Tumgik
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το 2013 παρήγαγε το 6% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Η Ιαπωνία παραμένει η κυριότερη οικονομία δημιουργίας υψηλής τεχνολογίας της Ασίας. Ωστόσο, κατετάγη δεύτερη στον κόσμο βάσει της Παγκόσμιας Έκθεσης Πλούτου – Global Wealth Report (2013).
Η Ιαπωνία έχει:
62 εταιρείες στον πίνακα Fortune 500
τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων στην Ασία
το Τόκυο ήταν η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο το 2012
Το 2013 τα περιουσιακά στοιχεία των ιαπωνικών νοικοκυριών είχαν ύψος €1,3 τρισ. Η Ιαπωνία έχει την τέταρτη υψηλότερη δαπάνη παγκοσμίως για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) ίση με το 3,4% του ΑΕΠ της Το 20% των εταιρειών με τις υψηλότερες δαπάνες για R&D στον κόσμο έχουν έδρα την Ιαπωνία. Κατατάσσεται 27η στην Μελέτη «Ease of Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για την ίδρυση εταιρείας απαιτούνται 14 ημέρες.
Για ποιους λόγους να ξεκινήσει μία ελληνική εταιρεία προσπάθεια να εξάγει στην Ιαπωνία:
σταθερό και ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον
εφαλτήριο εισόδου στις άλλες ασιατικές αγορές
καταναλωτές με υψηλό επίπεδο μόρφωσης που υιοθετούν γρήγορα νέα προϊόντα και υπηρεσίες
ευρεία, εύπορη καταναλωτική αγορά με μεγάλες αστικές περιοχές
το μητροπολιτικό κέντρο του Τόκυο είναι η μεγαλύτερη αστική συγκέντρωση στον κόσμο με πληθυσμό περίπου 35 εκατομμυρίων ατόμων
Πλεονεκτήματα της ιαπωνικής αγοράς:
τεράστια, ανοικτή οικονομία (απαιτείται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών εισαγωγής και διακίνησης προϊόντων
ολοένα και περισσότερο άνοιγμα στην παγκόσμια οικονομία
ισχυρή προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP)
δίψα για νέες τάσεις και νέα τεχνολογία
υψηλό επίπεδο διαθεσίμου εισοδήματος, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των νέων που ζουν με τους γονείς τους
Η ιαπωνική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα της χώρας. Αγγλικά ομιλούν ολοένα και περισσότεροι Ιάπωνες, ωστόσο η γλώσσα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό φραγμό κατά την επικοινωνία σας στην Ιαπωνία. Ακόμη και όταν γνωρίζουν αγγλικά, οι περισσότεροι Ιάπωνες διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν και προτιμούν την επικοινωνία στην ιαπωνική γλώσσα.
Οι μικρές λεπτομέρειες μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία:
φροντίστε να τυπώσετε επαγγελματικές κάρτες στα ιαπωνικά
δίνετε την κάρτα σας και λαμβάνετε την κάρτα του συνομιλητού σας πάντοτε με τις δύο παλάμες
δεχθείτε επαγγελματικές προσκλήσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπου η ατμόσφαιρα θα είναι πιο χαλαρή και θα επιτρέψει να γνωρισθείτε καλύτερα
η προσφορά δώρου θα εκτιμηθεί από τον συνομιλητή σας, πρέπει όμως να προσέξετε η συσκευασία να είναι επαγγελματική και πολύ προσεγμένη. Εάν δεν είναι, καλύτερα να μη προσφέρετε δώρο.
                     Πολιτιστικές βάσεις του ιαπωνικού επικοινωνιακού στυλ
Στην ιαπωνική κοινωνία, η ταυτότητα του ατόμου συνδέεται παραδοσιακά  με την ταυτότητα ομάδων όπως οικογένεια, σχολείο ή εταιρείες. Ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίες αναφέρουν πρώτα το όνομα της εταιρείας στην οποία ανήκουν και μετά το δικό τους όνομα όταν συναντούν κάποιον για πρώτη φορά.
Συναισθήματα, ειδικά αρνητικά, δεν εκφράζονται ανοικτά δημοσίως.  Άτομο το οποίο αντιτίθεται σθεναρώς ή επιμένει να διατηρεί διαφορετική άποψη από αυτή του συνόλου, θεωρείται πως διαταράσσει την αρμονία του συνόλου.
Μάλιστα, εξαιτίας της συλλογικής φύσης της ιαπωνικής κοινωνίας, οι Ιάπωνες συνήθως κάνουν διάκριση μεταξύ της προσωπικής τους γνώμης και του τι θα πρέπει να αναφέρουν δημοσίως.
Ιεραρχία
Ο σεβασμός και η διατήρηση των ιεραρχικών σχέσεων είναι βασικό γνώρισμα στην ιαπωνική κοινωνία καθώς και στο επιχειρείν. Η σημασία της ιεραρχίας στην ιαπωνική κουλτούρα βασίζεται στην κοινωνική ηθική του κονφουκιανισμού (cunfucianism).
2.1     Οι ιεραρχικές σχέσεις στο επιχειρείν
Η ιεραρχική σχέση μεταξύ πελάτου και πωλητού αποτελεί μία από τις πολλές ιεραρχικές σχέσεις στην ιαπωνική επιχειρηματική κουλτούρα. Το ίδιο ισχύει και στις σχέσεις ανάμεσα σε μία κύρια και θυγατρική εταιρεία, μεταξύ διευθυντού και υφισταμένου κλπ. Στις σχέσεις που αναπτύσσονται κάθε πρόσωπο έχει ορισμένες προσδοκίες από τους άλλους. Έτσι, για παράδειγμα ένα διευθυντής συχνά ενδιαφέρεται για την ευημερία του υφισταμένου του, ακόμα και εάν αυτή αφορά παροχή βοηθείας στην ιδιωτική ζωή του τελευταίου.  Από την πλευρά του, ο υφιστάμενος αναμένεται να εμπιστεύεται την κρίση του διευθυντού του και να μην αμφισβητεί τις αποφάσεις του.
2.2. Αρχαιότητα (seniority)
Η αρχαιότητα είναι πολύ σημαντική στο ιαπωνικό επιχειρείν. Παραδοσιακά δε αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για την προαγωγή των ιαπωνικών στελεχών. Έτσι για παράδειγμα, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο εταιρειών, οι Ιάπωνες αναμένουν από κάθε πλευρά να αποστέλλει πρόσωπα ιδίας ηλικίας καθώς και θέσεως.
2.3.  Άλλα παραδείγματα ιεραρχίας
Όταν οι Ιάπωνες ανταλλάσσουν επιχειρηματικές κάρτες (business cards), οι ανώτεροι ιεραρχικά υπάλληλοι προηγούνται. Όταν μία κάρτα παραλαμβάνεται, ο τίτλος σ’ αυτήν ελέγχεται προκειμένου να διαπιστωθεί η θέση και το status αυτού που την παραδίδει. Υψηλόβαθμοι υπάλληλοι όπως Γενικός Διευθυντής (buchoo) αποκαλούνται συνήθως με την ιδιότητά τους. Όταν δε οι Ιάπωνες υποκλίνονται μεταξύ τους, το πρόσωπο με το χαμηλότερο status υποκλίνεται βαθύτερα.
Κατ΄ αντίστοιχο τρόπο, η ιεραρχία καθορίζει την θέση όπου θα κάτσει ο καθένας σε ένα τραπέζι (seat arrangement). ��τσι για παράδειγμα, η θέση πίσω από τον οδηγό ταξί  προορίζεται για το υψηλόβαθμο πρόσωπο, ενώ η θέση δίπλα στον οδηγό προορίζεται αντίστοιχα για το χαμηλόβαθμο άτομο.
Η ιεραρχία στην ομιλία είναι επίσης χαρακτηριστική. Έτσι το υψηλόβαθμο στέλεχος ομιλεί συνήθως τελευταίο. Σημειωτέον πως η ιαπωνική γλώσσα αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ιεραρχία. Για παράδειγμα, ένα υψηλόβαθμο πρόσωπο ομιλεί ευγενικά ή συμβατικά, ενώ ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος χρησιμοποιεί ευσεβή ή εξαιρετικά ευγενική γλώσσα.
Περισταστιακή ιαπωνική συμπεριφορά
Στην ιαπωνική κουλτούρα η συμπεριφορά των προσώπων διαμορφώνεται ανάλογα με την περίσταση. Η κατάλληλη συμπεριφορά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο χώρος, βαθμός ή status των λοιπών προσώπων οποία είναι παρόντα, καθώς και από την σχέση τους με εν λόγω πρόσωπα.
Έμμεση επικοινωνία
Οι Ιάπωνες όταν επικοινωνούν μεταξύ τους δεν διατυπώνουν την άποψή τους ρητά.
Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις με αλλοδαπούς συνομιλητές, όπου ένας καλά διαρθρωμένος λόγος θεωρείται προτέρημα.
Επικοινωνιακά κενά προκληθέντα από διαφορετικά επιχειρηματικά έθιμα
5.1  Λήψη αποφάσεων
Οι ιαπωνικές εταιρείες λαμβάνουν αποφάσεις βάσει ομαδικής συναίνεσης, και όχι κατόπιν ατομικής άσκησης εξουσίας. Στη διαδικασία σχηματισμού της ομαδικής απόφασης, όλες οι πιθανές συνέπειες μίας αποφάσεως εξετάζονται και λαμβάνονται υπ’ όψιν. Πρόκειται για μία συνολική προσέγγιση (holistic approach) οποία συμβάλλει με την σειρά της στη διατήρηση της αρμονίας εντός μίας επιχείρησης.
Η ομαδική απόφαση έχει το πλεονέκτημα ότι αυτή εφαρμόζεται ομαλώς, χωρίς εμπόδια. Κάθε στέλεχος δε είναι ενήμερο για τη λήψη μίας σχετικής απόφασης.
Συμβουλές για τους Έλληνες επιχειρηματίες:
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον σεβασμό της ιεραρχίας.
Aναμένετε η διαδικασία διαπραγματεύσεων με μία ιαπωνική επιχείρηση να διαρκέσει περισσότερο απ όσο θα διαρκούσε στην Ελλάδα. Οι συναντήσεις επίσης θα είναι περισσότερες απ’ ότι νομίζατε, όπως και η σχετική αλληλογραφία.
Προετοιμάστε αναλυτική πληροφόρηση για την εταιρεία σας.
Επιδείξτε υπομονή και προσήλωση καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Ξοδεύστε άπλετο χρόνο “χτίζοντας” σχέσεις. Θεωρείστε την επιχειρηματική σχέση με τους Ιάπωνες σαν προσωπικό και όχι νομικό συμβόλαιο.
Καλλιεργείστε ανεπίσημες επαφές εντός ιαπωνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιληφθείτε πού βρίσκεται η διαδικασία λήψης αποφάσεως, σχετική με την έναρξη της επιχειρηματικής σας συνεργασίας.
Αποφεύγετε να λαμβάνετε γρήγορες αποφάσεις ή να πιέζετε για γρήγορες αποφάσεις.
Εξασφαλίστε πως η ομάδα σας έχει συναίνεση: αποφεύγετε να δείχνετε ασυμφωνία μεταξύ εσάς και των συνεργατών σας ενώπιον των Ιαπώνων.
Συναντήσεις
Μη δυνατότητα επικοινωνίας στην αγγλική
Οι Ιάπωνες δεν ομιλούν ως επί το πλείστον την αγγλική γλώσσα.  Ακόμα και αυτοί που γνωρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό την αγγλική, προτιμούν να επικοινωνούν με τους ξένους συνεργάτες στην ιαπωνική μέσω διερμηνέα, διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους να ομιλήσουν την αγγλική.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο παραμένουν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια πολυεθνικών συναντήσεων.
6.2. Επικοινωνιακό στυλ
Οι Ιάπωνες κατά τη διάρκεια μίας πολυεθνικής επιχειρηματικής συνάντησης αποφεύγουν να διακόπτουν τον συνομιλητή τους όταν αυτός ομιλεί, διότι θεωρούν πως αυτό είναι αγενές. Επιπλέον, οι αλλοδαποί ομιλητές, θα πρέπει να αποφεύγουν κινήσεις οι οποίες αμφισβητούν το ενδεχόμενο μη κατανόησης των λεγομένων τους από τους Ιάπωνες.
6.3. Παροχή πλήρους πληροφόρησης και απάντησης
Μία άλλη πτυχή του ιαπωνικού επικοινωνιακού στυλ, αφορά την επιθυμία των Ιαπώνων να λαμβάνουν μία ολοκληρωμένη και πλήρη απάντηση. Οι Ιάπωνες αισθάνονται πως είναι σημαντικό οι αλλοδαποί συνεργάτες να δίδουν μία αξιόπιστη απάντηση όταν θέτουν διάφορα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα τις προϋποθέσεις πιθανής συνεργασίας.
6.4.  Yπόκλιση και ανταλλαγή επιχειρηματικών καρτών
Η υπόκλιση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας. Πραγματοποείται όταν λαμβάνει χώρα μία συνάντηση, προκειμένου κυρίως να αποδοθεί σεβασμός στον συνομιλητή μας. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έκφραση συγγνώμης.
Όσον αφορά την ανταλλαγή επιχειρηματικών καρτών (business cards), αυτή περιλαμβάνει κάποιο βαθμό “τελετουργίας”. H επιχειρηματική κάρτα θεωρείται πως αντιπροσωπεύει το άτομο, ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, κυρίως  όταν την λαμβάνουμε από τον συνομιλητή μας.
Όταν δε ανταλλάσσουμε κάρτες, προσφέρουμε την δικιά μας με τα δύο χέρια.
Συμβουλές για τους Έλληνες επιχειρηματίες:
Στείλτε την agenda της συνάντησης και γραπτό υλικό εκ των προτέρων.
Όταν κάνετε ερωτήσεις μην περιμένετε να λάβετε άμεση απάντηση.
Καθορίστε τους σκοπούς μίας συνάντησης πριν απ’ αυτήν και εκ νέου προ της έναρξης αυτής. Αναφέρατε περιληπτικά στο τέλος της συνάντησης τα συμπεράσματα της συνάντησης.
Επιβεβαιώσετε επόμενα βήματα συνεργασίας γραπτώς μετά την συνάντηση μέσω email ή fax.
Οι Ιάπωνες σπάνια αναφέρουν το “όχι” απευθείας.
Προμηθευτείτε αρκετές επιχειρηματικές κάρτες πριν ταξιδέψετε στην Ιαπωνία για πραγματοποίηση σχετικών επιχειρηματικών συναντήσεων.
*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιαπωνία
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
Η εγχώρια παραγωγή υπήρξε ο κύριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας τις τελευταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με την Credit Suisse Global Wealth Report 2014, 0,3% του πληθυσμού της χώρας (2,4 εκ.) έχει περιουσία μεγαλύτερη του $1 εκ., ενώ 254.000 Ινδοί συγκαταλέγονται στο 1% τωνπλουσιότερων παγκοσμίως, από τους οποίους 2.080 έχουν περιουσία που ξεπερνά τα $50 εκ. και 940 διαθέτουν περισσότερα από $100 εκ. περιουσιακά στοιχεία. 10% των Ινδών (128 εκ.) εκπροσωπούν 30% των συνολικών εισοδημάτων, 23% των εξόδων των νοικοκυριών και 64% του εισοδηματικού πλεονάσματος της Ινδίας.
Αντίθετα, το 10% των φτωχότερων Ινδών αναγκάζονται να δανείζονται για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Σχεδόν 63% των πλουσιότερων 10% Ινδών ζουν σε αστικές περιοχές, ενώ 85% των φτωχότερων στρωμάτων ζουν σε αγροτικές περιοχές. Από τους πλούσιους των αστικών περιοχών (85 εκ.), περίπου 2/3 σε μητροπόλεις και το 1/3 σε μικρότερες πόλεις.
Το επιχειρηματικό νομοθετικό περιβάλλον είναι αρκετά ανοικτό και ακολουθεί τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού.  Από το 1991, η εμπορική και επενδυτική πολιτική έχουν σταδιακά φιλελευθεροποιηθεί.  Οι ποσοτικοί εισαγωγικοί περιορισμοί καταργήθηκαν το 2001, με εξαίρεση ορισμένους «ευαίσθητους» τομείς. Τα πρόσφατα χρόνια, οι Κυβερνήσεις πήραν πρωτοβουλίες για την χαλάρωση των περιορισμών ΑΞΕ σε τομείς όπως η Άμυνα, τα πετρελαιοειδή, οι τηλεπικοινωνίες, το Χρηματιστήριο κλπ
Η Ινδία έχει ένα ευρύ φάσμα δομικών λίθων, που περιλαμβάνουν τους: γρανίτη, μάρμαρο, ψαμμίτη, ασβεστόλιθο, σχιστόλιθο, και χαλαζίτη. Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς ακατέργαστων λίθων.
Πολυάριθμοι ναοί, φρούρια και παλάτια του αρχαίου ινδικού πολιτισμού έχουν χτιστεί με τοπικούς λίθους.
Οι φυσικοί λίθοι εξακολουθούν να έχουν σημαίνουσα θέση στις σύγχρονες αστικές κατασκευές, όπως είναι τα δημόσια κτίρια, τα ξενοδοχεία και οι ναοί, ενώ βαίνει συνεχώς αυξανόμενη και η χρήση τους στις οικίες, καθώς η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού, επιτρέπει τη διείσδυση του τομέα στην μικροαστική τάξη.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα το μάρμαρο εθεωρείτο Βασιλικός Λίθος και η χρήση του περιοριζόταν στην κατασκευή τάφων, ναών και παλατιών. Η αντίληψη αυτή έχει, φυσικά, αλλάξει και τώρα χρησιμοποιείται και για την κατασκευή ξενοδοχείων και οικιών.
Η Ινδία είναι η χώρα με την ταχύτερα μεγενθυνόμενη Οικονομία στον κόσμο. Ούσα αναπτυσσόμενη χώρα με πληθυσμό άνω του 1 δις και με υψηλά ποσοστά φτώχειας, έχει ανάγκη εκτεταμένων έργων υποδομών, προκειμένου να διατηρήσει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης.
Ο ινδικός Τομέας των Κατασκευών, και δη των Ακινήτων, θα συνεχίσει να αναπτύσσεταιστο μέλλον. Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε συνδυασμό με την έκθεση όλο και μεγαλύτερου τμήματος του ινδικού πληθυσμού σε δυτικές επιρροές, θα συντελέσει στην αύξηση της ζήτησης για ποιοτικές κατοικίες. Στην Ινδία κυκλοφορούν πολλά περιοδικά αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης, τα οποία δε διαφέρουν καθόλου σε ποιότητα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Καθώς το μάρμαρο θεωρείται απόδειξη status στην Ινδία (εξ ου και η ευρεία χρησιμοποίησή σε ξενοδοχεία 5 και 7 αστέρων), τα ανωτέρω οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η χρήση του θα αυξηθεί στο μέλλον.
Η ΑΓΟΡΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
*τα στοιχεία αντλήθηκαν από την Έκθεση της κ. Φρίντας Γεωργίου, Γραμμ. ΟΕΥ Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ινδία
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
Στη Βραζιλία απαγορεύονται επενδύσεις σε δραστηριότητες συναφείς με την πυρηνική ενέργεια, ταχυδρομικές και τηλεγραφικές υπηρεσίες και δραστηριότητες συναφείς με την αεροδιαστημική βιομηχανία (Εκτόξευση και τροχιακή θέση δορυφόρων, διαστημικών σκαφών, αεροσκαφών και συναφείς δραστηριότητες. Η απαγόρευση δεν αφορά την κατασκευή και εμπορία των εν λόγω ειδών ή εξαρτημάτων).
Υπάρχουν ακόμη περιορισμοί στις επενδύσεις σε περιπτώσεις που αφορούν αγορά, χρήση ή ενοικίαση αγροτικής γης, αγορά γης σε παραμεθόριες περιοχές, συμμετοχή/ίδρυση χρηματοπιστωτικών οργανισμών (μόνο ως υποκαταστήματα ξένων), υπηρεσίες αντασφάλισης (υποχρέωση ανάθεσης 40% του κινδύνου σε τοπικές ασφαλιστικές εταιρίες και απαγόρευση μεταφοράς στο εξωτερικό περισσότερο από 20% των ασφαλίστρων), υπηρεσίες τακτικών αερογραμμών. [Επιτρέπεται μόνο με σύμβαση παραχώρησης και μόνο σε βραζιλιανές επιχειρήσεις που διοικούνται από βραζιλιανούς πολίτες και στις οποίες τουλάχιστον το 80% του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου ανήκει σε βραζιλιανούς πολίτες. Επομένως, η ξένη συμμετοχή περιορίζεται στο 20% του κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου και τελεί υπό την έγκριση της Γραμματείας Πολιτικής Αεροπορίας], σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοπτικά μέσα. [Ο ξένος εταίρος μπορεί να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο μέχρι 30%, με το υπόλοιπο να πρέπει υποχρεωτικά να ανήκει άμεσα ή έμμεσα σε βραζιλιανό πολίτη], εξόρυξη, και στις θαλάσσιες και ποτάμιες μεταφορές, παράκτια ναυτιλία.
Με το νόμο 13.097 της 19/1/2015 ήρθη η απαγόρευση ξένων επενδύσεων στον τομέα υγείας. Πλέον επιτρέπεται η άμεση ή έμμεση συμμετοχή, ακόμα και ο πλήρης έλεγχος από ξένες επιχειρήσεις ή κεφάλαια. Ο ξένος επενδυτής οφείλει να ορίσει μόνιμο κάτοικο Βραζιλίας ως εκπρόσωπό του στη χώρα και να δηλώσει την επένδυση στη βραζιλιανή Κεντρική Τράπεζα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι δυνατή η μεταφορά κερδών στο εξωτερικό ή η επανεπένδυσή τους στη Βραζιλία, ούτε και ο επαναπατρισμός του αρχικού κεφαλαίου σε περίπτωση λύσης της εταιρίας.
Οι βιομηχανίες πληροφορικής και ειδών αυτοματισμού απολαμβάνουν ιδιαίτερωνπρονομίων, κυρίως εντός της ZFM, αλλά όχι μόνο. Τα βασικά κίνητρα που παρέχονται είναιταχύτερος χρόνος απόσβεσης για μηχανές, εξοπλισμούς και όργανα που χρησιμοποιούν στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και χαμηλότερος φόρος IPI. Επιλέξιμες για τις παραπάνω ελαφρύνσεις είναι εταιρίες που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της πληροφορικής, όπως και βιομηχανίες που κατασκευάζουν σημαντικό μέρος των προϊόντων τους τοπικά, εφαρμόζοντας παραγωγικές διαδικασίες εγκεκριμένες από το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Η εγκατάσταση των γραφείων της επιχείρησης σε εμπορικά κέντρα είναι ο πλέον διαδεδομένος και ασφαλής τρόπος ανάπτυξης ίδιου δικτύου στη Βραζιλία, για τις εμπορικές επιχειρήσεις καταναλωτικών ειδών.
Η εργασιακή νομοθεσία στη Βραζιλία θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους εργαζόμενους. Στις βασικές προβλέψεις περιλαμβάνονται: – Κατώτατος μισθός (R$ 788 για το 2015, R$ 865,5 στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016). – Προσαύξηση μεταξύ 10% και 40% επί του βασικού μισθού για ανθυγιεινή εργασία. – Προσαύξηση 30% επί του βασικού μισθού για επικίνδυνη εργασία. – Πληρωμή μισθού εντός των 5 πρώτων ημερών κάθε μήνα, στο τοπικό νόμισμα. – 8ωρο εργασίας την ημέρα και όχι περισσότερες α��ό 44 ώρες το μήνα – 15λεπτο διάλειμμα για εργασία μεταξύ 4 και 6 ωρών και 1-2 ώρες για εργασία περισσότερη από 6 ώρες – Μείωση μισθού επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. – Υποχρεωτική καταβολή 13ου μισθού. – Αποζημίωση για υπερωρίες. – Άδεια 30 ημερών το χρόνο (συμπεριλαμβάνονται τα σαββατοκύριακα). – Άδεια μητρότητας και πατρότητας 120 και 5 ημερών, αντίστοιχα. – Ειδοποίηση 30 ημερών για απόλυση. – Δικαίωμα στην απεργία. – Υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζόμενων, ντόπιων και αλλοδαπών, στο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Οι σχετικές εργοδοτικές εισφορές ανέρχονται σε 29% του ακαθάριστου μισθού. Ο εργοδότης οφείλει επίσης να συνεισφέρει 8,5% του ακαθάριστου μισθού των εργαζόμενων σε ταμείο αποζημιώσεων για απολύσεις.
Η Ελλάδα διαθέτει διμερή Σύμβαση Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη Βραζιλία.
Η γλώσσα μπορεί να αποδειχθεί εμπόδιο για την πρόσβαση στη βραζιλιανή αγορά. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να βρει κανείς συνομιλητές στην αγγλική, σίγουρα εκτιμάται περισσότερο η επικοινωνία στην πορτογαλική γλώσσα. Συνιστάται, συνεπώς, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να αξιολογήσουν θέματα όπως η μετάφραση της ιστοσελίδας τους, η δημιουργία προωθητικού υλικού και η ανάπτυξη προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην πορτογαλική, ενώ είναι βέβαιο ότι, σε περίπτωση συμμετοχής σε κάποια εμπορική έκθεση ή επίσκεψης στη χώρα, θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν προσωπικό που να μιλάει τη γλώσσα.
Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Βραζιλίας έχει έδρα στον Άγιο Παύλο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν ερωτήματα και αιτήματα υποστήριξης για την υποστήριξη της δραστηριοποίησής τους στη Βραζιλία στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Επιχειρηματικός Οδηγός για τη Βραζιλία
*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την Έκθεση της κ. Γεωργίας Βελέτζα, Γραμ. ΟΕΥ Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βραζιλία
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes
thediplomatgr-blog · 8 years
Link
0 notes