ αυτής. Στη διπλή αυτή κρίση ήρθε να προστεθεί ο στιγματισμός των δημοσιογράφων από μια κοινωνία σε παρακμή που τους χρέωνε – πολλές φορές όχι αδίκως – την κατάρρευση των αξιών. Μια κοινωνία που αμφισβητεί διαρκώς την αξιοπιστία τους.
Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες καθιστούν αναπόφευκτη την προσαρμογή στις αλλαγές, η ιδιοκτησία των Μέσων Ενημέρωσης σκόπιμο θα ήταν να αναλάβει το κόστος εκμάθησης των νέων τεχνολογιών από τους επαγγελματίες και της εξοικείωσής τους μαζί τους.
Στο σημερινό τοπίο των ραγδαίων αλλαγών αυξάνεται η σημασία της επιστημονικής έρευνας και της προαγωγής του μηντιακού αλφαβητισμού της κοινωνίας, ως εργαλείου που θα εκσυγχρονίσει και θα βαθύνει τα κριτήρια των αναγνωστών. Για ένα αναγνωστικό κοινό που θα γίνει κριτής της παρεχόμενης ενημέρωσης. Και φορέας απομόνωσης των τακτικών που χειραγωγούν.
Tumblr media
Αντικρουόμενα συμφέροντα
Βέβαια, η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων δεν θα είναι εύκολη. Στη δημοσιογραφία υπάρχουν και λειτουργούν διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα που ορίζονται στη βάση των διαφορετικών αποδοχών, σχέσεων εργασίας και θέσης στην αλυσίδα παραγωγής των ειδήσεων. Απορρέουν, κατά συνέπεια, διαφορετικές προσλήψεις και οράματα για τη δημοσιογραφία.
Το μοντέλο οργάνωσης των Μέσων και το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο ορίζονται από δύο παράγοντες: 1. Η αγορά συνεχώς μεταβάλλεται, βρίσκεται υπό συνεχή διαμόρφωση σε ευθεία αναλογία με την ταχύτητα που εξελίσσεται η τεχνολογία και αλλάζουν οι κώδικες των ΜΚΔ. Άρα, αυτό που αποτελεί σήμερα βιώσιμο μοντέλο, αύριο ενδεχομένως να είναι επισφαλές, ακόμη και να μην υφίσταται. 2. Ο κύκλος εργασιών των ψηφιακών Μέσων δεν επαρκεί για να υποστηρίξει οικονομικά τη λειτουργία μηντιακών ομίλων, με τον τρόπο που γινόταν στην εποχή της κυριαρχίας του έντυπου τύπου.
Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από την είσοδο στον χώρο των ΜΜΕ επιχειρηματιών που είναι ξένοι με τις εκδοτικές δραστηριότητες, με στόχο την  αποκόμιση εύκολων κερδών και πολιτικής επιρροής͘  πρακτικής που λειτούργησε σε βάρος της ποιότητας της δημοσιογραφίας και συνέβαλε στην αποξένωσή της από την κοινωνία.
Tumblr media
Ποιοτικές θέσεις εργασίας για ποιοτική δημοσιογραφία
Όπως αποδεικνύεται και από τη σχετική βιβλιογραφία που συζητήσαμε στο Συνέδριο, οι επικρατήσαντες όροι εργασίας και αμοιβής αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη της δημοσιογραφίας. Δεν εννοείται ποιοτική δημοσιογραφία χωρίς ποιοτικές θέσεις εργασίας, ειδικά στις ιστοσελίδες που έχουν εξελιχθεί σε γαλέρες της σύγχρονης δημοσιογραφίας, με μισθούς 300 – 400 ευρώ, συχνά παράτυπες εργασιακές σχέσεις, και εξαντλητικά ωράρια μονότονης εργασίας που θυμίζουν όσο ποτέ άλλοτε τον Φορντισμό. Ο ιντερνετικός συντάκτης πιέζεται ασφυκτικά να κάνει πάρα πολλές αναρτήσεις την ώρα, επιλεγμένες χωρίς κριτήριο, χωρίς διασταύρωση, αλιευμένες συνήθως από το ανταγωνιστικό site.
Εκτός αυτών, το γεγονός ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί που συνδέονται με την ενημέρωση έχουν το κέντρο δράσης στις ΗΠΑ, οξύνει τις ανισότητες και ευνοεί τη συγκέντρωση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις απόψεις που κατατίθενται για φορολόγηση των «μεγάλων» του διαδικτύου. Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αντλήσει τους αναγκαίους πόρους για να ενισχυθούν εγχειρήματα ερευνητικής δημοσιογραφίας και παραγωγής περιεχομένου. Με διαφανή κριτήρια, προς όφελος του δημοσίου και όχι των πολιτικών συμφερόντων.
Μια τέτοια αλλαγή, μαζί με αντίστοιχη κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης (από τα media shops), θα εξασφάλιζε ότι τα εναλλακτικά και περιφερειακά Μέσα δεν θα στερούνται εσόδων από τη διαφήμιση.  Τέλος, σημαντική θα ήταν και η διερεύνηση μοντέλων χρηματοδότησης της ενημέρωσης από τους φορολογουμένους, στη βάση διαφανών και επιτυχημένων πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί στις σκανδιναβικές χώρες.
Tumblr media
Απέτυχαν απορρύθμιση και αυτορρύθμιση
Έτσι, οι ψευδείς ειδήσεις και η επιδίωξη του εντυπωσιασμού είναι ασφαλώς φαινόμενα που οξύνθηκαν στους καιρούς των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όμως προϋπήρχαν αυτών. Θα πρέπει να τονίσουμε ακόμη ότι είναι ένα φαινόμενο που οξύνεται από την εμπορευματοποίηση του ίντερνετ. Απορρύθμιση και αυτορρύθμιση απέτυχαν να διασφαλίσουν το επάγγελμα και να αποτρέψουν τη σημερινή του απαξίωση. Η μαζικότητα των ΜΚΔ εργαλειοποιήθηκε από όσους επιδιώκουν την επικοινωνιακή διαχείριση της πληροφορίας και εκεί βρίσκεται το κίνητρο που δημιουργεί τα fake news. Επομένως, οφείλουμε να δώσουμε ξανά στην ενημέρωση την έννοια ενός σύγχρονου δημοκρατικού δικαιώματος που θα κατοχυρώνεται και θεσμικά.
Εκτός αυτών, αποτελεί κοινωνική ανάγκη ο αποχαρακτηρισμός κρατικών εγγράφων και πηγών για να διευκολυνθεί η δημοσιογραφική και ακαδημαϊκή έρευνα, ταυτόχρονα με την παύση διώξεων σε όλους τους ανθρώπους που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να μοιράσουν πληροφορίες που θα συμβάλουν στην κοινωνική πρόοδο. Τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να συνοδευθούν και από άλλες κινήσεις. Όπως, για παράδειγμα, το να ενισχυθούν οι πλατφόρμες και τα αποθετήρια που θα συγκεντρώνουν και θα ταξινομούν υλικό προς αξιοποίηση (άρθρα, ομιλίες, κ.λπ.).
Δεν έχουμε βέβαια αυταπάτες για κάποια καθαρή Αντικειμενικότητα, όχι μόνο στην κάλυψη αλλά ούτε και στην επιλογή του θέματος, ούτε καν στον τίτλο. Δεν πιστεύουμε βέβαια σε κάποια αφήγηση που θα υποστήριζε ότι αυτή η απόλυτη Αντικειμενικότητα κάποτε υπήρχε και σήμερα, ξαφνικά, χάνεται.
Tumblr media
Διαφάνεια, πλουραλισμός, αντικειμενικότητα
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εγκαταλείπεται η προσπάθεια για δημοκρατική διαχείριση των ροών ενημέρωσης. Χρειάζεται διαφάνεια στις προσωπικές τοποθετήσεις, πλουραλισμός και αναλογική εκπροσώπηση όλων των αντιλήψεων που σέβονται τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Η ύπαρξη «Συνηγόρου στα Μέσα Ενημέρωσης» θα ήταν μία σημαντική κίνηση για την τήρηση του σεβασμού στις αρχές της δεοντολογίας (έλεγχος, διασταύρωσης είδησης, παράθεση αντίθετης γνώμης, κ.λπ.).
Εν κατακλείδι, για εμάς η επαγγελματική δημοσιογραφία δεν είναι μια σφαίρα αποκομμένη από το περιβάλλον της. Η προαγωγή της και η συμβολή στην εγκυρότητα του επαγγέλματος μπορεί να πραγματοποιηθεί και να προωθείται διαρκώς εντός τριών ομόκεντρων κύκλων. Ο «σκληρός πυρήνας» της επαγγελματικής δημοσιογραφίας σε οργανική σύνδεση με έναν δεύτερο κύκλο, πανεπιστημιακών ειδικών κ.ά., καθώς και σε διαρκή αλληλεπίδραση με τον εξωτερικό κύκλο της αναδυόμενης «δημοσιογραφίας των πολιτών».
Για μία δημοσιογραφία που εφαρμόζει την πραγματική δημοκρατία στη Δημόσια Σφαίρα.
Tumblr media
ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αν προεκτείναμε τη συζήτηση του Media, Polis, Agora σε συγκεκριμένες προτάσεις για να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση, αυτές θα ήταν οι εξής:
•      Ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει ο «Γραμματισμός στα Μέσα» ή media literacy. Δηλαδή η ενίσχυση της κριτικής ικανότητας – ήδη από το σχολείο – όσων έρχονται σε επαφή με την ενημέρωση. Μόνος τρόπος να αποκρουσθεί η εισβολή των fake news στη δημόσια ζωή.
•      Οι όροι απασχόλησης των σημερινών δημοσιογράφων, με τις χαμηλές αμοιβές κι ακόμη περισσότερο την υπερεντατικοποίηση της απασχόλησης, δεν προσκρούουν απλώς στην εργασιακή νομοθεσία. Δημιουργώντας αλλοτρίωση, καταστρέφουν το ίδιο το «προϊόν» των Μέσων. Συνδυασμός νομικής και συλλογικής πίεσης στις επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης, μπορεί να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση της ζημιάς που προκαλείται.
•      Όλο και μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης σήμερα αξίας καταλήγει στους «μεγάλους του Διαδικτύου». Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, όμως μόνον αν ένα μέρος αυτής της αξίας – μέσω φορολόγησης ή άλλης αντίστοιχης διαδικασίας –  ανακατευθυνθεί στην ενίσχυση της ποιότητας, θα υπάρξει αντίστοιχο «αύριο» στη δημοσιογραφική παραγωγή.
•      Η συνεχής τεχνολογική μεταβολή υποχρεώνει σε συνεχή βελτίωση της κατάρτισης όλων των δραστηριοποιούμενων στον χώρο των media. Οι επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης οφείλουν να επωμισθούν το κόστος αυτής της συνεχούς προσαρμογής.
•      Η αναζήτηση, από μεμονωμένους δημοσιογράφους ή μικρές ομάδες, πρότυπων μορφών δραστηριοποίησης αξίζει να ενισχύεται. Είτε με πόρους από κοινωφελή ιδρύματα ή/και κονδύλια καινοτομίας, είτε με μορφές crowdfunding, είτε σε λογική crowdsourcing (δηλαδή είτε με συλλογή πόρων από το κοινό, είτε με από κοινού οργανωμένη δραστηριοποίηση ενδιαφερομένων).
•      Η συνεργασία της ακαδημαϊκής έρευνας με τον εργασιακό χώρο των δημοσιογράφων μπορεί να δημιουργήσει χρήσιμες συνέργειες. Η ενίσχυση πλατφορμών συγκέντρωσης και κωδικοποίησης υλικού, «ανοιχτού» προς αξιοποίηση, θα συμβάλει στην ποιότητα.
•      Η καθιέρωση στο εσωτερικό των – μεγάλων τουλάχιστον – Μέσων Ενημέρωσης ενός θεσμού «Συνηγόρου του Μέσου», που θα λειτουργούσε κυρίως υπέρ του αναγνώστη, θα ήταν σημαντική κίνηση σεβασμού στις αρχές της δεοντολογίας (διασταύρωση των ειδήσεων, παράθεση αντίθετης γνώμης κλπ.)
Tumblr media
Η επιστημονική Επιτροπή του AMIRetreat2018
0 notes
Text
Διάλεξη: Πολιτικές επιρροές στα Μέσα ενημέρωσης της Παλαιστίνης
Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, 18.00-21.00
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη
  Ενώ τα σύννεφα ενός νέου πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη Μέση Ανατολή και σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο Παλαιστίνιος καθηγητής Δημοσιογραφίας Farid Abudhier μιλά στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου με θέμα «Η επιρροή της πολιτικής στα Μέσα ενημέρωσης της Παλαιστίνης». 
Tumblr media
Την εκδήλωση διοργανώνουν το Advanced Media Institute, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και το περιοδικό «δημοσιογραφία» στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου #AMIRetreat2018 «Μέσα, Πόλις, Αγορά – Δημοσιογραφία & Επικοινωνία στην Ψηφιακή Εποχή», που θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.
Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά, με ελληνική μετάφραση. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Ο Καθηγητής Farid Abudhier διδάσκει δημοσιογραφία στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του An-Najah University (Πανεπιστήμιο Αν Νατζάχ, Ναμπλούς, Παλαιστίνη), του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Δυτικής Όχθης. Διετέλεσε διευθυντής σημαντικών αραβικών Μέσων ενημέρωσης και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία ανεξάρτητων όσο και ακαδημαϊκών Μέσων ενημέρωσης στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή, καθώς και στους πανεπιστημιακούς θεσμούς της Παλαιστίνης. Έχει βραβευτεί με ακαδημαϊκές και δημοσιογραφικές διακρίσεις. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται σε ζητήματα χρήσης νέων τεχνολογιών στη διάχυση της ενημέρωσης, δημοκρατικών ελευθεριών, πολιτισμού, πολιτικής και φύλου στη Μέση Ανατολή, καθώς και σε ζητήματα δημοκρατίας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 6970306401 ή στο  email [email protected]  
0 notes
Text
Μέσα, Πόλις, Αγορά – Δημοσιογραφία & Επικοινωνία  στις Δημοκρατίες της Ψηφιακής Εποχής
(Media, Polis, Agora – Journalism & Communication in the Democracies of the Digital Era)
Tumblr media
Στις σύγχρονες Δημοκρατίες της υπερπληροφόρησης και υπερδικτύωσης, ένα διεθνές συνέδριο για τον ρόλο της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας καλείται να διερευνήσει ρόλους και οπτικές. Κορυφαίοι εισηγητές, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι απ’ ολόκληρο τον κόσμο με τη συνεργασία πρωτοπόρων Πανεπιστημίων, Οργανισμών και Ιδρυμάτων συναντώνται στην Ελλάδα για να συζητήσουν  τις προκλήσεις και τη λειτουργία των Μέσων στην Πόλη με τις πειθαρχίες της Αγοράς.
Το AMIRetreat2018 "Μέσα, Πόλις, Αγορά: Δημοσιογραφία και Επικοινωνία στην Ψηφιακή Εποχή" ("Media, Polis, Agora: Journalism & Communication in the Digital Era”) θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2018, σε συνεργασία του Advanced Media Institute, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του  Εργαστηρίου Σπουδών κι Εφαρμοσμένων Ερευνών (Laboratoire d’ Études et de Recherches Appliquées en Sciences Sociales) του Université Toulouse III - Paul Sabatier και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Γέφυρες ανάμεσα στην Ακαδημία και την επαγγελματική Δημοσιογραφία
Ο σκοπός του συνεδρίου είναι να κτίσει γέφυρες ανάμεσα στον ακαδημαϊκό χώρο και τον κόσμο της εφαρμοσμένης δημοσιογραφίας, των Μέσων και της πολιτικής. Από τις εργασίες του συνεδρίου αναμένεται η ακαδημαϊκή μας πλευρά να αποκτήσει εμπειρίες από την καθημερινή πρακτική και τα προβλήματα που ανακύπτουν στην εκτέλεση του δημοσιογραφικού έργου, ενώ η πλευρά των επαγγελματιών στα Μέσα να γνωρίσει σε βάθος τις νέες τάσεις που επικρατούν στον διεθνή χώρο και τα θεωρητικά, διεπιστημονικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από τη μελέτη του επαγγέλματος.
Στο πλαίσιο των εργασιών του #AMIRetreat2018, θα λάβουν χώρα εργαστήρια, εισηγήσεις, αλλά και συζητήσεις με τους επαγγελματίες των Μέσων με πολλαπλό στόχο
·         Να προσφέρουν μέσω εμπειρικών παραδειγμάτων την επαλήθευση των αναλύσεων για το νέο μηντιακό τοπίο.
·         Να αναδείξουν τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε αυτό το νέο περιβάλλον και τις συνέπειες που μπορούν να έχουν οι πρακτικές αυτές.
·         Να προβάλουν μια σειρά από νέες αξίες, αλλά και νέες απαιτήσεις που  προκύπτουν για την αποτελεσματική λειτουργία των Μέσων στις σύγχρονες Δημοκρατίες.
·         Να συμβάλουν στην περιφρούρηση και ενίσχυση της δημοκρατίας, της πόλης και της αγοράς με την πολιτική τους έννοια, λειτουργώντας ως μέσα ανάσχεσης όλων εκείνων που την επιβουλεύονται.
Το διακύβευμα αυτής της συζήτησης είναι καθοριστικής σημασίας. Με την ευχή να σταθούμε αντάξιοι των καιρών…
Tumblr media
Ανοιχτά προς το κοινό:
Έναρξη Εργασιών Συνεδρίου 27/9, 09:00
Kλείσιμο Εργασιών 29/9, 18:00-19:00
Παρεμβάσεις Κεντρικών Ομιλητών:
Sarah T. Roberts UCLA, USA, 27.09, 14:45
Sharmini Peries The Real News Network, USA 28.09, 14:15
Eugenia Siapera Dublin City University 29.09, 10:00
Panel Επαγγελματιών Μέσων
Πέμπτη 27.09, 11:30-13:30
Παρασκευή 28.09, 11:00-13:00
Σάββατο 29.09, 11:00-13:00
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το #AMIRetreat2018, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του συνεδρίου, στο email [email protected] και στο Tηλέφωνο +30.6970306401.  
Instagram: @Advancedmediainstitute
Facebook: @Amiretreat2018
Twitter: @dimosiografia_
Hashtags: #AMIRetreat2018 #ComTeam #AMIR
0 notes
Text
Εχθρότητα του Καταναλωτή και Τουρκική Εξωτερική Πολιτική: Συγκριτική Ανάλυση Αντιδράσεων από Ελλαδίτες, Κύπριους και Κούρδους
Tumblr media
Κολοβός, Κ. & Μιχαήλ, Δ. (2018). «Εχθρότητα του Καταναλωτή και Τουρκική Εξωτερική Πολιτική: Συγκριτική Ανάλυση Αντιδράσεων από Ελλαδίτες, Κύπριους και Κούρδους». Παρουσίαση έρευνας στο International Conference on International Business του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. (18-21 Μαΐου, Θεσσαλονίκη).
Κυριακός Κολοβός: Ερευνητής Advanced Media Institute -Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΚΥ - 
Δήμητρα Μιχαήλ: Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Η θεωρία του εθνοκεντρισμού στηρίζεται στην ύπαρξη μιας «έσω-ομάδας» (in-group), που αποτελεί το «εμείς», στην συγκρότηση της ταυτότητας, σε αντιδιαστολή με τα μέλη μιας «έξω-ομάδας» (out-group), «αυτούς» δηλαδή που αποτελούν τον «άλλον» και οι οποίοι συγκροτούν την ετερότητα  (Sumner  1906). Έτσι, τα σύμβολα και οι αξίες μιας εθνοτικής-εθνικής ομάδας κάποιου γίνονται αντικείμενα υπερηφάνειας και σημείο αναφοράς, ενώ τα σύμβολα άλλων ομάδων μπορεί να καταστούν αντικείμενα περιφρόνησης (Levine and Campbell 1972).
Ο όρος «εθνοκεντρισμός του καταναλωτή» (consumer ethnocentrism) στηρίζεται στην ταυτότητα, στο αίσθημα του «ανήκειν» και της κατανόησης της αποδεκτής ή απορριπτικής συμπεριφοράς των εγχώριων καταναλωτών μίας έσω-ομάδας (Shimp and Sharma 1987). Σε πληθώρα ερευνών έχει παρατηρηθεί πως διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση του εθνοκεντρισμού ενός εγχώριου καταναλωτή, σε σχέση με εισαγόμενα προϊόντα, όπως ο κίνδυνος της απώλειας θέσεων εργασίας, ηθικοί και άλλοι λόγοι. Ακραία έκφανσή του θεωρείται η «έχθρα του καταναλωτή» (consumer animosity) η οποία ενεργοποιείται από πρότερες ή τρέχουσες διαφορές και συγκρούσεις- στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές-  της χώρας στην οποία ανήκει ο καταναλωτής σε σχέση με τη χώρα προέλευσης του προϊόντος αποτελώντας σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης της προθυμίας αγοράς ενός ξένου προϊόντος, καθώς η εχθρότητα αποτελεί εν γένει στάση του καταναλωτή ως προς την υπό αναφορά χώρα (Klein, Ettenson and Morris 1998).
Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής δημιουργεί μια σειρά ζητημάτων αμφισβήτησης της κυριαρχίας των γειτονικών της κρατών και της ασφάλειας των λαών με τους οποίους γειτνιάζει. Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου (2010) «από τα ιστορικά δεδομένα προκύπτει πασιφανώς ότι μια χώρα [η Τουρκία] που βρίσκεται πάνω στον άξονα Μικράς Ασίας-Βαλκανίων, προκειμένου να γίνει όντως ισχυρή, χρειάζεται να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία της πάνω στις θαλάσσιες και υδάτινες αρτηρίες που περιβάλλουν αυτό τον άξονα».
Στην παρούσα έρευνα χρησιμοποιώντας ποιοτική ανάλυση του περιεχομένου δημοσιεύσεων από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων επιχειρείται η επαλήθευση ενός αιτιακού σχήματος που έχει ως ανεξάρτητη μεταβλητή την τουρκική εξωτερική πολιτική, ως ενδιάμεση τον καταναλωτικό εθνοκεντρισμό και ως εξαρτημένη μεταβλητή τον επηρεασμό των τουρκικών προϊόντων, του τουριστικού προεξάρχοντος, μετά την εισβολή στο συριακό Αφρίν και την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.
Ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί τον Κυριάκο Κολοβό να μιλάει διεξοδικά για την έρευνα στον Μάριο Πούλλαδο στη ραδιοφωνική εκπομπή “Πρώτη Εκπομπή” στο Ράδιο Πρώτο. 
youtube
0 notes
Text
Ένας οικοδεσπότης, τρεις ομάδες!
Αγαπητά μέλη, φοιτητές του ΜΠΣ Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία του ΑΠΚΥ, διδάσκοντες και φίλοι,
Tumblr media
Σας προσκαλούμε με χαρά στις 3 Ιουλίου 2018 στο Cafè του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟS στην οδό Σταδίου στην Αθήνα, μεταξύ 17.00 και 21.00.
17.00-18.00: συνάντηση των μελών του Advanced Μedia Ιnstitute
18.00-19.00: συνάντηση διδασκόντων και φοιτητών
19:00-21:00: ανοικτή συνάντηση των φίλων του ΑΜΙ*, όπου θα παρουσιαστούν οι φετινές χορηγίες και το επόμενο διεθνές συνέδριο #AMIRetreat2018.
Σας περιμένουμε!
Advanced Media Institute
* Παρακαλούμε προσκαλέστε φίλους που πιστεύετε ότι θα ενδιαφέρονται για τη δραστηριότητα του ΑΜΙ.
One host, three groups!
Dear members, students, professors and friends,
We are happy to invite you to a meeting on July 3, 2018 at the Cafè of IANOS bookshop in Stadiou Str, Athens, between 17.00 and 21.00.
17.00-18.00: meeting of AMI members
18.00-19.00: meeting of professors and students
19:00-21:00: open meeting with friends of the AMI*, where the current grants and the forthcoming international conference #AMIRetreat2018 will be also presented.
We look forward to seeing you there!
Advanced Media Institute
* Please invite friends that you believe will be interested in the activities of the AMI.
0 notes
Text
Grants2018, οι πρώτες χορηγίες του Advanced Media Institute
Tumblr media
Την επιχορήγηση των πρώτων ερευνητικών έργων για το 2018, σε συνέχεια της δημόσιας πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων (Grants2018) ανακοινώνουν σήμερα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Advanced Media Institute.
Η απόφαση, με blind double peer review και κριτική ανάγνωση, αγκαλιάζει ένα καλό μείγμα ακαδημαϊκής και πρακτικής θεματολογίας/προσέγγισης σε προτάσεις που αξιολογήθηκαν θετικά από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΑΜΙ. Αποτυπώνει δε, το όραμα του Ινστιτούτου να συμβάλλει στην παραγωγή πρωτότυπης και εφαρμοσμένης έρευνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την παραγωγή και διαχείριση περιεχομένου στα πεδία της Σύγχρονης Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας.
Βασικά κριτήρια της αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων για καινοτόμα ακαδημαϊκή έρευνα (έρευνα) ήταν τα ακόλουθα:
Πρωτοτυπία και αυθεντικότητα του προτεινόμενου θέματος προς έρευνα
Σαφήνεια και συνοχή των ερευνητικών στόχων και της διαδικασίας υλοποίησής τους
Ισχυρή θεωρητική τεκμηρίωση των ερευνητικών ερωτημάτων και στόχων
Συνεκτικό πρωτόκολλο ερευνητικής μεθοδολογίας
Αποτελεσματικός σχεδιασμός της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων
Σημασία του προτεινόμενου ερευνητικού προγράμματος και προσδοκώμενα αποτελέσματα
Βασικά κριτήρια της αξιολόγησης των προτάσεων της δεύτερης κατηγορίας που αφορούν την παραγωγή και διαχείριση περιεχομένου που συνδέεται με εφαρμοσμένη έρευνα στα πεδία της Σύγχρονης Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας (έντυπο, ραδιόφωνο, ταινία/ντοκιμαντέρ, ψηφιακό περιεχόμενο), ήταν τα ακόλουθα:
Πρωτοτυπία και αυθεντικότητα του προτεινόμενου θέματος προς έρευνα και παραγωγή. Επάρκεια πηγών και τεκμηρίωσης
Επάρκεια του θέματος προς διερεύνηση/σεναρίου, από θεματικής, αλλά και αισθητικής πλευράς (storytelling).
Η σκηνοθετική προσέγγιση και η επάρκεια της καταγραφής των δεδομένων/ιστοριών. Η αξία του καλλιτεχνικού και τεχνικού δυναμικού της παραγωγής.
H επαρκής τεχνική επεξεργασία της ταινίας.
Η σεμιναριακή διδασκαλία των μεθόδων εργασίας και παραγωγής στους φοιτητές του ΜΠΣ
Πρόκειται για τρία (3) από τα συνολικά έντεκα (11) ερευνητικά έργα της βραχείας λίστας, τα οποία θα λάβουν ισόποση χρηματοδότηση ύψους 2.000 ευρώ, αυξάνοντας το ποσό της συνολικής χρηματοδότησης στα 6.000 ευρώ έναντι 5.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόσκληση.
1. Χαρτογράφηση του ελληνικού δημοσιογραφικού Twitter: θεωρητική και πρακτική προσέγγιση (Δρ. Χρυσή Δαγουλά)
“Το θεωρητικό μέρος της έρευνας θα επιχειρήσει να δείξει  το  πώς  «προσλαμβάνεται»  το μέσο  και να  απαντήσει  σε  σειρά  ερωτημάτων:  είναι  η δημοσιογραφική  ιστορία  του  Twitter  μια  ιστορία  «ομαλοποίησης» (normalizing); Χρησιμοποιείται η πλατφόρμα με τον ίδιο τρόπο από τους μιντιακούς οργανισμούς και τους δημοσιογράφους; Για ποιους λόγους χρησιμοποιείται και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με πλήρη εκμετάλλευση των τεχνικών του χαρακτηριστικών;”
2. Η επιστροφή του Προμηθέα, ντοκιμαντέρ για μια σύγχρονη ενεργειακή πολιτική (Σκηνοθεσία – σενάριο: Κυριάκος Κατζουράκης, Συντονισμός – δημοσιογραφική έρευνα: Δρ. Λεωνίδας Βατικιώτης, Εικονοληψία – μοντάζ: Θάνος Τσάντας) 
“Σκοπός της παραγωγής του ντοκιμαντέρ Η επιστροφή του Προμηθέα είναι να διερευνήσει τις επιπτώσεις μιας μεταβολής ιστορικών διαστάσεων που συντελείται στις μέρες μας και σχετίζεται με την εκ βάθρων αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, που εμφανίστηκε και κυριάρχησε ταυτόχρονα με την ανάδυση των βιομηχανικών κοινωνιών, ενώ η πρωτοτυπία του έγκειται στην οπτική γωνία υπό την οποία θα σταθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς ενώ αποδέχεται τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής απορρίπτει την άνευ όρων υιοθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναδεικνύοντας σημαντικές αδυναμίες τους.”
3. Crowdfunding (Πληθοπορισμός) με εφαρμογή σε δημοσιογραφικό διαδικτυακό τόπο την εποχή της συμμετοχικότητας (Δρ. Νίκος Αντωνόπουλος, Δρ. Αγησίλαος Κονιδάρης, Δρ. Σπύρος Πολυκαλάς, Ευάγγελος Λάμπρου).
“Η σημαντικότητα της πρότασης απαντά στο πως μπορεί να ενσωματωθεί στην ανάππτυξη συμμετοχικών μοντέλων δημοσιογραφίας τόσο από επαγγελματίες δημοσιογράφους όσο και από ενεργούς πολίτες”
Με αφορμή τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υπεβλήθησαν, μια πρόταση που κινήθηκε πέρα από το κυρίως πλαίσιο της προκήρυξης, αλλά χρήζει ιδιαίτερης μνείας – καθώς συγκέντρωσε ιδιαίτερα θετικά σχόλια – ήταν «Η ανθρωπογεωγραφία της σύγχρονης μετανάστευσης: σκιαγραφώντας το προφίλ Σύριων και Ιρακινών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα» (Dr. Eda Gemi, Δρ. Μάρη Λαυρεντιάδου, Bledar Feta).
Παρόλο που το ΑΜΙ δεν έχει τη δυνατότητα να υπαγάγει την πρόταση αυτή στον κύκλο των χορηγούμενων, εξετάζει κάθε δυνατότητα στήριξης και συνεργασίας για την ευόδωσή της.
Τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα θα υλοποιηθούν εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για το έργο.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
0 notes
Text
Νέα Έκδοση από το AMI: “Εκδοχές της Ελευθερίας στην Μηντιακή μας Πραγματικότητα”
Tumblr media
“Εκδοχές της Ελευθερίας στη μηντιακή μας πραγματικότητα. Η νέα δημοσιογραφία και οι προκλήσεις της”
Επιμέλεια: Σοφία Ιορδανίδου και Κώστας Σρατηλάτης
Advanced Media Institute / Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Πού σχετίζεται η μηντιακή μας πραγματικότητα με το ιδιότυπο εκείνο αγαθό που ονομάζεται «Ελευθερία»; 
Πώς μπαίνει στη συζήτηση εκείνο που πήγαμε να μάθουμε ως «νέα δημοσιογραφία»;
Στα χρόνια που ζούμε, ο δημοσιογράφος χρειάζεται να επανεφεύρει τον εαυτό του – ψηφιακή αφήγηση, data journalism, δημοσιογράφος-curator, δημοσιογράφος-entrepreneur – προκειμένου να επιβιώσει από την κρίση, αλλά και από τον βαθύτερο μετασχηματισμό του πεδίου, όπου κινείται. Στα ίδια χρόνια, ο ίδιος ο αναγνώστης/ακροατής/τηλεθεατής χρειάζεται να βρει νέους κώδικες – αντιμετώπιση των fake news, αξιολόγηση της είδησης που του φθάνει μαζί με το σχόλιο, clutter του μηντιακού υλικού. Στα χρόνια λοιπόν αυτά, το αίτημα της ελευθερίας είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ.
Ανάμεσα στην πίεση της αγοράς, την πλαισίωση του νόμου και τη σιδηρά πραγματικότητα του φόβου, η ελευθερία του λόγου παραμένει κεντρικό ζητούμενο.
Συγγραφείς: Αντώνης Παπαγιαννίδης, Σοφία Ιορδανίδου, Βάλια Καϊμάκη, Βασίλης Σωτηρόπουλος, Κώστας Ν. Στρατηλάτης, Μυρσίνη Δογάνη, Αντώνης Πάτροκλος Ζαρίντας, Ανδρέας Μ. Παναγόπουλος, Ιάκωβος Τσαγγάρης, Πάρις Καρβουνόπουλος, Μανώλης Καλατζής, Χριστιάνα Μάρκου, Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης
Για τον δημοσιογράφο, αλλά και για τον πολίτη.
Το βιβλίο «Εκδοχές της Ελευθερίας στη μηντιακή μας πραγματικότητα: Η νέα δημοσιογραφία και οι προκλήσεις της» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.
0 notes