Tumgik
gustlrapp · 1 year
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Fotoğrafçılık seviyesini gece moduna almak isteyenler için fotoğraflar.
14 notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Photo
Arkadaşlar ile izlendiğinde tadı daha iyi çıkan arkadaş ortamı film önerileri.
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
My doctor said we can’t choose where we come from but we can choose where we go from there. I know it’s not all the answers but it was enough to start putting these pieces together.
THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER (2012) DIR. STEPHEN CHBOSKY
1K notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Text
Arkadaşlar ile izlendiğinde tadı daha iyi çıkan arkadaş ortamı film önerileri.
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
2016 - Personal Top 10 Horror/Halloween Favorites From The Last 31 Years
1K notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Photo
Arkadaşlar ile izlendiğinde tadı daha iyi çıkan arkadaş ortamı film önerileri.
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
485 notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Photo
Arkadaşlar ile izlendiğinde tadı daha iyi çıkan arkadaş ortamı film önerileri.
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
HITCH 2005 | dir. Andy Tennant
416 notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Photo
Arkadaşlar ile izlendiğinde tadı daha iyi çıkan arkadaş ortamı film önerileri.
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
She’s Out of My League (USA, 2010)
107 notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Text
Kültür robotu olarak değil, kendini keşfetmiş biri olarak yaşa.
Doğan Cüceloğlu
9 notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Yapay zekaya göre bugün yaşasaydı bazı ünlüler.
19 notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Text
Sizi Öldürebilecek 10 Hayatta Kalma Miti
Doğanın zorlu koşullarında hayatta kalmak basit bir mesele değildir ve çoğu ders televizyondan öğrenilemez. Aslında, yıllar içinde kulaktan dolma öğrendiğimiz “hayatta kalma tavsiyelerinin” çoğu yanlış, hatta tehlikelidir. Dışarıda kısa bir gezinti felakete dönüşürse, güvenmek istemeyeceğiniz bazı efsaneler.
1- Ağaçların Yosunla Kaplı Tarafı Kuzeyi Gösterir.
GERÇEK: Yosunlar ağacın her yerini kaplayabilir. Bu tamamen çevre ve iklimsel koşullara bağlıdır. Yosunlar, ağaçların kuzeye bakan tarafında daha fazla yayılabilir ama örneğin ağacın güneye bakan kısmı büyüyüp yayılması için uygun bir ortam sunuyorsa buna da hayır demezler. Bu bilgiyi bilmemek doğada yolunuzu kaybetmenize neden olabilir.
2-Hava Soğuksa Bulabildiğiniz En Yüksek Yere Yerleşin.
GERÇEK: Hava soğuksa mümkün olduğunca alçak bir yer bulun. Rakım yükseldikçe her şey zorlaşır; soğuk, rüzgâr, susuzluk gibi faktörlerin tümü daha güçlü hissedilir. Hayatta kalmayı bırakalım, yüksek rakımda hareket etmek bile zordur. En iyisi deniz seviyesine yakın bir yer bulmaktır.
3- Yanınızda Alkollü Bir İçecek Varsa Isınmak İçin İçebilirsiniz.
GERÇEK: Kaybınız kazancınızdan çok olur. Alkollü içecekler damarları genleştirip fazladan kan akışı sağlar, kan dolaşım düzenini bozar. Bu esnada geçici bir ısınma etkisi yaratır. Ama soğuk bir yerdeyseniz bedeninizden yayılan ısı hızla etrafa saçılacağı için sonunda daha fazla üşümeye başlarsınız. Çünkü ciltteki kılcal damarları da genleştirir ve bu durum alkolün etkisi geçtiği anda soğuğu daha çok hissetmenize sebep olur.
4- Pamuklu Giysiler Soğuk Hava İçin İdealdir.
GERÇEK: Soğukta pamuklu giysilerle yaşayamazsınız. Donmak istemiyorsanız üst üste birkaç kat giyinmelisiniz. Soğuk havada kampa yada yürüyüşe gidecekseniz pamuklu tişörtünüzü en alta giyin ama yanınızda mutlaka yedeği de olsun. Daha sonra büyük ihtimalle çıkaracak ya da ihtiyaç oldukça üstüne birkaç kalın giysi geçireceksiniz. Pamuklu kumaş, yüksek nem çekme özelliğine sahip olduğundan evde ya da sıcak iklimde giymek için idealdir. Esnek, dayanıklı ve doğal olduğu için de tercih edilir. Teri emdiğinden vücudunuzun serinlemesini sağlar. Bu yüzden ısınmaya ihtiyaç duyduğunuz bir ortamda pamuklu giymek iyi bir fikir değildir.
5- Donmaya Başladıysanız, Hipotermi Aşamasına Varmadan Önce Cildinizi Ellerinizle Ovarak Isıtın.
GERÇEK: Donma aşamasındaysanız uzuvlarınızda soğuk ısırığı oluşur. Bu durumdayken cildinizi ovarsanız daha fazla hasar verirsiniz. Soğuk ısırığı dediğimiz şey, en basit tanımıyla; cildinize işlemiş olan buz kristalleri yüzünden yaşanıyor. Buz halinde kaldıkları sürece cilde hiç dokunmamakta fayda var. Dokunursanız doku hasarı büyür ve çevrelerindeki diğer hücrelere de zarar vermeye başlarlar. Titremeye başladığınızda durduramıyorsanız önce oturduğunuz zemini izole edin. Bunu yapamıyorsanız hemen ayağa kalkın. Ateş yakamayacak durumdaysanız kendinizi kuru yapraklar, dallar ve otlarla sarmalayın. Rüzgârdan korunun, giysileriniz ıslanmışsa hepsinden kurtulun. Bir şekilde ısınmanız ya da mevcut vücut ısınızı muhafaza etmeniz gerek.
6- Vücudunuza Saplanan Bir Nesneyi Hemen Çıkarmalısınız.
GERÇEK: Batma değil de saplanma söz konusuysa çekip çıkarmak daha fazla kan kaybetmenize yol açar. Saplanan nesne bir çividen daha büyükse, derin bir saplanma durumunda onu çıkardığınız anda hızlıca kan kaybetmeye başlarsınız. Saplanan nesnenin kıpırdamasına izin vermeyecek şekilde yaranın etrafını sıkıca sarın. Profesyonel yardım alana dek bu şekilde kalmanız daha mantıklı.
7-Kanamayı Durdurmak İçin Turnike Yapın.
GERÇEK: Turnike yanlış uygulandığında çok tehlikeli olabilir. Turnike, kanama diğer yöntemlerin hiçbiriyle durdurulamazsa uygulanır. Bunda amaç kanayan atardamarı kemik ve deri arasında sıkıştırıp, yaranın olduğu yere doğru akan kanı engellemektir. Belirli aralıklarla gevşetilmezse kangrene yol açar. Turnikeden sonra kısa süre içinde profesyonel yardım alınmayacaksa hiç uygulanmamasında fayda var. Ancak ölüm-kalım noktasına erişildiyse son çare olarak denenmeli.
8-Yılan Tarafından Isırılırsanız Zehri Emip Tükürmeniz Gerek.
GERÇEK: Yılan zehirli olmayabilir. Zehirliyse venomu kana öyle çabuk karışır ki onu emerek kurtulmanız söz konusu bile olamaz. Yılan ısırığında ağzınızı bu bölgeye değdirirseniz yaranın üstüne bolca yeni bakteri eklemiş olursunuz. Venomun ağzınıza bulaşması ihtimalini de atlamayın. Ağzınızdan boğazınıza ve yemek borunuza inmesi de çok uzun sürmez. Yapabileceğiniz tek şey var; kalp atış hızınızı mümkün olduğunca düşürün ve ısırılan bölgeyi kalbinizden aşağıdaki bir seviyede tutun ve hızlıca sağlık hizmetine erişmeye çalışın.
9- Boz Ayıyla Karşılaşacak Olursanız Ölü Taklidi Yapın.
GERÇEK: Bir ayıyı bu şekilde kandırmak çok zor. Eğer bir dağ başında bir ayı görürseniz, genel tavsiye yavaşça geri çekilmeniz yönündedir. Eğer ki ayı bahçenizde ya da kamp bölgenizde ise, kendinizi daha büyük ve yüksek sesli yapmaya çalışın, bu durumun ayıyı korkutması muhtemeldir. Fakat, fiili bir saldırı durumunda, karşı atak stratejiniz ayıya göre ve saldırının tipine göre olmalıdır. Eğer saldıran bir siyah ayı ise asla ölü taklidi yapmayın, onunla savaşmaya çalışın.
10- Önce Yiyecek Bulmanız Gerek.
GERÇEK: Açlıktan önce acilen ilgilenmeniz gereken başka konular var. Zira yiyecek hiçbir şey bulamasanız bile birkaç hafta boyunca hayatta kalabilirsiniz. Genetik yapınız ve vücut kütlenize bağlı olarak süresi artabilir ya da azalabilir ama sıvı kaybına uğramadığınız takdirde hiçbir şey yemeden bile 3-6 hafta boyunca hayatta kalma ihtimaliniz var.
11 notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Text
Kendin Olmanın Dayanılmaz Hafifliği
Varoluşçu bakış açısına göre tüm deneyim ve duygularımız oldukça önemlidir ve bu deneyimlerimizin tamamını sahiplenmemiz gerekir. Tüm duygularımızı anlamlandıramayabiliriz. İnsan yapısı gereği anlamlandırmak ve hikayeleştirmek ister. Ancak insan çok daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Yaşadığımız deneyimlerin tek bir nedeni olabileceği gibi çok fazla nedeni de olabilir. Bu sebeple tek bir noktaya odaklanırsak yaşadıklarımızın derinliğini göz ardı etmiş oluruz.
Yaşadığımız bazı anıları anlamlandırabiliyorken bazen de bize aşırı anlamsız gelebilirler. Hatta bazı olayların tamamen talihsizlik ya da şanssızlık olduğunu düşünebiliriz ve böyle durumlarda kendimizi oldukça çaresiz ve köşeye sıkışmış hissedebiliriz. Böyle durumlarda yapmamız gereken tüm duygu ve deneyimlerimize kulak vermek ve bu tecrübelerin bize ne anlatmak istediğine odaklanmaktır. Sebepsiz yere öfkelendiğimizi ya da üzüldüğümüzü düşünüyorsak bu duygular saydığımız gibi sebepsiz olmayabilir. Bu sebeple kendimizi daha iyi anlayabilmek için kendimizle daha yakın bir ilişki tanımlamamız gerekir. Bu dünya üzerinde kendimizden başka gidecek bir yerimiz olmadığından mevcut olduğumuz yeri iyi tanımamız daha canlı ve dolu bir hayat yaşamamızı sağlar. İnsan olmak, yapısal olarak çok değişken ve dönüşen bir hal olduğu için içinde sürekli huzur bulunabilecek bir liman değildir. Bu noktada kendimizi iyi tanımış olmak hayatta akışı yakalamak ve hayatı yaşanmaya değer kılmak için gerekli en önemli adımdır. Yazar, bu kendini tanıma yolculuğunda en çok felsefeden ve çeşitli filozofların görüşlerinden yararlandığını belirtmiştir. Felsefe de çeşitli sorular ortaya koyar ve bu sorular kendimizi daha iyi tanımamıza yardımcı olur. Bu noktada felsefe ve varoluşçu bakış açısı kesişim gösterir. Ancak kendini tamamen tanımış olma durumu mevcut değildir, çünkü insan sürekli değişir. Bir gün heves ve mutluluk ile yaptığımız bir eylemden bir başka gün utanç duymamız mümkündür. Felsefi olarak bizi varlık olmaktan çıkarıp “varoluş” kılan da tam olarak budur.
Varoluşçu bakış açısına göre dünyada iki tip insan yoktur; kendini tanıyanlar ve kendini tanımayanlar şeklinde. Varoluşçu bakış açısına göre insanın elinde iki seçenek vardır. Birincisi kendimizi tanıma yolunda kalmak, öbürü ise kendimizi unutma yolunu seçmek. Duyguları olan bir canlı olduğumuz için yükümüz ağırdır, bu yük insan olmanın getirdiği durumlardan biridir. Ancak kendini tanıyor olmak bu yükü daha konforlu taşımamıza olanak sağlar. Bir yandan da sahip olduğumuz bu yükün sonluluğu olduğunu bilerek yaşatmamız gereklidir. Ertelediğimiz, kendimizi mahrum bıraktığımız her şey birer kayıptır. Örneğin boş bir şekilde televizyon izlerken ailemizle ya da arkadaşlarımızla geçirebileceğimiz sayılı anı çöpe atmış olabiliriz. Dolayısıyla her seçim aslında bir vazgeçme halidir. Zaman olarak sözlüyüz, hayattaki tüm deneyimleri yaşamak için vaktimiz olmadığı gibi olan vakitte de ne kadar yaşayacağımızı bilemiyoruz. Ayrıca bedensel imkânlar olarak da kısıtlıyız, aynı anda tek bir yerde bulunabiliyoruz. Bu da bizim hayatta aslında çok net sınırlarla çevrelenmiş olduğumuzu göstermektedir. Bütün bu kısıtlamaların yanı sıra sonsuz olan tek durum ise yaşayabileceğimiz şeylerin gerçekleşme ihtimalleridir. Aklımızın almadığı kadar sonsuz sayıda hayatlar yaşama ihtimallerine sahibiz. Ancak sık sık kendimizi bir yerde hapsolmuş sanki başka bir durum gerçekleşemeyecekmiş gibi hissederiz. Bu durumda unutmamamız gereken ne zamanki böyle bir durum yaşamışsak duvarlarını kendimiz ördüğümüz bir tuzağın içinde olduğumuzdur.
Doyurucu bir şekilde yaşamayın yolu belki de gerçek sınırlarımızın farkına varıp o sınırlar içerisinde özgürlüğümüze sahip çıkarak yaşamaktansa geçmektedir. Bu sınırlı insani alanda gerçekleşmesini istediğimiz ihtimalleri seçmeli ve bu seçimlerin sonuçlarına da sahip çıkmalıyız. Sonuçlar her ne kadar kötü olursa olsun ne hissettiğimiz dâhil tüm deneyimlerimizi kucaklamamız ve yaşadığımız bu durumların kendi dünyamızın bir parçası olduğunu kabul etmemiz gerekir. Kendimiz ve hayatımız ile ilgili daha doğru seçimler yapabilmek için de kendimizi en iyi şekilde tanımamız gerekir. Bu eylem çok çaba gerektirecek bir durumdur ve insan yaşadığı sürece de sonu gelmez. Bu yüzden en çok kendimize sahip çıkmalı, bıkmadan usanmadan kendimizi tanıma yolunda ilerlemeye çalışmalıyız. Çünkü dünya üzerinde kendimizden başka gidecek yerimiz yok.
11 notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Text
Tumblr media
İngilizce gün isimleri ile batı mitolojisi ve gezegenler arasında doğrudan bir bağ bulunur. Haftanın ilk günü için kullanılan “monday”, “moon day” yani Ay günü anlamına gelir. Cumartesinin karşılığı olan “saturday”, Satürn’den; pazarın karşılığı olan “sunday” ise Güneş anlamına gelen “sun”dan türemiş. 
Salı anlamına gelen “tuesday” Tiw, çarşamba anlamına gelen “wednesday” Woden/Odin, perşembe anlamındaki “thursday” Thor, cumanın karşılığı olan friday ise Freya isimli mitolojik karakterlerle ilişkilidir. 
6 notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Text
İçine Girince Çıkamayacağınız Web Siteleri
Dünyanın en boş ama bir kere girince çıkamayacağınız web siteleriyle tanışmak ister misiniz? Eğer bolca vaktiniz varsa ve canınız da sıkılıyorsa, sizi listemize alalım.
Kitlenmelik tıklama etkinliği: Efferveccent Pudding
Tumblr media
Dünyanın en saçma ama en istikrarlı blogu: the Shy Tird
Gerçekten de tarihin en saçma ve boş bloglarından biri; the Shy Tird. Arkadaşımız bu blogda 'kakasının' çeteresini tutuyor. Bir yandan da ara ara epey komik hikayeler anlatıyor, güldüren benzetmeler yapıyor... Bu saçma blogu açma sebebi ise kendi sözlerine bakılacak olursa 'herkesin her gün yaptığı bir şeyi hiç konuşmuyor oluşumuzu' saçma bulması. Ayrıca, bunu yapmaya üç senedir devam ettiğini de ekleyelim...
Tumblr media
İzlemesi de dinlemesi de keyifli: Nightdrive
Gece sürüşü keyfinde, ışıkların içinde yolculuk edip keyifli bir müzikle boş boş ekrana baktığınız bir site... Işıkları takip etmek, eşlik eden müziğin de etkisiyle epey keyifli. Tabii bir yere kadar.
Tumblr media
Bir balıkla birini tokatlamak mı? Lütfen: EelSlap
Mouse'unuzu 'sallayarak' ekrandaki bir beyefendinin suratını bir balıkla tokatladığınız bu sitenin başka hiçbir amacı yok. Bu komik eylemi ister ağır çekimde, ister aşırı telaşlı, nasıl isterseniz öyle yapabilirsiniz. Kimin aklına geldiğini ve neden geldiğini en çok merak ettiğim site bu oldu...
Tumblr media
Hepsi ve daha fazlasını keşfetmek için: Gustlr.
Sıradan web sitelerden sıkıldıysanız ve daha farklı web siteleri arıyorsanız doğru adres ilk sağdan dönün sonraki sol yani: Gustlr.
Tumblr media
3 notes · View notes
gustlrapp · 1 year
Text
Gustlr.
İnternette sörf yapmanın en kolay hali. Binlerce site arasında bir oraya bir buraya sürüklenebilirsiniz.
gustlr.com
1 note · View note
gustlrapp · 1 year
Photo
Tumblr media
Fig. 38. “Venus at greatest brilliancy.” Astronomy for amateurs. 1904.
Internet Archive
4K notes · View notes